Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-01-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΦΕΞ ΗΠΑ - ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΥΠΟΥ
  • [02] ΚΥΠΡΙΟΣ ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑΣ ΔΙΑΛΕΞΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

  • [01] ΥΦΕΞ ΗΠΑ - ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΥΠΟΥ

    Ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Φιλιπ Γκόρντον είπε ότι στόχος της επίσκεψης του στην Κύπρο ήταν να μεταφέρει την υποστήριξη της χώρας του σχετικά με την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

    Μιλώντας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ιδρυμα Fulbright, στη Λευκωσία, ο κ. Γκόρντον είπε ότι ήρθε με σκοπό να κατανοήσει καλύτερα την άποψη των δύο πλευρών πάνω στις πτυχές του Κυπριακού και όχι να επιβάλει κάποιο αμερικανικό σχέδιο επίλυσης.

    «Φεύγω, έχοντας μια καλύτερη αντίληψη για το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις», είπε.

    Πρόσθεσε ότι στις επαφές του με τις δύο πλευρές, επανέλαβε τη ρήση της Αμερικανίδας Υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, ότι το στάτους κβο έχει διαρκέσει αρκετά.

    Εξέφρασε την υποστήριξή του στις κυπριακής ιδιοκτησίας συνομιλίες και την αποστολή των καλών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών στη διαδικασία και συμπλήρωσε ότι η λύση του Κυπριακού θα επέλθει μόνο με την εξεύρεση αμοιβαίας συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.

    Ο κ. Γκόρντον είπε ότι οι δύο πλευρές είναι δεσμευμένες για τη συνέχιση της διαδικασίας και ότι, παρά τις διαφορές τους, δεν θέτουν θέμα τερματισμού των συνομιλιών.

    Είπε ότι είναι γνώστης των δυσκολιών που εμποδίζουν την λύση και συμπλήρωσε ότι οι δύο πλευρές δεν βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία.

    Πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, καθώς, όπως είπε, οι δύο πλευρές έχουν γνώση των εκατέρωθεν τοποθετήσεων.

    Ανέφερε επίσης ότι η πιθανή ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικών πόρων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου δεν σχετίζεται και δεν θα παρεμποδίσει τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

    Είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ μπορούν να συμβάλουν στην αλληλοκατανόηση των θέσεων πάνω στις σημαντικές πτυχές του Κυπριακού, συνομιλώντας με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

    Ο Αμερικανός Υφυπουργός ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν, κατά την διάρκεια των επαφών του, άκουσε κάτι το οποίο τον εξέπληξε και είπε ότι οι ΗΠΑ, λόγω της στενής παρακολούθησης του θέματος και των επαφών τους με τις δύο πλευρές, δεν αναμένουν εκπλήξεις.

    «Θέλουμε να βρούμε έναν τρόπο να φανούμε χρήσιμοι», είπε και πρόσθεσε ότι μια λύση το συντομότερο δυνατό θα ήταν προς όφελος και των δύο πλευρών.

    Ερωτηθείς αν αναχωρεί από το νησί με περισσότερη αισιοδοξία, ο κ. Γκόρντον είπε ότι «δεν υπάρχει η πολυτέλεια του να είμαστε αισιόδοξοι ή απαισιόδοξοι» και συμπλήρωσε ότι φεύγει, ενθαρρυμένος από το γεγονός ότι οι δύο πλευρές συνομιλούν εκτεταμένα μεταξύ τους.

    Αν ήταν ένα εύκολο πρόβλημα, θα είχε ήδη λυθεί, είπε και ανέφερε ότι κανείς δεν υποτιμά τις δυσκολίες που εμποδίζουν την επίλυσή του Κυπριακού.

    Πρόσθεσε ότι δεν ήρθε στην Κύπρο, διακατεχόμενος από υπερβολική αισιοδοξία, αλλά γνωρίζοντας αυτές τις δυσκολίες.

    «Απότι ακούω από τις δύο πλευρές, είναι δεσμευμένες να συνεχίσουν τη διαδικασία», είπε και πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια των επαφών του, δεν συνάντησε καμία «νύξη, απειλή ή προειδοποίηση» για τερματισμό των συνομιλιών.

    Ερωτηθείς αν η παρούσα διαδικασία είναι κατά την άποψή του η τελευταία ευκαιρία για λύση στην Κύπρο, ο κ. Γκόρντον είπε ότι οι ΗΠΑ δεν αντιμετωπίζουν το θέμα ως ένα παράθυρο ευκαιρίας που κλείνει ή στη βάση νέων προσεγγίσεων.

    Είπε ότι είναι καλύτερα οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό όσο το δυνατόν νωρίτερα, επωφελούμενες από τη δυναμική που υπάρχει.

    Ο Αμερικανός Υφυπουργός ρωτήθηκε και κατά πόσο η εξεύρεση πιθανών κοιτασμάτων φυσικών πόρων στα ανοιχτά της Κύπρου μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, δεδομένου του στενού ενδιαφέροντος της Άγκυρας.

    Ο κ. Γκόρντον απάντησε ότι δεν βλέπει κανένα συσχετισμό μεταξύ των δύο θεμάτων. Είπε ότι οι ΗΠΑ είναι υπέρ της διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών της Ευρώπης και ανέφερε ότι μια τέτοια προοπτική θα ήταν καλή για την Κύπρο.

    Είπε ότι οι ΗΠΑ βλέπουν θετικά το εγχείρημα και συμπλήρωσε ότι είναι έτοιμες να βοηθήσουν, αναφέροντας παράλληλα και την εμπλοκή αμερικανικής εταιρείας στην ανάπτυξη των κοιτασμάτων της περιοχής.

    «Δεν βλέπω να παρεμποδίζεται με κανέναν τρόπο η διαδικασία των συνομιλιών» είπε και πρόσθεσε ότι όλοι γνωρίζουν πολύ καλά τα θέματα που απασχολούν τις διαπραγματεύσεις, κάτι που, όπως είπε, δεν πρόκειται να αλλάξει λόγω της ύπαρξης παράκτιων ενεργειακών αποθεμάτων.

    Ο κ. Γκόρντον ρωτήθηκε και για το μειωμένο ενδιαφέρον της Τουρκίας να γίνει μέλος της ΕΕ. Κληθείς να απαντήσει αν πιστεύει ότι αυτές οι εξελίξεις μπορεί να έχουν επίδραση στην επίλυση του Κυπριακού, είπε ότι οι ΗΠΑ, στο παρελθόν όσο και σήμερα, υποστηρίζουν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ως επωφελή για την ίδια, για την ΕΕ και για την Κύπρο.

    «Μια Τουρκία που θα έχει χάσει κάθε ελπίδα και θα έχει απεμπολήσει την προοπτική της ένταξης στην ΕΕ, θα ήταν απίθανο να είχε θετική επίπτωση στην επίλυση του Κυπριακού» είπε.

    Ερωτηθείς αν κατά την διάρκεια των επαφών του αποκόμισε ιδέες για το τι μπορούν να κάνουν οι ΗΠΑ για να βοηθήσουν τη διαδικασία, ο κ. Γκόρντον είπε ότι και οι δύο πλευρές του εξέφρασαν τις σκέψεις τους, οι οποίες δεν ήταν δεν προς την ίδια κατεύθυνση.

    Αφού επανέλαβε την υποστήριξή του στην παρούσα διαδικασία, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ, σαν φίλοι των δύο πλευρών, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αλληλοκατανόηση των θέσεων πάνω στις σημαντικές πτυχές και να συμβάλλουν στη γεφύρωση των διαφορών, συνομιλώντας με τις εμπλεκόμενες πλευρές και τις «γειτονικές χώρες», δηλαδή την Ελλάδα και την Τουρκία.

    Ο κ. Γκόρντον είπε ότι μπορεί οι συνομιλίες να μην βρίσκονται στο σημείο που οι ΗΠΑ θα επιθυμούσαν, είπε όμως ότι είναι σε προχωρημένο στάδιο.

    Ανέφερε ότι οι δύο πλευρές δεν βρίσκονται πολύ κοντά στην επίλυση του κυπριακού, είπε όμως ότι Ε/κ και Τ/κ, καθώς και τα ΗΕ, έχουν γνώση των εκατέρωθεν τοποθετήσεων.

    Ερωτηθείς για το πότε θα ξαναέρθει στην Κύπρο, ο Αμερικανός Υφυπουργός ευχήθηκε αυτό να συμβεί σύντομα.

    «Ελπίζω να έχω μια καλή αφορμή για να ξαναέρθω σύντομα, ώστε να υποστηρίξω μια διαδικασία η οποία κινείται προς τα μπρος» κατέληξε.

    [02] ΚΥΠΡΙΟΣ ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑΣ ΔΙΑΛΕΞΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

    Τη διάλεξη που παρέδωσε κατά τη βράβευση του με το Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών στις 10 Δεκεμβρίου του 2010, παρέδωσε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, παρουσία μεταξύ άλλων του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και της συζύγου του Ελσης, ο Κύπριος Καθηγητής Χριστόφορος Πισσαρίδης.

    Στην κατάμεστη αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου, όπου παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου, ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων, βουλευτές, ακαδημαϊκοί, φοιτητές και πλήθος προσωπικοτήτων, ο Χριστόφορος Πισσαρίδης παρουσίασε τη θεωρία την οποία ανέπτυξε μαζί με τους Αμερικανούς Πίτερ Ντάιαμοντ και Ντέιλ Μόρτενσεν αναφορικά με την «ισορροπία στην αγορά εργασίας όταν υπάρχουν τριβές αναζήτησης» η οποία και τους χάρισε την ύψιστη ακαδημαϊκή διάκριση.

    Η σχέση μεταξύ κενών θέσεων εργασίας και ανεργίας που έχουν αναπτύξει στο πλαίσιο της θεωρίας τους οι Πισσαρίδης, Ντάιαμοντ και Μόρτενσεν μπορεί να καταδείξει το κατά πόσο μια οικονομία είναι ευέλικτη με αποτέλεσμα να υπάρχει συνταίριασμα των ανέργων με τις κενές θέσεις εργασίας ή αν η οικονομία παρουσιάζει δυσκολίες. Στην περίπτωση που μια οικονομία δεν είναι ευέλικτη οι Πισσαρίδης, Diamond και Mortensen εισηγούνται πολιτικές για βελτίωση της κατάστασης.

    Οπως εξήγησε, κατά τη διάρκεια της διάλεξης του ο Καθηγητής Πισσαρίδης αυτή η σχέση μεταξύ κενών θέσεων εργασίας και ανεργίας περιγράφεται από την καμπύλη του Beveridge (στον κάθετο άξονα οι κενές θέσεις εργασίας και στον οριζόντιο άξονα η ανεργία). Οσο πιο κοντά στους άξονες βρίσκεται η καμπύλη η οποία δημιουργείται από τα στατιστικά στοιχεία μιας οικονομίας, τόσο πιο ευέλικτη είναι η υπό εξέταση οικονομία. Αντιθέτως, σημείωσε ο νομπελίστας Καθηγητής, μια οικονομία με καμπύλη μακριά από τους άξονες, είναι μια οικονομία η οποία δεν παρουσιάζει την ευελιξία να τοποθετεί σε σύντομο χρονικό διάστημα τους άνεργους σε κενές θέσεις εργασίας.

    Εξήγησε δε πως μια ευέλικτη οικονομία είναι μια οικονομία με περισσότερη παραγωγικότητα και περισσότερη απόδοση.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 20 January 2011 - 22:29:13 UTC