Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-11-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΒΟΥΛΗ ΕΛΛΗΝΩΝ - ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ
  • [03] ΥΠΕΞ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΥΠΕΞ
  • [04] ΛΑΖΑΡΟΣ ΛΑΖΑΡΟΥ - ΕΚΘΕΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

  • [01] ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Το Κυπριακό αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, τόνισε σε δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου μετά από συνομιλίες στην Αθήνα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι χωρίς την επίλυση του προβλήματος δεν μπορούν να εξομαλυνθούν πλήρως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Είπε ακόμα ότι εάν υπάρξει όχι απλώς βούληση αλλά και σύνεση από πλευράς και της τουρκοκυπριακής αλλά και της τουρκικής πλευράς, τα πράγματα μπορούν και πρέπει να προχωρήσουν ενώ επανάλαβε την αμέριστη υποστήριξη της Αθήνας στις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος Χριστόφιας για επίλυση του Κυπριακού.

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ευγνωμοσύνη στην Ελλάδα για την ανιδιοτελή, πλήρη και καθημερινή στήριξη, τονίζοντας ότι για την Κύπρο αυτή η στήριξη είναι πάρα πολύ ακριβή και δίνει μηνύματα και στο διεθνή αλλά και στον κυπριακό χώρο.

    Για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να δεχθεί ότι μοιραία οδηγούμαστε στα δύο κράτη ενώ ξεκαθάρισε ότι η ε/κ πλευρά δεν έχει πρόθεση να επιβάλει τη θέληση της πάνω στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

    Αναφερόμενος στη συνάντηση της Νέας Υόρκης, είπε ότι η πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ στη Γενεύη δεν σημαίνει στενά χρονοδιαγράμματα και επανέλαβε ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να είναι λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή ορίζεται από τα ψηφίσματα των ΗΕ, ένα κράτος με μια κυριαρχία, με μια ιθαγένεια και με μια διεθνή προσωπικότητα.

    Στις δηλώσεις του, και αναφερόμενος στις συναντήσεις της Νέας Υόρκης, ο Ελληνας Πρωθυπουργός ανέφερε ότι «είχαμε μια πολύ χρήσιμη και γόνιμη συνάντηση, όπως πάντα. Η συνεργασία μας ήταν ειλικρινής και ουσιαστική και η αλληλοενημέρωση πλήρης και σφαιρική.»

    «Είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε και μια ουσιαστική ανασκόπηση της πορείας του Κυπριακού, αλλά και ανταλλαγή απόψεων για την προοπτική επίλυσής του. Συζητήσαμε επίσης την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ενώ ενημέρωσα τον κ. Χριστόφια για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που έγινε προχθές στη Λισαβόνα», δήλωσε ο Ελληνας Πρωθυπουργός.

    Για το Κυπριακό, είπε, «στηρίζουμε τις γνωστές προτάσεις του φίλου Προέδρου, ελπίζοντας ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα ανταποκριθεί στην πρόσκλησή του για έναν έντιμο συμβιβασμό, στο πλαίσιο μιας διαπραγμάτευσης που είναι κυπριακής ιδιοκτησίας και καθοδήγησης, χωρίς στενά χρονοδιάγραμμα και επιδιαιτησία. Ελπίζουμε ότι στη συνέχεια των δικοινοτικών συνομιλιών η τουρκοκυπριακή πλευρά θα προσέλθει με εποικοδομητικό πνεύμα, επιδεικνύοντας πραγματική βούληση για εξεύρεση λύσης».

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «προσδοκούμε μια λύση δίκαιη, βιώσιμη, λειτουργική, που θα τερματίσει την παράνομη τουρκική κατοχή και τον εποικισμό και θα αποδεσμεύσει την Κύπρο από ξεπερασμένα σχήματα εγγυήσεων. Στόχος παραμένει πάντα μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. Ενα κράτος με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα στη βάση των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με πλήρη εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου».

    «Είμαστε πάντα δίπλα στην κυπριακή Κυβέρνηση όχι με λόγια αλλά με πράξεις. Η Ελλάδα παραμένει αμετακίνητη στο πλευρό του κυπριακού λαού, στηρίζοντας τον αγώνα για την επανένωση της νήσου. Η ενότητα όλων στην Κύπρο αλλά και στην Ελλάδα θα συμβάλει στην ευόδωση των προσπαθειών μας», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

    Επανέλαβε ότι «το Κυπριακό αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Χωρίς την επίλυσή του δεν μπορούν να εξομαλυνθούν πλήρως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Σας διαβεβαιώνω και πάλι για την αμέριστη υποστήριξή μας. Ελπίζω ότι οι προσπάθειες και οι πρωτοβουλίες σας θα οδηγήσουν τελικά στη διαμόρφωση μιας λύσης που θα εγγυάται την ασφάλεια, την ευημερία όλων ανεξαιρέτως των κατοίκων της Κύπρου, των οποίων τα δικαιώματα θα γίνονται σεβαστά και θα προστατεύονται έναντι όλων, μέσα στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας από την πλευρά του είπε «είμαστε ευγνώμονες γι` αυτήν την ανιδιοτελή, πλήρη και καθημερινή στήριξη. Ο κ. Πρωθυπουργός έχει δώσει το στίγμα των σχέσεών μας, της συνεργασίας και του συντονισμού σε καθημερινή βάση. Δεν είναι μόνο οι συναντήσεις μας που είναι συχνές, είναι η πλήρης αλληλοενημέρωση για ζητήματα που αφορούν την Κύπρο, την Ελλάδα και ζητήματα που αφορούν τους κοινούς μας αγώνες, τις κοινές μας προσπάθειες για πλήρη ανεξαρτησία της Κύπρου, για επανένωση του νησιού, για απαλλαγή από την κατοχή και τον εποικισμό, για λύση των προβλημάτων που έχουν σχέση με την Τουρκία και τα οποία προκαλεί - θα μου επιτρέψετε να πω - η Τουρκία στην Ελλάδα και την Κύπρο».

    Είπε ακόμα ότι έχει ενημερώσει πλήρως τον φίλο κ. Πρωθυπουργό για την τελευταία συνάντηση στη Νέα Υόρκη. «Πολλοί την ονομάζουν `τριμερή` συνάντηση. Ξαναέγινε συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Τ/κ ηγέτη και του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο πριν από ενάμιση χρόνο, ίσως και περισσότερο. Δεν ονομάστηκε `τριμερής`. Γιατί το λέω; Γιατί με τη λέξη `τριμερής` γίνονται συνειρμοί περί τετραμερούς, πενταμερούς κ.λ.π. και ακούγονται ψίθυροι ότι και ο ΓΓ μάλιστα έχει δήθεν εισηγηθεί τετραμερή ή και πενταμερή. Αυτήν την εισήγηση την έκανε ο κ. Ερογλου στη διάρκεια της συνάντησης. Δεν έγινε αποδεκτή ασφαλώς ούτε από εμάς, ούτε και από τον ΓΓ του ΟΗΕ. Τα λέω αυτά για να ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα, διότι κάποτε διερωτώμαι όταν ακούω ή διαβάζω ορισμένα πράγματα αν ήμουν εγώ εκεί, στη συνάντηση με το ΓΓ και τον κ. Ερογλου, διότι ακούω πράγματα που δεν ελέχθησαν, που δεν υπήρξαν. Ο ΓΓ μας κάλεσε, έκανε μια γενική αναφορά στην πορεία των συνομιλιών μέχρι σήμερα, στις διάφορες συγκλίσεις και αποκλίσεις στα διάφορα κεφάλαια και μας είπε τι απομένει να συζητήσουμε. Φρονώ ότι η εκτίμηση αυτή του ΓΓ ήταν αντικειμενική».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι «η ουσία του Κυπριακού είναι η εισβολή, η κατοχή και ο εποικισμός και ότι καθοδηγούμαστε και εμείς και ο ΓΓ με βάση τους όρους εντολής που έχει δώσει το ΣΑ στο ΓΓ, αλλά και στη βάση την οποία έχει ορίσει το ΣΑ. Εχει αναφέρει ο φίλος κ. Πρωθυπουργός ότι μιλάμε για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή ορίζεται από τα ψηφίσματα των ΗΕ. Μιλάμε για ένα κράτος με μια κυριαρχία, με μια ιθαγένεια και με μια διεθνή προσωπικότητα. Το τι σημαίνει διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία το συζητάμε με την τουρκοκυπριακή πλευρά και την Τουρκία και έχουμε διαφορές. Αυτές οι διαφορές παραμένουν ακόμα στο τραπέζι».

    Υπενθύμισε ότι με τον κ. Ταλάτ έχουν υιοθετήσει τις θέσεις του ΣΑ ότι το κράτος θα είναι ένα, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα και ότι η συμμετοχή των δύο κοινοτήτων στα όργανα της ομοσπονδιακής εξουσίας θα είναι τέτοια ώστε η μια κοινότητα να μην μπορεί να επιβάλει τη θέλησή της στην άλλη.

    Ο Κύπριος Πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι «εμείς δεν έχουμε πρόθεση να επιβάλουμε τη θέληση των Ελληνοκυπρίων πάνω στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Θέλουμε μια Κύπρο για τους Κυπρίους, θέλουμε μια Κύπρο από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Είναι γι` αυτό που ζητήσαμε και επαναβεβαίωσε ο Γενικός Γραμματέας τη διαδικασία, ότι η διαδικασία είναι κυπριακής ιδιοκτησίας και κυπριακής καθοδήγησης, ότι δεν μπαίνει θέμα επιδιαιτησίας, δεν μπαίνει θέμα στενών και αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων».

    Αναφερόμενος στη συνάντηση της Νέας Υόρκης, είπε ότι η πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ στη Γενεύη, αφού θα πραγματοποιήσουμε αρκετές συναντήσεις με τον κ. Ερογλου στο μεσοδιάστημα, «δεν σημαίνει στενά χρονοδιαγράμματα, δεν είναι χρονοδιαγράμματα. Διότι δεν έχουμε μπροστά μας, όπως στο πικρό παρελθόν, οποιοδήποτε σχέδιο λύσης για να απαντήσουμε αν το δεχόμαστε ή όχι, και δεν έχει καμία εξουσιοδότηση ο ΓΓ να προβεί σε επιδιαιτησία. Αυτά πρέπει να είναι ξεκάθαρα ενώπιον όλων».

    Σημειώνοντας ότι ενημέρωσε πλήρως τον κ. Πρωθυπουργό, τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι απόλυτα ταυτισμένη με τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και αυτό να γίνει ξεκάθαρο».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η πλήρης και ανιδιοτελής στήριξη ``είναι για μας πάρα πολύ ακριβή, είναι για μας στήριξη η οποία δίνει μηνύματα και στο διεθνή αλλά και στον κυπριακό χώρο γιατί εκείνο που χρειάζεται είναι η ενότητα μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, αλλά την ίδια ώρα το ίδιο σημαντική είναι και η ενότητα μεταξύ των πολιτικών κομμάτων στην Κύπρο. Και αυτή η ενότητα είναι στα ζητούμενα, με πικρία το λέω. Δεν είναι η ώρα τώρα να κάνω μια τέτοια ανάλυση, όμως αυτή είναι δυστυχώς η ωμή πραγματικότητα την οποία αντιμετωπίζουμε».

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις προοπτικές που ανοίγονται μετά τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι «πρέπει να διερωτηθεί κανένας, έχοντας υπόψη και τις σκληρές θέσεις του κ. Ερογλου πάνω στο περιουσιακό που οδηγούν ουσιαστικά σε αδιέξοδα, γιατί επιμένει πολύ σύντομα να έχουμε κατάληξη. Ποια θα είναι η κατάληξη; Η κατάληξη θα είναι το αδιέξοδο; Θέλει αδιέξοδο ο κ. Ερογλου; Είναι ένα μεγάλο ερώτημα. Και γιατί πιθανόν το θέλει το αδιέξοδο; Μήπως μαζί με την Τουρκία σχεδιάζει την προώθηση αναγνώρισης δεύτερου κράτους στην Κύπρο; Αυτά είναι ερωτήματα τα οποία πρέπει να απαντήσει και ο διεθνής παράγοντας``.

    Εμείς, σημείωσε, τα απαντούμε και λέμε ότι ``δεν υπάρχει πιθανότητα να δεχθούμε ότι μοιραία οδηγούμαστε στα δύο κράτη. Διότι η λεγόμενη Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου είναι μόρφωμα παράνομο, καταδικασμένο ομόφωνα από το Συμβούλιο Ασφαλείας, από τη διεθνή κοινότητα και δεν πρόκειται να αποδεχθούμε να αναγνωριστεί με κανέναν τρόπο».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε ότι «οι προοπτικές θα ανοιχθούν μπροστά μας εάν αλλάξει ρότα ο κ. Ερογλου. Εάν δεχθεί τη διασύνδεση της συζήτησης του εδαφικού, του θέματος των εποίκων και του περιουσιακού, για να έχουμε μια πλήρη εικόνα πού βρισκόμαστε και τι θέλει πραγματικά η τουρκοκυπριακή κοινότητα. Εμείς τι θέλουμε; Το ξέρουμε και το λέμε. Το λέμε σε όλους τους συνομιλητές μας, το λέμε δημόσια. Αρα για τις προοπτικές δεν μπορώ να διαβεβαιώσω εγώ. Εάν ήταν στο χέρι μου θα σας έλεγα ότι οι προοπτικές είναι πολύ καλές. Εξαρτώνται όμως από τον κ. Έρογλου και από την Τουρκία».

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός από την πλευρά του ανέφερε ότι «εμείς συνεχίζουμε και στηρίζουμε κάθε προσπάθεια, τις πρωτοβουλίες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, πρωτοβουλίες για έναν έντιμο συμβιβασμό, πάντα στα πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού βέβαια κεκτημένου``.

    ``Αν πράγματι υπάρξει - που σήμερα όπως σας είπε και ο κ. Χριστόφιας δεν διαφαίνεται αυτό - όχι απλώς η βούληση αλλά και η σύνεση και το μέτρο από πλευράς και της τουρκοκυπριακής αλλά και της τουρκικής πλευράς, βεβαίως πιστεύουμε ότι τα πράγματα μπορούν και πρέπει να προχωρήσουν. Αλλά ακριβώς είναι στο δικό τους χέρι, η δικιά τους πλευρά είναι που πρέπει να αποδείξει ότι έχει αυτήν την βούληση πραγματικά να συμβάλει σε έναν σοβαρό συμβιβασμό μέσα στα πλαίσια αυτών των αρχών που προανέφερα», πρόσθεσε.

    Οσον αφορά το ενδεχόμενο χρονοδιαγραμμάτων και επιδιαιτησίας, στη συνάντηση της Γενεύης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε:«δεν είμαι στο μυαλό του ΓΓ, δεν ξέρω τι και ποιες θέσεις θα υποστηρίξει ο ΓΓ στη συνάντηση της Γενεύης. Εκεί θα γίνει μια συνεκτίμηση της πορείας των συνομιλιών μετά από την εντατικοποίησή τους μέχρι το τέλος Ιανουαρίου», ξεκαθαρίζοντας ότι η θέση μας είναι «όχι σε χρονοδιαγράμματα».

    «Είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό. Βεβαίως συνηθίζω να λέω, να επαναλαμβάνω τον κ. Βασιλείου, ότι εμείς θέλουμε λύση χθες. Θα το πω και από το βήμα της Βουλής. Είναι η χώρα μας που είναι υπό κατοχή, είναι η χώρα μας που εποικίζεται, είναι ο λαός μας στο σύνολό του που υποφέρει από την κατοχή, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, Αρμένιοι, Μαρωνίτες, Λατίνοι. Θέλουμε λύση εδώ και τώρα. Οχι όμως οποιαδήποτε λύση. Την έχουμε διαγράψει τη λύση, να μην επαναλαμβάνομαι. Η λύση πρέπει να στηρίζεται σε αρχές και του διεθνούς δικαίου και του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και στις ευρωπαϊκές αξίες και το κεκτημένο», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Οπως υπέδειξε ο Πρόεδρος Χριστόφιας «εξαρτάται - επαναλαμβάνω - από την ίδια την Τουρκία. Δεν έχει δικαίωμα κανένας να ορίσει αυθαίρετα, χωρίς απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, διαδικασίες άλλες από αυτές τις οποίες έχει αποφασίσει μέχρι τώρα το Συμβούλιο Ασφαλείας. Συνεπώς, εμείς δεν πάμε με φοβικά σύνδρομα στις συνομιλίες, ούτε στο μεσοδιάστημα, ούτε στη Γενεύη. Πάμε με ανοιχτά τα χαρτιά μας, έντιμα, γιατί θέλουμε να λυθεί το κυπριακό πρόβλημα».

    «Η διεθνής διάσκεψη πρέπει να είναι διεθνής πραγματικά με τη συμμετοχή και των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, των εγγυητριών δυνάμεων ασφαλώς, της Κυπριακής Δημοκρατίας και των δύο κοινοτήτων. Και πρέπει να συγκληθεί, όταν φτάσουμε σε ακτίνα επίλυσης των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού, από τον ΓΓ, από το ΣΑ του ΟΗΕ» και κατέληξε λέγοντας ότι «αυτό νομίζω ότι το γνωρίζει πολύ καλά ο ΓΓ, γι` αυτό και δεν έκαμε καμία νύξη περί πενταμερούς ή τετραμερούς διάσκεψης. Και η θέση του Γενικού Γραμματέα είναι ότι το θέμα της διάσκεψης, της πιθανής σύγκλησης της διάσκεψης, θα το συζητήσουμε από κοινού εάν και εφόσον υπάρχουν οι συνθήκες».

    Συμπληρώνοντας, ο κ. Παπανδρέου είπε εν κατακλείδι ότι «και πάλι αναδεικνύεται το πόσο ειλικρινής είναι η προσπάθεια του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, και όχι μόνο η βούληση αλλά και η διάθεση για να υπάρξει λύση, όπως είναι και η δική μας, αλλά πάντα αυτό πρέπει να είναι μέσα στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου, μέσα στα πλαίσια των αρχών του ΟΗΕ και των αποφάσεων και βεβαίως και μέσα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Εγώ δεν έχω κάτι να συμπληρώσω γιατί συμφωνώ απολύτως με αυτά που είπε ο Δημήτρης, ο φίλος Δημήτρης και Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και πάλι τον καλωσορίζω και είναι και για εμάς ιδιαίτερη τιμή που απεδέχθη αυτή την πρόσκληση να απευθυνθεί στον ελληνικό λαό μέσω του ελληνικού Κοινοβουλίου».

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΒΟΥΛΗ ΕΛΛΗΝΩΝ - ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ

    Το Κυπριακό θα λυθεί όταν η Τουρκία αποφασίσει επιτέλους να συμμορφωθεί με τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθών, με το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε ομιλία του ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι όσοι στο διεθνή χώρο, περιλαμβανομένων και εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δυσφορούν για την παράταση της εκκρεμότητας στην Κύπρο, θα έπρεπε να στραφούν προς την Τουρκία και να ασκήσουν την επιρροή και τις πιέσεις τους για να αλλάξει η τουρκική πολιτική και να ανοίξει έτσι ο δρόμος προς τη λύση.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε, επίσης, ότι η ε/κ πλευρά θα εργαστεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου «σκληρά και με καλή θέληση, ώστε να έχουμε θετικά αποτελέσματα, τα οποία να παρουσιάσουμε στο Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι θεωρεί ύψιστη τιμή το γεγονός ότι προσφωνεί τη Βουλή των Ελλήνων η οποία, σε ειδική σύνοδο, τιμά την επέτειο των 50 χρόνων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    [03] ΥΠΕΞ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΥΠΕΞ

    Την προθυμία της Μεγάλης Βρετανίας να συμβάλει θετικά στις εξελίξεις στο Κυπριακό, διέκρινε ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε στο Λονδίνο με το Βρετανό ομόλογό του William Hauge στο Βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

    Η συνάντηση του κ. Κυπριανού με τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των τακτικών επαφών των δύο αξιωματούχων και διήρκεσε περίπου μία ώρα.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Μάρκος Κυπριανού χαρακτήρισε τη συνάντηση «πολύ χρήσιμη και φιλική», υπενθυμίζοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και εταίρος της Κύπρου στην ΕΕ.

    Πρόσθεσε ότι «η Μεγάλη Βρετανία έχει ένα ιδιαίτερο ρόλο στο Κυπριακό».

    Σε ερώτηση σχετικά με τις εκτιμήσεις της Βρετανικής πλευράς σε ό,τι αφορά την πρόσφατη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων στη Νέα Υόρκη, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «είναι γνωστή η Βρετανική θέση. Υποστηρίζει τις συνομιλίες, υποστηρίζει αυτή τη μορφή συνομιλιών με στόχο τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία».

    [04] ΛΑΖΑΡΟΣ ΛΑΖΑΡΟΥ - ΕΚΘΕΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

    Στα 100 εκατ. ευρώ ανέρχεται η καθαρή συνεισφορά της Κύπρου στον κοινοτικό προϋπολογισμό για την περίοδο 2007 2013, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου Λάζαρος Λαζάρου.

    Παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2009, ο κ. Λαζάρου είπε ότι οι συνεισφορές της Κύπρου στον Προϋπολογισμό της ΕΕ για την προγραμματική περίοδο 2007 2013 υπολογίζονται περίπου στο 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ.

    Οι χορηγίες από τον Προϋπολογισμό της ΕΕ που αφορούν στην Κύπρο για την προγραμματική περίοδο 2007 2013 υπολογίζονται ότι θα ανέλθουν περίπου στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

    «Συνεπώς, η Κύπρος είναι οριακά καθαρός συνεισφοροδότης για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, με καθαρή κατά κεφαλή συνεισφορά ύψους 128 ευρώ, δηλαδή περίπου 18 ευρώ κατά κεφαλή ανά έτος», είπε ο κ. Λαζάρου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 23 November 2010 - 18:29:16 UTC