Browse through our Interesting Nodes on Law Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-11-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [02] ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΟΜΙΛΙΑ
  • [03] ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΒΟΥΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΗΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου είχε το μεσημέρι της Τρίτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος βρίσκεται στην ελληνική πρωτεύουσα με πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Φίλιππου Πετσάλνικου.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Ελληνας Πρωθυπουργός είπε ότι «με ιδιαίτερη χαρά υποδεχτήκαμε στο ελληνικό Κοινοβούλιο τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια αμέσως μετά την επιστροφή του από την Νέα Υόρκη».

    Ο κ. Παπανδρέου, επανέλαβε ακόμα τη στήριξη της Ελλάδας στις θέσεις του Προέδρου Χριστόφια και στην εξεύρεση μιας διαρκούς και βιώσιμης λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, βασισμένης στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, από την πλευρά του, ευχαρίστησε ιδιαίτερα για την πρόσκληση και είπε ότι είναι τιμή του να παρευρίσκεται στο ελληνικό Κοινοβούλιο και να απευθύνεται μέσω του στον ελληνικό λαό.

    Εκφράζοντας για ακόμα μια φορά τη δέσμευση του στις συνομιλίες και στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι ενημέρωσε την ελληνική Κυβέρνηση για τις εξελίξεις και τις συνομιλίες στη Νέα Υόρκη, τασσόμενος παράλληλα κατά οποιουδήποτε χρονοδιαγράμματος, επιδιαιτησίας και έτοιμης λύσης.

    [02] ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΟΜΙΛΙΑ

    Το Κυπριακό θα λυθεί όταν η Τουρκία αποφασίσει επιτέλους να συμμορφωθεί με τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθών, με το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, δήλωσε την Τρίτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε ομιλία του ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι όσοι στο διεθνή χώρο, περιλαμβανομένων και εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δυσφορούν για την παράταση της εκκρεμότητας στην Κύπρο, θα έπρεπε να στραφούν προς την Τουρκία και να ασκήσουν την επιρροή και τις πιέσεις τους για να αλλάξει η τουρκική πολιτική και να ανοίξει έτσι ο δρόμος προς τη λύση.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε, επίσης, ότι η ε/κ πλευρά θα εργαστεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου «σκληρά και με καλή θέληση, ώστε να έχουμε θετικά αποτελέσματα, τα οποία να παρουσιάσουμε στο Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι θεωρεί ύψιστη τιμή το γεγονός ότι προσφωνεί τη Βουλή των Ελλήνων η οποία, σε ειδική σύνοδο, τιμά την επέτειο των 50 χρόνων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    [03] ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Υποστήριξη σε μια δίκαιη και διαρκή λύση του Κυπριακού, εξέφρασε ο ηγέτης της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων Σερ Τζορτζ Γιανγκ.

    Σύμφωνα με τα πρακτικά της Βουλής των Κοινοτήτων, απαντώντας σε ερώτηση του Συντηρητικού βουλευτή του Ανφιλντ (Σάουθγκεϊτ), Ντέιβιντ Μπάρροους κατά πόσο, με αφορμή την τριμερή συνάντηση της Νέας Υόρκης, ο ηγέτης της Βουλής των Κοινοτήτων μπορεί να εκφράσει υποστήριξη για μια δίκαιη και διαρκή λύση, η οποία θα επανενώνει την Κύπρο, η οποία υποφέρει από την κατοχή και τη διαίρεση, ο Σερ Γιανγκ, αφού υπενθύμισε ότι για το θέμα υπήρξε συζήτηση και τοποθέτηση από τον Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στις 16 Νοεμβρίου, ανέφερε ότι η βρετανική Κυβέρνηση στηρίζει μια δίκαιη και βιώσιμη διευθέτηση.

    Οπως πρόσθεσε, πρόκειται για μια θέση η οποία αποτελεί δέσμευση αλλά και προτεραιότητα για την Κυβέρνηση.

    [04] ΒΟΥΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΗΣ

    Δικαίωμα ανάπτυξης και αξιοποίησης της γης τους σύμφωνα με πολεοδομικό σχεδιασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έχουν οι κάτοικοι των περιοχών των Βρετανικών Βάσεων, με βάση συμφωνία που έχει δρομολογηθεί μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Βρετανικών Βάσεων.

    Το θέμα συζητήθηκε σήμερα Τρίτη στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής, ύστερα από τεχνοκρατική συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Υπουργείου Εσωτερικών και Βρετανικών Βάσεων, που θα προωθηθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο και θα λάβει τη σχετική πολιτική απόφαση.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 23 November 2010 - 14:29:16 UTC