Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-11-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΙΚ ΟΙΚΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΚΕΒΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [03] ΛΟΝΔΙΝΟ ΥΦΥΠΕΞ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΥΠΟΙΚ ΟΙΚΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ

    Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας από Α+ σε Α, με αρνητικό ορίζοντα, προχώρησε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard and Poors, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών Χαρίλαο Σταυράκη.

    Ο κ. Σταυράκης είπε ότι για την απόφαση του αυτή, ο ξένος οίκος επικαλείται ``το μεγάλο μέγεθος του τραπεζικού τομέα στην Κύπρο, τη δραστηριοποίηση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και την έκθεση των τραπεζών σε επενδύσεις σε χρεόγραφα του ελληνικού δημοσίου``.

    Ο Υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την εμπιστοσύνη της Κυβέρνησης στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα και την ικανοποίηση του για τη θετική αναφορά του ξένου οίκου στον κρατικό προϋπολογισμό του 2011, ενώ σημείωσε πως ο ξένος οίκος συμμερίζεται τις εκτιμήσεις της Κυβέρνησης για δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξης του 6% για το 2010 και 4,5% για το 2011 ``με χλιαρά μέτρα αύξησης των κυβερνητικών εσόδων``.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Σταυράκης χαρακτήρισε την απόφαση του οίκου Standard and Poors ως ``αρνητική εξέλιξη``, αλλά σημείωσε ότι ``ευτυχώς προνοητικά η Κυβέρνηση κάλυψε πλήρως τις ανάγκες δανεισμού της από το εξωτερικό για τους επόμενους αρκετούς μήνες και έτσι αυτή η υποβάθμιση δεν έχει άμεσο αντίκτυπο στον Κύπριο φορολογούμενο``.

    ``Το κείμενο του ξένου οίκου είναι ξεκάθαρο. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει μπει σε αρνητικό ορίζοντα με κυριότερο γνώμονα τις πιθανές επιπρόσθετες ζημιές και κινδύνους που θα προκύψουν από τη δραστηριοποίηση των τραπεζών μας στον κυπριακό χώρο``, είπε ο κ. Σταυράκης, προσθέτοντας πως ``είναι αυτονόητο ότι αν χειροτερέψουν τα δημόσια οικονομικά ή δεν βελτιωθούν στο βαθμό που προβλέπει ο ξένος οίκος σίγουρα και αυτός θα είναι κάποιος παράγοντας που πιθανό θα παίξει ρόλο``.

    Ο κ. Σταυράκης είπε ότι η Κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι ``το κυπριακό τραπεζικό σύστημα είναι εύρωστο, έχει γερή κεφαλαιουχική βάση και μια πολύ ικανοποιητική εποπτεία από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου``, προσθέτοντας ότι ``οι κυπριακές τράπεζες έχουν περάσει αλώβητες την πρόσφατη διεθνή χρηματοοικονομική κρίση και έχουν επιτύχει τα τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ πρόσφατα, όπως είπε, ``ανακοίνωσαν και υλοποίησαν μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου``.

    Ο Υπουργός Οικονομικών είπε ακόμη ότι ``η Κυβέρνηση εκφράζει την ικανοποίηση της για τη θετική αναφορά του ξένου οίκου στον προϋπολογισμό του 2011, τον οποίο χαρακτηρίζει ως ένα πρώτο πολύ θετικό βήμα στην προσπάθεια για δημοσιονομική εξυγίανση``.

    Είναι στο χέρι μας, συνέχισε, ``με συναίνεση και συνεργασία όλων των πολιτικών κομμάτων να συνεχίσουμε την προσπάθεια για δημοσιονομική εξυγίανση και οικονομική ανάπτυξη πράγμα που θα είναι σε όφελος όλων μας``.

    Ανέφερε επίσης ότι οι εκτιμήσεις του Standard and Poors ``είναι ακριβώς ίδιες με τις δικές μας, ότι με τα 150 εκατομμύρια ευρώ επιλύουμε το στόχο του 4,5% που είχαμε θέσει`` για δημοσιονομικό έλλειμμα το 2011.

    Σε σχέση με την εκτίμηση του ξένου οίκου ότι το δημόσιο χρέος θα ανέλθει στο 79% το 2011, ο κ. Σταυράκης είπε ότι ``ο ξένος οίκος θεωρεί τα περσινά χρεόγραφα ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ που είχαμε εκδώσει και δώσει στις τράπεζες μέρος του δημόσιου χρέους``, προσθέτοντας ότι αυτή ήταν και η προσωπική του εκτίμηση την οποία τόνιζε επανειλημμένα πέρσι.

    ``Δυστυχώς δεν εισακούστηκα``, αλλά ``αυτό δεν έχει σημασία τώρα``, είπε ο κ. Σταυράκης, προσθέτοντας ότι ``σημασία έχει, ανεξάρτητα με τις εκτιμήσεις του ξένου οίκου για το ύψος του δημοσίου χρέους, θα πρέπει συναινετικά να προχωρήσουμε μπροστά με βάση την προσπάθεια για δημοσιονομική εξυγίανση``.

    Αν αφαιρέσεις, συνέχισε, ``αυτά τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ που αντιπροσωπεύουν το 17% του ΑΕΠ της Κύπρου το δημόσιο χρέος μειώνεται στο 63% που είναι ακριβώς και η δική μας πρόβλεψη``.

    Σε σχέση με την αύξηση του κόστους δανεισμού του κράτους από την υποβάθμιση, ο κ. Σταυράκης, αφού σημείωσε πως δεν υπάρχει συγκεκριμένη φόρμουλα, είπε ότι με βάση την εμπειρία του ``μπορεί να αυξήσει το εξωτερικό κόστος δανεισμού 0,5%`` και πρόσθεσε ότι ``το Υπουργείο Οικονομικών, προνοητικά, έλαβε πολύ σοβαρά υπόψη αυτό το ενδεχόμενο της υποβάθμισης και τον Οκτώβριο δανειστήκαμε ένα δισ. ευρώ από τις αγορές με ένα πολύ ανταγωνιστικό επιτόκιο``.

    Αναφορικά με τον αρνητικό ορίζοντα που έθεσε ο Standard and Poors την κυπριακή οικονομία, ο κ. Σταυράκης εξήγησε ότι αυτό σημαίνει πως ``υπάρχουν πιθανότητες περαιτέρω υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας`` και ``στο γραπτό κείμενο ξεκαθαρίζει απόλυτα ότι το μόνο κριτήριο που θα λάβουν υπόψη είναι οι επιδόσεις των κυπριακών τραπεζών όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τις επενδύσεις τους σε ξένα χρεόγραφα και κυρίως της Ελλάδας``.

    ``Είμαστε σίγουροι και ελπίζουμε ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου θα εξακολουθήσει να ασκεί πολύ ικανοποιητική εποπτεία για να αποφύγουμε τα χειρότερα``, είπε ο κ. Σταυράκης.

    Ανέφερε επίσης ότι ``ο ξένος οίκος επισημαίνει πως ένας άλλος κίνδυνος που πηγάζει από τον τραπεζικό τομέα είναι ο υπερδανεισμός των κυπριακών νοικοκυριών σε σχέση με το ΑΕΠ, χαρακτηρίζοντας το ως ένα από τους υψηλότερους στην Ευρώπη και τονίζει πως υπάρχουν και στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια τα οποία σε περίπτωση ύφεσης της κυπριακής ή ελληνικής οικονομίας μπορούν να δημιουργήσουν επισφάλειες``.

    Σε σχέση με ενδεχόμενη αξιολόγηση από τους οίκους Fitch και Moody`s, ο κ. Σταυράκης είπε ότι οι Fitch είχαν επαναβεβαιώσει πριν δύο μήνες την υψηλή βαθμολογία της Κύπρου στο ΑΑ- και παραμένει η αξιολόγηση των Moody`s που έχουν ετοιμάσει μια μελέτη για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα ``και επισημαίνει και αυτός ο οίκος κάποιες αδυναμίες και κινδύνους που πηγάζουν από την παρουσία των τραπεζών μας εκτός Κύπρου`` και ``αναμένεται και αυτή η αξιολόγηση``.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι οι συντεχνίες, οι επιχειρηματίες και τα πολιτικά κόμματα έκαναν πινγκ πονγκ τα μέτρα για την οικονομία, ο κ. Σταυράκης είπε ότι κάθε ομάδα του πληθυσμού αρνείται να ανταποκριθεί στην κοινή προσπάθεια για δημοσιονομική εξυγίανση, ρίχνοντας τη μπάλα σε άλλες ομάδες πληθυσμού και ήταν ξεκάθαρο το μήνυμα του Προέδρου ότι ακριβώς όλες οι ομάδες που επηρεάζονται, όλοι οι κοινωνικοί εταίροι να κάνουν κάποιες πολύ μικρές θυσίες και παραχωρήσεις οι οποίες θα μας εξασφαλίσουν ευημερία για την οικονομία``.

    Ερωτηθείς κατά πόσον ο οίκος θα προχωρούσε σε υποβάθμιση εάν είχαν ληφθεί μέτρα για την οικονομία, ο κ. Σταυράκης, αφού σημείωσε ότι στις 16 περασμένου Ιουλίου που είχαν έρθει οι εκπρόσωποι του οίκου στην Κύπρο ``είχαν επισημάνει ως μια άλλη μεγάλη πρόκληση τα αδύναμα δημόσια οικονομικά``, προσθέτοντας ότι από τότε τους έστειλε πολλά σημειώματα, ενώ είχε μαζί τους δύο συναντήσεις και τους εξήγησε ``ποια μέτρα πήραμε από μόνοι μας και δεν χρειάζονταν έγκριση της Βουλής για να βελτιώσουμε τα δημόσια οικονομικά``.

    Ανέφερε επίσης ότι τους ενημέρωνε συνεχώς για τη δραματική βελτίωση που έδειξαν τους τελευταίους μήνες τα δημόσια οικονομικά, για την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης και ``ξεκάθαρα πλέον ανησυχούν πολύ λιγότερο για τα δημόσια οικονομικά και πολύ περισσότερο για τους κινδύνους στο μυαλό τους όσον αφορά το κυπριακό τραπεζικό σύστημα``.

    Κληθείς να πει αν μετά αυτή την εξέλιξη οι τράπεζες θα πιέσουν τους δανειζόμενους, ο κ. Σταυράκης είπε ότι ``αυτή θα είναι μια εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη η οποία θα βρει την Κυβέρνηση αντιμέτωπη``, προσθέτοντας ότι ``για να ανακάμψει πραγματικά η κυπριακή οικονομία χρειάζονται να μειωθούν τα δανειστικά επιτόκια τα οποία παραμένουν από τα υψηλότερα στην Ευρώπη και πρέπει και οι τράπεζες και ο συνεργατισμός και η Κεντρική Τράπεζα να βοηθήσουμε στην προσπάθεια να μειωθούν τα επιτόκια``.

    Σε ερώτηση για το πόσο επιτακτική γίνεται πλέον η ανάγκη μετά από αυτή την εξέλιξη τα κόμματα να προσέλθουν στο διάλογο για υιοθέτηση μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης, ο κ. Σταυράκης είπε ότι στην απόφαση του οίκου ``έχει επισημανθεί μια πάρα πολύ σημαντική αδυναμία στην οικονομία μας, το πολύ μεγάλο μέγεθος του τραπεζικού συστήματος και η έκθεση του σε κινδύνους από την Ελλάδα που σε μεγάλο βαθμό δεν είναι στο χέρι μας``, προσθέτοντας ότι ``αυτό που είναι στο χέρι μας είναι η βελτίωση των δημοσίων οικονομικών και η μείωση του δημοσίου χρέους όσον αφορά τα υπόλοιπα στοιχεία της οικονομίας`` και αν αυτό ``το πετύχουμε συναινετικά με τα κόμματα ενδυναμώνει η θέση μας έναντι όλων των ξένων οίκων``.

    Σε παρατήρηση ότι οι τράπεζες δήλωναν ότι δεν ήταν εκτεθειμένες σε χρεόγραφα του ελληνικού δημοσίου, ο κ. Σταυράκης είπε ότι ``προφανώς δεν έχουν καταφέρει να πείσουν το ξένο οίκο``, προσθέτοντας ότι έχει δει τους αριθμούς ``και υπάρχει κάποια έκθεση`` των κυπριακών τραπεζών.

    Ο Υπουργός Οικονομικών εξέφρασε τέλος αισιοδοξία ότι η Ελλάδα θα πάει καλά, ενώ σημείωσε πως οι κυπριακές τράπεζες ``έχουν ισχυρές κεφαλαιουχικές βάσεις και θα μπορέσουν να απορροφήσουν πολύ μεγάλο μέρος τέτοιων θεωρητικών ζημιών``.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΚΕΒΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Σε κατεπείγουσα έκκληση προς κοινωνικούς εταίρους και πολιτικά κόμματα όπως επιδείξουν αλληλοκατανόηση και υπευθυνότητα προκειμένου να συμφωνηθούν τα αναγκαία μέτρα για να βγει η Κύπρος από την οικονομική κρίση και να αποτραπεί η υποβάθμισή της, προέβη από το βήμα της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΚΕΒΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε εκτός κειμένου αναφορά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είμαι σίγουρος ότι έχετε ακούσει ότι ένας από τους οίκους (αξιολόγησης) άρχισε την πορεία της υποβάθμισης της Κύπρου και της κυπριακής οικονομίας», προσθέτοντας «αυτό τι σημαίνει; Αυτό σημαίνει ότι εάν επιδεικνύετο η αναγκαία αλληλοκατανόηση, να μου επιτρέψετε να πω, με όλο το σεβασμό, και η υπευθυνότητα απ όλους τους κοινωνικούς εταίρους και παίρναμε -αν θέλετε- απλά μέτρα, δεν θα είχαμε αυτή την εξέλιξη».

    «Και είναι κατεπείγον να επιδειχθεί αυτή η αλληλοκατανόηση», ανέφερε, και «να τερματιστεί το παιχνίδι πινγκ πονγκ που παίζεται, και το λέω με όλο το σεβασμό και την αγάπη και ενώπιον των συντεχνιών και ενώπιον των επιχειρηματιών και ενώπιον των πολιτικών δυνάμεων».

    Οπως είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, «δεν μπορεί κανένας να λέει αν δεν γίνει τούτο δεν έχει τίποτε, ο άλλος να λέει αν δεν γίνει τούτο δεν έχει τίποτε. Το τίποτε θα το εισπράξει η οικονομία», είπε, και «το τίποτε θα φέρει την ΕΕ και άλλους οργανισμούς να μας επιβάλουν με το έτσι θέλω σκληρά μέτρα, τα οποία δεν μπορούμε να φανταστούμε».

    [03] ΛΟΝΔΙΝΟ ΥΦΥΠΕΞ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η βρετανική κυβέρνηση είναι εναντίον διχοτομικής λύσης στην Κύπρο, τόνισε ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Ντέιβιντ Λίντιγκτον, ο οποίος επανέλαβε παράλληλα τη θέση του Λονδίνου για υποστήριξη των συνομιλιών για δίκαιη και διαρκή λύση του Κυπριακού ευχόμενος επιτυχία στη συνάντηση της Πέμπτης στη Νέα Υόρκη μεταξύ του ΓΓ του ΟΗΕ, του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Τ/κ ηγέτη.

    Ο Βρετανός διπλωμάτης, ο οποίος μιλούσε εκ μέρους της κυβέρνησης στην έκτακτη συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων για το Κυπριακό, είπε ακόμα ότι η σημερινή κατάσταση δεν είναι προς το συμφέρον οποιασδήποτε από τις δυο πλευρές. Τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι υπουργοί, είπε, τονίζουν προς τους Τούρκους επισήμους την υποχρέωση της Τουρκίας να βοηθήσει στη δημιουργία των προϋποθέσεων για μια διευθέτηση στην Κύπρο.

    Στη συζήτηση, η οποία ήταν αποτέλεσμα πρωτοβουλίας του Εργατικού βουλευτή Jim Sheridan, πήραν μέρος αρκετοί βουλευτές, Εργατικοί και Συντηρητικοί, ανάμεσα στους οποίους οι Andrew Love, Αllan Meale, Matthew Offord, David Barrowes όπως και ο σκιώδης υπουργός Ευρώπης Gayin Davies. Οι Εργατικοί βουλευτές κράτησαν αποστάσεις από τις θέσεις περί διχοτόμησης που εξέφρασε ο πρώην ΥΠΕΞ Τζακ Στρο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 16 November 2010 - 20:29:18 UTC