Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-11-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [03] ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [04] ΥΠ. ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΝΑΕΡΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΚΥΠΡΟΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να γίνει δέκτης οποιασδήποτε πίεσης κατά τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη, έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας. Την ίδια ώρα, σημείωσε ότι κατά τη συνάντηση αυτή θα γίνει μια ανασκόπηση της μέχρι τώρα πορείας των συνομιλιών, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει κοινό ανακοινωθέν.

    Σε δηλώσεις του κατά την επιστροφή στο Προεδρικό Μέγαρο από τη συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως κατά τη σημερινή συνάντηση συνεχίστηκε η συζήτηση για την προετοιμασία της συνάντησης που θα έχουν οι δύο ηγέτες στη Νέα Υόρκη με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν.

    «Θέλω να σάς διαβεβαιώσω ότι εκείνο που υπόσχονται οι πάντες είναι ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή διαδικασίας της κυπριακής ιδιοκτησίας και ότι δεν θα υπάρξει επιδιαιτησία και ότι δεν θα υπάρξει η οποιαδήποτε αλλαγή του ρόλου του ΟΗΕ και βεβαίως τα περί διεθνούς διάσκεψης και όλα αυτά δεν είναι στην ατζέντα. Αυτή είναι η διαβεβαίωση που έχουμε από τα Ηνωμένα Εθνη», σημείωσε.

    «Από κει και πέρα», συνέχισε, «θα γίνει μια ανασκόπηση της όλης πορείας μέχρι τώρα, όχι γραπτώς και όχι με κοινό ανακοινωθέν - διότι η φαντασία οργιάζει και διερωτώμαι καμιά φορά αν είμαι συνομιλητής και τι λέγεται εκεί διότι γίνονται και ερμηνείες για πράγματα που λέγονται στις συνομιλίες που εγώ δεν τα έχω υπόψη μου. Θέλω να διαβεβαιώσω ακόμη μια φορά και δημόσια και πριν από τη σύνοδο των αρχηγών ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουμε καλοί δέκτες της οποιασδήποτε πίεσης».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι θα υπερασπιστεί αρχές και πως στόχος στη Νέα Υόρκη, όσο είναι δυνατόν, είναι να σπάσουν τα πιθανά αδιέξοδα και να ανοίξει ο δρόμος για συνολική λύση. «Αυτός είναι ο στόχος. Δεν έχω στόχο να πάω στη Νέα Υόρκη για να διαπιστώσουμε αδιέξοδο και τελεία, δεν υπάρχει παραπέρα. Θέλουμε να συνεχιστούν οι συνομιλίες με δημιουργικό τρόπο και αυτό θα φανεί στην πορεία», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    [02] ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Πολύ σημαντική στην όλη διαδικασία των συνομιλιών για το Κυπριακό, χαρακτήρισε τη συνάντηση την οποία αναμένεται να έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη με τον ΓΓ του ΟΗΕ και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους ύστερα από τη συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με τον Ντερβίς Ερογλου, η οποία διήρκησε περίπου δύο ώρες, ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι οι ηγέτες είχαν μια πολύ καλή συζήτηση για το περιουσιακό και την επικείμενη συνάντηση στη Νέα Υόρκη στις 18 Νοεμβρίου.

    Ο κ. Ντάουνερ είπε ότι κατά τη συνάντηση είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν πώς θα εξελιχθεί η ημέρα στη Νέα Υόρκη. «Δεν προπαρασκευάζουμε τίποτε εδώ, θα δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα, και σίγουρα ευελπιστούμε ότι η συνάντηση με τον ΓΓ θα δώσει μία ώθηση στη διαδικασία».

    [03] ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν επιβεβαιώνει σενάρια του τουρκικού Τύπου περί πρωτοβουλίας του αρμόδιου Επίτροπου για τη διεύρυνση Στέφαν Φούλε στο θέμα του πρωτοκόλλου, ώστε να καταστεί δυνατό το «ξεμπλοκάρισμα» κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας.

    Ερωτηθείς σχετικά με το κατά πόσο επιβεβαιώνονται δημοσιεύματα σε τουρκικές εφημερίδες σύμφωνα με τα οποία η Τουρκία είναι διατεθειμένη να επιτρέψει τις υπερπτήσεις κυπριακών αεροπλάνων πάνω από το έδαφός της και την προσέγγιση πλοίων κυπριακών συμφερόντων με σημαία τρίτης χώρας στα λιμάνια της με αντάλλαγμα το άνοιγμα του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου στα κατεχόμενα, η εκπρόσωπος Αντζελα Φιλότε δήλωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αυτά που γράφονται. Αυτό που μπορώ να πω, είπε, είναι ότι ο κ. Φούλε παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις, βρίσκεται σε επαφή με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στο Κυπριακό και είναι στη διάθεση τους για να βοηθήσει στις διαπραγματεύσεις.

    [04] ΥΠ. ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΝΑΕΡΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΚΥΠΡΟΣ

    Σε ``πάρα πολύ καλό στάδιο`` για την Κύπρο, βρίσκεται το θέμα της άρνησης της Τουρκίας για χρήση του εναέριου της χώρου από κυπριακούς αερομεταφορείς, δήλωσε η Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, προσθέτοντας ότι ``υπάρχει μια πάρα πολύ καλή ανταπόκριση όλων των εταίρων μας στην ΕΕ για το θέμα αρχής ότι η Τουρκία παραβιάζει κατάφωρα τη Σύμβαση του Σικάγο όσον αφορά το θέμα της απαγόρευσης πτήσεων``.

    Μιλώντας ενώπιον των μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, η οποία συζήτησε τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Συγκοινωνιών για το 2011, η κ. Μαρκουλλή χαρακτήρισε την απαγόρευση της Τουρκίας ως πρωτοφανή και σημείωσε πως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία παρόμοια περίπτωση στον κόσμο.

    Ανέφερε ότι ζητήθηκε η βοήθεια της ΕΕ ``στα διαβήματα στα οποία θα προχωρήσουμε για τον τερματισμό αυτής της απαγόρευσης``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 8 November 2010 - 18:29:13 UTC