Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-10-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗΣ - ΚΥΠΡΟΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • [02] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΠΟΡΕΙΑ ΜΟΡΦΟΥ
  • [03] ΚΑΡΟΓΙΑΝ - ΠΟΡΕΙΑ ΜΟΡΦΟΥ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗΣ - ΚΥΠΡΟΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Jerzy Buzek, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο για τριήμερη επίσημη επίσκεψη, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάριου Καρογιάν, θα γίνει δεκτός σήμερα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, το απόγευμα ο κ. Βuzek θα προσφωνήσει την Ολομέλεια της Βουλής σε Ειδική Συνεδρία που έχει συγκληθεί με την ευκαιρία της επίσκεψής του. Επίσης, θα συναντηθεί με αρχηγούς πολιτικών κομμάτων, τα οποία εκπροσωπούνται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Θα συναντήσει τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Αντρο Κυπριανού, τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκο Αναστασιάδη και τον Πρόεδρο του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου.

    Χθες είχε προγραμματισμένη συνάντηση με την Ειδική Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Lisa Buttenheim και τον Πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Μάνθο Μαυρομμάτη.

    Ο κ. Βuzek θα κηρύξει, επίσης, την έναρξη συνεδρίου με θέμα τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής θα παραθέσει επίσημο γεύμα προς τιμήν του κ. Buzek. Τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου θα κατευοδώσει κατά την αναχώρησή του από το Αεροδρόμιο Λάρνακας την Τρίτη, ο Πρόεδρος της Βουλής.

    [02] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΠΟΡΕΙΑ ΜΟΡΦΟΥ

    Χωρίς την επιστροφή της Μόρφου υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού, διαμήνυσε σήμερα από τον Αστρομερίτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Από το βήμα της αντικατοχικής πορείας των Μορφιτών, ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξήγησε πως η ε/κ πλευρά επιδιώκει διεύρυνση των εδαφών που θα επιστραφούν υπό ε/κ διοίκηση πέραν από τις πρόνοιες του χάρτη του Σχεδίου Ανάν, καθώς η επιστροφή της πλειοψηφίας των Ε/κ υπό ε/κ διοίκηση θα καθιστούσε λιγότερο σύνθετο το κεφάλαιο του περιουσιακού.

    Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διατύπωσε το παράπονο του από τις αντιδράσεις για τις προτάσεις της ε/κ πλευράς στο περιουσιακό, τονίζοντας ότι θα ανέμενε κανείς οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου να αποκάλυπταν την ουσία των προτάσεων της τ/κ πλευράς και όχι ``να προσπαθούμε να εξοντώσουμε τις δικές μας προτάσεις``.

    Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στο τρίπτυχο των προτάσεών του για νέα ώθηση στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και τη δημιουργία ευνοϊκότερου κλίματος για την ίδια τη λύση.

    [03] ΚΑΡΟΓΙΑΝ - ΠΟΡΕΙΑ ΜΟΡΦΟΥ

    «Σε μιαν περίοδο που η τουρκική αδιαλλαξία κορυφώνεται και γίνονται όλο και πιο απροκάλυπτοι οι στόχοι της Τουρκίας για λύση συνομοσπονδίας και δύο κράτη, σε μιαν περίοδο που οι τουρκικές προτάσεις στο τραπέζι των απευθείας διαπραγματεύσεων αποκαλύπτουν πλήρως την παντελή απουσία βούλησης για μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, οι Μορφίτες δίνουν την απάντησή τους ότι ουδέποτε θα υποταχθούμε στη δύναμη και τους όρους του Τούρκου κατακτητή και ουδέποτε θα καμφθούμε από την τουρκική αλαζονεία και τον ετσιθελισμό της Αγκυρας».

    Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν στον χαιρετισμό του στην Αντικατοχική Πορεία Μόρφου. «Ούτε εκβιασμοί, ούτε ψεύτικα διλήμματα, ούτε πονηρές μεθοδεύσεις θα μας κάνουν να εγκαταλείψουμε τον αγώνα μας για διεκδίκηση και διασφάλιση των δικαίων και των δικαιωμάτων μας», επεσήμανε.

    Ο κ. Καρογιάν κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αντικρίσει το Κυπριακό με αίσθημα ευθύνης και δικαιοσύνης. Πρόκειται για ένα διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής, η λύση του οποίου πρέπει να τερματίσει την κατοχή και τον εποικισμό, να επανενώσει το έδαφος, τον λαό, την οικονομία και τους θεσμούς, και να αποκαταστήσει και να κατοχυρώσει τα ανθρώπινα δικαιώματα ολόκληρου του κυπριακού λαού. Μόνο μια τέτοια λύση μπορεί να εμπεδώσει την ειρήνη στην Κύπρο και στην περιοχή και να αποδώσει δικαιοσύνη στον κυπριακό λαό, επεσήμανε.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι η μέχρι τώρα τακτική και συμπεριφορά της Τουρκίας δεν επιτρέπει καμία αισιοδοξία για την πορεία των απευθείας διαπραγματεύσεων. «Με τις προτάσεις της και την όλη συμπεριφορά της, η Τουρκία έχει ναρκοθετήσει τη διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων», είπε, προσθέτοντας ότι αν η Τουρκία δεν συνετιστεί ή αν δεν την συνετίσουν εκείνοι οι παράγοντες της διεθνούς κοινότητας που είναι σε θέση να την επηρεάσουν, τα Ηνωμένα Εθνη και γενικά η διεθνής κοινότητα θα χρεωθούν με ακόμα μια αποτυχία επίλυσης του Κυπριακού.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 11 October 2010 - 9:29:31 UTC