Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-10-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΟ
  • [03] ΑΝ. ΥΦΕΞ ΗΠΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ - ΕΔΡΑ ΟΥΝΕΣΚΟ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

    Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Jerzy Buzek εξέφρασε την πεποίθηση ότι τη βάση για λύση του Κυπριακού αποτελούν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και σημείωσε ότι πρόκειται για πλήρη παρεξήγηση οποιαδήποτε αναφορά ότι ο ίδιος επιθυμεί τη νομιμοποίηση μιας παράνομης κατάστασης όσον αφορά το απευθείας εμπόριο.

    Σε δηλώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Buzek είπε ότι για το απευθείας εμπόριο δεν υπάρχει ακόμη οποιαδήποτε απόφαση, αφού το θέμα βρίσκεται στο στάδιο της συζήτησης, και εξέφρασε την ελπίδα ότι την προεδρία της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2012 θα ασκήσει μια επανενωμένη Κύπρος.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επεσήμανε ότι ενημέρωσε τον κ. Buzek για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τον ευχαρίστησε για την πλήρη στήριξή του στις προσπάθειες για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Για το θέμα του απευθείας εμπορίου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι δεν βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τον κ. Buzek και εξέφρασε την ελπίδα ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο τέλος της ημέρας να ακολουθήσει τη θέση της ΕΕ ότι η Κύπρος είναι μία, με μία και μόνη κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι είχε σήμερα ``την ιδιαίτερη χαρά`` να συναντηθεί για πρώτη φορά στην Κύπρο με τον κ. Buzek, σημειώνοντας ότι ``ανταλλάξαμε απόψεις για σειρά θεμάτων που αφορούν τόσο ευρύτερα την ΕΕ όσο και ειδικότερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πιο ειδικά το Κυπριακό και το ρόλο του στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού``.

    ``Μιλήσαμε, επίσης, όπως ήταν φυσικό, για το Κυπριακό. Ενημέρωσα κατ` αρχάς τον κ. Buzek για την πορεία των απευθείας διαπραγματεύσεων για συνολική επίλυση του Κυπριακού. Παρουσίασα με λεπτομέρεια το γνωστό τρίπτυχο των προτάσεων που έχουμε υποβάλει για ουσιαστική προώθηση της διαδικασίας και εξήγησαν πως οι προτάσεις της ε/κ πλευράς αποβλέπουν στην επίσπευση της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, δημιουργώντας συνθήκες που επιφέρουν οφέλη για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές``, είπε.

    Πρόσθεσε ότι ``με ιδιαίτερη έμφαση τόνισα στον κ. Πρόεδρο ότι η επίλυση του Κυπριακού στη βάση αρχών του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου αποτελεί στόχο από τον οποίο δεν έχουμε δικαίωμα να αποκλίνουμε, τόσο εμείς οι Κύπριοι όσο και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας``.

    ``Ευχαριστώ τον κ. Buzek για την πλήρη στήριξή του στις προσπάθειες που καταβάλλουμε για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για ένα κράτος με μία και μόνη κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα``, ανέφερε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε ότι ο κ. Buzek ``συμφώνησε, εξάλλου, πλήρως στη θέση αρχής ότι για να είναι η λύση βιώσιμη θα πρέπει αυτή να διασφαλίζει τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων για να επιτρέψει στην Κύπρο να λειτουργεί αποτελεσματικά και δημιουργικά ως κράτος μέλος της ΕΕ``.

    ``Με τον Πρόεδρο Buzek είχα επίσης την ευκαιρία να ανταλλάξω απόψεις για τρέχοντα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα που απασχολούν την ΕΕ. Από πλευράς μου διαβεβαίωσα τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την εκτίμηση της Κυβέρνησής μας στον αισθητά αναβαθμισμένο ρόλο που διαδραματίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη μετά τη Λισσαβώνα περίοδο, εκφράζοντας την ευαρέσκειά μου για το γεγονός ότι έχει πλέον ένα βαρύνοντα λόγο στο όλο σύστημα λήψης αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο``, ανέφερε.

    Είπε, επίσης, ότι ``είχαμε, τέλος, την ευκαιρία να συζητήσουμε για τη συμβολή της χώρας μας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και υπογράμμισα στον κ. Buzek την προσήλωση της Κύπρου στην προώθηση του κοινού στόχου περαιτέρω πολιτικής ενοποίησης, οικονομικής ολοκλήρωσης της ΕΕ``.

    ``Η Κύπρος, ως κράτος μέλος, συμβάλλει εποικοδομητικά για την προώθηση των αρχών επί των οποίων εδράζεται η ΕΕ, όπως είναι οι αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, αλλά και για τη διεύρυνση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου``, επεσήμανε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Πρόσθεσε ότι ``ιδιαίτερα σήμερα που υφιστάμεθα τις επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης, είναι πεποίθησή μου ότι η ΕΕ οφείλει έμπρακτα να εφαρμόσει πολιτικές καταπολέμησης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, και να προωθήσει εμπράκτως τη διεύρυνση του κοινωνικού κράτους``.

    Ο κ. Buzek ανέφερε ότι ``το κύριο μήνυμα με το οποίο έφθασε είναι ενθάρρυνση, αλληλεγγύη, στήριξη και εμπιστοσύνη στους δύο ηγέτες για επίτευξη συνολικής λύσης, που είναι σημαντική, όχι μόνο για την Κύπρο και την περιοχή, αλλά και για ολόκληρη την ΕΕ αφού είτε, ως νησί, σε κρίσιμη στρατηγική θέση για όλους μας``.

    Είπε, επίσης, ότι η Κύπρος θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ σε 21 μήνες από τώρα και επεσήμανε ότι ``το να κρατά την προεδρία μια ενωμένη Κύπρος είναι το όραμά μας``.

    Ο κ. Buzek είπε ότι αυτό ``θα ήταν υποστηρικτικό για την Κύπρο, την ΕΕ και ολόκληρη την περιοχή``, και συμφώνησε ότι ``τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αποτελούν τη βάση για το μέλλον της Κύπρου``.

    Επίσης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ``είναι δυνατή μια κοινά αποδεκτή λύση``, προσθέτοντας ότι ``όσο πιο σύντομα, τόσο το καλύτερο``.

    ``Φυσικά, απαιτείται μεγάλο όραμα και δράσεις, και γνωρίζω από τη δική μου εμπειρία ότι αυτό δεν είναι εύκολο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και η διατήρηση επαφών είναι και δική μας δουλειά. Δουλειά και στόχος της ΕΕ είναι η στήριξη τέτοιων επαφών, εάν είναι δυνατόν, διότι είναι κοινός στόχος η επανένωση της Κύπρου``, είπε.

    Επεσήμανε ότι ``είναι πολύ σημαντικό, φυσικά, στο τέλος των διαπραγματεύσεων, μετά την επίτευξη συμφωνίας και την επανένωση, να αισθάνονται όλοι την ιδιοκτησία της συμφωνίας και της διευθέτησης, και για ολόκληρη την ΕΕ είναι πολύ σημαντικό, και για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επειδή είστε ο πρεσβευτής μας, ολόκληρη η Κύπρος, σε αυτό το μέρος της Μεσογείου, σε αυτό το κρίσιμο σημείο``.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το απευθείας εμπόριο, ο κ. Buzek είπε ότι δεν θα ήθελε να επεκταθεί επειδή ``πρέπει να γίνει συζήτηση αυτού του θέματος από ολόκληρο το Κοινοβούλιο``.

    ``Είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, πολύ ευαίσθητο, και το γνωρίζουμε. Η Επιτροπή Νομικών μας, οι εισηγητές μας, εργάζονται πάνω σε αυτό το θέμα. Είναι στο τραπέζι. Εχουν αρχίσει οι πρώτες συζητήσεις, για αυτό είναι απαραίτητη η αναμονή για μερικές εβδομάδες ή μερικούς μήνες για να έχουμε τελικό αποτέλεσμα``, είπε.

    Ερωτηθείς γιατί επιθυμεί να νομιμοποιήσει κάτι παράνομο, ο κ. Buzek είπε ότι πρόκειται για ``πλήρη παρεξήγηση``.

    ``Δεν είπα τίποτα αναφορικά με νομιμοποίηση. Δεν εξέφρασα οποιανδήποτε άποψη επειδή αναμένουμε την απόφαση ολόκληρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μιλώ και συζητώ εκ μέρους ολόκληρου του Κοινοβουλίου και δεν γνωρίζω ακόμα την απάντηση. Θα πάρει μερικές εβδομάδες, δύο ή τρεις μήνες, για να έχουμε απαντήσεις. Είναι ένα πολύ ευαίσθητο, πολύ δύσκολο ζήτημα, και γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι``, σημείωσε.

    Στο σημείο αυτό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ``σε ένα πολύ φιλικό κλίμα έχω εξηγήσει τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας με πολλή σαφήνεια στον αγαπητό Πρόεδρο``.

    ``Δεν είμαστε σε αντιπαράθεση με τον Πρόεδρο Μπούζεκ. Εύχομαι και ελπίζω το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο τέλος της ημέρας να ακολουθήσει τη θέση της ΕΕ ότι η Κύπρος είναι μία, με μία και μόνη κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια``, κατέληξε στις δηλώσεις του.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΟ

    Αυτοί που προωθούν και υποστηρίζουν την εφαρμογή του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο πρέπει να ξέρουν ότι συνειδητά προωθούν τη δημιουργία δυο οντοτήτων στην Κύπρο, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν, μιλώντας στη Βουλή, ενώπιον αντιπροσωπείας ξένων βουλευτών και επισήμων που συμμετείχαν στην αντικατοχική πορεία του Δήμου Μόρφου.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ακόμη πως αυτοί που προωθούν τον κανονισμό πρέπει να γνωρίζουν παράλληλα ότι αν προχωρήσει η έγκριση και εφαρμογή του κανονισμού τότε η Τουρκία πρέπει να εγκαταλείψει τα όνειρά της για την ΕΕ.

    Ο κ. Καρογιάν ανέφερε πως η ιστορία με την προώθηση του κανονισμού ξεκίνησε 2 με 3 ημέρες μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν ως τιμωρία για τους Ε/κ και επεσήμανε πως τώρα επειδή κάποιου θέλουν να ασκήσουν πιέσεις και εκβιασμούς με πλάγιο τρόπο επαναφέρουν το ζήτημα, ενώ όπως σημείωσε δεν υπάρχει νομικό υπόβαθρο για την εφαρμογή του.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Βουλής αφού επεσήμανε πως βρισκόμαστε σε μια λεπτή και κρίσιμη φάση του προβλήματος, επεσήμανε πως οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν αποδώσει. Τα αποτελέσματα είναι πενιχρά λόγω της σκλήρυνσης της τουρκικής στάσης, ανέφερε. Πρόσθεσε πως οι συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί κατά τα δυο χρόνια των διαπραγματεύσεων είναι σε επουσιώδη ζητήματα.

    [03] ΑΝ. ΥΦΕΞ ΗΠΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Οι ΗΠΑ θα επενδύσουν όση ενέργεια και βοήθεια χρειάζονται οι δύο πλευρές στην Κύπρο προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της επανένωσης της Κύπρου στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, υπογράμμισε η Αναπληρώτρια Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για Ευρωπαϊκές και Ευρω-Ασιατικές Υποθέσεις Tina Kaidanow, η οποία έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, η κ. Kaidanow επισήμανε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν σθεναρά ότι η διαδικασία για το Κυπριακό πρέπει να είναι κυπριακής ιδιοκτησίας και να οδηγήσει στην επανένωση της Κύπρου στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

    «Βρίσκομαι κυρίως εδώ για να συνομιλήσω με όλους, για να δω ξανά σε ποια κατάσταση βρίσκονται οι συνομιλίες», είπε και πρόσθεσε ότι διαβίβασε ξανά τις ευχές του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα αλλά και της ίδιας με την ευκαιρία των 50 χρόνων της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    [04] ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ - ΕΔΡΑ ΟΥΝΕΣΚΟ

    Το Πανεπιστήμιο Κύπρου με την εγκαθίδρυση της Εδρας ΟΥΝΕΣΚΟ για την Ισότητα και την Ενδυνάμωση των Φύλων «στοχεύει να λειτουργήσει, όχι μόνο ως κέντρο αριστείας για την τοπική ανάπτυξη σε θέματα ενδυνάμωσης του φύλου, αλλά και ως δυναμικός πόλος σύμπραξης μεταξύ εδρών, δικτύων και ομάδων εργασίας για την επίτευξη των δύο στόχων της ΟΥΝΕΣΚΟ σχετικά με την παγκόσμια προτεραιότητα της ισότητας των φύλων».

    Σε ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κύπρου σχετικά με την τελετή της Εγκαθίδρυσης της Εδρας ΟΥΝΕΣΚΟ για την Ισότητα και την Ενδυνάμωση των Φύλων αναφέρεται ότι η τελετή θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2010, στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

    Τα εγκαίνια της Εδρας θα τελέσει ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου καθηγητής Σταύρος Α. Ζένιος, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου Χάρης Χαραλάμπους και η Διευθύντρια της Έδρας ΟΥΝΕΣΚΟ καθηγήτρια Μαίρη Κουτσελίνη. «Η εκδήλωση αυτή είναι πολύ σημαντική για τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των εταίρων της Εδρας και για την προβολή και την κατανόηση του σκοπού και των κύριων επιδιώξεών της από ένα ευρύ φάσμα παρισταμένων, το οποίο περιλαμβάνει άτομα με αρμοδιότητα στη διαμόρφωση πολιτικής και στη λήψη πολιτικών αποφάσεων» προστίθεται.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 11 October 2010 - 11:33:19 UTC