Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-09-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΕΡΟΓΛΟΥ - ΔΕΙΠΝΟ
  • [02] ΥΠΕΞ ΙΣΡΑΗΛ - ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΕΡΟΓΛΟΥ - ΔΕΙΠΝΟ

    Δεν είναι σύντροφοι αλλά μπορούν να γίνουν πολύ καλοί φίλοι, δήλωσαν ο Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου, μετά το δείπνο που παρέθεσε το ζεύγος Χριστόφια προς το ζεύγος Ερογλου, στην εξοχική κατοικία του Προέδρου Χρισόφια στο χωριό Κελλάκι.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι με χαρά υποδέχθηκαν στο σπίτι τους τον κύριο και την κυρία Ερογλου, προσθέτοντας πως συμμερίζεται πλήρως τα όσα είχε πει ο κ. Ερογλου.

    ``Εφόσον εργαζόμαστε για να επανενώσουμε την Κύπρο στο πλαίσιο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, νομίζω ότι είναι και καθήκον μας να συναντούμαστε και σε κοινωνικό επίπεδο για να σπάζουν οι πάγοι διότι, όπως είπε και ο κ. Ερογλου, δεν είμαστε σύντροφοι αλλά μπορούμε να γίνουμε φίλοι``, δήλωσε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε μια ευχή, ``να έχουμε τόσο ομαλές συνομιλίες όσο έχουμε και δείπνα που προσφέρουμε ο ένας στον άλλον. Να έχουμε την κατανόηση που έχουμε γύρω από το τραπέζι του δείπνου. Διότι ο κοινός μας στόχος είναι να βρούμε μια τελική, αμοιβαία αποδεκτή, βιώσιμη λύση του προβλήματός μας. Οπως είπε και ο κ. Ερογλου, μπορεί να μην είμαστε σύντροφοι αλλά είμαστε παιδιά της ίδιας γης, της Κύπρου. Και ως παιδιά της Κύπρου πρέπει να εργαστούμε για την ευημερία των παιδιών μας και των εγγονιών μας και έτσι εύχομαι το συντομότερο δυνατόν να έρθουμε ελεύθεροι μαζί χωρίς διαχωριστικές γραμμές, να ανταλλάζουμε φιλικές επισκέψεις στα σπίτια μας, όπως και οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι αντιστρόφως, πολύ ελεύθερα στο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας``.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ευχαρίστησε τον κ. και την κ. Ερογλου, το νεαρό του σύμβουλο κ. Οζερσάι ``που ήρθαν εδώ τόσο μακριά από τη Λευκωσία, αλλά πιστεύω ότι περάσαμε μια ευχάριστη βραδιά και τους ευχαριστώ πάρα πολύ για την καλοσύνη τους που ήρθαν εδώ. Προσβλέπω, όπως είπε και ο κ. Ερογλου, ότι αυτή δεν θα είναι η τελευταία μας φορά αλλά ότι θα συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, ακόμη και αν αντιμετωπίζουμε κάποιες δυσκολίες στις συνομιλίες και δεν το κρύβουμε ότι αντιμετωπίζουμε δυσκολίες. Θα προσπαθήσουμε να τις ξεπεράσουμε αυτές τις δυσκολίες για το καλό του λαού μας, Ε/κ και Τ/κ``.

    Από την πλευρά του ο κ. Ερογλου, μιλώντας μέσω διερμηνέα από την τουρκική στην αγγλική, είπε ότι είχαν ``ένα θαυμάσιο δείπνο και μια θαυμάσια βραδιά. Είμαστε χαρούμενοι που βρισκόμαστε στο εξοχικό τους και είχαμε δείπνο μαζί τους``.

    Οπως είπε ο Τ/κ ηγέτης, ``οι διαπραγματεύσεις δεν γίνονται μόνο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αυτού του τύπου οι επαφές συνεισφέρουν και βοηθούν τις διαπραγματεύσεις και την καλή ατμόσφαιρα που χρειαζόμαστε να έχουμε στις συνομιλίες``.

    Οπως διευκρίνισε ο κ. Ερογλου, ``ο κ. Χριστόφιας δεν είναι σύντροφός μου αλλά είναι ένας καλός μου φίλος, τώρα και οι σύζυγοί μας έχουν μια καλή σχέση. Είναι καλό να έχουμε αυτή τη σχέση. Είχαμε ένα υπέροχο δείπνο και αυτό δεν θα είναι το τελευταίο που θα έχουμε. Θα συνεχίσουμε με αυτού του είδους τις εκδηλώσεις και να αναπτύξουμε τη σχέση μας περαιτέρω``.

    ``Η επιθυμία μας``, συμπλήρωσε ο κ. Ερογλου, ``είναι να βρούμε μια διαρκή και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό και οι προσπάθειές μας είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. και την κα Χριστόφια για αυτό το υπέροχο δείπνο και επίσης και τον κ. Ιακώβου που μας συνόδευσε εδώ από τη Λευκωσία``.

    Εξάλλου, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος παρακάθισε στο δείπνο, είπε ότι οι συζητήσεις κατά τη διάρκεια του δείπνου διεξήχθησαν ``σε εξαιρετικά καλή ατμόσφαιρα``.

    ``Πιστεύω ότι είναι πολύ καλό το δείπνο προς αυτή την κατεύθυνση. Εμείς, τα ΗΕ, είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που βλέπουμε αυτές τις πρωτοβουλίες από πλευράς των ηγετών``.

    [02] ΥΠΕΞ ΙΣΡΑΗΛ - ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει στις 2-3 Σεπτεμβρίου ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Αβιγκντορ Λίμπερμαν, μετά από πρόσκληση του Κύπριου Υπουργού Εξωτερικών Μάρκου Κυπριανού.

    Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου της ισραηλινής πρεσβείας στη Λευκωσία, ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ θα φτάσει στην Κύπρο το βράδυ της Πέμπτης και την Παρασκευή στις 1600 θα έχει συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του Μάρκο Κυπριανού, μετά από την οποία οι δυο ΥΠΕΞ αναμένεται να εκδώσουν κοινό ανακοινωθέν, όπως ανέφερε εκπρόσωπος της πρεσβείας.

    Πρόκειται για τη δεύτερη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί ο Αβιγκντορ Λίμπερμαν στην Κύπρο κατά το τρέχον έτος, καθώς ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ είχε επισκεφτεί τη χώρα περί τα μέσα Ιανουαρίου του 2010.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, κατά την επίσκεψη του στην Κύπρο, ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ ενδέχεται να πραγματοποιήσει συνάντηση και με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 1 September 2010 - 9:29:17 UTC