Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-07-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΗΡΩΩΝ
  • [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΝΟΤΗΤΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

    Για το πακέτο προτάσεών του για το Κυπριακό ενημέρωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Κάμερον έδειξε κατανόηση για την ανάλυση στην οποία προέβη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την επιθυμία τους να προγραμματιστεί στο προσεχές μέλλον συνάντησή τους στο Λονδίνο, για συνέχιση του διαλόγου.

    Όπως αναφέρεται, ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας επικοινώνησε τηλεφωνικώς σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο κ. Κάμερον, στη βάση του Πρωτοκόλλου Συναντίληψης που υπάρχει μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Μεγάλης Βρετανίας που προβλέπει για διάλογο και προδιαβούλευση σε ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, ζήτησε να ενημερωθεί για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

    «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενδελεχώς ενημέρωσε τον κ. Κάμερον για την κατάσταση στις συνομιλίες, η οποία δεν είναι ενθαρρυντική. Δεν υπάρχει σοβαρή κινητικότητα ένεκα των διαμετρικά αντίθετων θέσεων που οι δύο πλευρές έχουν στο περιουσιακό πρόβλημα, ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας στο Βρετανό Πρωθυπουργό``, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Παράλληλα, τον ενημέρωσε για την πρότασή του για διασύνδεση της συζήτησης του περιουσιακού προβλήματος, με την πτυχή των εδαφικών αναπροσαρμογών και την πτυχή της μετανάστευσης, ιθαγένειας, αλλοδαπών και ασύλου, με στόχο την επίσπευση των συνομιλιών και τη διευκόλυνση επίλυσης του περιουσιακού.

    «Αυτό, βέβαια, μπορεί να γίνει με την προϋπόθεση ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν θα επαναφέρονται θέματα που έχουν συμφωνηθεί και που αφορούν στη βάση διαπραγμάτευσης. Θέματα, όπως είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για ένα κράτος με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφια στον κ. Κάμερον, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

    Επίσης, ο κ. Χριστόφιας, ενημέρωσε το Βρετανό Πρωθυπουργό για τις υπόλοιπες προτάσεις του πακέτου που έχει προτείνει.

    Από την πλευρά του, ο Βρετανός Πρωθυπουργός, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, έδειξε κατανόηση για την ανάλυση στην οποία προέβη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    «Τόσο ο Κύπριος Πρόεδρος όσο και ο Βρετανός Πρωθυπουργός έχουν εκφράσει την κοινή επιθυμία στο προσεχές μέλλον να προγραμματιστεί συνάντησή τους στο Λονδίνο, για συνέχιση του διαλόγου», προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Τέλος, ο κ. Κάμερον ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την ενημέρωση και τον διαβεβαίωσε ότι θα διαβιβάσει τις απόψεις του στην τουρκική ηγεσία.

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΗΡΩΩΝ

    Την ανάγκη ανταπόκρισης και της τουρκικής πλευράς προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό επεσήμανε την Κυριακή ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος παράλληλα τόνισε ότι επιβάλλεται να υπάρχει ενότητα και στο εσωτερικό μέτωπο.

    "Επιβάλλεται να σταματήσει η καθημερινή επίκριση και η άγονη αντιπαράθεση που δεν οδηγούν πουθενά παρά στην απαισιοδοξία και τη διαίρεση του εσωτερικού μετώπου", είπε ο κ. Στεφάνου, σε ομιλία του στο μνημόσυνο των ηρώων της κοινότητας Νήσου.

    [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΝΟΤΗΤΑ

    Η ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο αποτελεί απαραίτητο στήριγμα στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, δήλωσε την Κυριακή ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος επεσήμανε ότι μέσα από τη συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο μπορεί να επιτευχθεί έστω και στο ελάχιστο η ενότητα, έτσι ώστε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να είναι ισχυρός στις διαπραγματεύσεις.

    Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο του μνημόσυνου ηρώων της κοινότητας Νήσου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει συγκαλέσει συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου για τις 3 Αυγούστου, σημειώνοντας πως ``βασικό θέμα στην ατζέντα της συνεδρίας είναι το ζήτημα της ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο``.

    ``Ασφαλώς``, πρόσθεσε, ``όπως και σε κάθε συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει και θα συζητήσει με τις πολιτικές δυνάμεις, για τις εξελίξεις στο Κυπριακό``. Πρόσθεσε ακόμα ότι ``η ενότητα είναι ένα απαραίτητο στοιχείο, μια προϋπόθεση σημαντική και απαραίτητη, για να μπορεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να έχει την απαραίτητη στήριξη στη δύσκολη προσπάθεια που καταβάλλει η πλευρά μας και ο ίδιος ο Πρόεδρος για να φτάσουμε σε λύση στο Κυπριακό``.

    Είπε ότι ``ασφαλώς η ενότητα χρειάζεται πρώτα από όλα τους κοινούς στόχους και ο στόχος για λύση στο Κυπριακό στο πλαίσιο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, που αποτελεί τον ιστορικό συμβιβασμό της ελληνοκυπριακής κοινότητας από το 1977, μπορεί και πρέπει να αποτελεί τον κοινό στόχο, στη βάση του οποίου όλοι να εργαζόμαστε για επίτευξη λύσης``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 25 July 2010 - 11:29:13 UTC