Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-07-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΗΡΩΩΝ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΗΡΩΩΝ

    Την ανάγκη ανταπόκρισης και της τουρκικής πλευράς προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό επεσήμανε την Κυριακή ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος παράλληλα τόνισε ότι επιβάλλεται να υπάρχει ενότητα και στο εσωτερικό μέτωπο.

    ``Επιβάλλεται να σταματήσει η καθημερινή επίκριση και η άγονη αντιπαράθεση που δεν οδηγούν πουθενά παρά στην απαισιοδοξία και τη διαίρεση του εσωτερικού μετώπου``, είπε ο κ. Στεφάνου, σε ομιλία του στο μνημόσυνο των ηρώων της κοινότητας Νήσου.

    ``Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί σε ενότητα και σε αυτήν πρέπει να ανταποκριθούμε όλοι``, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. ``Αυτό επιβάλλουν οι δύσκολες στιγμές που διερχόμαστε`` και ``αυτό επιτάσσει το πατριωτικό καθήκον``, πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος στις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ο Πρόεδρος, ``από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του, εργάζεται σκληρά για την επίτευξη λύσης``.

    ``Δυστυχώς``, συνέχισε ο Εκπρόσωπος, ``δεν εναπόκειται μόνον στις δικές του δυνάμεις το να επιτύχουμε λύση``, αλλά ``χρειάζεται η ανάλογη ανταπόκριση της τουρκικής πλευράς`` και, ``για να πειθαναγκασθεί η τουρκική πλευρά να συνεργασθεί για λύση, επιβάλλεται όλοι να στέκονται στο πλευρό του Προέδρου``.

    ``Η Κυπριακή Δημοκρατία στη σχετικά σύντομη ιστορική της διαδρομή, γνώρισε μερικές τραγωδίες και συμφορές``, οι οποίες, ανέφερε ο κ. Στεφάνου, ``έρχονται σήμερα στη μνήμη μας, τελώντας το μνημόσυνο των έξι παλικαριών της κοινότητας Νήσου, που έδωσαν ό,τι πολυτιμότερο είχαν, τη ζωή τους, για να υπερασπισθούν την πατρίδα τους, για να υπερασπισθούν την ελευθερία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου μας``.

    Οπως είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ``ο Γιώργος Ξενοφώντος και ο Σταυράκης Χριστοδούλου, έπεσαν υπερασπιζόμενοι την πατρίδα στις μάχες της Μανσούρας, κατά τις δικοινοτικές συγκρούσεις του 1964. Οι Βαρνάβας Κούβαρος, Κωστάκης Λάμπρου και τα αδέλφια Γιώργος και Σωτήρης Σωκράτους Νικολάου, έπεσαν υπερασπιζόμενοι την πατρίδα κατά την τουρκική εισβολή του 1974``.

    ``Οι δικοινοτικές συγκρούσεις του 1964 και η τουρκική εισβολή του 1974 είναι γεγονότα που τα χωρίζει ένα χρονικό διάστημα δέκα χρόνων``, δήλωσε ο κ. Στεφάνου.

    ``Η χρονική απόσταση, όμως``, πρόσθεσε, ``δεν μπορεί να διαχωρίσει αυτά τα δύο τραγικά γεγονότα, γιατί συνδέονται μεταξύ τους από τους ίδιους σχεδιασμούς που ήθελαν την Κύπρο διαιρεμένη``.

    ``Τριάντα έξι χρόνια έχουν περάσει αλλά ακόμα λύση δεν έχει εξευρεθεί`` και ``αιτία αποτελεί η αρνητική και παρελκυστική στάση της Τουρκίας που από το 1974 αρνείται να εφαρμόσει τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας``, είπε ο κ. Στεφάνου.

    Η Τουρκία, όπως ανέφερε ο Εκπρόσωπος, ``αρνείται να συνεργασθεί για μια λύση στο Κυπριακό που θα αποκαταστήσει την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου, που θα αποκαταστήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων``.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι ``όσος καιρός και αν περάσει δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με την κατοχή και την ντε φάκτο διαίρεση και δεν πρόκειται να αποδεχθούμε τη διχοτόμηση, γιατί διχοτόμηση σημαίνει καταστροφή``.

    ``Διαβεβαιώνουμε``, συνέχισε, ``ότι, ανεξαρτήτως δυσκολιών, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση, στην οποία θα φθάσουμε με την επίτευξη δίκαιης, υπό τις περιστάσεις, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης`` και ``μια τέτοια λύση μπορεί να επιτευχθεί μέσα στα πλαίσια της διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας, που αποτελεί τον ιστορικό συμβιβασμό της ελληνοκυπριακής πλευράς``.

    ``Η επίτευξη λύσης``, δήλωσε ο Εκπρόσωπος, ``επιβάλλει συνέπεια στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ, στις αρχές του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου και στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου του 1977 και 1079, επιβάλλει, όμως, και την επίδειξη του απαραίτητου ρεαλισμού, για να καταλήξουμε σε έναν έντιμο συμβιβασμό, που θα δημιουργήσει συνθήκες συμφιλίωσης και συνεργασίας ανάμεσα στις δύο κυπριακές κοινότητες, που θα δημιουργήσει την σταθερή βάση πάνω στην οποία Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα μπορούν να βαδίσουν μαζί ειρηνικά στο μέλλον``.

    ``Η ιστορική εμπειρία``, είπε ο κ. Στεφάνου, ``έχει αποδείξει περίτρανα πως, όταν οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι βρέθηκαν αντιμέτωποι και αντιπαρατιθέμενοι ζήμιωσαν τον εαυτό τους και την πατρίδα τους, την πατρίδα μας``, ενώ ``όποτε βρέθηκαν στα ίδια μετερίζια του αγώνα, η Κύπρος κέρδισε``.

    ``Η Κύπρος πρέπει να κερδίσει και, όταν η Κύπρος και ο λαός της κερδίσουν, τότε θα βρουν ανάπαυση οι νεκροί μας και τότε θα δικαιωθούν οι αγώνες του λαού μας``, τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 25 July 2010 - 9:29:16 UTC