Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-06-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΕΡΚΥΡΑ - ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ - ΒΙΑ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ - ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗΣ
  • [03] ΥΠΑΜ - ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΕΦ
  • [04] ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ - ΧΡΥΣΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΕΡΚΥΡΑ - ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ

    Η λύση του Κυπριακού και η επανένωση της Κύπρου αποτελεί στόχο ζωής για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, όπως ο ίδιος τόνισε την Δευτέρα, κατά την τελετή ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη του Δήμου Κερκυραίων, στην Κέρκυρα, και υπογράμμισε ότι ο στόχος είναι ξεκάθαρος «λύση που θα απαλλάσσει την Κύπρο από την κατοχή και τον εποικισμό και θα επανενώνει το έδαφος, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία».

    «Μια λύση που θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων» είπε στην ομιλία του ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Τόνισε ακόμα ότι η λύση του Κυπριακού «θα επιτευχθεί στη βάση των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979 μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, και των περί Κύπρου Ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Οι Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου και τα Ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προβλέπουν για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που θα διασφαλίζει την ενότητα του κράτους με μια μόνη και αδιαίρετη κυριαρχία, μια και μόνη διεθνή προσωπικότητα και μια και μόνη ιθαγένεια.

    Αναφερόμενος στις απευθείας διαπραγματεύσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι «πάνω σε αυτή τη βάση ξεκινήσαμε τις απευθείας συνομιλίες τον Σεπτέμβριο του 2008 με τον τότε ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας».

    Με τον κ. Ταλάτ, είπε «συμφωνήσαμε, επίσης, ότι η λύση θα αποτελεί προϊόν συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, χωρίς επιδιαιτησία και ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, και θα τεθεί ενώπιον του λαού σε ταυτόχρονα ξεχωριστά δημοψηφίσματα».

    «Σήμερα στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας βρίσκεται ο κ. Έρογλου. Από την πλευρά μας καταστήσαμε σαφές ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συνεχιστούν πάνω στην ίδια βάση και μέσα στο ίδιο πλαίσιο που διεξάγονταν, και από το σημείο που φτάσαμε με τον προηγούμενο συνομιλητή» είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας και υπογράμμισε ότι «για να ανοίξει ο δρόμος προς τη λύση αναμένουμε από την τουρκοκυπριακή ηγεσία και την Άγκυρα να δείξουν δείγματα γραφής στην πράξη ότι, όντως, δεσμεύονται από το συμφωνημένο πλαίσιο».

    «Τα συνθήματα της τουρκικής και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας περί λύσης μέχρι το τέλος του χρόνου θα αποδειχθούν συστατικό ενός επικοινωνιακού παιγνιδιού απόδοσης ευθυνών εάν δεν συνοδεύονται με δημιουργικές και λογικές προτάσεις και θέσεις στο τραπέζι των συνομιλιών» σημείωσε και τόνισε ότι «αναμένουμε με υπομονή να αποδείξει η τουρκική πλευρά- Άγκυρα και τουρκοκυπριακή ηγεσία- ότι περνά από τα συνθήματα στη δημιουργική πράξη».

    Αναμένουμε, είπε «την ίδια πολιτική βούληση και το ίδιο πνεύμα συνεργασίας που εμείς σταθερά επιδεικνύουμε από την έναρξη των απευθείας συνομιλιών. Κάνουμε ξεκάθαρο προς κάθε κατεύθυνση ότι θέλουμε και επιδιώκουμε λύση εδώ και τώρα. Όχι όμως την όποια λύση για να κλείσει το Κυπριακό. Επιδιώκουμε λύση στηριγμένη σε βασικές αρχές ώστε να είναι λειτουργική, υπό τις συνθήκες δίκαιη, και βιώσιμη».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε στην ομιλία του ότι «παρά τις δυσκολίες που παρουσιάζονται, για εμάς δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για επίτευξη συνολικής και συμφωνημένης λύσης όσο πιο σύντομα γίνεται».

    «Εμείς δεν συμβιβαζόμαστε με το στάτους κβο. Γιατί, το στάτους κβο υποθηκεύει την ίδια την ύπαρξη της πατρίδας μας και το μέλλον των παιδιών μας και διαιωνίζει συνθήκες διχοτόμησης. Και είμαστε έτοιμοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων διεκδικώντας αίσια κατάληξη και έναν έντιμο συμβιβασμό» υπογράμμισε ακόμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Χαρακτήρισε «συγκινητική» τη συμπαράσταση και το ενδιαφέρον της Κέρκυρας «για τον αγώνα που διεξάγουμε για την επανένωση της πατρίδας μας» και πρόσθεσε ότι αυτή η συμπαράσταση «αντανακλά την καθολική στήριξη που δεχόμαστε από την Ελληνική Κυβέρνηση, την πολιτική ηγεσία και τον ελληνικό λαό. Είναι στήριξη ουσιαστική και σας ευχαριστώ εκ μέρους ολόκληρου του κυπριακού λαού».

    Αναφερόμενος στην ανακήρυξη του σε επίτιμο δημότη του Δήμου Κερκυραίων ο κ. Χριστόφιας είπε ότι αυτό αποτελεί «μεγάλη τιμή για μένα».

    «Σας ευχαριστώ από τα βάθη της ψυχής μου για την τιμή, για τα καλά σας λόγια και για την υποδοχή που μας επιφυλάξατε στο πανέμορφο νησί σας και την ιστορική πόλη σας. Θεωρώ ότι αυτή η διάκριση αντανακλά τη βαθιά εκτίμηση όλων σας, αλλά και ολόκληρου του ελληνικού λαού προς την Κύπρο και το λαό της και δηλώνει την αντοχή και τη συνέχεια των ακατάλυτων ιστορικών δεσμών της Κύπρου με την Ελλάδα, του Κύπριου με τον Κερκυραίο. Σας ευχαριστώ εκ μέρους όλων των Κυπρίων για τη διαχρονική στήριξη και συμπαράστασή σας» τόνισε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανάφερε ακόμα ότι η πόλη της Κέρκυρας, αλλά και ολόκληρο το νησί «αποτελεί μια αστείρευτη πηγή δημιουργίας πολιτισμού, κάτι το οποίο εύκολα εισπράττει ο κάθε επισκέπτης και θαυμαστής του νησιού».

    Αναφέρθηκε επίσης και στους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ Κύπρου και Κέρκυρας και πρόσθεσε ότι «δεσμοί αναδεικνύονται μέσα από προσωπικότητες όπως ο Κυπροκερκυραίος Θωμάς Φλαγγίνης, ιδρυτής του Φλαγγινιακού Φροντιστηρίου στη Βενετία όπου σπούδαζαν δωρεάν νέοι, κατά προτεραιότητα από την Κέρκυρα και την Κύπρο, η Αδαμαντινή Γονέμη, κυπριακής καταγωγής μητέρα του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια, ο Επαμεινώνδας Φραγκούδης και τόσοι άλλοι».

    «Και η προσφορά των Κερκυραίων προς την Κύπρο σημαντικότατη αφού εκδηλώνεται ακόμη και με παρουσία στις δύσκολες για την Κύπρο ημέρες του 1974, αλλά και σήμερα που πολλοί Κερκυραίοι νέοι υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία στην Κύπρο. Την ίδια ώρα πολλοί Κύπριοι φοιτητές επιλέγουν την Κέρκυρα για τις ανώτερές τους σπουδές στο σημαντικού κύρους Ιόνιο Πανεπιστήμιο» είπε.

    Αυτό, όμως, που θα δένει αιώνια και βαθύτατα την Κέρκυρα με την Κύπρο, σημείωσε στην ομιλία του ο Πρόεδρος Χριστόφιας «είναι ο πολιούχος και προστάτης Άγιος της πόλης σας. Της πόλης μας: Ο Άγιος Σπυρίδωνας».

    «Σημαντικότατο κρίκο στους δεσμούς μας αποτελεί, επίσης, η παρουσία της μικρής, αλλά δυναμικής και δημιουργικής κοινότητας Κυπρίων που ζει και εργάζεται εδώ» είπε ο Δημήτρης Χριστόφιας και πρόσθεσε ότι «μια παρουσία ζωντανή στην κερκυραϊκή κοινωνία. Χαίρομαι που η Κύπρος της Κέρκυρας, οι Κύπριοι Κερκυραίοι δηλαδή, είναι σήμερα ανάμεσά μας και μας τιμούν επίσης με την παρουσία τους».

    Καταλήγοντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον Δήμαρχο, το Δημοτικό Συμβούλιο, τους δημότες και τους Κυπρίους της Κέρκυρας για την απόφαση για ανακήρυξη του σε επίτιμο δημότη του Δήμου Κερκυραίων.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ - ΒΙΑ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ - ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗΣ

    Σε συγκεκριμένα μέτρα κατέληξε η δεύτερη σύσκεψη που έγινε την Δευτέρα, στο Προεδρικό για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, υπό τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω, Τίτο Χριστοφίδη, ο οποίος τόνισε ότι στόχος είναι η μη βία μέσα και έξω από τα γήπεδα.

    Ως πρώτο μέτρο, ο κ. Χριστοφίδης ανακοίνωσε ότι έγινε αποδεκτή η εισήγηση για τη δημιουργία ομάδας επιτηρητών, προερχόμενων από τα πέντε σωματεία. Κάθε ομάδα, εξήγησε, θα αποτελείται από 50 άτομα και αυτές οι ομάδες, με την υποστήριξη επαγγελματιών επιτηρητών από το εξωτερικό θα αρχίσουν άμεσα, με την έναρξη του νέου πρωταθλήματος, την επιτήρηση των αγώνων, μέχρι την τελική ψήφιση της νομοθεσίας που αφορά τους επιτηρητές.

    Δεύτερον, είπε, αποφασίστηκε η άμεση εγκατάσταση πλήρους συστήματος έκδοσης ηλεκτρονικών εισιτηρίων εισόδου στα τρία μεγάλα στάδια της Κύπρου, σε πρώτη φάση. Τα συστήματα, πρόσθεσε, θα υποστηρίζονται από την κάρτα φιλάθλου. Συστάθηκε, συνέχισε, εξαμελής επιτροπή με στόχο την όσο το δυνατό σύντομη αγορά των συστημάτων στα πλαίσια των νόμιμων διαδικασιών. Η Επιτροπή αυτή, εξήγησε, αποτελείται από εκπροσώπους του ΚΟΑ, της ΚΟΠ, του Γενικού Λογιστηρίου, του Γενικού Ελεγκτή, του Οργανισμού Νεολαίας και το Διευθυντή του ΓΣΠ Φοίβο Κωνσταντινίδη.

    Σε ερώτηση ποιος θα πληρώσει, απάντησε ότι τα στοιχεία για το κόστος των συστημάτων αυτών θα έρθουν ενώπιόν τους στην επόμενη σύσκεψη και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα βρεθεί ο τρόπος κάλυψης των εξόδων ``εάν πεισθεί η Επιτροπή ότι πραγματικά θα είναι ένας τρόπος που θα αντιμετωπίσει ουσιαστικά τη βία``.

    [03] ΥΠΑΜ - ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΕΦ

    Με στόχο να εγκριθεί από τη Βουλή πριν τις θερινές διακοπές κατατίθεται την Τετάρτη στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για την Εθνική Φρουρά, με το οποίο κυρίως αντιμετωπίζεται το θέμα της φυγοστρατίας.

    Σε δηλώσεις του, ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Παπακώστας παρομοίασε το πρόβλημα της φυγοστρατίας με ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της ΕΦ, λέγοντας ότι το νομοσχέδιο για την ΕΦ αντιμετωπίζει το θέμα αυτό.

    Ο Υπουργός Αμυνας είπε ότι στη συνάντηση αναπτύχθηκε σε γενικές γραμμές το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας του Περί ΕΦ Νόμου που περιλαμβάνει και τα θέματα της φυγοστρατίας «που όπως όλοι γνωρίζουμε είναι ένα πρόβλημα που μοιάζει με ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της ΕΦ», λέγοντας ότι η Κυβέρνηση έδωσε μεγάλη σημασία στο θέμα της φυγοστρατίας.

    [04] ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ - ΧΡΥΣΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ

    Ο Κωνσταντίνος Χριστοδούλου και η Μαρία Δικωμίτη κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στις κατηγορίες ανδρών ολυμπιακού τόξου και γυναικών σύνθετου τόξου, στους Διεθνείς Αγώνες Τοξοβολίας που διεξάγονται στην Βουλγαρία.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Τοξοβολίας, εκτός από τους δύο προαναφερθέντες ο Μάριος Πέρδικος κέρδισε το αργυρό μετάλλιο στην κατηγορία ανδρών σύνθετου τόξου και ο Μίμης Ελ Χελάλι το χάλκινο στην κατηγορία ανδρών ολυμπιακού τόξου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 21 June 2010 - 15:29:14 UTC