Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-06-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ ΡΩΣΙΑ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΡΩΣΙΚΟ ΥΠΕΞ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ
  • [04] ΠΕΛΕΝΔΡΙΤΟΥ 50Μ ΠΡΟΣΘΙΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΡΕΚΟΡ

  • [01] ΥΠΕΞ ΡΩΣΙΑ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Η Ρωσία είναι και παραμένει σταθερός συμπαραστάτης και υποστηρικτής των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας πάνω σε θέσεις αρχών, πάνω στα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, αναχωρώντας την Κυριακή για την Μόσχα όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στις 21-22 Ιουνίου.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Μόσχα, ο κ. Κυπριανού θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ.

    Σε δηλώσεις του, στο Αεροδρόμιο Λάρνακας ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι ``με την ρωσική Κυβέρνηση και με τον συνάδελφο κ. Λαβρόφ έχουμε συχνές επαφές ανά τακτά χρονικά διαστήματα, όπου ανασκοπούμε θέματα κοινού ενδιαφέροντος``.

    Βεβαίως πάντα, σημείωσε, στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης είναι το κυπριακό πρόβλημα, αλλά συζητούμε και άλλα διμερή ζητήματα, όπως την ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών - στο πολιτικό, οικονομικό εμπορικό τομέα - αλλά και περιφερειακά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος όπως το Μεσανατολικό.

    ``Πάντα βεβαίως συζητούμε το θέμα της ανάπτυξης των σχέσεων μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας. Είναι πάντα πάγια θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας η περαιτέρω ανάπτυξη και θεωρούμε τη Ρωσία ως ένα σταθερό εταίρο της ΕΕ``, πρόσθεσε.

    ``Εκείνο που θέλω να τονίσω όμως, γιατί όπως είπα το κυριότερο θέμα είναι το Κυπριακό, είναι πως η Ρωσία είναι και παραμένει σταθερός συμπαραστάτης και υποστηρικτής των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας πάνω σε θέσεις αρχών, πάνω στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και το διεθνές δίκαιο``, είπε..

    Και πραγματικά μου δημιουργεί εντύπωση, συνέχισε ο κ. Κυπριανού, η διοχέτευση προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, κάποιων δήθεν πληροφοριών ότι υπήρξε αδιαφορία ή ότι κράτησε αποστάσεις η Ρωσική Ομοσπονδία στην τελευταία συζήτηση του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    ``Θέλω να τονίσω εμφαντικά ότι ουδέποτε άλλαξε η θέση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αποτελεί τον κυριότερο, μαζί βέβαια και με άλλες φίλες χώρες, συμπαραστάτη μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας και χάρη στις προσπάθειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας μπορέσαμε να πετύχουμε ένα ψήφισμα ισοζυγισμένο που δεν αλλοιώνει τις βασικές αρχές και τις βασικές παραμέτρους της επίλυσης του Κυπριακού``, ανέφερε.

    ``Οποιαδήποτε αντίθετη πληροφορία δεν μπορώ παρά να την διαψεύσω και πραγματικά με προβληματίζει γιατί ειδικά αυτή την περίοδο γίνεται αυτή η προσπάθεια να αποδοθεί δήθεν από τη Ρωσία κάποια αδιαφορία``, συμπλήρωσε.

    Ερωτηθείς για επικείμενες επισκέψεις ξένων ηγετών στην Κύπρο, ο κ. Κυπριανού είπε ότι υπάρχουν τέτοιες στο πρόγραμμα.

    ``Με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας είμαστε σε πιο προχωρημένο στάδιο. Θα συζητήσω με τον ομόλογό μου διάφορα θέματα όσον αφορά τις προετοιμασίες της επίσκεψης του Ρώσου Προέδρου. Είναι πάρα πολύ σημαντική αυτή η επίσκεψη``, σημείωσε.

    Ανέφερε τέλος, πως αργότερα στο χρόνο θα προγραμματιστεί και η επίσκεψη της Καγκελαρίου της Γερμανίας, επίσκεψη, που όπως σημείωσε, εξαρτάται από το πρόγραμμα της ιδίας και από το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στη Γερμανία.

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Υπάρχουν προθέσεις από συγκεκριμένους κύκλους για να ασκηθούν πιέσεις πάνω στην ελληνοκυπριακή πλευρά και την Κυπριακή Δημοκρατία, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, προσθέτοντας ότι η αντιμετώπιση των όποιων προθέσεων γίνεται με ένα πολύ συγκεκριμένο τρόπο.

    Σε δηλώσεις μετά το ετήσιο μνημόσυνο του πρώην Πρωθυπουργού της Ελλάδος Ανδρέα Παπανδρέου, στη Λευκωσία και κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να στριμώξει την Κύπρο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ζητώντας να συζητηθούν ξανά οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ``ο κ. Ερογλου θα έλεγα ότι αποκάλυψε και ποιος είναι ο στόχος της Τουρκίας``.

    ``Ο στόχος της ασφαλώς και δεν είναι η λύση του Κυπριακού στη βάση βέβαια των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και στη βάση τη συμφωνημένη που έχουν καταλήξει οι δύο κοινότητες, αλλά να φορτώσει ευθύνες στην Κυπριακή Δημοκρατία και την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι δήθεν δεν θέλει λύση στο Κυπριακό. Καλείται λοιπόν η Τουρκία να κάνει αυτό που υποδεικνύει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από τον περασμένο Δεκέμβριο στα συμπεράσματά του, ότι πρέπει έμπρακτα να εργαστεί στη βάση των ψηφισμάτων για να επιλυθεί το Κυπριακό και να μην προβαίνει σε επικοινωνιακά τεχνάσματα και σε πολιτικές που στόχο δεν έχουν τη λύση, αλλά στόχο έχουν την επίρριψη των ευθυνών``, συμπλήρωσε.

    [03] ΡΩΣΙΚΟ ΥΠΕΞ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ

    Οι σχέσεις Ρωσικής Ομοσπονδίας και Κυπριακής Δημοκρατίας αναπτύσσονται σε ατμόσφαιρα παραδοσιακής φιλίας και αμοιβαίας συμπάθειας, σύμφωνα με δηλώσεις του Αντρέι Νεστερένκο, επίσημου εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ-Νόβοστι.

    Ο κ. Νεστερένκο ενέταξε τις αυριανές συνομιλίες του Υπουργού Εξωτερικών Μάρκου Κυπριανού με το Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στο πρόγραμμα πολιτικών επαφών «υψηλού και κορυφαίου επιπέδου» μεταξύ των δύο χωρών, όπως η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στη Μόσχα το Νοέμβριο του 2008 και της τακτικής ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των ΥΠΕΞ Κύπρου και Ρωσίας, σύμφωνα με το σχετικό πρωτόκολλο, που υπεγράφη τον Ιούνιο του 1994.

    Στις αυριανές διαβουλεύσεις «σχεδιάζεται να συζητηθεί ευρύ φάσμα διμερών και διεθνών ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στη διευθέτηση του Κυπριακού» είπε ο κ. Νεστερένκο, σημειώνοντας ότι «θα γίνει επίσης ανταλλαγή απόψεων για τα θέματα συνεργασίας Ρωσίας και ΕΕ, του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, της κατάστασης στα Βαλκάνια». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ρωσικού ΥΠΕΞ «οι θέσεις της Ρωσίας και της Κύπρου εδώ συμπίπτουν ή είναι πολύ κοντινές», καθώς «οι δύο χώρες τάσσονται υπέρ της ενίσχυσης του κεντρικού ρόλου του ΟΗΕ στις διεθνείς σχέσεις ως κεντρικού θεσμού γενικής ισχύος για την υποστήριξη της ειρήνης και της ασφάλειας».

    [04] ΠΕΛΕΝΔΡΙΤΟΥ 50Μ ΠΡΟΣΘΙΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΡΕΚΟΡ

    Νέο παγκόσμιο ρεκόρ σημείωσε η χρυσή Παραολυμπιονίκης Καρολίνα Πελενδρίτου στα 50 μέτρα πρόσθιο με χρόνο 035:66.

    Η Πελενδρίτου, η οποία αυτές τις μέρες βρίσκεται στο Βερολίνο για την συμμετοχή της στο 23ο Διεθνές Πρωτάθλημα Κολύμβησης, σημείωσε το νέο παγκόσμιο ρεκόρ με χρόνο 035:66 στην κούρσα του τελικού στο αγώνισμα 50Μ Πρόσθιο. Το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ 035:73 το κατείχε η ίδια και το είχε σημειώσει πριν ακριβώς ένα χρόνο στην ίδια αθλητική διοργάνωση.

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, το Διεθνές Πρωτάθλημα Κολύμβησης διεξάγεται στο Βερολίνο 16-20 Ιουνίου 2010 με την συμμετοχή 42 χωρών και 670 αθλητών.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 20 June 2010 - 13:29:11 UTC