Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-06-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑ
  • [02] ΚΟΕ ΚΙΝΑ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΑΝΤΙΛΗΨΗΣ
  • [03] ΠΑΣΥΞΕ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • [04] ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ - ΒΡΑΒΕΥΣΗ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑ

    Η ειρήνη είναι το αντικείμενο της επίσκεψης του Πάπα Βενέδικτου XVI στην Κύπρο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βατικανού Φεντερίκο Λομπάρντι.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο κ. Λομπάρντι αναφέρθηκε στην επικείμενη επίσημη επίσκεψη του Ποντίφικα στην Κύπρο μεταξύ 4-6 Ιουνίου, η οποία θα είναι η πρώτη επίσκεψη Πάπα στο νησί.

    Αναφερόμενος στο πρόγραμμα της επίσκεψης, ο κ. Λομπάρντι είπε ότι «η ειρήνη θα είναι το αντικείμενο αυτού του ταξιδιού», χαρακτηρίζοντας την Κύπρο ως το «σταυροδρόμι πολιτισμών και θρησκειών».

    Οπως μεταδίδεται από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου σε ορθόδοξη, κυρίως, χώρα.

    Ο κ. Λομπάρντι δήλωσε ότι η επίσκεψη θα τονίσει την ενότητα ανάμεσα στην χριστιανικές εκκλησίες, προσθέτοντας ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου «πάντα είχε καλές και δυνατές σχέσεις με την αντίστοιχη μεγαλύτερή της ρωσική ορθόδοξη εκκλησία.

    Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις ανάμεσα σε κληρικούς στην Κύπρο οι οποίοι αντιτίθενται στην επίσκεψη, ο κ. Λομπάρντι τις χαρακτήρισε ως περιθωριακές. «Δεν πιστεύω ότι αυτό θα έχει μεγάλη επίδραση πάνω στο γενικότερο κλίμα του ταξιδιού, το οποίο θα είναι σίγουρα πολύ θερμό», είπε.

    Ανέφερε επίσης ότι υπάρχει το ενδεχόμενο συνάντησης του Πάπα Βενέδικτου και με εκπροσώπους των μουσουλμάνων της Κύπρου κατά την επίσκεψή του στο νησί. Αλλά αυτό δεν είναι μέρος του επίσημου προγράμματος του Πάπα, είπε.

    Στο τηλεγράφημα του ΓΠΕ σημειώνεται ότι ο Πάπας δεν πρόκειται να επισκεφθεί τα κατεχόμενα αν και θα έχει την δυνατότητα να βλέπει τις κατεχόμενες περιοχές από το χώρο όπου θα καταλύσει.

    [02] ΚΟΕ ΚΙΝΑ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΑΝΤΙΛΗΨΗΣ

    Μνημόνιο Συναντίληψης θα υπογράψουν οι Ολυμπιακές Επιτροπές της Κύπρου και της Κίνας και για το σκοπό αυτό μεταβαίνουν στο Πεκίνο την Πέμπτη 3 Ιουνίου, ο Αντιπρόεδρος και ο ΓΓ της ΚΟΕ Δημήτρης Λόρδος και Χαράλαμπος Λόττας, αντίστοιχα.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, το Μνημόνιο θα υπογραφεί σε μια προσπάθεια να αναπτύξουν τη συνεργασία τους στον αθλητικό χώρο και να ενισχύσουν τις φιλικές σχέσεις των δύο χωρών, θα βασίζεται σε αρχές σεβασμού και αμοιβαίου οφέλους.

    Η ΚΟΕ και η Ολυμπιακή Επιτροπή της Κίνας, θα συνεργαστούν με στόχο την καλύτερη προετοιμασία των αθλητών μας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου 2012, για τη ενίσχυση της συνεργασίας με την ανταλλαγή πληροφοριών, εμπειριών και εκδόσεων στον τομέα της Ολυμπιακής Παιδείας και στους τομείς της φυσικής αγωγής, της έρευνας και της Ολυμπιακής Ακαδημίας, προστίθεται.

    [03] ΠΑΣΥΞΕ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

    Ενεση στον τουρισμό μας θα αποτελέσει η επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου XVI το Σαββατοκύριακο στο νησί μας ενισχύοντας σε μια δύσκολη περίοδο την ξενοδοχειακή βιομηχανία, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Χάρης Λοϊζίδης.

    «Είχαμε κάποιες ενδείξεις ότι θα υπάρξει αυξημένη κίνηση από ανθρώπους που επιθυμούν να έρθουν στην Κύπρο για να δουν τον Πάπα, ιδιαίτερα από την περιοχή του Λιβάνου και άλλες αραβικές χώρες όπου υπάρχουν Καθολικοί αλλά και από την Ευρώπη», σημείωσε ο κ. Λοϊζίδης προσθέτοντας ότι «υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον πάντως».

    Ανέφερε ότι ο ΠΑΣΥΞΕ βρίσκεται σε συνεργασία με τον ΚΟΤ, για τις επιπρόσθετες κρατήσεις που θα φέρει» στο νησί, η επίσκεψη του Πάπα. «Ευελπιστούμε ότι η άφιξη του Πάπα θα είναι μια ακόμη ένεση, όπως ήταν και το τριήμερο του Κατακλυσμού», κατέληξε ο κ. Λοϊζίδης.

    [04] ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ - ΒΡΑΒΕΥΣΗ

    Τέσσερεις σκαπανείς των γραμμάτων, των τεχνών και επιστημών τιμά η Κυπριακή Δημοκρατία. Ρήνα Κατσελλή και Μιχάλης Πιερής τιμώνται για τη σημαντική προσφορά τους στα γράμματα, Δέσποινα Μπεμπεδέλη για την πολύπλευρη συμβολή της στον τομέα των τεχνών και Κυριάκος Νικολάου για τα επιτεύγματά του στο χώρο των επιστημών και συγκεκριμένα στον χώρο της χημείας.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι τα Αριστεία Γραμμάτων και Τεχνών θα απονείμει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας σε ειδική τελετή η οποία θα είναι αφιερωμένη στα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας η ημερομηνία της οποίας θα ανακοινωθεί αργότερα.

    Σύντομο βιογραφικό σημείωμα αναφέρει ότι η πρόσφυγας από την Κερύνεια, Ρήνα Κατσελλή, γεννήθηκε το 1938 και έχει συγγράψει μελέτες για την Κερύνεια, καθώς και λογοτεχνικά έργα. Ανάμεσα τους ξεχωρίζουν το μυθιστόρημα «Γαλάζια Φάλαινα», το χρονικό-μαρτυρία «Πρόσφυγας στον τόπο μου», η βυζαντινή διλογία «Στην Εφτάλοφη Στα βουνά της Τραμουντάνας».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 2 June 2010 - 11:29:13 UTC