Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-06-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΓΓ ΟΗΕ - ΕΚΘΕΣΗ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ
  • [02] ΥΠΕΞ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΓΑΖΑ

  • [01] ΓΓ ΟΗΕ - ΕΚΘΕΣΗ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ

    Την Τρίτη ή την Τετάρτη αναμένεται να κυκλοφορήσει η έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την επιχείρηση των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο. Η έκθεση δόθηκε και στα μέλη του Σ.Α., σύντομα αναμένεται ότι θα ξεκινήσουν οι ανεπίσημες διαβουλεύσεις πάνω στο βρετανικό σχέδιο ψηφίσματος.

    Σύμφωνα με αντίγραφο της έκθεσης που έχουμε εξασφαλίσει, ο Γενικός Γραμματέας χαρακτηρίζει «ήρεμη την κατάσταση στην ουδέτερη ζώνη» στη διάρκεια της υπό εξέταση περιόδου.

    Εκφράζει τη λύπη του για τη συνέχιση των περιορισμών σε βάρος επιτόπιου πολιτικού προσωπικού της ΟΥΝΦΙΚΥΠ (πρόκειται για Ελληνοκύπριους) και τονίζει ότι η ελεύθερη διακίνηση όλου του προσωπικού της ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι θέμα αρχής για τον ΟΗΕ.

    Αναφέρει ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ συνέχισε να εργάζεται στενά και με τις δύο κοινότητες για την επίλυση πρακτικών καθημερινών θεμάτων, ιδίως στην ουδέτερη ζώνη, ενώ αναφέρεται στη βοήθεια που προσφέρουν μέλη των πολιτικών και αστυνομικών τμημάτων της Δύναμης προς διευκόλυνση των τεχνικών επιτροπών για την πολιτιστική κληρονομιά και θέματα εγκληματικότητας. Εκφράζει την ελπίδα ότι θα υπάρξει σύντομα μετακόμιση του κοινού κέντρου επικοινωνιών σε πλέον κατάλληλο χώρο.

    Αναφέρει ότι το αναπτυξιακό τμήμα του ΟΗΕ (UNDP), υποβοηθούμενο από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ηγείται των προσπαθειών για υλοποίηση της συμφωνίας των ηγετών για διάνοιξη του 7ου οδοφράγματος στο Λιμνίτη.

    «Η ταχύτατη διάνοιξή του χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις θα βελτιώσει τις καθημερινές ζωές όλων των Κυπρίων, ενισχύοντας την ελεύθερη διακίνηση σ ολόκληρη τη νήσο και θα υπηρετήσει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των πλευρών».

    Στην έκθεση εκφράζεται ικανοποίηση για την πρόοδο που σημειώθηκε στην αποναρκοθέτηση και σημειώνει με ικανοποίηση τη δέσμευση των τουρκικών δυνάμεων για απελευθέρωση 13 περιοχών προς αποναρκοθέτηση.

    Εκφράζει ικανοποίηση για την ανεμπόδιστη συνέχιση του ανθρωπιστικού έργου της επιτροπής αγνοουμένων και προτρέπει όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να αναλάβουν κάθε δυνατή δράση προς υποστήριξη του έργου της, συμπεριλαμβανομένης και της αποφυγής πολιτικοποίησης του έργου της.

    Τονίζει τη σημασία της «καθιέρωσης οικονομικών, κοινωνικών, πολιτιστικών, αθλητικών ή παρόμοιων δεσμών και επαφών, οι οποίες θα έχουν θετικό αποτέλεσμα στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις».

    Παρόμοιες επαφές, επαναλαμβάνει, θα υποθάλψουν την αίσθηση εμπιστοσύνης μεταξύ των κοινοτήτων και θα βοηθήσουν στην ελάφρυνση της απομόνωσης που αισθάνονται οι Τουρκοκύπριοι. Αναφέρεται επίσης στο θετικό που θα έχει η οικονομική εξισορρόπηση των δύο πλευρών. Εκφράζει τη σθεναρή του πεποίθηση ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ συνεχίζει να παίζει καθοριστικό ρόλο στη νήσο, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της αποστολής των καλών του υπηρεσιών και εισηγείται την ανανέωση της εντολής της για ακόμη 6 μήνες, μέχρι τη 15η Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.

    Τέλος, αναφερόμενος στην αναθεώρηση της Δύναμης, γράφει στην έκθεσή του πως «λαμβάνοντας υπόψη προηγούμενα καλέσματα του Σ.Α. και την πρόθεσή μου να τηρώ όλες τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις υπό αναθεώρηση, θα τηρώ συνεχώς τις επιχειρήσεις της ΟΥΝΦΙΚΥΠ υπό στενή αναθεώρηση, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις επί του εδάφους και τις απόψεις των πλευρών και θα επανέλθω στο Σ.Α. με εισηγήσεις, όταν κριθεί κατάλληλο, για επιπρόσθετες τροποποιήσεις στην εντολή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, το επίπεδο της δύναμης και το σκοπό των επιχειρήσεων, όσο το συντομότερο δικαιολογείται».

    [02] ΥΠΕΞ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΓΑΖΑ

    Η Κύπρος αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ και των πολιτών του να ζουν σε συνθήκες ασφάλειας, καταδικάζει την εκτόξευση πυραύλων από την περιοχή της Γάζας εναντίον πολιτών του Ισραήλ, αλλά θεωρεί ότι ο αποκλεισμός της Γάζας δεν είναι η λύση, και ούτε θα πρέπει να παρεμποδίζεται η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον Επικεφαλής της Γενικής Αντιπροσωπείας της Παλαιστίνης στην Κύπρο Καλίντ Νατζάρ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι συζήτησαν διάφορα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, με επίκεντρο τα τελευταία γεγονότα στα ανοικτά της Γάζας, προσθέτοντας ότι εξέφρασε τη λύπη της Κύπρου ``για την απώλεια ζωής και για τα γεγονότα, όπως εξελίχθηκαν``.

    ``Η Κύπρος έχει σαφή θέση για τον τερματισμό του αποκλεισμού της Γάζας, ιδιαίτερα όσον αφορά την ελεύθερη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας. Θα πρέπει αυτή να επιτρέπεται και ακριβώς να μην υπάρχουν τέτοια γεγονότα, όπως τα πρόσφατα``, είπε, σημειώνοντας ότι ``τα ανθρωπιστικά ζητήματα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με αυτή τη σκοπιά και ακριβώς η ενίσχυση του Παλαιστινιακού λαού, που ζει στη Γάζα, θα είναι ακόμα ένα βήμα που θα βοηθήσει στην επίλυση του παλαιστινιακού προβλήματος``.

    Οπως είπε, χθες είχε συνομιλία με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, με τον οποίο συζήτησε τα τελευταία γεγονότα και ``εκφράσαμε τη λύπη μας για την απώλεια ανθρώπινων ζωών και ζήτησα όπως υλικό που μεταφερόταν με αυτά τα πλοία μεταφερθεί στη Γάζα``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 1 June 2010 - 19:29:15 UTC