Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-05-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - ΣΥΝΕΔΡΙΑ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΕ-ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
  • [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΣΑΓΚΑΗ
  • [04] ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ - ΚΥΠΡΟΣ ΑΥΞΗΣΗ

  • [01] ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - ΣΥΝΕΔΡΙΑ

    Συνέρχεται εκ νέου την Τετάρτη το Εθνικό Συμβούλιο, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ενόψει και της επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό στις 26 Μαΐου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου.

    Η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου έχει οριστεί να αρχίσει στις 1700 το απόγευμα, στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Κατά την τελευταία συνεδρία, στις 12 Μαϊου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας τοποθετήθηκε επί των θέσεων που είχαν εκφράσει τα πολιτικά κόμματα στις προηγούμενες συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου.

    Σε δηλώσεις μετά το πέρας της τελευταίας συνεδρίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «μέσα σε ένα πολύ εποικοδομητικό κλίμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε τις δικές τους τοποθετήσεις και απάντησε σε όλα εκείνα τα ερωτήματα και τις θέσεις που τέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στις συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου για τα διάφορα θέματα στο Κυπριακό και έγινε και διάλογος».

    «Εκανε ο Πρόεδρος μια συνόψιση των διαφόρων θεμάτων και συμφωνήθηκε στην επόμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου να συνεχιστεί ο διάλογος επί συγκεκριμένων ζητημάτων, και αυτών που έχει συνοψίσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά και τα κόμματα μέχρι τότε μπορούν να στείλουν συγκεκριμένα ζητήματα τα οποία μπορούν να τύχουν της συγκεκριμένης συζήτησης στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου», πρόσθεσε ο κ. Στεφάνου.

    Το ζητούμενο, τόνισε, είναι η ενότητα και πως αυτό «δεν σημαίνει κατ ανάγκην ότι συμφωνούμε σε όλα όλοι», εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι υπάρχει έδαφος για συγκλίσεις σε διάφορα ζητήματα.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΕ-ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

    Οι προσπάθειες για στήριξη της οικονομικής σταθερότητας και της παρακολούθησης, ιδιαίτερα για την πρόληψη μελλοντικών κρίσεων, πρέπει να είναι σταθερές και συνεχείς τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας. Σε παρέμβασή του στην ολομέλεια της Συνόδου ΕΕ - χωρών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής με θέμα:«Εξοδος από την κρίση - Νέα παγκόσμια οικονομική αρχιτεκτονική», ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι το νέο πλαίσιο για μια παγκόσμια οικονομική αρχιτεκτονική πρέπει να παρέχει εγγυήσεις για οποιαδήποτε πιθανότητα αυθαίρετης λειτουργίας της αγοράς και των οικονομικών θεσμών».

    «Η Κύπρος χαιρετίζει την αυξημένη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής», σημείωσε. Η ΕΕ και η περιοχή της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής, ανέφερε, διατηρούν ένα στρατηγικό συνεταιρισμό από το 1999. Σήμερα συγκεντρωθήκαμε εδώ για να επαναλάβουμε τη δέσμευση μας να συνεχίσουμε να προωθούμε και να εμβαθύνουμε το συνεταιρισμό μας. Μπροστά μας έχουμε μια γιγαντιαία παγκόσμια πρόκληση.

    Είπε πως η διεθνής κρίση αποκάλυψε τις αδυναμίες του εποπτικού συστήματος. «Η απουσία αποτελεσματικών συστημάτων ρύθμισης και εποπτείας ήταν η εγγενής αιτία των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε σήμερα και τα οποία έχουν οδηγήσει σ` αυτό που θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως αναρχία της αγοράς », πρόσθεσε. Χαιρετίζουμε, συνέχισε, τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στον τομέα των οικονομικών αγορών σε μια σχετικά σύντομη περίοδο - αλλά οι οικονομικές αγορές είναι ακόμα πολύ ευάλωτες.

    «Θα πρέπει να εξετάσουμε τις πραγματικές αιτίες αυτής της κρίσης. Η έλλειψη εποπτείας στον οικονομικό τομέα αποτελεί έναν παράγοντα που ορθώς λήφθηκε υπόψη. Όμως, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι η αποθέωση του ρόλου της αγοράς ήταν η κύρια αιτία που οδήγησε σε κερδοσκοπία και αναρχία στην αγορά. Συνεπώς αυτές οι εξελίξεις ήταν η κινητήριος δύναμη της τελευταίας κρίσης», σημείωσε. Αυτή η κρίση, είπε, έφερε στο προσκήνιο την ανάγκη το κράτος να ρυθμίζει την αγορά με ισορροπημένο τρόπο.

    [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΣΑΓΚΑΗ

    Η Κύπρος συμμετέχει στη Διεθνή Εκθεση Σαγκάης με δικό της περίπτερο, τα εγκαίνια του οποίου τέλεσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών και Γενικός Επίτροπος της Κύπρου για την Εκθεση Λάζαρος Σαββίδης. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, το περίπτερο της Κύπρου παρουσιάζει, μέσω εικόνων και ήχων, μια ιστορική αναδρομή των αστικών κέντρων της Κύπρου, καθώς και τις παραμέτρους της σύγχρονης ανάπτυξης τους, προδιαγράφοντας μέσα από τον τεχνολογικό πολιτισμό τις μελλοντικές προοπτικές τους.

    Στα πλαίσια της συμμετοχής της στη Διεθνή Εκθεση Σαγκάης, κατά τους επόμενους έξι μήνες η Κύπρος θα διοργανώσει στο χώρο της Εκθεσης αριθμό επιχειρηματικών, τουριστικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων με στόχο την προώθηση της Κύπρου και την εξοικείωση του κοινού με την κουλτούρα και τον πολιτισμό της.

    Η Εκθεση θα διαρκέσει έξι μήνες (μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2010) και αναμένεται να την επισκεφθούν 70 περίπου εκατομμύρια άνθρωποι από την Κίνα και το εξωτερικό. Συνολικά λαμβάνουν μέρος 189 χώρες και φέρεται να είναι η μεγαλύτερη σε μέγεθος διεθνής έκθεση που διοργανώθηκε ποτέ.

    [04] ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ - ΚΥΠΡΟΣ ΑΥΞΗΣΗ

    Αύξηση του ετήσιου εναρμονισμένου πληθωρισμού, καταγράφηκε στην Κύπρο τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat. Αυξήσεις σημειώθηκαν, επίσης, τόσο στην ευρωζώνη όσο και στο σύνολο της ΕΕ.

    Οπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, στην Κύπρο ο πληθωρισμός από το 2,3% το Μάρτιο αυξήθηκε στο 2,5% τον Απρίλιο. Στο 4,7% από 3,9% το Μάρτιο αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα και ήταν ο ψηλότερος στην ευρωζώνη.

    Ο μέσος πληθωρισμός στην ευρωζώνη αυξήθηκε επίσης στο 1,5% (1,4% το Μάρτιο) και στο σύνολο της Κοινότητας στο 2,0% (1,9% το Μάρτιο).

    Αρνητικό ποσοστό πληθωρισμού καταγράφηκε μόνο στην Ιρλανδία (-2,5%). Στο σύνολο της ΕΕ τα ψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού σημειώθηκαν στην Ουγγαρία (5,7%), στην Ελλάδα (4,7%) και στη Ρουμανία (4,2%).

    Σύμφωνα με τα κοινοτικά στοιχεία, τους τελευταίους 12 μήνες (Απρίλιος 2010 σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2009), σημειώθηκαν αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων για μεταφορές 19,5%, των καυσίμων θέρμανσης 31,8%, των προϊόντων καπνού 6,0%, των ασφαλειών αυτοκινήτων 5,0%, των λαχανικών 4% και των κοσμημάτων-ωρολογίων 6,5%. Αντίθετα, υποχώρησαν στις τηλεπικοινωνίες 0,8%, στα γαλακτοκομικά και αυγά 2,4%, στα αυτοκίνητα 0,6%, στα πακέτα διακοπών 6,1% και στο φυσικό αέριο 6,4%.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 19 May 2010 - 9:29:13 UTC