Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-05-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤΕΦΑΝΟΥ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ
  • [02] ΥΠΑΜ - ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  • [03] ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ - ΚΥΠΡΟΣ - ΑΥΞΗΣΗ
  • [04] ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΣΤΕΦΑΝΟΥ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ

    Δεν μπορεί τώρα να μιλάμε για διεθνή διάσκεψη για τις διεθνείς πτυχές του Κυπριακού διότι θα πρέπει να προχωρήσουμε με τη συζήτηση των εσωτερικών πτυχών για να υπάρχει εκείνο το έδαφος που θα μας επιτρέψει να ασχοληθούμε και με τις διεθνείς πτυχές σε επίπεδο διεθνούς διάσκεψης, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Πρόσθεσε πως ``νοουμένου πως το κυπριακό πρόβλημα έχει δύο βασικές πτυχές, τις εσωτερικές και τις διεθνείς, και ότι οι εσωτερικές πτυχές θα επιλυθούν μέσω του διακοινοτικού διαλόγου, οι διεθνείς πτυχές του Κυπριακού θα πρέπει να επιλυθούν μέσα από μια διεθνή διάσκεψη στο πλαίσιο του ΟΗΕ με την παρουσία των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, της ΕΕ ασφαλώς, των εγγυητριών δυνάμεων και της Κυπριακής Δημοκρατίας``.

    Ερωτηθείς γιατί πρέπει να λυθούν τα εσωτερικά ζητήματα που αφορούν το Κυπριακό και να μη γίνει τώρα διεθνής διάσκεψη, ο Εκπρόσωπος απάντησε: ``Για τον απλούστατο λόγο ότι αν δεν βρεθούμε σε μια ακτίνα συμφωνίας ή να υπάρχει ένα έδαφος που να επιτρέπει την αισιοδοξία ότι θα επιλύσουμε τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού, η διεθνής διάσκεψη και οι διεθνείς πτυχές του Κυπριακού θα στέκουν στον αέρα``.

    ``Χωρίς δυνατότητες και προοπτικές συμφωνίας στις εσωτερικές πτυχές πού θα σταθεί και πώς θα μπορέσουμε να συζητήσουμε για τις διεθνείς πτυχές του Κυπριακού σε επίπεδο διεθνούς διάσκεψης;``, διερωτήθηκε και πρόσθεσε: ``Διότι για ζητήματα που αφορούν τις διεθνείς πτυχές του Κυπριακού ασφαλώς ασχολιούνται και οι δύο κοινότητες, θέλουμε να έχουμε λόγο και ρόλο για το πώς θα επιλυθούν αυτές οι πτυχές και ποια είναι η δική μας θέση``.

    Ερωτηθείς αν υπάρχει πληροφόρηση αν υπάρχει οποιαδήποτε παραλλαγή στην πρόταση Ερντογάν με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, ο Εκπρόσωπος είπε πως ``ο κ. Ερντογάν έχει πει τις απόψεις του και δημόσια αναφορικά με τη διεθνή διάσκεψη και πώς την προσεγγίζει ο ίδιος. Για τέτοιου είδους διεθνή διάσκεψη και άλλες παραλλαγές μόνο ο κ. Ερντογάν είχε μέχρι τώρα και η Τουρκία. Κανείς άλλος``.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του μέλους της διαπραγματευτικής ομάδας για το Κυπριακό Τουμάζου Τσελεπή στο Γ Πρόγραμμα ΡΙΚ, ο οποίος φαίνεται να είπε ότι είναι έτοιμη η Κυβέρνηση να συζητήσει το θέμα της σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό, ο κ. Στεφάνου είπε πως ``η θέση της Κυβέρνησης αναφορικά με τη διεθνή διάσκεψη είναι ξεκάθαρη, δεδηλωμένη και πιστεύω ότι αυτή η θέση απηχεί και τις θέσεις ίσως και όλων των πολιτικών δυνάμεων``.

    ``Οτι νοουμένου του γεγονότος πως το κυπριακό πρόβλημα έχει δύο βασικές πτυχές, τις εσωτερικές και τις διεθνείς, και ότι οι εσωτερικές πτυχές θα επιλυθούν μέσω του διακοινοτικού διαλόγου όπως γίνεται από το 1975, οι διεθνείς πτυχές του Κυπριακού θα πρέπει να επιλυθούν μέσα από μια διεθνή διάσκεψη, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, με την παρουσία των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, της ΕΕ ασφαλώς, των εγγυητριών δυνάμεων και της Κυπριακής Δημοκρατίας``, ανέφερε.

    Πρόσθεσε πως ``αυτή είναι η θέση μας. Οπως και θέση μας είναι ότι δεν μπορεί τώρα να μιλάμε για διεθνή διάσκεψη διότι θα πρέπει να προχωρήσουμε με τη συζήτηση των εσωτερικών πτυχών για να υπάρχει εκείνο το έδαφος που θα μας επιτρέψει να ασχοληθούμε και με τις διεθνείς πτυχές σε επίπεδο διεθνούς διάσκεψης``.

    Ερωτηθείς αν υπήρξε κάποια αντίδραση από τον κ. Ερογλου όσον αφορά την απαντητική επιστολή του Προέδρου προς την πρότασή του για κοινωνικές συναντήσεις, ο Εκπρόσωπος είπε: ``Απάντηση ακόμη δεν έχουμε τίποτε. Οταν θα έχουμε κάτι θα το ανακοινώσουμε``.

    Σε παρατήρηση ότι ο κ. Ερογλου είπε πως η επιστολή αυτή διέρρευσε από την ελληνοκυπριακή πλευρά, ο κ. Στεφάνου ανέφερε: ``αν εννοεί την Κυβέρνηση, η Κυβέρνηση δεν συνηθίζει και δεν είναι στις πρακτικές της να διαρρέει τα οποιαδήποτε έγγραφα και στα δυόμισι σχεδόν χρόνια που είμαστε στην Κυβέρνηση δεν μπορεί κανείς να πει ότι αυτή η Κυβέρνηση διαρρέει έγγραφα. Δεν είναι από εμάς``.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε πως ``η τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας έτσι όπως είναι στην επιστολή, υιοθετεί το σκεπτικό ότι χρειάζεται να γίνουν τέτοιου είδους συναντήσεις, περισσότερο κοινωνικού χαρακτήρα, έχοντας υπόψη ότι δεν γνωρίζονται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον κ. Ερογλου- χωρίς αυτό να είναι και η ουσία- και δίνει επιλογές που είναι πολύ εποικοδομητικές``.

    Ερωτηθείς εάν υπήρξε επικοινωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας μετά την επίσκεψη του κ. Ερντογάν, ο κ. Στεφάνου είπε πως ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα επικοινωνήσει με τον Ελληνα Πρωθυπουργό ``και ασφαλώς θα ενημερωθούμε πλήρως και θα συζητήσουμε αναφορικά με τα αποτελέσματα της επίσκεψης του κ. Ερντογάν στην Αθήνα για ζητήματα που αφορούν στο Κυπριακό ασφαλώς``.

    ``Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη Μαδρίτη, στη Συνάντηση Κορυφής της ΕΕ με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Να αναμένουμε να επιστρέψει ο Πρόεδρος, αύριο νωρίς το πρωί. Αύριο το απόγευμα θα διεξαχθεί και η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου``, ανέφερε.

    Σε παρατήρηση πως σε σχέση με τις αντιδράσεις που έχουν ακουστεί από το χώρο της ΕΔΕΚ στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας και της σταθμισμένης ψήφου, έχει δοθεί μια απάντηση και από τον κ. Τσελεπή χθες ότι με αυτή την επιμονή το μόνο που καταφέρνουμε είναι το να βγάζουμε τον Ερογλου από τη δυσκολία ή αλλιώς να τον βοηθούμε και αυτό θεωρείται προσβλητικό από την ΕΔΕΚ, ο Εκπρόσωπος είπε πως ``πολλές φορές έχω την εντύπωση ότι ορισμένοι δεν διαβάζουν τις ομιλίες ή και τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας``.

    ``Τι λέει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ομιλία του στο Λονδίνο; Είπε ότι όσοι έχουν τη θέση για απόσυρση δικαίωμά τους να την έχουν``, ανέφερε και πρόσθεσε: ``Αλλά, λέει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχω την πεποίθηση ότι το δημόσιο αναμάσημα ή αν θέλετε αυτή η δημόσια συζήτηση, καθημερινά να καλείται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να απαντήσει εάν θα αποσύρει προτάσεις, έχοντας υπόψη ότι θα πάμε τώρα να επαναρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με δεδηλωμένη τη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς ότι θέλουμε συνέχιση των διαπραγματεύσεων και μάλιστα από το σημείο που έχουμε μείνει, τελικά ποιον ευνοεί;``

    ``Αυτό το ερώτημα δυστυχώς οι επικριτές του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν το απαντούν. Διότι και πολιτικά αν κρίνουμε αλλά και με τους όρους της κοινής λογικής αν κρίνουμε, αυτή η θέση περί άμεσης απόσυρσης προτάσεων τελικά ποιον διευκολύνει; Διευκολύνει μήπως την ελληνοκυπριακή πλευρά; Η την τουρκική πλευρά σε μια περίοδο μάλιστα που η Τουρκία έχει εντείνει την προσπάθειά της να δείξει ή να αποδείξει ότι τάχα η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι η αδιάλλακτη πλευρά στο Κυπριακό και ότι δεν θέλει λύση; Δεν απαντούν σε αυτό το ερώτημα διότι δεν έχουν απάντηση``, είπε.

    Πρόσθεσε πως ``είναι λογικό το συμπέρασμα ότι σε μια τέτοια περίπτωση αυτός που ευνοείται είναι η τουρκική πλευρά. Κάνουμε δώρο στην Τουρκία. Ο Πρόεδρος έχει πει κιόλας ότι υπάρχει και το Εθνικό Συμβούλιο στο οποίο μπορούμε να συζητούμε - και συζητούμε - αυτά και πολλά άλλα ζητήματα έχει πει. Διερωτώμαι τα άλλα όλα πώς τα βρήκαν. Οτι είναι ασέβεια, είναι έτσι είναι αλλιώς. Μα επιτέλους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δικαίωμα να λέει την άποψή του ή δεν το έχει;``, κατέληξε.

    [02] ΥΠΑΜ - ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Τη διαβεβαίωση ότι αφενός η αναδιοργάνωση της ΕΦ θα καταλήξει θετικά με τη δημιουργία μικρών ευέλικτων μονάδων έτσι ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν την όποια αιφνιδιαστική επίθεση του αντιπάλου, και αφετέρου ότι η μείωση της θητείας είναι εφικτή κάτω βέβαια από τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί, έδωσε ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Παπακώστας κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής διάσκεψης κατά την οποία παρουσίασε το έργο του Υπουργείου Αμυνας για τα δυο πρώτα χρόνια διακυβέρνησης.

    Ξεκαθάρισε παράλληλα πως σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο υποβολής αίτησης εκ μέρους της Κύπρου για ένταξη στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη το Υπουργείο Αμυνας συνεχίζει την πάγια πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων γύρω από το θέμα, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν μπορεί με άλυτο το κυπριακό πρόβλημα και εν μέσω συνομιλιών «να εμπλακούμε σε παιχνίδι εντυπώσεων και στο τέλος η Τουρκία να παρεμποδίσει την ένταξη μας όπως έχει κάνει και σε άλλες 14 περιπτώσεις».

    Ο Υπουργός Αμυνας διαβεβαίωσε παράλληλα πως η Κύπρος συμμετέχει ενεργά και χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα στις διάφορες συναντήσεις σε επίπεδο Υπουργών Αμυνας της ΕΕ αλλά και σε όλες τις δράσεις της Κοινής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας, προβαίνοντας μάλιστα και στην αποκάλυψη πως όταν σε πρόσφατη συνάντηση, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσσεν, υπέβαλε «ούτε λίγο ούτε πολύ» την εισήγηση για υπογραφή Συμφώνου Ασφάλειας (Security Agreement) με την ΕΕ για διάφορα θέματα, ο ίδιος έφερε ένσταση, ζητώντας εξηγήσεις γιατί να προχωρήσει η υπογραφή μιας τέτοιας συμφωνίας με την Τουρκία «τη στιγμή που η Τουρκία δεν αναγνωρίζει το 27ο μέλος της ΕΕ».

    Πρόσθεσε πως η Συνθήκη της Λισσαβόνας προβλέπει ότι όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ συμμετέχουν στην Κοινή Πολιτική Αμυνας και Ασφάλειας χωρίς να υπάρχει καμμιά δέσμευση συμμετοχής σε οποιοδήποτε άλλο οργανισμό.

    [03] ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ - ΚΥΠΡΟΣ - ΑΥΞΗΣΗ

    Αύξηση του ετήσιου εναρμονισμένου πληθωρισμού, καταγράφηκε στην Κύπρο τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat. Αυξήσεις σημειώθηκαν, επίσης, τόσο στην ευρωζώνη όσο και στο σύνολο της ΕΕ.

    Οπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, στην Κύπρο ο πληθωρισμός από το 2,3% το Μάρτιο αυξήθηκε στο 2,5% τον Απρίλιο. Στο 4,7% από 3,9% το Μάρτιο αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα και ήταν ο ψηλότερος στην ευρωζώνη.

    Ο μέσος πληθωρισμός στην ευρωζώνη αυξήθηκε επίσης στο 1,5% (1,4% το Μάρτιο) και στο σύνολο της Κοινότητας στο 2,0% (1,9% το Μάρτιο).

    Αρνητικό ποσοστό πληθωρισμού καταγράφηκε μόνο στην Ιρλανδία (-2,5%). Στο σύνολο της ΕΕ τα ψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού σημειώθηκαν στην Ουγγαρία (5,7%), στην Ελλάδα (4,7%) και στη Ρουμανία (4,2%).

    Σύμφωνα με τα κοινοτικά στοιχεία, τους τελευταίους 12 μήνες (Απρίλιος 2010 σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2009), σημειώθηκαν αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων για μεταφορές 19,5%, των καυσίμων θέρμανσης 31,8%, των προϊόντων καπνού 6,0%, των ασφαλειών αυτοκινήτων 5,0%, των λαχανικών 4% και των κοσμημάτων-ωρολογίων 6,5%. Αντίθετα, υποχώρησαν στις τηλεπικοινωνίες 0,8%, στα γαλακτοκομικά και αυγά 2,4%, στα αυτοκίνητα 0,6%, στα πακέτα διακοπών 6,1% και στο φυσικό αέριο 6,4%.

    [04] ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου σε μήνυμά της προς τον κυπριακό ελληνισμό για το Κυπριακό αναφέρει πως η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να επανενώνει πραγματικά την Κύπρο σ ένα ελεύθερο, ανεξάρτητο, ενωμένο και δημοκρατικό κράτος, με μια κυριαρχία, μια υπηκοότητα και μια διεθνή προσωπικότητα, άνευ ξένων εγγυήσεων, ει μη μόνο των εγγυήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας, ένα κράτος απαλλαγμένο από κατοχικά στρατεύματα, συρματοπλέγματα και εποίκους και με κατοχυρωμένο το δικαίωμα των προσφύγων για επιστροφή στις πατρογονικές τους εστίες.

    Παράλληλα υπογραμμίζει την ανάγκη για ενότητα και ζητά από τους πολιτικούς ηγέτες ψυχραιμία και νηφαλιότητα, σύνεση και υπευθυνότητα και, ει δυνατόν, ενιαία τοποθέτηση απέναντι στο εθνικό μας θέμα, και από το λαό ενότητα συμπαγή, σύμπνοια και αδελφοσύνη, ``γιατί η ενότητα αποτελεί το ακαταμάχητο όπλο μας, για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τους σκοπέλους και τους υφάλους και τις οποιεσδήποτε συμπληγάδες που βρίσκονται μπροστά μας``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 18 May 2010 - 15:29:11 UTC