Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-05-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΜΑΡΤΕΝΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΥΠΕΞ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΟ
  • [03] ΕΕ ΚΥΠΡΟΣ - ΑΙΤΗΤΕΣ ΑΣΥΛΟΥ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΜΑΡΤΕΝΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) σε μια συνολική λύση του Κυπριακού που να βασίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στις αρχές στις οποίες εδράζεται η ΕΕ, εξέφρασε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βίλφρεντ Μαρτένς.

    Ο κ. Μαρτένς, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, έγινε δεκτός το μεσημέρι της Τρίτης στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Πρόεδρο Χριστόφια. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Μαρτένς είπε ότι είχαν την ευκαιρία να επαναλάβουν στον Πρόεδρο Χριστόφια, «τη θέση που πήρε το κόμμα μας, το ΕΛΚ, και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις ευρωεκλογές», ότι, δηλαδή, η συνολική διευθέτηση του Κυπριακού θα πρέπει να βασίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στις αρχές στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ενωση».

    Ο κ. Μαρτένς χαιρέτισε την ανανεωμένη δέσμευση των πολιτικών ηγετών και στις δύο πλευρές να διαπραγματευτούν μια λύση, ενώ εξέφρασε τη στήριξη του κόμματός του στις απευθείας διαπραγματεύσεις. «Καλέσαμε τότε την Τουρκία να διευκολύνει τη δημιουργία κατάλληλου κλίματος στις διαπραγματεύσεις με την απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων, επιτρέποντας έτσι στους δύο ηγέτες να διαπραγματευτούν ελεύθερα το μέλλον της χώρας τους».

    Οσον αφορά στο θέμα του κανονισμού για το «απευθείας εμπόριο» με τα κατεχόμενα, ο κ. Μαρτένς εξέφρασε την αντίθεση του ΕΛΚ σε αυτόν. «Προσπαθούμε να πετύχουμε συναίνεση μεταξύ των κύριων πολιτικών δυνάμεων στο Ευρωκοινοβούλιο ώστε να αντιταχθούμε στον κανονισμό και να τον απαλείψουμε, αφού όχι μόνο θα αποτελέσει εμπόδιο, αλλά και πραγματικό κίνδυνο σε μια λύση», κατέληξε.

    [02] ΥΠΕΞ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΟ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού σε δηλώσεις την Τρίτη στο περιθώριο εργασιών της Βουλής και ερωτηθείς κατά πόσο θεωρούνται θετικές οι εξελίξεις των δυο τελευταίων εβδομάδων σε ό,τι αφορά τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο, υπενθύμισε πως ο κανονισμός έχει προωθηθεί με βάση διαδικασίες που προνοεί η Συνθήκη της Λισαβόνας.

    Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η νομική βάση που επέλεξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να προωθήσει τον κανονισμό είναι λανθασμένη. «Επομένως», πρόσθεσε, «με βάση το Πρωτόκολλο 10 που είναι η σωστή νομική βάση, δεν θα έπρεπε να εμπλέκεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», επισημαίνοντας πως αυτή είναι και η θέση που θα προβάλει η Κύπρος.

    Υπενθύμισε πως δυο άλλες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορούν τα κατεχόμενα και που είναι ο κανονισμός της Πράσινης Γραμμής και ο χρηματοδοτικός κανονισμός, βασίζονται στο Πρωτόκολλο 10, υπογραμμίζοντας πως ως εκ τούτου δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα «γιατί για τον τρίτο κανονισμό που σχετίζεται με τα κατεχόμενα έχει επιλεχθεί άλλη νομική βάση». «Για μένα η απάντηση είναι απλή, διότι (η Ευρωπαϊκή Επιτροπή) αποφεύγει την ομοφωνία που προνοεί το Πρωτόκολλο 10 και καταλήγει σε ενισχυμένη πλειοψηφία», πρόσθεσε.

    «Εμείς θα κινηθούμε και ήδη έχουν αρχίσει επαφές στο Ευρωκοινοβούλιο σε όλα τα επίπεδα. Είχαμε συσκέψεις στο ΥΠΕΞ με τους ευρωβουλευτές και τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, όπου έχουμε συμφωνήσει ότι πρέπει να κινηθούμε όλοι μαζί σε αυτό το θέμα», κατέληξε.

    [03] ΕΕ ΚΥΠΡΟΣ - ΑΙΤΗΤΕΣ ΑΣΥΛΟΥ

    Η Μάλτα και η Κύπρος δέχθηκαν τις περισσότερες αιτήσεις χορήγησης πολιτικού ασύλου το 2009 μεταξύ των χωρών της ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat. Οπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, στη Μάλτα υποβλήθηκαν 2.385 αιτήσεις, που αναλογούν 5.765 άτομα ανά εκατομμύριο κατοίκων.

    Στη δεύτερη θέση σε αιτήσεις σε σχέση με το συνολικό πληθυσμό της χώρας, κατατάσσεται η Κύπρος, η οποία δέχθηκε 2.665 αιτήσεις, που αντιστοιχούν σε 3.345 άτομα ανά εκατομμύριο κατοίκων.

    Αναφορικά με την Κύπρο, οι τρεις χώρες προέλευσης με τους περισσότερους αιτητές ασύλου ήταν: η Ινδία (300 αιτητές), η Σρι Λάνκα (235 αιτητές), και η Παλαιστίνη (230 αιτητές). Το 2009 εξετάστηκαν στην Κύπρο 3.855 αιτήσεις χορήγησης ασύλου. Οι θετικές αποφάσεις ήταν 1.130, εκ των οποίων σε 50 αιτητές χορηγήθηκε πολιτικό άσυλο, σε 1.040 προσωρινό καθεστώς προστασίας και σε 40 προστασία για ανθρωπιστικούς λόγους. Απορρίφτηκαν 2.725 αιτήσεις.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 4 May 2010 - 17:29:13 UTC