Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-05-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Η Τετάρτη, 26 Μαϊου, είναι η πιθανότερη ημερομηνία επανέναρξης των απευθείας συνομιλιών μετά τη διακοπή που υπήρξε λόγω των λεγόμενων προεδρικών εκλογών στα κατεχόμενα και της ανάδειξης του Ντερβίς Ερογλου στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων.

    Οπως δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ μετά την ωριαία συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια το πρωί, και οι δύο πλευρές συμφώνησαν όπως οι συνομιλίες επαναρχίσουν την εβδομάδα που αρχίζει στις 24 Μαϊου, με την Τετάρτη, 26 του μηνός να είναι η πιο πιθανή. «Μπορεί να είναι η 25η ή η 26η ή η 27η» πρόσθεσε, λέγοντας ότι αυτό θα ξεκαθαρίσει τις επόμενες ημέρες.

    Και οι δύο πλευρές, συνέχισε, συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες από εκεί που είχαν σταματήσει και τα ΗΕ είναι ικανοποιημένα που οι δύο πλευρές θέλουν να επαναρχίσουν τις συνομιλίες στις παραμέτρους που έχουν οριστεί από τον ΟΗΕ, τα κοινά ανακοινωθέντα της 23ης Μαϊου και 1ης Ιουλίου του 2008 και από το σημείο όπου αφέθηκαν.

    Είναι καλό, πρόσθεσε, το ότι επαναρχίζουν οι συνομιλίες, πολύ σημαντικό όπως είπε σε αυτό το στάδιο, μετά τις «εκλογές» στα κατεχόμενα ενώ εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχει μια «εποικοδομητική ατμόσφαιρα» όσον αφορά τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

    Ερωτηθείς εάν ο κ. Ερογλου δεσμεύθηκε στην αρχή της μιας κυριαρχίας για την επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι εξήγησε στον Τ/κ ηγέτη τα ψηφίσματα των ΗΕ που περιέχονται στη φράση «ότι θέλουμε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα και μια διεθνή προσωπικότητα και αυτός βεβαίως το αποδέχθηκε».

    Απαντώντας και σε άλλες ερωτήσεις για το θέμα της μιας κυριαρχίας, ο αξιωματούχος των ΗΕ είπε ότι «η φράση που χρησιμοποιείται από τα ΗΕ είναι μια διεθνής προσωπικότητα. Αυτό σημαίνει μια Κύπρος με την έννοια ότι υπάρχει ένα κυπριακό διαβατήριο, μια κυπριακή αποστολή στα ΗΕ. Μιλάμε για ομοσπονδία εδώ». Επειδή, είπε, προέρχεται ο ίδιος από ομοσπονδιακό κράτος θέλησε να εξηγήσει ότι μια ομοσπονδία έχει μια ομόσπονδη κυβέρνηση και κυβερνήσεις πολιτειών ή όπως λέγονται στην Κύπρο ανέφερε ομοσπονδιακών οντοτήτων.

    Σε όλες τις ομοσπονδίες, συνέχισε, υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα κυβερνήσεων που έχουν διαφορετικές εξουσίες, όπως αυτές περιγράφονται από το Σύνταγμα, σημειώνοντας ότι δεν υπήρξε αντιπαράθεση με τον κ. Ερογλου για τη μια διεθνή προσωπικότητα της Κύπρου. «Ζητήσαμε από τον κ. Ερογλου να επαναβεβαιώσει τη δέσμευσή του στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας (των ΗΕ) και στις παραμέτρους αυτών των συνομιλιών και μιλήσαμε γι αυτές τις παραμέτρους με περισσότερη λεπτομέρεια και ο κ. Ερογλου δεσμεύθηκε», σημείωσε.

    Σε ερώτηση εάν ο Τ/κ ηγέτης αποδέχεται τα ανακοινωθέντα της 23ης Μαΐου και 1ης Ιουλίου ως ένα, ο κ. Ντάουνερ απάντησε θετικά. Σε παρατήρηση ότι ο κ. Ερογλου μετά τη χθεσινή συνάντησή τους είπε ότι τον δεσμεύει η επιστολή του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, απάντησε ότι δεν συζήτησαν πολύ την επιστολή αυτή, αλλά τη βάση των συνομιλιών. Μπορεί να σας εξηγεί ότι θέλει, αλλά εγώ θέλω να σας εξηγήσω τι έκανα εγώ και τι μου είπε αυτός, πρόσθεσε. «Είπα ότι υπάρχουν τρεις ουσιαστικές προϋποθέσεις για τη συνέχιση των συνομιλιών. Πρώτον, τα ψηφίσματα του ΣΑ, οι παράμετροι των ΗΕ. Δεύτερον, οι δύο συμφωνίες της 23ης Μαΐου και της 1ης Ιουλίου 2008 και τρίτον, θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες από κει που έμειναν, δεν θα ξεκινήσουμε την όλη διαδικασία ξανά από την αρχή». Σύμφωνα με τον κ. Ντάουνερ, ο κ. Ερογλου συμφώνησε και στις τρεις.

    Δεν αποφεύγει, είπε, να απαντήσει στις ερωτήσεις για την κυριαρχία, αλλά εξηγεί τον τρόπο διεξαγωγής των συνομιλιών. Οι άνθρωποι, συνέχισε, έχουν διαφορετικές ερμηνείες της λέξης «κυριαρχία», αλλά για τα ΗΕ οι παράμετροι του Οργανισμού είναι βασικές και εκ των ων ουκ άνευ. Είμαστε εδώ, είπε, εξαιτίας των παραμέτρων των ΗΕ και την πρόσκληση προς τις δύο πλευρές να φιλοξενήσουν τις συνομιλίες και να βοηθήσουμε σε αυτές στη βάση των ψηφισμάτων του ΣΑ και των παραμέτρων των ΗΕ και όχι κάποια άλλη βάση.

    Ο κ. Ντάουνερ είπε επίσης ότι υπήρξαν πολλές συγκλίσεις τους 16 με 17 μήνες που διήρκησαν οι συνομιλίες, κυρίως στο κεφάλαιο «Διακυβέρνηση και κατανομή εξουσιών», αλλά και στην Οικονομία και τα θέματα της ΕΕ. Τα ΗΕ, είπε, δεν περιμένουν να ξανανοίξουν αυτά τα θέματα και δεν έκανε τέτοια εισήγηση ούτε ο κ. Ερογλου. Ερωτηθείς εάν ο Τ/κ ηγέτης αποδέχθηκε αυτές τις συγκλίσεις, απάντησε καταφατικά.

    Σε ερώτηση για την ατζέντα των συνομιλιών, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι αυτή πρέπει να συμφωνηθεί από τις δύο πλευρές και πως συζητούν ήδη για το ποιο κεφάλαιο θα συζητήσουν. Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι μια λύση μπορεί να βρεθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, ο αξιωματούχος των ΗΕ απάντησε «φυσικά μπορεί. Δεν ξέρω αν θα υπάρξει, αλλά μπορεί. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι αυτό». Και οι δύο ηγέτες, πρόσθεσε, έκαναν ξεκάθαρο ότι είναι δεσμευμένοι στην επίλυση του Κυπριακού. «Ετσι, θα δούμε, ο χρόνος θα δείξει».

    Σε ερώτηση για το οδόφραγμα του Λιμνίτη, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι γίνονται κάποιες εργασίες και υπογράμμισε ότι «θέλουμε να δούμε αυτό το έργο να ολοκληρωθεί στην ώρα του και στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του». Αυτό, πρόσθεσε, το έκανε ξεκάθαρο στον Ντερβίς Ερογλου, τονίζοντάς του ότι το έργο είναι σημαντικό για τη δυναμική σε όλο το νησί και για την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών και ο Τ/κ ηγέτης ξεκαθάρισε επίσης ότι είναι δεσμευμένος σε αυτό το έργο και δεν θέλει να υπάρχουν οποιαδήποτε εμπόδια.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 4 May 2010 - 13:29:14 UTC