Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-04-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ ΕΕ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΟ
  • [02] ΚΡΟΑΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΚΥΠΡΟΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • [03] ΑΦΙΞΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΑΥΞΗΣΗ
  • [04] ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΑ ΑΝΟΡΘΩΣΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

  • [01] ΥΠΕΞ ΕΕ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΟ

    Ενοχλημένος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα του απευθείας εμπορίου παρουσιάστηκε ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, δηλώνοντας πως δεν είχε τύχει καμίας ενημέρωσης τον περασμένο Δεκέμβριο και πως για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, που αφορά ένα κράτος μέλος, θα έπρεπε να γινόταν η αναγκαία διαβούλευση πριν σταλεί το θέμα στο Ευρωκοινοβούλιο.

    Παράλληλα, ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε και στα επόμενα βήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας για το θέμα, διαμηνύοντας πως ενέργειες θα γίνουν και στα τρία θεσμικά όργανα της ΕΕ, Επιτροπή, Συμβούλιο, Κοινοβούλιο.

    Ερωτηθείς αν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα που διέταξε μετά την αποκάλυψη ότι η Επιτροπή είχε ενημερώσει τις Μόνιμες Αντιπροσωπείες των κρατών - μελών, από τις 11 Δεκεμβρίου του 2009 για το θέμα του απευθείας εμπορίου της ΕΕ με τα κατεχόμενα, ο κ. Κυπριανού είπε καταρχάς ότι αναμένει να επιστρέψει ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΞ πίσω στην Κύπρο για να τον ενημερώσει.

    «Οπως είχα πει δεν πρόκειται για επίσημη έρευνα. Πρόκειται για μια πρώτη εξέταση και ανάλογα με την πληροφόρηση που θα έχω και με τα υπόλοιπα δεδομένα που θα έχω ενώπιον μου θα αποφασίσω τα επόμενα βήματα», είπε.

    Ο κ. Κυπριανού σημείωσε ωστόσο ότι η προσοχή δεν θα πρέπει να επικεντρωθεί στο κατά πόσον έχει γίνει αυτή η κοινοποίηση ή όχι. «Οπως είπα επανειλημμένα, και επανέλαβε χθες και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εκείνο που αναμέναμε είναι ότι για ένα τόσο σημαντικό, κρίσιμο ζήτημα που αφορά ένα κράτος μέλος, θα γινόταν η αναγκαία διαβούλευση πριν σταλεί το Δεκέμβριο στο Ευρωκοινοβούλιο», επεσήμανε, σημειώνοντας πως εκείνη την περίοδο είχε συζητήσεις για αυτό το θέμα και δεν έτυχε καμίας ενημέρωσης.

    «Αρα, θα εξετάσουμε εμείς εάν οι εσωτερικές διαδικασίες κάπου δεν λειτούργησαν με τον τρόπο που θα έπρεπε να λειτουργήσουν, αλλά να μην χάνουμε το στόχο που είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει σε ένα κανονισμό ο οποίος είναι και νομικά λανθασμένος και πολιτικά δεν συνάδει με τα συμπεράσματα του 2004 και στρέφεται εναντίον των συμφερόντων ενός κράτους μέλους», τόνισε.

    Ο κ. Κυπριανού σημείωσε επίσης πως τα βήματα του Υπουργείου έχουν στόχο την αντιμετώπιση της ουσίας του θέματος, και μέσα σε αυτό το πλαίσιο συναντήθηκε χθες με τους Ευρωβουλευτές ενώ την Πέμπτη θα συναντηθεί με τα κόμματα. «Για το Υπουργείο Εξωτερικών, για μένα προσωπικά και την Κυβέρνηση, σημασία έχει το πώς θα αντιμετωπιστεί τώρα αυτό το πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί. Επαναλαμβάνω, έστω και αν υπήρξαν αδυναμίες σε εσωτερικές αδυναμίες, δεν παύει την πρώτιστη ευθύνη για αυτό το θέμα να την έχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς ποιος είναι ο στόχος του Υπουργείου, είπε πως η Κυβέρνηση θεωρεί πως δεν πρέπει να γίνει συζήτηση αυτής της πρότασης για το απευθείας εμπόριο, για λόγους, όπως είπε, που ο ίδιος έχει εξηγήσει και που γνωρίζουν πολύ καλά και στην ΕΕ. Κληθείς να απαντήσει στο πώς θα κινηθεί από εδώ και πέρα, ο κ. Κυπριανού είπε: «Θα κινηθούμε και στα τρία θεσμικά επίπεδα της ΕΕ, Ευρωκοινοβούλιο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Συμβούλιο».

    Σε σχέση με τη συνάντηση με τους Ευρωβουλευτές και ερωτηθείς αν τους έχουν δοθεί συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς θα δράσουν εντός του Ευρωκοινοβουλίου, ο κ. Κυπριανού είπε ότι υπήρξε ταύτιση απόψεων και οι Ευρωβουλευτές θα κινηθούν παράλληλα με τις χθεσινές αποφάσεις. Ωστόσο σημείωσε την αυτονομία του Ευρωκοινοβουλίου και το διακριτικό χειρισμό που χρειάζεται να υπάρξει από πλευράς Κυβέρνησης.

    Σε ερώτηση αν υπάρχει πρόθεση αξιοποίησης και άλλων ατόμων, είτε πρώην αξιωματούχων είτε προσωπικοτήτων, οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν, ο κ. Κυπριανού είπε πως θα επιστρατευθούν όλα τα μέσα και οι μοχλοί που υπάρχουν. «Αλλά αυτό θα γίνεται σταδιακά και ανάλογα σε ποιο επίπεδο γίνεται η συζήτηση», πρόσθεσε.

    Οσον αφορά τέλος τις δικές του επαφές, ο κ. Κυπριανού είπε είναι σε ένα προληπτικό στάδιο και θα αρχίσει επαφές με τους Ευρωπαίους εταίρους. «Ηδη μιλάμε με την Προεδρία παραδείγματος χάριν», κατέληξε.

    [02] ΚΡΟΑΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΚΥΠΡΟΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Φθάνει την Κυριακή στην Κύπρο για τριήμερη επίσκεψη ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Βουλής της Κροατίας και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ενσωμάτωσης Νέβεν Μίμικα, συνοδευόμενος από μέλη της Επιτροπής.

    Σύμφωνα με το προκαταρκτικό πρόγραμμα της επίσκεψης, ο κ. Μίμικα θα αφιχθεί στην Κύπρο την Κυριακή στις 14:50 και θα τον υποδεχθεί στο Αεροδρόμιο Λάρνακας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής Νίκος Κλεάνθους.

    Τη Δευτέρα, στις 10:00, ο κ. Μίμικα θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Βουλής Μάριο Καρογιάν και θα συναντηθεί στις 11:30 με τον κ. Κλεάνθους και μέλη της Επιτροπής.

    [03] ΑΦΙΞΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΑΥΞΗΣΗ

    Σημαντική αύξηση 14,8% σημείωσαν οι αφίξεις τουριστών το Μάρτιο του 2010 και ανήλθαν σε 103.803, σε σύγκριση με 90.434 το Μάρτιο του 2009, σύμφωνα με ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας.

    Για την περίοδο Ιανουαρίου Μαρτίου 2010, οι αφίξεις τουριστών ανήλθαν σε 205.006 σε σύγκριση με 194.127 την αντίστοιχη περίοδο του 2009, σημειώνοντας αύξηση 5,6%.

    Ειδικότερα, με βάση τα αποτελέσματα της Ερευνας Ταξιδιωτών, το Μάρτιο του 2010 σημειώθηκε αύξηση 5,7% στις αφίξεις τουριστών από το Ηνωμένο Βασίλειο (από 41.083 το Μάρτιο του 2009 σε 43.426 το Μάρτιο του 2010) και αύξηση 20,1% από τη Γερμανία (από 12.812 σε 15.391 φέτος).

    [04] ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΑ ΑΝΟΡΘΩΣΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

    Η ομάδα πετόσφαιρας γυναικών της Ανόρθωσης είναι πρωταθλήτρια 2009-2010.

    Η Ανόρθωση νίκησε με 3-1 σετ την ΑΕΚ και κατέκτησε τον τέταρτο τίτλο στην ιστορία της μετά από τέσσερα χρόνια.

    Στους άλλους αγώνες, η ΑΕΛ νίκησε με 3-0 σετ τον Απόλλωνα και τερμάτισε δεύτερη στη βαθμολογική κατάταξη, ενώ η Ολυμπιάδα νίκησε με 3-0 σετ το Γκράμαρ Σκουλ το οποίο βρίσκεται πιο κοντά στη διαβάθμιση.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 14 April 2010 - 9:29:13 UTC