Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-04-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΠΟΛΩΝΙΑΣ - ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ
  • [02] ΥΠΕΞ - ΕΕ - ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΟ
  • [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΕΕ
  • [04] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΛΚ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΠΟΛΩΝΙΑΣ - ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας υπέγραψε την Τρίτη το βιβλίο συλλυπητηρίων, που άνοιξε στην Πρεσβεία της Πολωνίας στη Λευκωσία για το θάνατο του Προέδρου της χώρας Λεχ Καζίνσκι, της συζύγου του και άλλων αξιωματούχων του κράτους της Πολωνίας σε αεροπορικό ατύχημα το περασμένο Σάββατο.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εγραψε στο βιβλίο συλλυπητηρίων ότι εκφράζει «τα συναισθήματα βαθιάς θλίψης μας για την αεροπορική τραγωδία της 10ης Απριλίου, που είχε ως αποτέλεσμα τον αδόκητο θάνατο του Προέδρου Λεχ Καζίνσκι και της συζύγου του Μαρίας και προκάλεσε την απώλεια τόσο ανθρωπίνων ζωών, μεταξύ αυτών και πολλών ηγετικών προσωπικοτήτων της Πολωνίας».

    Σε αυτή τη στιγμή πένθους, σημειώνει ο Πρόεδρος Χριστόφιας, «εκφράζω τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην Κυβέρνηση και στο φίλο λαό της Πολωνίας για την τεράστια εθνική τους απώλεια, καθώς και τη βαθύτερη μας συμπάθεια στην οικογένεια του Προέδρου Καζίνσκι και, ιδιαίτερα, στην κόρη του Μάρτα».

    Εκφράζω, επίσης, συνεχίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «τη θλίψη μας προς τις οικογένειες των αποθανόντων που βρίσκονταν στη μοιραία πτήση». «Σε αυτές τις τραγικές στιγμές οι σκέψεις μας είναι μαζί τους και με το λαό της Πολωνίας», έγραψε τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    [02] ΥΠΕΞ - ΕΕ - ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΟ

    Ενοχλημένος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα του απευθείας εμπορίου παρουσιάστηκε ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, δηλώνοντας πως δεν είχε τύχει καμίας ενημέρωσης τον περασμένο Δεκέμβριο και πως για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, που αφορά ένα κράτος μέλος, θα έπρεπε να γινόταν η αναγκαία διαβούλευση πριν σταλεί το θέμα στο Ευρωκοινοβούλιο. Παράλληλα, ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε και στα επόμενα βήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας για το θέμα, διαμηνύοντας πως ενέργειες θα γίνουν και στα τρία θεσμικά όργανα της ΕΕ, Επιτροπή, Συμβούλιο, Κοινοβούλιο. Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της συνάντησης που είχε σήμερα στο Υπουργείο για την πολιτιστική διπλωματία, και ερωτηθείς αν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα που διέταξε μετά την αποκάλυψη ότι η Επιτροπή είχε ενημερώσει τις Μόνιμες Αντιπροσωπείες των κρατών - μελών, από τις 11 Δεκεμβρίου του 2009 για το θέμα του απευθείας εμπορίου της ΕΕ με τα κατεχόμενα, ο κ. Κυπριανού είπε καταρχάς ότι αναμένει να επιστρέψει ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΞ πίσω στην Κύπρο για να τον ενημερώσει.

    «Οπως είχα πει δεν πρόκειται για επίσημη έρευνα. Πρόκειται για μια πρώτη εξέταση και ανάλογα με την πληροφόρηση που θα έχω και με τα υπόλοιπα δεδομένα που θα έχω ενώπιον μου θα αποφασίσω τα επόμενα βήματα», είπε. Ο κ. Κυπριανού σημείωσε ωστόσο ότι η προσοχή δεν θα πρέπει να επικεντρωθεί στο κατά πόσον έχει γίνει αυτή η κοινοποίηση ή όχι. «Οπως είπα επανειλημμένα, και επανέλαβε χθες και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εκείνο που αναμέναμε είναι ότι για ένα τόσο σημαντικό, κρίσιμο ζήτημα που αφορά ένα κράτος μέλος, θα γινόταν η αναγκαία διαβούλευση πριν σταλεί το Δεκέμβριο στο Ευρωκοινοβούλιο», επεσήμανε, σημειώνοντας πως εκείνη την περίοδο είχε συζητήσεις για αυτό το θέμα και δεν έτυχε καμίας ενημέρωσης. «Αρα, θα εξετάσουμε εμείς εάν οι εσωτερικές διαδικασίες κάπου δεν λειτούργησαν με τον τρόπο που θα έπρεπε να λειτουργήσουν, αλλά να μην χάνουμε το στόχο που είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει σε ένα κανονισμό ο οποίος είναι και νομικά λανθασμένος και πολιτικά δεν συνάδει με τα συμπεράσματα του 2004 και στρέφεται εναντίον των συμφερόντων ενός κράτους μέλους», τόνισε.

    Ο κ. Κυπριανού σημείωσε επίσης πως τα βήματα του Υπουργείου έχουν στόχο την αντιμετώπιση της ουσίας του θέματος, και μέσα σε αυτό το πλαίσιο συναντήθηκε χθες με τους Ευρωβουλευτές ενώ την Πέμπτη θα συναντηθεί με τα κόμματα. «Για το Υπουργείο Εξωτερικών, για μένα προσωπικά και την Κυβέρνηση, σημασία έχει το πώς θα αντιμετωπιστεί τώρα αυτό το πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί. Επαναλαμβάνω, έστω και αν υπήρξαν αδυναμίες σε εσωτερικές αδυναμίες, δεν παύει την πρώτιστη ευθύνη για αυτό το θέμα να την έχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», πρόσθεσε. Ερωτηθείς ποιος είναι ο στόχος του Υπουργείου, είπε πως η Κυβέρνηση θεωρεί πως δεν πρέπει να γίνει συζήτηση αυτής της πρότασης για το απευθείας εμπόριο, για λόγους, όπως είπε, που ο ίδιος έχει εξηγήσει και που γνωρίζουν πολύ καλά και στην ΕΕ. Κληθείς να απαντήσει στο πώς θα κινηθεί από εδώ και πέρα, ο κ. Κυπριανού είπε: «Θα κινηθούμε και στα τρία θεσμικά επίπεδα της ΕΕ, Ευρωκοινοβούλιο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Συμβούλιο».

    [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΕΕ

    Συνάντηση αξιωματούχων της Πολωνίας, Δανίας και Κύπρου για την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ θα πραγματοποιηθεί στην Αγία Νάπα στις 15 και 16 Απριλίου. Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι στο πλαίσιο της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τα τρία κράτη μέλη, την Πολωνία, τη Δανία και την Κύπρο, από το δεύτερο εξάμηνο του 2011 μέχρι και το δεύτερο εξάμηνο του 2012, η Κύπρος θα διοργανώσει διήμερο επίσημων συναντήσεων στο Ξενοδοχείο Grecian Bay Hotel στην Αγία Νάπα στις 15 και 16 Απριλίου.

    Σημειώνεται ότι βάσει της νέας Συνθήκης της Λισαβόνας, για σκοπούς καλύτερου προγραμματισμού των εργασιών του Συμβουλίου της ΕΕ, διαμορφώνονται δεκαοκτάμηνα προγράμματα καθορισμού πολιτικής με τις προτεραιότητες της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Οι συναντήσεις θα ξεκινήσουν την Πέμπτη, 15 Απριλίου με τη διεξαγωγή Εργαστηρίου με θέμα τον καταρτισμό του 18μηνου Προγράμματος της Προεδρίας. Στο Εργαστήρι θα γίνουν παρουσιάσεις από εκπρόσωπο της Γραμματείας του Συμβουλίου της ΕΕ και από εκπρόσωπο της Κυβέρνησης της Ουγγαρίας, ο οποίος θα μεταφέρει τις εμπειρίες της χώρας του για την κατάρτιση του Προγράμματος του Τρίο Ισπανίας Βελγίου Ουγγαρίας.

    Στο Εργαστήρι θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της Πολωνίας, της Δανίας, της Γραμματείας της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ καθώς και οι συντονιστές των Κλιμακίων Ευρωπαϊκών Θεμάτων των Υπουργείων/Υπηρεσιών και άλλων φορέων του δημόσιου τομέα της Κυπριακής Δημοκρατίας που εμπλέκονται στη διοργάνωση της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Στη συνέχεια, καθώς και την Παρασκευή, 16 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί το επίσημο μέρος με τη συμμετοχή των αξιωματούχων της Πολωνίας, της Δανίας και της Κύπρου για το συντονισμό της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Την Κύπρο θα εκπροσωπήσει ο Ανδρέας Μολέσκης, Επικεφαλής της Γραμματείας της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ. Οι αξιωματούχοι των τριών χωρών θα παρουσιάσουν τις μέχρι σήμερα προετοιμασίες των χωρών τους για την Προεδρία του Συμβουλίου. Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν κυρίως στον καθορισμό των προτεραιοτήτων του 18μηνου Προγράμματος και στο σχετικό χρονοδιάγραμμα.

    [04] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΛΚ

    Η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομίας στα κατεχόμενα, αλλά και το Κυπριακό, ιδιαίτερα το θέμα του απευθείας εμπορίου, ζητήθηκαν στνη κατ ιδίαν συνάντηση που είχε την Τρίτη στις Βρυξέλλες ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος με τον Πρόεδρο του Ευρωπαικου Λαικού Κόμματος (ΕΛΚ) Ζοζέφ Ντολ. Αναφερόμενος στη συνάντηση ο κ. Χρυσοστομος επισήμανε οτι ειχε την ευκαιρία να εξηγήσει στον κ. Ντολ για τα μνημεία στις κατεχόμενες περιοχές,τα οποία το ένα μετά το άλλο πέφτουν και καταστρέφονται. Μας απασχολει πολύ αυτό, συνέχισε, και για το λόγο αυτό απευθυνθήκαμε και στον Τούρκο Πρωθυπουργό. Ο Αρχιεπίσκοπος που, όπως είπε, επισκεύθηκε και προσωπικά τις κατεχόμενες περιοχές, ζήτησε την επέμβαση του Προέδρου του ΕΛΚ,επισημαίνοντας ότι εάν τα μνημεία πέσουν, επειδή είναι κτισμένα με πέτρα δεν ξαναφτιάχνονται και γι αυτο πρέπει να προλάβουμε, είπε. Ο κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε τον κ. Ντολ για την υποστηριξη που βρηκε στο θέμα αυτο.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου συζήτησε επισης με τον Πρόεδρο του ΕΛΚ και το θέμα του απευθείας εμπορίου, επισημαίνοντας στο συνομιλητή του ότι αυτο που θέλουν οι Τ/κ μέσω των λιμανιων και αεροδρομίων που ελέγχουν δεν ειναι να κάνουν εμπόριο, αλλα επιδιώκουν αναγνωριση, θέλουν κρατική υπόσταση, τόνισε. «Εαν παραπλανηθεί η ΕΕ και δεν πιστεύω ότι θα παραπλανηθεί, τοτε το κυρπαικό θα λήξει άδοξα, οι συνομιλιες θα σταματήσουν γιατι το ενδιαφερον τον Τ/κ είναι να πάρουν τεχνική αναγνωριση», κατέληξε.

    Από την πλευρά του, ο κ. Ντολ δήλωσε ότι δεν είναι φυσιολογικό να τίθενται σε κίνδυνο η πολιτιστική κληρονομία. Ολοι στην Ευρώπη είναι περηφανοι για τη διατηρηση των εκκλησιων και τοπων λατρείας, ενώ στην περιοχή αυτή (τα κατεχόμενα) είναι εγκαταλειμένες σε κακή κατάσταση ή ακόμη και κατεστραμένες και αυτο δεν είναι φυσιολογικό, είπε. Ολοι συμφωνούμε ότι ο Κυπριακός λαος πρέπει να ζήσει σε συμβίωση, όπως και στο παρελθόν, ανέφερε, επισημαίνοντας ότι πρέπει να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα (το Κυπριακό) πριν από οποιαδήποτε συζήτηση για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 13 April 2010 - 17:29:15 UTC