Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-03-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
  • [02] ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ - ΚΟΙΝΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ - ΛΙΜΝΙΤΗΣ
  • [03] ΥΠΕΞ - ΗΠΑ - ΕΠΑΦΕΣ
  • [04] ΚΥΠΡΟΣ - 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας βρίσκεται στις Βρυξέλες όπου θα συμμετάσχει στο Εαρινό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης διεξάγεται στις 25 και 26 Μαρτίου.

    Στο Συμβούλιο, οι ηγέτες της Ένωσης αναμένεται να συμφωνήσουν για το γενικό πλαίσιο της νέας στρατηγικής της Ένωσης για την απασχόληση και την ανάπτυξη, τη λεγόμενη στρατηγική ΕΕ2020.

    Θα προβούν, επίσης, σε ανασκόπηση των προσπαθειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της για την αντιμετώπιση της τρέχουσας οικονομικής κρίσης.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα διεξαγάγει επίσης προκαταρκτική συζήτηση για την προετοιμασία της διάσκεψης κορυφής G20.

    Επιπλέον, το Συμβούλιο θα εκτιμήσει την πρόοδο των εργασιών όσον αφορά τη συνέχεια που πρέπει να δοθεί στη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης για τις κλιματικές αλλαγές.

    [02] ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ - ΚΟΙΝΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ - ΛΙΜΝΙΤΗΣ

    Ο Επίτροπος Προεδρίας Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι το θέμα της έκδοσης κοινού ανακοινωθέντος μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Τ/κ ηγέτη θα συζητηθεί στην επόμενη συνάντηση των δυο ηγετών και πρόσθεσε πως το θέμα αναμένεται να συζητηθεί και στην επόμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Απριλίου.

    Σε δηλώσεις στο Παραλίμνι όπου εκπροσώπησε την κυβέρνηση στους εορτασμούς για την 25η Μαρτίου και ερωτηθείς σχετικά με τη χθεσινή συνάντηση που είχε με τον Οζντίλ Ναμί, ο κ. Ιακώβου ανέφερε πως «όταν συναντάται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον κ. Ταλάτ συζητούμε διάφορα θέματα αλλά αρχίζουμε να συζητούμε και διάφορα άλλα θέματα που είναι θέματα που πρέπει να ξεκαθαριστούν. Συνήθως μετά τις συναντήσεις του Προέδρου γίνονται κάποιες συναντήσεις στο δευτεροβάθμιο επίπεδο», είπε, και πρόσθεσε πως την ερχόμενη Τρίτη θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Ερωτηθείς εάν στην επόμενη συνάντηση του Προέδρου με τον κ. Ταλάτ θα υπάρξει κοινό ανακοινωθέν, ο Γιώργος Ιακώβου απάντησε πως με τον κ. Ναμί «συζητήθηκε η περίπτωση κοινής δήλωσης αν υπάρξει και ανταλλάξαμε κάποιες απόψεις και εάν υπάρχει η κατάλληλη στιγμή θα προχωρήσουμε».

    [03] ΥΠΕΞ - ΗΠΑ - ΕΠΑΦΕΣ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού ξεκίνησε τις επαφές του στην Ουάσιγκτον με συναντήσεις στο Κογκρέσο με τον Πρόεδρο και μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

    Παράλληλα, μίλησε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων της Ουάσιγκτον, σε ακροατήριο από αναλυτές, ακαδημαϊκούς, διπλωμάτες και δημοσιογράφους για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Στην ομιλία του ο κ. Κυπριανού επεσήμανε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η διεθνής κοινότητα θα μπορούσαν να συμβάλουν στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού ενθαρρύνοντας την Τουρκία, που είναι το κλειδί για τη λύση, να διαδραματίσει θετικό ρόλο στην επίλυση του προβλήματος. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο ζήτημα της Αμμοχώστου, τονίζοντας τις πρωτοβουλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας για να επιτραπεί σε εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών να αρχίσουν τη μελέτη για την ανοικοδόμηση της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου.

    [04] ΚΥΠΡΟΣ - 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ

    Με δοξολογίες, παρελάσεις και άλλες εκδηλώσεις η Κύπρος τιμά και φέτος την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

    Το πρωί τελείται δοξολογία στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης στη Λευκωσία, στην παρουσία του Προεδρεύοντος της Δημοκρατίας Μάριου Καρογιάν, χωροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου Β`.

    Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει o πρώην Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιος Ιωαννίδης.

    Της δοξολογίας θα ακολουθήσει η καθιερωμένη μαθητική παρέλαση, στο δρόμο μπροστά από την ελληνική Πρεσβεία. Τον χαιρετισμό της παρέλασης θα δεχθεί ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Μάριος Καρογιάν, πλαισιούμενος από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, Ανδρέα Δημητρίου και τον Πρεσβευτή της Ελλάδας, Βασίλειο Παπαϊωάννου, από εξέδρα μπροστά από το οίκημα της ελληνικής Πρεσβείας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 25 March 2010 - 10:29:19 UTC