Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-03-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ - ΜΗΝΥΜΑ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ - ΕΕ - ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ
  • [03] ΛΙΜΝΙΤΗΣ - ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΒΟΛΑΙΩΝ - ΕΝΑΡΞΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ

  • [01] ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ - ΜΗΝΥΜΑ

    Ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στη Λευκωσία Βασίλης Παπαϊωάννου διαβεβαίωσε για την αταλάντευτη και διαρκή συστράτευση Ελλάδας και Κύπρου στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. Σε μήνυμά του με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, αναφέρθηκε στις απευθείας διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, λέγοντας ότι ο κυπριακός λαός πρέπει να αφεθεί ανεπηρέαστος από ξένες παρεμβάσεις να αποφασίσει ο ίδιος για το περιεχόμενο της λύσης.

    ``Θα ήθελα να διατρανώσω, για άλλη μια φορά, την αταλάντευτη και διαρκή συστράτευση Ελλάδος - Κύπρου στην προσπάθεια για επίλυση του κυπριακού ζητήματος. Η συμπόρευση αυτή, η διαρκής και στενή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου αποτελούν το καλύτερο μας όπλο στον αγώνα για μια λύση δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική``, είπε.

    Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, η συμπαράταξη της πολιτειακής, της πολιτικής ηγεσίας της Ελλάδας και ολόκληρου του ελληνικού λαού στο πλευρό της δοκιμαζόμενης, κυρίαρχης και ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας είναι και θα παραμείνει πάνδημη και ουσιαστική.

    Τόνισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τη διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη στο πλαίσιο της αποστολής καλών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών, για την εξεύρεση μιας συνολικής και αμοιβαία αποδεκτής λύσης. Στο μήνυμά του, επισήμανε ακόμη ότι ο κυπριακός λαός πρέπει να αφεθεί ανεπηρέαστος από ξένες παρεμβάσεις να αποφασίσει ο ίδιος για το περιεχόμενο της λύσης.

    Αντικειμενικός σκοπός του αγώνα μας, υπέδειξε, δεν μπορεί να είναι τίποτα λιγότερο από την επανένωση του νησιού με την ταυτόχρονη αποχώρηση του τουρκικού κατοχικού στρατού, των εποίκων και την αποκατάσταση της πλήρους κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πλαίσιο της μετεξέλιξης της σε μία ευημερούσα δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με μία διεθνή προσωπικότητα, μια κυριαρχία και μία ιθαγένεια, χωρίς συστήματα εγγυήσεων και επεμβατικά δικαιώματα ``που μας γυρίζουν σε εποχές που έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί``.

    Ο Ελληνας Πρεσβευτής σημείωσε ότι η Κύπρος, ως πλήρες -μέλος της ΕΕ από το 2004 και με την ένταξη της στην ευρωζώνη έχει κάθε δικαίωμα να αξιοί την πλήρη και απαρέγκλιτη εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια και στο θέμα αυτό έχει την πλήρη στήριξη της Ελλάδος.

    Εξέφρασε ετοιμότητα για τη διασφάλιση μίας οριστικής, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης που θα επιτρέπει στους Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους να ζήσουν με ασφάλεια και ευημερία σε ένα σταθερό και αποτελεσματικό κράτος.

    ``Το όραμα και οι προσδοκίες των πρωτεργατών της Επανάστασης του 21 , των γνωστών και πολύ περισσοτέρων αγνώστων ηρώων που θυσίασαν τη ζωή τους, κάτω από αδιανόητες σε εμάς σήμερα συνθήκες, ενέπνευσαν σύσσωμο τον υπόδουλο Ελληνισμό και τους ανά τον κόσμο υπερασπιστές της ελευθερίας``, συνέχισε.

    Είναι για αυτό το λόγο, συμπλήρωσε, που η Ελληνική Επανάσταση αποτελεί τη συντριπτική απόδειξη ότι, πάνω από οποιαδήποτε συμφέροντα, δυσκολίες και εμπόδια, υπερέχει η ψυχή και το πνεύμα ενός λαού με υψηλό φρόνημα, άξιον της ιστορικής αποστολής του.

    Αναφέρθηκε και στην Κύπρο, λέγοντας ότι προσέτρεξε να προσφέρει τις δυνάμεις της στον αγώνα, πληρώνοντας το πάντα ψηλό τίμημα της ελευθερίας, με την αυταπάρνηση διακεκριμένων προσωπικοτήτων αλλά και του απλού ανώνυμου λαού.

    ``Το όραμα και οι αξίες που ενέπνευσαν τους πρωτεργάτες της ελευθερίας μας, δεν μπορούν παρά να μας εμπνέουν και να καθοδηγούν, με ομοψυχία και ενότητα, τη δράση μας και σήμερα``, είπε.

    Ο κ. Παπαϊωάννου σημείωσε ότι ``οι αξίες αυτές αποκτούν μια πρόσθετη επικαιρότητα για τον κυπριακό Ελληνισμό, ο οποίος καλείται εδώ και 36 χρόνια, να εορτάσει την εθνική μας επέτειο, υπό το βάρος της εισβολής και της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής, αγωνιώντας για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας, το σφετερισμό των περιουσιών, τη καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα``.

    ``Την ημέρα αυτή της επετείου της Εθνεγερσίας μας, σας μεταφέρω την αγάπη σύσσωμου του ελληνικού λαού και τη διαβεβαίωση της Ελληνικής Κυβέρνησης για την ολόπλευρή και διαρκή στήριξη της, στο πλευρό του Ελληνισμού της Κύπρου`` κατέληξε.

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ - ΕΕ - ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ

    Η Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή χαιρετίζει και εκφράζει την ιδιαίτερη ικανοποίησή της για την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του νέου φορολογικού πλαισίου, για την εμπορική ναυτιλία, που υπέβαλε η κυπριακή Κυβέρνηση, σύμφωνα με τις πρόνοιες των κατευθυντήριων γραμμών, για τις κρατικές ενισχύσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Η Υπουργός Συγκοινωνιών χαιρετίζει ``το σημαντικό αυτό επίτευγμα, το οποίο αναμένεται να έχει ένα πολύ θετικό αντίκτυπο στην οικονομία της Κύπρου και στη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας του κυπριακού στόλου``.

    ``Η Κύπρος, η οποία διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στα ναυτιλιακά δρώμενα της ΕΕ και κατέχει περίοπτη θέση στη διεθνή ναυτιλιακή σκηνή, αναμένεται, μέσα από την έγκριση του φορολογικού της πλαισίου, να εδραιωθεί περαιτέρω ως ένα μοντέρνο ναυτιλιακό κέντρο με ένα ευρύ φάσμα ποιοτικών ναυτιλιακών δραστηριοτήτων``, τονίζει η Υπουργός Συγκοινωνιών.

    [03] ΛΙΜΝΙΤΗΣ - ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΒΟΛΑΙΩΝ - ΕΝΑΡΞΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

    Υπογράφηκαν τα συμβόλαια για την έναρξη των εργασιών για το δρόμο του Λιμνίτη. Ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ αναφέρει ότι το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του ΟΗΕ Συνεργασία για το Μέλλον, υπέγραψε συμβόλαιο με μια κοινοπραξία για έναρξη του έργου για το δρόμο του Λιμνίτη, ανοίγοντας το δρόμο για τη διάνοιξη νέου σημείου διέλευσης στο νησί.

    Οπως αναφέρεται, η κοινοπραξία FAP-Tarmac, φέροντας κοντά ε/κ και τ/κ εταιρείες, θα αναβαθμίσει το δρόμο μεταξύ Κάτω Πύργου Λιμνίτη στα βορειοδυτικά του νησιού, που θα επιτρέψει ξανά τη διακίνηση πολιτών μέσω της νεκρής ζώνης στην περιοχή. Σε δηλώσεις του, ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν, χαιρέτισε την υπογραφή του συμβολαίου, λέγοντας ότι αποτελεί ακόμη μια χειροπιαστή απόδειξη πως όταν υπάρχει θέληση, ακόμη και εκείνο που φαίνεται δύσκολο, μπορεί να επιλυθεί.

    Πρόσθεσε ότι «το να φθάσουμε σήμερα στην υπογραφή αυτή δεν ήταν καθόλου εύκολο» αλλά σημείωσε ότι «χάρη στην εμμονή και την συνεργασία των δύο πλευρών και ιδιαίτερα των δύο ηγετών αλλά και των ακούραστων προσπαθειών πολλών στη διεθνή κοινότητα, Ε/κ και Τ/κ και όλοι οι κάτοικοι στην Κύπρο, κάνουν τώρα ακόμη ένα αποφασιστικό βήμα στην επιδίωξή τους να απομακρύνουν τα εμπόδια για να φθάσουν στην ειρήνη, τη συμφιλίωση και την ευημερία σε ένα επανενωμένο νησί».

    [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ

    Ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για διαμόρφωση πολιτικών για την αντιμετώπιση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Ο κ. Συλικιώτης μιλούσε σε διάσκεψη Τύπου με την Επίτροπο Διοικήσεως Ηλιάνα Νικολάου με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας για την Εξάλειψη του Ρατσισμού και των Διακρίσεων, που γιορτάζεται στις 21 Μαρτίου.

    Ανακοίνωσε επίσης ότι η Διεθνής Οργάνωση Μετανάστευσης, που εδρεύει στην Ελβετία, θα ανοίξει γραφείο στην Κύπρο εντός το 2010. Η οργάνωση αυτή στηρίζει και βοηθά προγράμματα εθελούσιας επιστροφής προσφύγων στα σπίτια τους.

    Ο κ. Συλικιώτης είπε ότι στην Κύπρο αυτή τη στιγμή υπάρχουν γύρω στους 70 χιλιάδες μετανάστες από τρίτες χώρες, δηλαδή από χώρες που δεν είναι κράτη μέλη της ΕΕ. Από αυτούς, οι 57 χιλιάδες είναι εργαζόμενοι, και από αυτούς, οι 35 χιλιάδες είναι οικιακοί βοηθοί. Από τους υπόλοιπους, αρκετοί εργάζονται, ανέφερε, προσθέτοντας ότι «δεν επηρεάζεται ούτε μια θέση εργασίας που θα μπορούσε να δουλέψει Κύπριος από αυτούς τους μετανάστες». Οσον αφορά τους αιτητές ασύλου, ανέφερε ότι υπάρχουν λιγότεροι από 1.000 αιτητές ασύλου ενώ στις αρχές του 2008 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 8.500 και υπάρχουν και 3.500 χιλιάδες στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφύγων.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 24 March 2010 - 20:29:11 UTC