Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-03-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [02] ΥΠΕΣ ΑΣΥΛΟ
  • [03] ΚΥΠΡΟΣ ΕΛΛΑΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
  • [04] ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΕΡΓΙΑ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Τη στήριξή του στις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στις συνομιλίες για το Κυπριακό για προώθηση λύσης που να είναι σύμφωνη με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, να αξιοποιεί, να σέβεται και να εντάσσεται στα πλαίσια του ευρωπαϊκού κεκτημένου, επανέλαβε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου μετά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, από την πλευρά του, είπε ότι είναι κοινά τα προβλήματα, κοινοί είναι και οι αγώνες, κοινές και οι προσπάθειες.

    ``Η αλληλεγγύη του Πρωθυπουργού και της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι δεδομένη, να μου επιτρέψετε να πω είναι και απόλυτη και ευχαριστώ θερμότατα για τη στήριξη στους χειρισμούς που κάνουμε μέσα από τις συνομιλίες και ευρύτερα στις προσπάθειες μας στο διεθνή χώρο για να πειστεί ότι το Κυπριακό είναι καιρός σίγουρα να λυθεί, αλλά δεν μπορεί να λυθεί χωρίς να λάβουμε υπόψη κάποιες βασικές αρχές και του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης επίσης``, πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση κατά πόσον σε αυτή τη ευαίσθητη φάση που βρίσκονται οι συνομιλίες, έχει αξία να υπάρξει ένα κοινό ανακοινωθέν, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: ``Κοιτάξτε, γίνεται πολύς λόγος γι αυτό το περιβόητο κοινό ανακοινωθέν. Εξαρτάται από το περιεχόμενο ενός ανακοινωθέντος και από τους στόχους ενός ανακοινωθέντος``.

    ``Κατά συνέπεια, δεν έχω καμία αντίρρηση να εκδώσουμε κοινό ανακοινωθέν, όπως εκδώσαμε κοινό ανακοινωθέν όταν ήρθε στην Κύπρο και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών. Κουβεντιάζουμε με τον κ. Ταλάτ αυτή την πιθανότητα, κουβεντιάζουμε και με την πολιτική ηγεσία της Κύπρου βέβαια, και ίσως το θέμα αυτό να έρθει και στο Εθνικό Συμβούλιο. Συνεπώς, επαναλαμβάνω, εάν ένα κοινό ανακοινωθέν θα θεωρηθεί ως ενδιάμεση συμφωνία, αυτό δεν μας βρίσκει σύμφωνους, γιατί το Κυπριακό συναποτελείται από 6-7 πτυχές``, σημείωσε.

    Τώρα, συνέχισε, ουσιαστικά μιλάμε για μια πτυχή.

    ``Τη πτυχή της διακυβέρνησης που είναι πάρα πολύ σοβαρή βεβαίως πρέπει να πούμε, γιατί σχετίζεται με το σύστημα το οποίο θα ακολουθηθεί στην πορεία, σχετίζεται με τη λειτουργικότητα ή τη μη λειτουργικότητα του κράτους, σχετίζεται με την ενότητα του κράτους. Αν θα είναι μια πραγματική ομοσπονδία ή θα έχει ψήγματα συνομοσπονδίας ή θα είναι συνομοσπονδία. Αρα είναι πολύ σημαντική πτυχή η διακυβέρνηση. Και πρέπει να σας πω ότι σε διάφορες πλευρές αυτής της διακυβέρνησης έχουμε επιτύχει σημαντικές λύσεις. Υπάρχουν όμως και ζητήματα που είναι σοβαρά, αρκετά σοβαρά, που ακόμη απομένουν χωρίς λύση, που έχουμε διαφωνίες. Αρα επιφυλάσσομαι να δούμε ποιο περιεχόμενο θα ήθελε η άλλη πλευρά να δώσει σ αυτό το ανακοινωθέν για να είμαστε σίγουροι τι κάνουμε``, επεσήμανε.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε ανασκόπηση της πορείας των συνομιλιών για το Κυπριακό και αποφασίστηκε όπως ο Ελληνας Πρωθυπουργός επισκεφθεί την Κύπρο προκειμένου να συναντηθεί και με τους αρχηγούς των κυπριακών κομμάτων.

    Η ημερομηνία της επίσκεψης του κ. Παπανδρέου θα καθοριστεί αφού υπάρξει διαβούλευση με τα κυπριακά κόμματα.

    Ο Ελληνας πρωθυπουργός, μετά τη συνάντηση, είπε: ``Να καλωσορίσω το φίλο και Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. Οπως πάντα, είχαμε μια πολύ καλή και εκτενή συνεργασία. Είχα από πλευράς μου την ευκαιρία να τον ενημερώσω για τις δικές μας πρωτοβουλίες σε ό,τι αφορά την υπόθεση της ελληνικής οικονομίας, μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και για την πρωτοβουλία μας ενάντια στην κερδοσκοπία``.

    ``Οπως τόνισα, η Ελλάδα έχει κάνει αυτό που όφειλε να κάνει με τις δύσκολες αποφάσεις και είναι τώρα η ώρα της Ευρώπης. Και βεβαίως, εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις ακριβώς γι αυτό το θέμα. Οπως πάντα κάναμε μια ανασκόπηση ουσιαστικά για την πορεία του Κυπριακού, των συνομιλιών και θέλω και πάλι να τονίσω την εκτίμηση μου αλλά και τη στήριξη μου στις προσπάθειες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στις συνομιλίες αυτές, στην προώθηση αυτών των συνομιλιών, μέσα στα πλαίσια των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Συμφωνούμε, είναι κοινό μας συμφέρον, είναι κοινή μας στόχευση μια λύση που θα είναι σύμφωνη με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και, βέβαια, που αξιοποιεί και σέβεται και εντάσσεται στα πλαίσια του ευρωπαϊκού κεκτημένου``, πρόσθεσε.

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός είπε πως αποφάσισαν να επισκεφθεί τις επόμενες ημέρες την Κύπρο, να συναντηθεί μαζί του, μαζί με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων, να διαβουλευθούν.

    ``Εχουμε συμφωνήσει σε μια ημερομηνία, αλλά ο ίδιος θα διαβουλευτεί και με τα άλλα κόμματα ώστε να την οριστικοποιήσουμε. Και πιστεύω ότι αυτό θα είναι μια χρήσιμη άσκηση για την περαιτέρω προώθηση των προσπαθειών, των κοινών μας προσπαθειών για την επίλυση του Κυπριακού``, υπογράμμισε.

    Σε ερώτηση ποια είναι η θέση της Ελλάδας όσον αφορά την πραγματοποίηση μιας διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό, ο κ. Παπανδρέου είπε: ``Νομίζω ότι ο κ. Χριστόφιας ήδη έχει κάνει μια ενδελεχή συνέντευξη επ αυτού. Είχαμε την ευκαιρία σήμερα να συζητήσουμε τις σκέψεις του, συμφωνώ απολύτως με τις σκέψεις αυτές και νομίζω ότι μέσα σ αυτά τα πλαίσια θα μπορούσαμε να δούμε μια τέτοια συνάντηση``.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στις δικές του δηλώσεις, είπε: ``Ευχαριστώ πάρα πολύ, αγαπητέ φίλε κ. Πρωθυπουργέ. Δεν έχω παρά να ευχαριστήσω ακόμη μια φορά από τα βάθη της καρδιάς μου γιατί ο Πρωθυπουργός, όπως πάντα, είναι πρόθυμος να ανταλλάξουμε απόψεις και να αφιερώσουμε αρκετό χρόνο για τις εξελίξεις στο Κυπριακό πρόβλημα και για την επαναβεβαίωση της αδελφικής φιλίας και της καθημερινής συνεργασίας των δυο Κυβερνήσεων, του Πρωθυπουργού και εμού, για να προωθήσουμε λύση σ αυτό το χρονίζον πρόβλημα της Κύπρου``.

    ``Εχω ενημερώσει ενδελεχώς τον Πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό πρόβλημα και βεβαίως τον έχω ενημερώσει για την κατάσταση στο εσωτερικό μέτωπο. Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό για την δική του ενημέρωση, για τα θέματα τα καυτά που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα σε σχέση με την οικονομία και, βεβαίως, τη θέση της Ευρώπης έναντι των προσπαθειών της Ελληνικής Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα. Θέλω να πω ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η Ελλάδα πάντοτε μπορεί να υπολογίζει στη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και αυτό πρέπει να θεωρείται επίσης δεδομένο και φυσιολογικό. Οπως είπε ο Πρωθυπουργός, πάντοτε είναι πρόθυμος να κατέλθει στην Κύπρο για να ανταλλάξουμε από κοινού απόψεις με τους ηγέτες των κομμάτων για το τί δέον γενέσθαι περαιτέρω σε ό,τι αφορά στο κυπριακό πρόβλημα``, συμπλήρωσε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως πολύ σύντομα ο Πρωθυπουργός θα είναι στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι ``επιφυλαχθήκαμε να πούμε την τάδε ημέρα, γιατί θα ήθελα να είναι όλοι οι ηγέτες των πολιτικών κομμάτων παρόντες ασφαλώς σ αυτή την κοινή συνάντηση με τον αγαπητό φίλο Πρωθυπουργό της Ελλάδας``.

    ``Θέλω να τον ευχαριστήσω ακόμη μια φορά γιατί αφιερώνει τον πολύτιμο χρόνο του για να κουβεντιάσουμε όποτε χρειαστεί και να εκφράσω τη βεβαιότητα ότι πολύ σύντομα θα τον καλωσορίσουμε ξανά στην Κύπρο``, κατέληξε.

    [02] ΥΠΕΣ ΑΣΥΛΟ

    Την αποφασιστικότητα και την προσήλωση της Κύπρου όσον αφορά την προστασία των προσφύγων, την διασφάλιση της ασφάλειας και της αξιοπρέπειας τους και γενικά την πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους όπως αυτά ορίζονται στους Κανόνες του διεθνούς και ευρωπαϊκού προσφυγικού δικαίου, εξέφρασε ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης.

    Σε χαιρετισμό του στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Προγράμματος συνεργασίας με την Ολλανδία με θέμα ``Ιδιαίτερες πιέσεις στην Κύπρο`` (σε θέματα ασύλου), το οποίο επιχορηγείται από τις Κοινοτικές Δράσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων και την Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι η Κύπρος βρίσκεται ψηλά στο κατάλογο των κρατών μελών της ΕΕ με τις περισσότερες αιτήσεις ασύλου σε σχέση με τον πληθυσμό τους.

    Αυτό, σημείωσε, είναι αποτέλεσμα της γεωγραφικής θέσης της Κύπρου πλησίον της Εγγύς και Μέσης Ανατολής, η οποία αντιμετωπίζει συνεχώς σοβαρά πολιτικά προβλήματα, διενέξεις και πολέμους αλλά και ένεκα της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής του βορείου τμήματος του νησιού που δεν επιτρέπει στη Δημοκρατία να ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο σε ολόκληρη την επικράτεια της.

    [03] ΚΥΠΡΟΣ ΕΛΛΑΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

    Tο νέο πρωτόκολλο αθλητικής συνεργασίας Κύπρου Ελλάδας για το 2010 υπογράφηκε την Παρασκευή από τον Πρόεδρο του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού(ΚΟΑ) Δρ. Νίκο Καρτακούλλη και το Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού της Ελλάδας Παναγιώτη Μπιτσαξή, σε ειδική τελετή στα γραφεία του ΚΟΑ.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο Νίκος Καρτακούλλης, αφού καλωσόρισε τον κ. Μπιτσαξή και την ελληνική αντιπροσωπεία στην Κύπρο, εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την τεράστια και διαχρονική συμβολή και στήριξη της Ελλάδας για την ανάπτυξη του κυπριακού αθλητισμού.

    Ανέφερε ότι το πρωτόκολλο θεωρείται ουσιαστικό και ρεαλιστικό και στόχο έχει την υλοποίηση όλων των προνοιών του.

    Ο κ. Μπιτσαξής, ευχαρίστησε με τη σειρά του τον ΚΟΑ και την Κυπριακή Πολιτεία, για τη βοήθεια και τόνισε ότι στόχος του πρωτοκόλλου είναι η περεταίρω εμβάθυνση της αθλητικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

    [04] ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΕΡΓΙΑ

    Στο 5,3% ανήλθε το ποσοστό ανεργίας το 2009, σε σύγκριση με 3,7% το 2008, σύμφωνα με ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας.

    Στο δ΄ τρίμηνο του 2009, το ποσοστό ανεργίας ανερχόταν σε 6% (24,3 χιλιάδες άτομα) του εργατικού δυναμικού, έναντι 3,3% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008.

    Οπως αναφέρει η Στατιστική Υπηρεσία, με βάση τα αποτελέσματα της Ερευνας Εργατικού Δυναμικού, που διενεργείται σύμφωνα με Ευρωπαϊκό Κανονισμό, για το δ΄ τρίμηνο του 2009, ο αριθμός των εργαζομένων ανερχόταν στις 383,3 χιλιάδες άτομα (άνδρες 210,5 χιλιάδες και γυναίκες 172,8 χιλιάδες) και ο αριθμός των ανέργων στις 24,3 χιλιάδες άτομα (άνδρες 13,7 χιλιάδες και γυναίκες 10,5 χιλιάδες).


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 19 March 2010 - 18:29:13 UTC