Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-03-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΕΔΑΔ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΕΔΑΔ

    Εκκληση να μην προσφύγουν μαζικά στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων στα κατεχόμενα γιατί αυτό δεν θα ωφελήσει, αλλά θα βλάψει, έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Απαντώντας, στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής διάσκεψης για το Κυπριακό, σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την πρόσφατη απόφαση του ΕΔΑΔ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ζήτησε από τον κόσμο να αγνοήσει την «επιτροπή». Δεν λύνονται έτσι, είπε, τα προβλήματα αυτών που προσφεύγουν εκεί ή της χώρας. Αυτή τη θέση, πρόσθεσε, θα θέσει και ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου όταν θα συζητηθεί το θέμα. «Οι μαζικές προσφυγές δεν θα ωφελήσουν μαζικά τον τόπο, θα τον βλάψουν». Ασφαλώς, συνέχισε, είναι ανθρώπινο δικαίωμα, όμως εάν αυτός που έχει επιλεγεί με την ψήφο του κόσμου, αναλαμβάνει την ευθύνη της εκπροσώπησης των συμφερόντων του κόσμου, τότε πρέπει να πει την άποψη του. «Δεν θα βοηθήσει, θα βλάψει, κατά τη δική μου αντίληψη».

    Ερωτηθείς εάν ανησυχεί πως η μαζική προσφυγή στην λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων θα ανατρέψει την διζωνικότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διερωτήθηκε εάν είναι δυνατόν η «επιτροπή» στα κατεχόμενα να πάρει τέτοιες αποφάσεις ώστε να ανατρέπεται η διζωνικότητα και η δικοινοτικότητα, για να απαντήσει «το αντίθετο». Επειδή ακριβώς, συνέχισε, θέλουν να διασφαλίσουν τη διζωνικότητα, όπως εκείνοι την εκλαμβάνουν, να είστε σίγουροι ότι δεν πρόκειται να επιστρέψουν περιουσίες, ώστε αυτή να ανατρέπεται. Επικαλούμενοι δήθεν τις παραμέτρους των ΗΕ, (οι Τ/κ) λένε ότι η διζωνικότητα προϋποθέτει πλειοψηφία της περιουσίας των Τ/κ στην υπό διοίκηση περιοχή τους. Αυτό, είπε, είναι μια αυθαίρετη τοποθέτηση και στα ψηφίσματα των ΗΕ ή στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου. Εάν η πλειοψηφία των Ε/κ ζητήσει μέσα από τη λύση του Κυπριακού αποζημίωση, είναι δικαίωμά τους να το πράξουν. Τότε μόνο θα γίνει ζωή και πράξη αυτό το πράγμα, διαφορετικά πιστεύει είπε ότι η λεγόμενη επιτροπή θα οδηγήσει τα πράγματα σε αποζημιώσεις κατά μεγάλη πλειοψηφία και σε μικρότερο ποσοστό αποκατάσταση.

    Το πρόβλημα της Κύπρου είναι πολιτικό, τόνισε, και πρέπει να λυθεί με πολιτικά μέσα και με πολιτική συμφωνία. Δυστυχώς, πρόσθεσε, κάποιοι δημιούργησαν την εντύπωση στον κυπριακό λαό και ιδιαίτερα στους πρόσφυγες, ότι το περιουσιακό μπορούσε να λυθεί με νομικά μέσα. Πήραμε, είπε, κάποιες πολύ καλές αποφάσεις, σε διακρατικές προσφυγές και άλλες από το ΕΔΑΔ που στήριζαν τις αρχές. Δεν αρκεστήκαμε σε αυτό, κάποιοι και με το δικαιολογητικό ότι πρόκειται για ατομικό δικαίωμα, το οποίο σέβεται και ο ίδιος όπως τόνισε προέτρεπαν σε μαζική προσφυγή και έτσι άρχισε. Από τις 90.000 προσφυγές ενώπιον του ΕΔΑΔ, σημείωσε, οι 3.000 είναι Ε/κ. «Εχουμε προειδοποιηθεί με διάφορους τρόπους και άμεσα και έμμεσα από το ΕΔΑΔ. Υπάρχουν και άλλα προβλήματα και άλλοι λαοί που έχουν προβλήματα, δεν μπορούμε να ασχολούμαστε αποκλειστικά με τις κυπριακές περιουσίες και την παραβίαση από πλευράς της κατοχικής δύναμης του δικαιώματος στην περιουσία των ε/κ προσφύγων».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 18 March 2010 - 18:29:13 UTC