Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-03-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΟΠ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ - ΟΥΕΦΑ
  • [03] ΚΥΠΕ ΑΤΗΚ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ

    Την αντιπρόταση της ε/κ πλευράς στις δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας για πραγματοποίηση τετραμερούς ή πενταμερούς ή εξαμερούς διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό, η οποία προνοεί την πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης με τη συμμετοχή των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, της ΕΕ, της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Κυπριακής Δημοκρατίας και εκπροσώπων των δύο κοινοτήτων, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας κατά τη δημοσιογραφική διάσκεψη που παρέθεσε στο Προεδρικό με θέμα το Κυπριακό στα πλαίσια του απολογισμού των δύο χρόνων διακυβέρνησης.

    Οπως εξήγησε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, η διεθνής διάσκεψη την οποία εισηγείται η ε/κ πλευρά, ``θα έχει ως στόχο τη συζήτηση και επίλυση των διεθνών πτυχών του Κυπριακού``, οι οποίες σχετίζονται, όπως ανέφερε, ``με την παράνομη παρουσία 40.000 κατοχικών στρατευμάτων, την παρουσία δεκάδων χιλιάδων εποίκων, τις εγγυήσεις και την ασφάλεια ευρύτερα``.

    Κάλεσε παράλληλα τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αν όντως με τις δηλώσεις του για διεθνή διάσκεψη, δεν στοχεύει στην αποκόμιση εντυπώσεων, ``να πάρει θετική στάση στην πρόταση`` της ε/κ πλευράς.

    Στα πλαίσια της δημοσιογραφικής διάσκεψης ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπογράμμισε ξεκάθαρα ότι αν μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας του δεν επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό, τότε δεν πρόκειται να επαναδιεκδικήσει δεύτερη θητεία, διευκρινίζοντας πως ``η παρούσα θητεία θα είναι η πρώτη και η τελευταία``.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επεσήμανε σε σχέση με τις εκκλήσεις από το εσωτερικό για αλλαγή στρατηγικής στο Κυπριακό, ότι το ενδεχόμενο εγκατάλειψης της δέσμευσης της ε/κ πλευράς για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας ``θα ήταν ολέθριο σφάλμα και θα αποτελούσε το μεγαλύτερο δώρο για την Τουρκία``.

    Λάθος χαρακτήρισε ακόμα και το ενδεχόμενο εγκατάλειψης του διακοινοτικού διαλόγου με την αιτιολογία, ``όπως ορισμένοι ισχυρίζονται, ότι υποβαθμίζει το Κυπριακό από πρόβλημα εισβολής και κατοχής σε πρόβλημα διακοινοτικό``.

    Ξεκαθάρισε ότι η ε/κ πλευρά θα στηρίξει και θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις στηριγμένη πάντοτε στην αρχή ότι ``τίποτα δεν θεωρείται συμφωνημένο εάν δεν συμφωνηθούν όλα``.

    Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο εσωτερικό μέτωπο την οποία και χαρακτήρισε ως μη ικανοποιητική, δήλωσε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για την οικοδόμηση της ενότητας ``με την επιδίωξη για διάλογο και συναίνεση, εντός και εκτός του Εθνικού Συμβουλίου``.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στις ενέργειες που οδήγησαν στην έναρξη των απευθείας συνομιλιών μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, και στην επαναβεβαίωση και διεύρυνση της βάσης λύσης, που είναι, όπως επεσήμανε, ``η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως αυτή ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για ένα κράτος με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα``.

    ``Συμφωνήθηκε ότι η διαπραγμάτευση θα καταλήγει σε αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία, η οποία θα τεθεί προς έγκριση ενώπιον των δύο κοινοτήτων σε ταυτόχρονα και ξεχωριστά δημοψηφίσματα. Πείσαμε το διεθνή παράγοντα ότι η ιδιοκτησία της διαδικασίας είναι κυπριακή και με αυτόν τον τρόπο αποκλείσαμε τη δυνατότητα επιβολής τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων και επιδιαιτησίας, αλλά και την επιβολή σχεδίων απέξω``, είπε.

    Ανέφερε ότι ``συμφωνήσαμε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ότι ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών, υπό την αιγίδα των οποίων διεξάγονται διαπραγματεύσεις, θα είναι να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις, πράγμα που επικυρώθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ``.

    ``Η λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας είναι ο οδυνηρός συμβιβασμός που έγινε αποδεχτός από την πλευρά μας για τερματισμό της κατοχής και αποτροπή της οριστικής διχοτόμησης της πατρίδας μας``, είπε και ανέφερε ότι ``από το 1975, που άρχισε η προσπάθεια για εξεύρεση λύσης, ακολουθείται η διαδικασία του διακοινοτικού διαλόγου, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, και έκτοτε όλοι ο Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως διαπραγματευτές της ε/κ πλευράς, ακολούθησαν αυτή την τακτική``.

    Σημείωσε ότι ``ο στρατηγικός στόχος της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, όσο και ο διακοινοτικός διάλογος, ως η μέθοδος επίλυσης των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού, έχουν υιοθετηθεί σε πολλά ψηφίσματα του ΟΗΕ``.

    ``Είναι για αυτό που με έκπληξη ακούμε αναφορές ότι πρέπει να αλλάξουμε στρατηγική. Αυτό μήπως σημαίνει εγκατάλειψη της δέσμευσης της πλευράς μας για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία; Μια τέτοια πιθανή εξέλιξη θα ήταν ολέθριο σφάλμα και θα αποτελούσε το μεγαλύτερο δώρο για την Τουρκία. Οπως λάθος θα είναι να εγκαταλείψουμε το διακοινοτικό διάλογο, διότι αυτός, όπως ορισμένοι ισχυρίζονται, υποβαθμίζει το Κυπριακό από πρόβλημα εισβολής και κατοχής σε πρόβλημα διακοινοτικό``, είπε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ``τις διαπραγματεύσεις θα τις συνεχίσουμε, στηριγμένοι πάντοτε στην αρχή ότι τίποτα δεν θεωρείται συμφωνημένο εάν δεν συμφωνηθούν όλα``.

    Πρόσθεσε ότι ``το Κυπριακό είναι διεθνές πρόβλημα, πρόβλημα εισβολής, κατοχής και εποικισμού``, και ότι ``οι ευθύνες της Τουρκίας είναι ξεκάθαρες και καταγραμμένες``.

    ``Η πολιτική μας και η δραστήρια και στοχευμένη εκστρατεία που ακολουθούμε, σε στενή συνεργασία και συντονισμό με την Ελλάδα, πέρα από την αξιοποίηση της ΕΕ και τη συλλογική δράση των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στο Κυπριακό, συνεχώς αναδεικνύει τη συνεχή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ στην Κύπρο από την Τουρκία. Αναδεικνύει την αναγκαιότητα η διεθνής κοινότητα να κινηθεί προς την κατεύθυνση της Τουρκίας για να την πείσει να αλλάξει την αρνητική της στάση``, ανέφερε.

    Είπε, επίσης, ότι έχουν πραγματοποιηθεί στα δύο χρόνια διακυβέρνησης 48 ταξίδια στο εξωτερικό και ότι στο επίκεντρο των επαφών ήταν το Κυπριακό, καθώς και οι διμερείς σχέσεις της χώρας στην οποία πραγματοποιείτο η επίσκεψη.

    ``Τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον περασμένο Δεκέμβριο, όσο και το ισχυρό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, καταδεικνύουν τις ευθύνες της Τουρκίας, καλώντας την έμπρακτα να εργαστεί για λύση του Κυπριακού, που να στηρίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Τα δύο αυτά παραδείγματα είναι αρκούντως πειστικά για την αποτελεσματικότητα της πολιτικής μας στο διεθνή χώρο``, είπε.

    Πρόσθεσε ότι ``η Τουρκία δεν είναι αποενοχοποιημένη και δεν μπορεί ανενόχλητη να εφαρμόζει την επικοινωνιακή της πολιτική``, και ότι ``η Τουρκία βρίσκει συνεχώς στο δρόμο της το Κυπριακό, ιδιαίτερα στην ενταξιακή της πορεία``.

    ``Αυτό παραδέχονται επανειλημμένα Τούρκοι επίσημοι στο πιο ψηλό επίπεδο. Ασφαλώς, δεν αγνοούμε ούτε υποτιμούμε την επικοινωνιακή πολιτική που αναπτύσσει η Τουρκία. Αυτό θα ήταν τεράστιο λάθος. Πολύ προσεκτικά αναλύουμε και αξιολογούμε τις δηλώσεις που γίνονται από τουρκικής πλευράς, όσο και τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει``, είπε.

    Ανέφερε ότι ``με ικανοποίηση ακούσαμε τις πρόσφατες δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Τουρκίας κ. Ερντογάν για αποδοχή της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας``, προσθέτοντας ότι, ``εάν αυτή η δήλωση δεν αποτελεί μέρος επικοινωνιακού παιγνιδιού από μέρους της Τουρκίας, τότε με την ευχή να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις στη βάση που συμφωνήσαμε με τον κ. Ταλάτ, θεωρώ πως διανοίγονται προοπτικές λύσης του Κυπριακού σύντομα``.

    ``Αν όμως στην πράξη διαπιστωθεί ότι τέτοιες δηλώσεις αποτελούν συστατικό επικοινωνιακού παιγνιδιού, τότε θα αποδειχθεί δυστυχώς ότι η Τουρκία αυτή την ώρα δεν έχει στις προτεραιότητες της ημερήσιας διάταξής της την επίλυση του Κυπριακού και ότι απλώς προσπαθεί να κερδίσει εντυπώσεις και πόντους, επιρρίπτοντας ευθύνες για τη μη λύση του προβλήματος στην ε/κ πλευρά``, σημείωσε.

    Πρόσθεσε ότι ``οι προτάσεις που, σε πλήρη συνεννόηση με την Αγκυρα, ο κ. Ταλάτ κατέθεσε πριν την έναρξη των εντατικοποιημένων διαπραγματεύσεων, δεν αποτελούν καλό και θετικό μήνυμα``.

    ``Η ηγεσία της Τουρκίας προβαίνει επίσης σε δηλώσεις για πραγματοποίηση τετραμερούς ή πενταμερούς ή εξαμερούς διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό. Εμείς προτείνουμε να πραγματοποιηθεί διεθνής διάσκεψη με τη συμμετοχή των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, της ΕΕ, της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Κυπριακής Δημοκρατίας και εκπροσώπων των δύο κοινοτήτων. Αυτή η διάσκεψη θα έχει ως στόχο τη συζήτηση και επίλυση των διεθνών πτυχών του Κυπριακού, που σχετίζονται με την παράνομη παρουσία 40.000 κατοχικών στρατευμάτων, την παρουσία δεκάδων χιλιάδων εποίκων, των εγγυήσεων και της ασφάλειας ευρύτερα``, είπε.

    Ανέφερε ότι, ``εάν ο κ. Ερντογάν, με τις δηλώσεις του για διεθνή διάσκεψη, δεν στοχεύει στην αποκόμιση εντυπώσεων, ας πάρει θετική στάση στην πρόταση που εμείς κάνουμε``, προσθέτοντας ότι, ``άλλωστε, δεν είναι σημερινή αυτή η πρόταση, είναι παλιά πρόταση της δικής μας πλευράς και θέλω να την ανανεώσουμε, απαντώντας και στην τοποθέτηση του κ. Ερντογάν περί σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης``.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επεσήμανε ότι η διαφορά είναι ότι ``εμείς θέτουμε στο επίκεντρο τέτοιας διάσκεψης και την Κυπριακή Δημοκρατία, ως κρατική οντότητα, ως κράτος, αλλά την ίδια ώρα δεν βγαίνει από τα πλαίσια του ΟΗΕ, είτε άμεσα είτε έμμεσα, το Κυπριακό``.

    ``Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης της επικοινωνιακής πολιτικής της Τουρκίας είναι η συνέχιση της ειλικρινούς και συνεπούς προσπάθειάς μας για επίτευξη λύσης το συντομότερο. Επειγόμαστε για λύση και με τις εποικοδομητικές προτάσεις, αλλά και τη συνολικότερη συμπεριφορά μας στις διαπραγματεύσεις, έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι αυτά που διακηρύσσουμε για επίτευξη λύσης σύντομα, τα εννοούμε, γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η παρέλευση χρόνου δυσχεραίνει τα δεδομένα για επίτευξη λύσης``, είπε.

    Οπως είπε, με τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης ``έχουμε πετύχει να αναβαθμίσουμε διεθνώς την αξιοπιστία της ε/κ πλευράς``, προσθέτοντας ότι ``ο διεθνής παράγοντας μας πιστώνει με ειλικρίνεια και με καλή θέληση``.

    ``Τονίζουμε ξανά ότι εμείς δεν θέλουμε, δεν επιδιώκουμε η Τουρκία να αντιμετωπίζει προβλήματα συνεπεία του Κυπριακού. Τα προβλήματα που η Τουρκία αντιμετωπίζει τα προκαλεί η ίδια στον εαυτό της, με την πολιτική της και με τη στάση της. Σε εκείνη εναπόκειται να πάρει τις σωστές αποφάσεις και ανάλογα να κινηθεί, όπως σειρά ψηφισμάτων του ΟΗΕ και αποφάσεων της ΕΕ, της υποδεικνύουν. Επιβάλλεται να κινηθεί προς την κατεύθυνση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ για την Κύπρο και το Κυπριακό``, είπε.

    Οσον αφορά την πορεία των απευθείας διαπραγματεύσεων, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ``μέχρι την έναρξη των εντατικοποιημένων διαπραγματεύσεων είχαν πραγματοποιηθεί 68 συνολικά συναντήσεις μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, είτε κατ` ιδίαν είτε από κοινού με τις διαπραγματευτικές ομάδες``.

    ``Σε αυτές τις συναντήσεις συζητήθηκαν όλες οι πτυχές του Κυπριακού. Δεν ευσταθεί ότι όλο αυτό το διάστημα τάχα συζητήσαμε μόνο την πτυχή της διακυβέρνησης και του διαμοιρασμού εξουσίας``, είπε, προσθέτοντας ότι συγκεκριμένα αναλώθηκαν 20 συναντήσεις για τη διακυβέρνηση και το διαμοιρασμό εξουσιών, 18 για το περιουσιακό, επτά για την ιθαγένεια, τη μετανάστευση και τους αλλοδαπούς που ουσιαστικά επικεντρώθηκε στο θέμα των εποίκων, επτά για την οικονομία, έξι για το εδαφικό, τρεις για τις σχέσεις με την ΕΕ, τρεις για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, και τέσσερεις για διάφορα άλλα θέματα.

    Οπως είπε, ``ο στόχος είναι, με τη συζήτηση όλων των πτυχών και την επίτευξη μεγάλου αριθμού συγκλίσεων, να δημιουργηθεί συνολική εικόνα και κοινό έδαφος με τις λιγότερες δυνατές διαφωνίες``.

    ``Οι απευθείας διαπραγματεύσεις μέχρι σήμερα δεν έχουν αποδώσει αυτό που αναμέναμε, δηλαδή την επίτευξη συγκλίσεων σε όλα τα κεφάλαια του προβλήματος. Τις περισσότερες συγκλίσεις πετύχαμε στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης και λιγότερες στην οικονομία και τα ευρωπαϊκά θέματα. Ακόμα λιγότερα βήματα έγιναν στο περιουσιακό. Οι συγκλίσεις συνιστούν βήματα μπροστά και πρόοδο, την οποία εκτιμούμε, αλλά δεν είμαστε αρκούντως ικανοποιημένοι``, είπε.

    Πρόσθεσε ότι ``οι εντατικοποιημένες διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν τον περασμένο Ιανουάριο απέδωσαν, έπειτα από σκληρή και δύσκολη προσπάθεια, συγκλίσεις στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης``.

    Στη συνέχεια, ανέφερε ότι ``το καθοριστικό στοιχείο για την επίτευξη προόδου δεν είναι η συχνότητα των συναντήσεων, καθοριστικό είναι το περιεχόμενο των προτάσεων που κατατίθενται στο διαπραγματευτικό τραπέζι``, προσθέτοντας ότι, ``εάν οι προτάσεις στηρίζονται στη λογική του ενός κράτους που θα είναι λειτουργικό, τότε δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για επίτευξη συγκλίσεων, και αν δεν προωθούν αυτή την προοπτική, τότε προκαλούνται προβλήματα και δυσχεραίνονται οι προσπάθειες``.

    ``Η μη επίτευξη εντυπωσιακής προόδου οφείλεται στη διάσταση μεταξύ των θέσεων των δύο πλευρών και όχι γιατί δεν πραγματοποιήθηκαν περισσότερες συναντήσεις. Οπου η τ/κ πλευρά έδειξε διάθεση ανάλογη με τη δική μας, υπήρξαν συγκλίσεις. Δυστυχώς, σε πολλές από τις προτάσεις της, η τ/κ πλευρά, με τη στήριξη της Αγκυρας, παρέμενε αμετακίνητη σε παλαιότερες της θέσεις``, είπε και σημείωσε ότι ``εμείς ποτέ δεν σταθήκαμε εμπόδιο στην αύξηση της συχνότητας των συναντήσεων`` και ``τον περασμένο Οκτώβριο ουσιαστικά διπλασιάσαμε τον αριθμό των συναντήσεων και αργότερα αποφασίσαμε να εισέλθουμε σε εντατικοποιημένες συνομιλίες``.

    Ανέφερε ότι, ``παρά την αρχική θέση του κ. Ταλάτ να διακόψουμε τις διαπραγματεύσεις αμέσως μετά την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, ανταποκριθήκαμε θετικά όταν αυτός άλλαξε γνώμη και ζήτησε τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων`` και σημείωσε ότι ``είναι, λοιπόν, άδικες οι επικρίσεις ότι τάχα δεν επιταχύνουμε τους ρυθμούς των διαπραγματεύσεων``.

    ``Είναι απαράδεκτο δε να αφήνεται η αιχμή και το υπονοούμενο ότι τάχα κωλυσιεργούμε, προσδοκώντας την εκλογή Ερογλου, που θα αποτελέσει σανίδα σωτηρίας για τους σχεδιασμούς μας. Αυτό για μένα αποτελεί ύβρη και προσβολή. Εμφαντικά τονίζω ότι τίποτε άλλο δεν καθοδηγεί τη σκέψη και τις προσπάθειές μου, πέρα από την έγνοια για επίτευξη λύσης δίκαιης υπό τις περιστάσεις, βιώσιμης και λειτουργικής το συντομότερο``, είπε.

    Πρόσθεσε ότι ``ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η επανένωση του λαού μας, Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων, είναι για εμάς όραμα και στόχος ζωής``.

    ``Ξεκάθαρα υπογραμμίζω ότι, αν μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας μου δεν επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό, δεν θα επαναδιεκδικήσω δεύτερη θητεία. Η παρούσα θητεία θα είναι η πρώτη και η τελευταία``, είπε.

    Για τις ``καλούμενες``, όπως τις χαρακτήρισε υποχωρήσεις στο Κυπριακό, για τις οποίες γίνεται μεγάλη συζήτηση γίνεται στο εσωτερικό μέτωπο και οποίες αφορούν την εκ περιτροπής προεδρία, τη σταθμισμένη ψήφο και την παραμονή αριθμού εποίκων μετά από τη λύση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι ``αν τα τρία πιο πάνω θέματα αποτελούν υποχωρήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, τότε αυτές οι υποχωρήσεις δεν έγιναν από τον Δημήτρη Χριστόφια``.

    Εξήγησε ότι τόσο η εκ περιτροπής προεδρία όσο και η παραμονή αριθμού εποίκων για ανθρωπιστικούς λόγους μετά από τη λύση, προτάθηκαν εδώ και χρόνια, συζητήθηκαν από την ελληνοκυπριακή πλευρά η οποία έκανε προτάσεις για βελτίωσή τους.

    ``Δεν απορρίφθηκαν`` τόνισε, σημειώνοντας πως ``αυτή η αναφορά δεν έχει το στοιχείο της επίκρισης σε προηγούμενους προέδρους, ούτε και αποτελεί προσπάθεια μετακύλησης ευθυνών σε άλλους``.

    ``Η αναφορά στο παρελθόν`` σημείωσε, ``γίνεται προς αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας`` η οποία είναι, όπως είπε, ``ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τίποτε ολοκληρωτικά καινούριο δεν έχει καταθέσει η ε/κ πλευρά.

    Πρόσθεσε πως οι προτάσεις της ε/κ πλευράς στηρίζονται σε προηγούμενες θέσεις που κατέθεσε (η ε/κ πλευρά), δέχθηκε ή κατά καιρούς διαπραγματεύτηκε.

    ``Εκείνο που εμείς κάναμε είναι τη βελτίωση των θέσεων της πλευράς μας`` τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Διατύπωσε παράλληλα την εκτίμηση ότι ``η διαπραγμάτευση του Κυπριακού, δεν είναι ένας λευκός πίνακας``, αναφέροντας πως ``σ αυτό τον πίνακα βρίσκονται αποτυπωμένες θέσεις και σχέδια που συζητήσαμε και διαπραγματευτήκαμε που δεν παραγράφονται εύκολα, ιδιαίτερα όταν αυτά αφορούν ζητήματα διαμοιρασμού της εξουσίας και πρόνοιες που δεν αμφισβητήθηκαν κατά τον ουσιώδη χρόνο``.

    Υπενθύμισε δε ότι ``αυτό το αξίωμα επανειλημμένα υπογράμμιζε ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος τόσο πριν όσο και μετά από τα δημοψηφίσματα του 2004 και την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν``.

    Συγκεκριμένα για την εκ περιτροπής προεδρία ο Πρόεδρος Χριστόφιας επανέλαβε ότι δεν είναι δική του πρόταση και σημείωσε ότι αυτή η ιδέα ``έχει μακρά ιστορία αφού είχε αρχίσει να παρεισφρέει σε έγγραφα του ΟΗΕ από τη δεκαετία του 80 ``.

    Πρόσθεσε ότι η εκ περιτροπής προεδρία ``συζητήθηκε στη συνέχεια από τον πρώην Πρόεδρο Κληρίδη κατά τις άτυπες συνομιλίες του με τον κ. Ντενκτάς`` ενώ ``περιλαμβάνεται δε και στις πέντε παραλλαγές του σχεδίου Ανάν, από την πρώτη μέχρι την τελευταία``.

    Υπέδειξε ακόμη πως ``όταν ο τέως Πρόεδρος, Τάσσος Παπαδόπουλος, αμέσως πριν την υποβολή του τελικού Σχεδίου Ανάν στο Μπούργκενστοκ υπέβαλλε τις απαιτήσεις της πλευράς μας, δεν περιέλαβε σε αυτές την απάλειψη της εκ περιτροπής προεδρίας`` και ότι ``ούτε στην κωδικοποίηση των θέσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς, όπως αυτές υποβλήθηκαν στον κ. Πρέντεργκαστ στην έδρα του ΟΗΕ, ζητήθηκε απάλειψη της εκ περιτροπής προεδρίας``.

    Πρόσθεσε πως ως εκ τούτου ``είναι φανερό ότι η εκ περιτροπής προεδρία είχε πλέον εδραιωθεί σε τέτοιο βαθμό, που το όποιο εγχείρημα απαλλαγής από αυτήν θα ήταν καταδικασμένο σε αποτυχία και σε αδιέξοδο για το οποίο η ευθύνη θα επιρριπτόταν στη δική μας πλευρά, κάτι, που όπως υπέδειξε, ``ισχύει ακόμα περισσότερο από τη στιγμή που διεκδικήσαμε απαλλαγή από το πολίτευμα του Προεδρικού Συμβουλίου, κάτι που επιβαλλόταν να γίνει για μια σειρά λόγων``.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε στη συνέχεια την πεποίθηση ότι η πρόταση που έχει καταθέσει η ε/κ πλευρά για την εκτελεστική εξουσία αποτελεί βελτίωση προηγούμενων προτάσεων που συζητήθηκαν και διαπραγματευτήκαν.

    Οπως είπε, η πρόταση ``βελτιώνει ακόμα και πρόνοιες του Συντάγματος του 60 ``.

    ``Μια απλή σύγκριση των βασικών παραμέτρων της πρότασης με τις πρόνοιες του Συντάγματος, αλλά και με προηγούμενα Σχέδια, νομίζω ότι είναι αρκούντως πειστική`` πρόσθεσε, εξηγώντας ότι ενώ ``το Σύνταγμα του 1960 προνοεί για χωριστή εκλογή του Προέδρου αποκλειστικά από την ελληνοκυπριακή κοινότητα και του Αντιπροέδρου αποκλειστικά από την τουρκοκυπριακή κοινότητα, πρόνοια που εμπεδώνει το διαχωρισμό των δύο κοινοτήτων`` η υφιστάμενη πρόταση της ε/κ πλευράς ``προνοεί για διασταυρούμενη ψήφο, δηλαδή εκλογή και των δύο από το σύνολο του λαού, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, υπερβαίνοντας το διαχωρισμό που υπάρχει στο Σύνταγμα``.

    Πρόσθεσε παράλληλα ότι ενώ ``το Σύνταγμα του 1960 προνοεί για βέτο του Αντιπρόεδρου τόσο για αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου όσο και για νόμους της Βουλής σε μια σειρά ζητημάτων, που στην πραγματικότητα καθιστούν τον Αντιπρόεδρο, Συμπρόεδρο αναφορικά με αυτά τα ζητήματα`` η πρόταση της ε/κ πλευράς ``καταργεί τα βέτο``.

    Ανέφερε ακόμη πως αν συγκριθεί η εκ περιτροπής προεδρία όπως αυτή προβλεπόταν στο Σχέδιο Ανάν με την εκ περιτροπής προεδρία που προνοεί η υφιστάμενη πρόταση της ε/κ πλευράς, τότε εύκολα μπορούν να διαπιστωθούν τα πλεονεκτήματα της υφιστάμενης πρότασης.

    Επ αυτού ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξήγησε ότι οι εκ περιτροπής Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος σύμφωνα με το Σχέδιο Ανάν θα εκλέγονταν από τέσσερις Ελληνοκύπριους και δύο Τουρκοκύπριους-μέλη του Προεδρικού Συμβουλίου, τα οποία με τη σειρά τους θα εκλέγονταν από τη Γερουσία η οποία με τη σειρά της θα εκλεγόταν χωριστά από την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή κοινότητα, με ίσο αριθμό γερουσιαστών, διαδικασία από την οποία, όπως υπέδειξε, απουσίαζε η απευθείας συμμετοχή του λαού.

    ``Με την πρότασή μας``, πρόσθεσε ``Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος εκλέγονται απευθείας από το λαό με κοινή ψηφοφορία και αυτοί με τη σειρά τους διορίζουν τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου``.

    Σε ό,τι αφορά τον τρόπο λήψης των αποφάσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι στην υφιστάμενη πρότασή προβλέπεται ότι τις αποφάσεις θα τις παίρνει το Υπουργικό Συμβούλιο και όχι ο Πρόεδρος, και σημείωσε ότι ``συνεπώς, δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός ότι πήραμε ένα διακοσμητικό Πρόεδρο και τον μετατρέψαμε σε εκτελεστικό με υπερεξουσίες``.

    Υπογράμμισε ακολούθως πως η ουσία της υφιστάμενης πρότασης της ε/κ πλευράς για την εκτελεστική εξουσία, είναι ότι ``ο κάθε πολίτης της Ομοσπονδιακής Κυπριακής Δημοκρατίας θα μπορεί να υποβάλλει υποψηφιότητα και οι πολίτες στο σύνολό τους θα ψηφίζουν για δύο υποψήφιους, Ελληνοκύπριο και Τουρκοκύπριο``.

    ``Ο Ελληνοκύπριος θα προεδρεύει για τέσσερα χρόνια και θα εκλέγεται στη βάση της αρχής ένας πολίτης-μία ψήφος αλλά το σύνολο των Ελληνοκυπριακών ψήφων για την εκλογή του Τουρκοκύπριου, που θα προεδρεύει για δύο χρόνια, θα σταθμίζεται έτσι που να έχει το ίδιο συλλογικό βάρος με το σύνολο των τουρκοκυπριακών ψήφων για την εκλογή του Ελληνοκύπριου`` εξήγησε, υποδεικνύοντας πως ``αυτός ο τρόπος στάθμισης δεν συνιστά νέα ιδέα αλλά πρόκειται για πιστή αντιγραφή της σχετικής πρόνοιας των ομόφωνων ελληνοκυπριακών προτάσεων του 1989``.

    Επιπρόσθετα ανέφερε ότι, ``η στάθμιση ψήφου χρησιμοποιείται με διάφορους τρόπους σε ένα σημαντικό αριθμό κρατών σε ολόκληρο τον κόσμο`` και επανέλαβε ότι ``ο Ελληνοκύπριος, που θα έχει και διπλάσια θητεία, θα εκλέγεται χωρίς καμία απολύτως απόκλιση από την αρχή ένας πολίτης-μία ψήφος``.

    Σε ό,τι αφορά το θέμα των εποίκων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διατύπωσε την εκτίμηση ότι ``οι διαφωνίες που εκφράζονται είναι ουσιαστικά στο επίπεδο της τακτικής``.

    ``Ασκείται κριτική`` είπε ``ότι πρόωρα θέσαμε το θέμα παραμονής εποίκων και ότι αυτό θα μπορούσαμε να το κάνουμε στην πορεία των διαπραγματεύσεων ή στο τέλος ακόμα, για να ζητήσουμε ανταλλάγματα``.

    Σημείωσε ότι ``το θέμα της παραμονής αριθμού εποίκων για ανθρωπιστικούς λόγους το διαπραγματεύτηκαν και το αποδέχθηκαν προηγούμενοι πρόεδροι``, προσθέτοντας ότι η παρούσα Κυβέρνηση επαναλαμβάνοντας αυτή τη θέση της ε/κ πλευράς, για απόδοση ιθαγένειας σε αριθμό εποίκων από την ενωμένη Ομοσπονδιακή Δημοκρατία, έχει κερδίσει την τεκμηρίωση της ειλικρίνειας και της θέλησής της για λύση ενώπιον του διεθνούς παράγοντα. ``Ενισχύσαμε την αξιοπιστία μας`` είπε.

    Διερωτήθηκε ακολούθως πως οι θέσεις της παρούσας Κυβέρνησης, που στηρίζονται, όπως είπε σε παλαιότερες θέσεις της ε/κ πλευράς και οι οποίες συνιστούν μάλιστα βελτίωσή τους, ``έχουν μετατραπεί ξαφνικά για ορισμένους σε αντιδημοκρατικές, όταν προηγουμένως δεν υποστήριζαν κάτι τέτοιο``, σημειώνοντας πως πρόκειται για κάτι που ο ίδιος δεν μπορεί να το εξηγήσει.

    Σε σχέση με την κατάσταση στο εσωτερικό μέτωπο ο Πρόεδρος Χριστόφιας έκανε λόγο για έλλειψη της αναγκαίας ενότητας που θα στηρίζει τον διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής κοινότητας, σημειώνοντας πως ο ίδιος νομίζει, ότι κανένας δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος με αυτή την κατάσταση.

    Δήλωσε ότι ``ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο εγγυητής της ενότητας`` και ως εκ τούτου ``έχει το δικό του σημαντικό μερίδιο ευθύνης``, υποδεικνύοντας ωστόσο ότι ``η ευθύνη δεν βαραίνει αποκλειστικά τον Πρόεδρο`` και ότι ``οι πολιτικές δυνάμεις έχουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης και ανάλογα οφείλουν να συμβάλουν στην οικοδόμηση της ενότητας``.

    Εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση ότι ``η ενότητα μπορεί να οικοδομηθεί με την ανάληψη αμοιβαίας ευθύνης``, σημειώνοντας ότι από την πλευρά του ``ο Πρόεδρος οφείλει έγκαιρα να ενημερώνει για την πορεία των διαπραγματεύσεων και να διαβουλεύεται με τις πολιτικές δυνάμεις για τις θέσεις που κατατίθενται στο διαπραγματευτικό τραπέζι`` ενώ από την άλλη ``οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν έγκαιρα και ξεκάθαρα να καταθέτουν τις δικές τους θέσεις για να μπορεί ο Πρόεδρος να ασκεί τα καθήκοντά του ως διαπραγματευτής και να μην προκύπτει καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις``.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την εκτίμηση πως ``παρά τις όποιες ενδεχομένως αδυναμίες και ελλείψεις που μέχρι τώρα έχουν παρουσιαστεί, έγκαιρη ενημέρωση και διαβούλευση με τις πολιτικές δυνάμεις υπάρχει``.

    ``Οι δεκαοκτώ συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, οι δέκα κατ ιδίαν συναντήσεις με τους ηγέτες των κομμάτων, οι τρεις συνεδρίες του Ατυπου Συμβουλίου Αρχηγών, το γεγονός ότι όλα τα έγγραφα των διαπραγματεύσεων δίνονται στα κόμματα, όλα αυτά αποτελούν έκφραση και αποτέλεσμα της θέλησής μας για έγκαιρη ενημέρωση και διαβούλευση`` είπε, προσθέτοντας πως η σύσταση των υποεπιτροπών του Εθνικού Συμβουλίου για συζήτηση συγκεκριμένων κεφαλαίων του Κυπριακού, πριν από τη διαπραγμάτευση, ``είναι ακόμα ένα στοιχείο που ενισχύει την ενημέρωση και τη διαβούλευση``.

    ``Ολα αυτά``, υπέδειξε, ``δεν μπορεί να ακυρώνονται και να παραγράφονται με τον ισχυρισμό ότι ο Πρόεδρος δεν ενημερώνει και δεν διαβουλεύεται``.

    Εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση ότι ``στοιχείο της ενότητας, είναι και η ποιότητα του δημόσιου πολιτικού λόγου που εκφέρεται``.

    Σημείωσε ότι, ``η ενότητα δεν σημαίνει ομοφωνία ούτε και στήριξη όλων των πολιτικών ή των θέσεων του Προέδρου στο Κυπριακό``.

    ``Ποτέ δεν ζητήσαμε κάτι τέτοιο, όπως ποτέ δεν ζητήσαμε από τις πολιτικές δυνάμεις λευκή επιταγή. Ποτέ δεν επιδιώξαμε τη φίμωση κανενός, αυτό όμως δεν ακυρώνει το δικαίωμα του Προέδρου, δικαίωμα κεκτημένο για όλους, να υπερασπίζεται την πολιτική του και να απαντά στις όποιες επικρίσεις, πάντοτε με σεβασμό προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις`` πρόσθεσε.

    Ανέφερε δε πως ``ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει την πρώτη και τελευταία ευθύνη στη διαπραγμάτευση`` υποδεικνύοντας πως γι αυτόν ακριβώς το λόγο πρέπει ο Πρόεδρος ``να περιβάλλεται με την ελάχιστη έστω εμπιστοσύνη``.

    ``Οι συνεχείς επικρίσεις και κατηγορίες που δέχεται από ορισμένες πολιτικές δυνάμεις, κάθε άλλο παρά δίνουν το μήνυμα ότι αυτή η ελάχιστη εμπιστοσύνη υπάρχει`` δήλωσε, σημειώνοντας ότι είναι με θλίψη που διαπιστώνει κάτι τέτοιο.

    Τόνισε ακολούθως πως ``παρά τη μη ικανοποιητική κατάσταση στο εσωτερικό μέτωπο`` ο ίδιος δηλώνει ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για την οικοδόμηση της ενότητας ``με την επιδίωξη για διάλογο και συναίνεση, εντός και εκτός του Εθνικού Συμβουλίου``.

    Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι θα συνεχίσει να εργάζεται ``για επίτευξη λύσης το συντομότερο``, συνεπής στη βάση λύσης για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και για ένα κράτος με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα.

    ``Θα συνεχίσω να στηρίζομαι στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ, στις αρχές του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου, στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 79, για τερματισμό της κατοχής και επανένωση του εδάφους, του λαού, των θεσμών και της οικονομίας`` και ``για αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών ολόκληρου του λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμένιων και Λατίνων`` κατέληξε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΟΠ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ - ΟΥΕΦΑ

    Τρεις φακέλους που αφορούν ισάριθμους αγώνες ποδοσφαίρου Α΄ Κατηγορίας, που κατά την ΟΥΕΦΑ υπάρχουν στοιχεία που καταδεικνύουν ότι οι δύο από τους τρεις αγώνες μπορεί να έχουν στηθεί και ο τρίτος αγώνας υπάρχει πιθανότητα να είναι στημένος, παράδωσε το πρωί της Πέμπτης ο Πρόεδρος της ΚΟΠ Κωστάκης Κουτσοκούμνης στον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Λουκά Λουκά.

    Σύμφωνα με τον κ. Κουτσοκούμνη, οι αγώνες Εθνικού Αχνας - ΑΠΟΠ/Κινύρα και Ερμή - Ομόνοιας συγκαταλέγονται από την ΟΥΕΦΑ στην κίτρινη κατηγορία, που αφορά αγώνες για τους οποίους τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι μπορεί να έχουν στηθεί, ενώ ο αγώνας ΑΠΟΠ - ΑΠΕΠ τοποθετείται στην κόκκινη κατηγορία, στην οποία συγκαταλέγονται αγώνες για τους οποίους τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι υπάρχει πιθανότητα ο αγώνας να είναι στημένος.

    Σε δηλώσεις ύστερα από τη συνάντηση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, ο κ. Κουτσοκούμνης είπε ακόμη ότι απομένει να αποσταλεί από την ΟΥΕΦΑ ο φάκελος του αγώνα ΑΠΕΠ - Ενωση Νέων Παραλιμνίου, που έχει διεξαχθεί στις 13 Μαρτίου του 2010 και ο οποίος χαρακτηρίζεται από την ΟΥΕΦΑ ως κόκκινος, δηλαδή τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι υπάρχει πιθανότητα ο αγώνας να είναι στημένος. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι του έχουν παραδοθεί τρεις φάκελοι, οι οποίοι ``αφορούν σε ποδοσφαιρικά παιχνίδια για τα οποία, κατά την ΟΥΕΦΑ υπάρχουν υπόνοιες ότι έχουν διαπραχθεί ποινικά αδικήματα`` και ανακοίνωσε πως θα διοριστούν, από τον Αρχηγό Αστυνομίας, αξιωματικοί της Δύναμης για να διερευνήσουν την υπόθεση.

    [03] ΚΥΠΕ ΑΤΗΚ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

    Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων και η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου εξέτασαν τρόπους περαιτέρω ανάπτυξης των μεταξύ τους σχέσεων, κυρίως στον τεχνολογικό τομέα.

    Τα θέματα συνεργασίας μεταξύ των δύο οργανισμών συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια συνάντησης στην ΑΤΗΚ, στην οποία παρέστησαν από πλευράς ΑΤΗΚ ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Στάθης Κιττής και ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής Φώτιος Σαββίδης και από πλευράς ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Κωστάκης Κωνσταντίνου και ο Αναπληρωτής Διευθυντής και Αρχισυντάκτης Γιώργος Πενηνταέξ.

    Οι δύο οργανισμοί ήδη συνεργάζονται στη μετάδοση σύντομων ειδήσεων μέσω της κινητής τηλεφωνίας (WAP) και αποφάσισαν να ενισχύσουν τη συνδρομητική αυτή υπηρεσία, για να αποφέρει και περισσότερα έσοδα και για τους δύο.

    Επίσης εμπειρογνώμονες της ΑΤΗΚ συμμετέχουν σε ειδική επιτροπή που συνέστησε το ΚΥΠΕ για την ετοιμασία προδιαγραφών για την αγορά και εγκατάσταση σύγχρονου ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης, επεξεργασίας και αποστολής ειδήσεων, φωτογραφιών και άλλων δεδομένων, όπως οπτικοακουστικού υλικού και γραφικών.

    Στη συνάντηση αποφασίστηκε όπως εξεταστούν υπηρεσιακώς διάφοροι τρόποι περαιτέρω συνεργασίας στον τεχνολογικό τομέα και στα θέματα προβολής των υπηρεσιών που διαθέτουν οι δύο οργανισμοί.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 18 March 2010 - 16:30:18 UTC