Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-02-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΣΥ - ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ
  • [02] ΥΠΕΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΛΙΒΑΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΜΥΝΑ
  • [03] ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΡΥΘΜΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
  • [04] ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΜΕΙΩΣΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΣΥ - ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας αναφέρει ότι ο ίδιος ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είχε ζητήσει να διακοπεί ο διάλογος μετά την επίσκεψη του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο ενώ μετά αναθεώρησε την στάση του για συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

    Αυτό σημειώνεται σε απαντητική επιστολή του Προέδρου Χριστόφια, ημερομηνίας 12 Φεβρουαρίου 2010, σε επιστολή του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη της ίδιας ημερομηνίας, ο οποίος ζητεί πληροφόρηση σε σχέση με την δική μας στάση, για συνέχιση των διαπραγματεύσεων και μετά την επίσκεψη του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, την 1/2/2010.

    Ο κ. Αναστασιάδης στην επιστολή του, αναφέρεται στην θέση του κόμματος του, όπως αυτή εκφράστηκε στη τελευταία σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου, ότι ``δεν θα έπρεπε να αντικρίζαμε αρνητικά το ενδεχόμενο παράτασης των εντατικών διαπραγματεύσεων με την προϋπόθεση ότι η δική μας πλευρά θα ήταν άρτια προετοιμασμένη και ότι η διαπραγμάτευση θα εκτεινόταν σε όλα τα σημαντικά κεφάλαια, περιλαμβανομένου του περιουσιακού, του εδαφικού, της ασφάλειας και των εποίκων``.

    Οι επιστολές του Προέδρου της Δημοκρατίας καθώς και του Προέδρου του ΔΗΣΥ δόθηκαν σήμερα στην δημοσιότητα, κατόπιν συνεννόησης με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Στην επιστολή του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρει πως ``ο κ. Ταλάτ με παρακάλεσε να διακόψουμε το διάλογο μετά την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα, για να επικεντρωθεί στην προεκλογική του εκστρατεία``.

    ``Επιδεικνύοντας κατανόηση συμφώνησα μαζί του. Στην τελευταία ημέρα του εντατικοποιημένου διαλόγου ο κ. Ταλάτ επανήλθε με νέα παράκληση να συνεχίσουμε τις συναντήσεις και μετά την 1/2/2010, γιατί έκρινε ότι είναι ωφέλιμο για τον ίδιο. Συμφώνησα και πάλι με τον κ. Ταλάτ``, προσθέτει.

    Τα γεγονότα όπως τα περιγράφω, συνεχίζει ο Πρόεδρος Χριστόφιας, τα ανέλυσε ο κ. Ταλάτ και ενώπιον του Γενικού Γραμματέα. ``Παραδέχθηκε δηλαδή ότι ο ίδιος ζήτησε διακοπή του διαλόγου και ακολούθως ενώπιον του Γενικού Γραμματέα αναθεώρησε την προηγούμενη θέση του και με παρακάλεσε να συνεχίσουμε. Ανταποκρίθηκα και έχω ήδη διαβιβάσει στον κ. Ταλάτ και στα Ηνωμένα Έθνη τέσσερις ημερομηνίες για ολοήμερες συναντήσεις``, σημειώνει.

    Όπως πολύ ορθά διαπιστώνετε, συνεχίζει στην επιστολή του ο Πρόεδρος Χριστόφιας, θα πρέπει να προηγηθεί η αναγκαία προετοιμασία. Για το σκοπό αυτό πρότεινα, σημειώνει, η πρώτη συνάντηση να πραγματοποιηθεί στις 24/2/2010, η δεύτερη στις 4/3/2010, η τρίτη στις 16/3/2010 και η τέταρτη στις 30/3/2010.

    Πρέπει με λύπη μου να ομολογήσω, αναφέρει ο Πρόεδρος Χριστόφιας, «ότι διαπιστώνω μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια από πλευράς συγκεκριμένων παραγόντων να παρουσιαστεί η δική μας πλευρά ως αρνητική για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων».

    ``Λέω συγκεκριμένων παραγόντων, γιατί όταν συνάντησα τους Πρέσβεις των Πέντε Μονίμων Μελών και τους εξήγησα πώς έχουν τα πράγματα και τη δική μας θέση, οι ομόφωνες τοποθετήσεις τους ήταν ότι εκτιμούν πάρα πολύ τις πρωτοβουλίες, την κατανόηση και την υπομονή μας σε σχέση με το διάλογο, που λαμβάνει χώρα ή που έλαβε χώρα και που θα συνεχιστεί``, σημειώνει.

    Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, συνεχίζει στην επιστολή του ο Πρόεδρος Χριστόφιας προς τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, ``ο κ. Ταλάτ για λόγους δικής του προεκλογικής σκοπιμότητας αρνείται στο παρόν στάδιο να συζητήσει το Εδαφικό``.

    Στην επιστολή σας, αναφέρει ο Πρόεδρος Χριστόφιας προς τον κ. Αναστασιάδη, «μιλάτε για κίνδυνο να σπεύσουν κάποιοι να παρουσιάσουν τη δική μας πλευρά ως αυτή που κωλυσιεργεί και συνεπώς υπονομεύει τη διαπραγματευτική διαδικασία. ``Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Μόνο κακόβουλα μπορεί να αποδοθεί στη δική μας πλευρά τέτοια κατηγορία. Από την άλλη θέλω να κάνω ξεκάθαρο πως ούτε δική μου ευθύνη ως Πρόεδρος και διαπραγματευτής ούτε ευθύνη της δικής μας πλευράς είναι η ενδεχόμενη εκλογή του κ. Ταλάτ. Απορρίπτω κατηγορηματικά, ακόμα και πιθανές σκέψεις να επιρριφθεί ευθύνη στην πλευρά μας για πιθανή αποτυχία του κ. Ταλάτ στις λεγόμενες εκλογές``, αναφέρει ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Στην επιστολή του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας επαναλαμβάνει «για μια ακόμα φορά ότι από το Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα έχουν συζητηθεί και στις κατ ιδίαν συναντήσεις και σε συναντήσεις των Ομάδων Εργασίας, όλες οι πτυχές του κυπριακού προβλήματος, αλλά δεν έχουμε επιτύχει ουσιαστική πρόοδο επί των διαφόρων πτυχών».

    ``Αυτό δεν οφείλεται ποσώς στις θέσεις της δικής μας πλευράς. Είναι σε όλα τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου πολύ γνωστές οι θέσεις της τουρκικής πλευράς, στις οποίες, δυστυχώς, ο κ. Ταλάτ επιμένει και με γινάτι υποστηρίζει και υπερασπίζεται. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν υπάρχει περίπτωση ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ως διαπραγματευτής να κάνω απαράδεκτες παραχωρήσεις στην τουρκοκυπριακή πλευρά και στον κ. Ταλάτ χάριν της πιθανής επανεκλογής του κ. Ταλάτ``, συμπληρώνει.

    Περαιτέρω, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ενημερώνει τον κ. Αναστασιάδη ότι για να είναι η δική μας πλευρά άρτια προετοιμασμένη, στις 12 Φεβρουαρίου συνήλθε η υποεπιτροπή του Εθνικού Συμβούλου υπό τον Γιώργο Ιακώβου για θέματα Οικονομίας.

    Σημειώνει ότι έγινε συζήτηση και μάλιστα από Εκπροσώπους Κομμάτων ζητήθηκε χρόνος για να διατυπώσουν τις τελικές τους απόψεις μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

    ``Αυτό το θεώρησα κωλυσιεργία και ζήτησα από τον κ. Ιακώβου μέχρι τις 24/2/2010 να είμαστε αρκούντως προετοιμασμένοι μαζί με τα Κόμματα. Θα ακολουθήσει παρόμοια σύσκεψη επί της πτυχής των Ευρωπαϊκών Θεμάτων, επί του Περιουσιακού και ει δυνατόν, της Ασφάλειας και των Εποίκων``, καταλήγει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Στην επιστολή του, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κ. Αναστασιάδης αναφέρει ότι τις τελευταίες μέρες είχε μια σειρά συναντήσεων, ύστερα από δικό τους αίτημα, με Πρέσβεις σημαντικών κρατών όπως των ΗΠΑ, της Σουηδίας, της Φινλανδίας και της Δανίας αλλά και με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γ.Γ. του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ.

    «Διαπιστώνω από αυτές τις επαφές μια αγωνία εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας σε σχέση με τη πορεία της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Κοινή θέση είναι ότι η περίοδος μέχρι την εκλογική διαδικασία στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα θα πρέπει να αξιοποιηθεί με συνέχιση των εντατικών διαπραγματεύσεων», είπε.

    Ο κ. Αναστασιάδης προσθέτει ότι «έχοντας υπόψη τη δημόσια εκπεφρασμένη θέση του κ. Ταλάτ ότι ο ίδιος θα ήταν έτοιμος να συνεχίσει τον εντατικό διάλογο, εντοπίζω τον κίνδυνο να προσπαθήσουν κάποιοι να παρουσιάσουν τη δική μας πλευρά ως αυτή που κωλυσιεργεί και συνεπώς υπονομεύει τις προοπτικές της διαπραγματευτικής διαδικασίας».

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ υπενθυμίζει στην επιστολή του τη θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού, όπως αυτή εκφράστηκε στη τελευταία σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου, «ότι δεν θα έπρεπε να αντικρίζαμε αρνητικά το ενδεχόμενο παράτασης των εντατικών διαπραγματεύσεων με την προϋπόθεση ότι η δική μας πλευρά θα ήταν άρτια προετοιμασμένη και ότι η διαπραγμάτευση θα εκτεινόταν σε όλα τα σημαντικά κεφάλαια, περιλαμβανομένου του περιουσιακού, του εδαφικού, της ασφάλειας και των εποίκων».

    Παράλληλα, ο κ. Αναστασιάδης ζητεί από τον Πρόεδρο όπως ενημερωθεί «για τις δικές σας προθέσεις και αποφάσεις προκειμένου να είμαι σε θέση να τις επεξηγώ και να τις υποστηρίζω σε ανάλογες επαφές που ενδεχομένως θα ακολουθήσουν».

    «Θα ήθελα επίσης να σας ενημερώσω για πιθανή συνάντηση μου με τον κ. Ταλάτ και πάλι μετά από δική του πρωτοβουλία. Σε περίπτωση που αυτή η συνάντηση διευθετηθεί θα ήθελα να είμαι ενήμερος και για ότι άλλο εσείς θεωρείτε σημαντικό προκειμένου να το θέσω στον Τουρκοκύπριο ηγέτη», καταλήγει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

    [02] ΥΠΕΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΛΙΒΑΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΜΥΝΑ

    Ο Πρόεδρος του Λιβάνου στρατηγός Μισέλ Σλεϊμάν και οι πέντε υπουργοί που τον συνοδεύουν στην επίσημη επίσκεψη του στην Κύπρο, ενημερώθηκε το πρωί, στην παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Νεοκλή Συλικιώτη, για τις δυνατότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας σε θέματα έρευνας και διάσωσης τόσο στο θαλάσσιο χώρο όσο και στην ξηρά.

    Παράλληλα παρουσιάστηκε οπτικοακουστικό υλικό το οποίο αναδείκνυε τόσο τις επιχειρήσεις στις οποίες έλαβε μέρος η Πολιτική Αμυνα της Κύπρου σε διάφορες χώρες, όσο και την κοινή εκπαίδευση Λιβανίων και Κυπρίων μελών της Πολιτικής Αμυνας που έγινε στον εκπαιδευτικό χώρο που διαθέτει η Αμυνα στις παρυφές της Αλυκής Λάρνακας.

    Μετά την παρουσίαση έγινε ανταλλαγή δώρων από τον Πρόεδρο του Λιβάνου και τον Υπουργό Εσωτερικών.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι «ένα από τα θέματα που ενδιαφέρουν στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ της Κύπρου και του Λιβάνου είναι και αυτό των φυσικών καταστροφών και της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι ο Πρόεδρος του Λιβάνου επισκέφθηκε το Κέντρο που πρόσφατα έχουμε δημιουργήσει εδώ στη Λάρνακα για την εκπαίδευση των μελών της Πολιτικής Αμυνας» είπε.

    Πρόσθεσε ότι «τα τελευταία χρόνια έχουμε αναπτύξει σταθερές σχέσεις με το Λίβανο, ο Πρόεδρος της οποίας μας έχει ευχαριστήσει για τη βοήθεια που προσέφερε η Κύπρος το 2006 μετά την κρίση στο Λίβανο και για το ότι η Κύπρος δέχθηκε αρκετές χιλιάδες άτομα τόσο Λιβανέζους όσο και υπηκόους άλλων χωρών και ήταν μεγάλη βοήθεια σ αυτό το κόσμο που είχε από τις δυνάμεις της Πολιτικής Αμυνας.

    [03] ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΡΥΘΜΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Συρρίκνωση 2,7% σημείωσε η κυπριακή οικονομία κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2009, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008, σύμφωνα με Προκαταρκτική Εκτίμηση (Flash Estimate) της Στατιστικής Υπηρεσίας της Κύπρου.

    Επίσης, μετά τη διόρθωση του ΑΕΠ ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις και τις εργάσιμες μέρες, ο ρυθμός ανάπτυξης υπολογίζεται και πάλι στο -2,7%.

    Σε σύγκριση με το γ΄ τρίμηνο του 2009, η κυπριακή οικονομία συρρικνώθηκε στο δ΄ τρίμηνο του 2009 κατά 0,3%.

    Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, η συρρίκνωση της οικονομίας στο τέταρτο τρίμηνο του 2009 οφείλεται κατά κύριο λόγο στους πολύ αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης που παρατηρούνται στους τομείς των Κατασκευών και των Ξενοδοχείων και Εστιατορίων, καθώς και στις αρνητικές επιδόσεις που παρουσιάζουν οι τομείς της Βιομηχανίας, Χονδρικού και Λιανικού Εμπορίου, Μεταφορών και Επικοινωνιών.

    Ο ευρύτερος τομέας των Υπηρεσιών παραμένει ο μοναδικός τομέας που σημειώνει θετικές επιδόσεις, καθώς οι τομείς των Χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων παρουσιάζουν οριακούς ρυθμούς ανάπτυξης.

    [04] ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΜΕΙΩΣΗ

    Μείωση 2,4% σημείωσαν οι αφίξεις τουριστών τον Ιανουάριο του 2010, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2009, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία.

    Με βάση τα αποτελέσματα της Ερευνας Ταξιδιωτών, οι αφίξεις τουριστών τον Ιανουάριο του 2010 ανήλθαν σε 45.952 σε σύγκριση με 47.066 τον Ιανουάριο 2009.

    Τον Ιανουάριο του 2010 σημειώθηκε μείωση 10,2% στις αφίξεις τουριστών από το Ηνωμένο Βασίλειο (17.788 τον Ιανουάριο του 2010 σε σύγκριση με 19.809 τον Ιανουάριο του 2009) και 8,1% μείωση από τη Γερμανία (4.083 σε σύγκριση με 4.442 πέρσι).

    Αντίθετα αύξηση 8,4% στις αφίξεις τουριστών σημειώθηκε από την Ελλάδα (από 6.888 τον Ιανουάριο του 2009 σε 7.470 τον Ιανουάριο του 2010


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 13 February 2010 - 14:29:15 UTC