Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-02-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΛΙΒΑΝΟΥ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΑΚ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΣΕΧΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΛΙΒΑΝΟΥ

    Η υποστήριξη του Λιβάνου στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, επιβεβαιώθηκε κατά τις επίσημες συνομιλίες που είχαν στο Προεδρικό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Πρόεδρος του Λιβάνου Στρατηγός Michel Sleiman.

    Οι δύο Πρόεδροι είχαν κατ ιδίαν συνάντηση και διευρυμένες συνομιλίες, κατά τις οποίες ανασκόπησαν τις διμερείς σχέσεις και συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

    Σε κοινή διάσκεψη Τύπου που ακολούθησε των συνομιλιών, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, αφού καλωσόρισε τον Πρόεδρο Sleiman, είπε πως σκοπός της επίσκεψης είναι η περαιτέρω ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων μεταξύ της Κύπρου και του Λιβάνου και ο εντοπισμός νέων τομέων συνεργασίας προς αμοιβαίο όφελος των δύο λαών.

    «Ενημερώσαμε τον Πρόεδρο Sleiman και την υπό αυτόν αντιπροσωπεία για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο φίλος Πρόεδρος επιβεβαίωσε την υποστήριξη της χώρας του σε μια λύση που θα επανενώνει την Κύπρο, στα πλαίσια μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», τόνισε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπογράμμισε πως η στήριξη του Λιβάνου είναι ιδιαίτερα σημαντική την περίοδο αυτή καθώς ο Λίβανος έχει εκλεγεί ως Μη-Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2010-2011.

    Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε στη συνέχεια τη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην προσφάτως σχηματισθείσα Κυβέρνηση του Λιβάνου. «Είμαστε βέβαιοι ότι η Κυβέρνηση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα εποχή ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας για το λιβανικό λαό», είπε.

    Οσον αφορά στις διμερείς σχέσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως κατά τις σημερινές συνομιλίες, οι δύο πλευρές προέβησαν σε μια ανασκόπηση της μέχρι τώρα συνεργασίας.

    «Τα τελευταία χρόνια οι χώρες μας υπέγραψαν και έθεσαν σε εφαρμογή οκτώ διακρατικές συμφωνίες. Συζητήθηκαν τρόποι περαιτέρω εμβάθυνσης των σχέσεων μας καθώς επίσης και οι προοπτικές για προώθηση πρόσθετων συμφωνιών σε διάφορους τομείς. Συγκεκριμένα, συζητήθηκε η πιθανότητα προώθησης της συνεργασίας μας στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της Πολιτικής Αμυνας, της πυρόσβεσης, των υδάτινων πόρων και της αξιοποίησης κονδυλίων από τα ευρωπαϊκά ταμεία για κοινά προγράμματα», είπε.

    Παράλληλα, ανέφερε πως αντηλλάγησαν απόψεις για τρόπους με τους οποίους οι δύο χώρες θα μπορούσαν να προωθήσουν το όραμά τους για να καταστούν γέφυρες μεταξύ της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στη συνέχεια στη βοήθεια που προσέφερε η Κύπρος κατά τη διάρκεια των τραγικών γεγονότων του καλοκαιριού του 2006. «Στα πλαίσια των φιλικών μας σχέσεων και με στόχο την παραπέρα ενδυνάμωση τους, η Κυβέρνηση μας έχει αναβαθμίσει πρόσφατα τη διπλωματική μας παρουσία στο Λίβανο, ενώ από το 2006 η Κύπρος συμμετέχει σε προγράμματα ανοικοδόμησης της χώρας που στοχεύουν στην ανάπτυξη και τη δημιουργία των συνθηκών για ένα καλύτερο μέλλον για το λιβανικό λαό», είπε.

    Επίσης, διαβεβαίωσε πως με τον Πρόεδρο Sleiman θα εργαστούν για να αναπτύξουν και να διευρύνουν περαιτέρω τις σχέσεις των δύο χώρων, ενώ ανέφερε πως αποδέχθηκε την πρόσκληση που του απηύθυνε ο ομόλογός του για επίσημη επίσκεψη στο Λίβανο.

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Λιβάνου, μιλώντας μέσω διερμηνέα, επανέλαβε «τη στήριξη του Λιβάνου στην επανένωση της Κύπρου και στην εδαφική ακεραιότητα του κυπριακού κράτους, στην επανένωση της Κύπρου στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ». Ο κ. Sleiman χαιρέτισε τις συνομιλίες, τις οποίες άρχισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας το 2008, για επίτευξη μιας συνολικής και κοινά αποδεκτής λύσης του Κυπριακού.

    Ο κ. Sleiman ανέφερε ακόμη πως οι σημερινές συνομιλίες κάλυψαν τις διμερείς σχέσεις σε όλους τους τομείς αλλά και τις κοινές απειλές που δέχονται οι δύο χώρες, οι οποίες, όπως εξήγησε δεν έχουν μόνο σχέση με εχθροπραξίες αλλά και με τη μόλυνση του περιβάλλοντος.

    Ο Πρόεδρος του Λιβάνου ευχαρίστησε στη συνέχεια τον Πρόεδρο Χριστόφια για τη στήριξη της Κύπρου στα προβλήματα του Λιβάνου όλα αυτά τα χρόνια και ιδιαίτερα στον τελευταίο πόλεμο το 2006.

    «Συμφωνήσαμε όπως εγκαθιδρύσουμε μεγαλύτερη συνεννόηση μεταξύ μας, και συντονισμό στα κοινά μας προβλήματα, ιδιαίτερα αυτό το διάστημα που ο Λίβανος είναι μη μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ. Και αυτό, συνέχισε, «για να μπορέσουμε να πετύχουμε μια ειρηνική λύση στο Μεσανατολικό που να βασίζεται στα ψηφίσματα των ΗΕ και την αραβική πρωτοβουλία για ειρήνευση».

    Ο κ. Sleiman τόνισε ακόμη την ανάγκη για λύση στο θέμα που αφορά τη μη εγκατάσταση Παλαιστινίων προσφύγων στο Λίβανο αλλά και την ανάγκη όπως το Ισραήλ αναγκαστεί να δεχτεί και να σεβαστεί τα ψηφίσματα των ΗΕ, όπως το ψήφισμα 1701 το οποίο ο Λίβανος έχει σεβαστεί.

    Σε ερώτηση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά πόσον η Κύπρος ως μέλος της ΕΕ μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στις εξελίξεις στο Μεσανατολικό, ο κ. Χριστόφιας είπε πως η Κύπρος εντός της ΕΕ και σε σχέση με το Παλαιστινιακό, το πρόβλημα του Λιβάνου και το πρόβλημα με τα υψώματα Γκολάν, υποστηρίζει λύσεις, οι οποίες βασίζονται στο διεθνές δίκαιο και στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

    «Προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται πολύ μεθοδικά ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Μάρκος Κυπριανού στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, όπου οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συζητούν αυτά τα θέματα και παίρνουν αποφάσεις. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι μπορούμε να χαρακτηρίσουμε την Κύπρο εντός της ΕΕ ως ένα Πρεσβευτή του Λιβάνου, των Παλαιστινίων και των άλλων αραβικών κρατών», υπογράμμισε.

    Παράλληλα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε και στις καλές σχέσεις της Κύπρου με το Ισραήλ. «Δεν αποκρύβουμε τις θέσεις μας στους επίσημους του Ισραήλ. Πρόσφατα είχα συνάντηση με τον Πρόεδρο Πέρεζ με τον οποίον αντάλλαξα απόψεις με ευθύτητα, πάνω στα ζητήματα που αφορούν και το Λίβανο, αλλά και ευρύτερα την περιοχή της Μέσης Ανατολής και την ανάγκη το Ισραήλ να αλλάξει πορεία ώστε να γίνουν σεβαστά τα ψηφίσματα του ΟΗΕ τόσο για το Λίβανο όσο και για την Παλαιστίνη και για τις άλλες αραβικές χώρες», είπε.

    Ερωτηθείς αν ο Λίβανος μπορεί να αποτελέσει τη γέφυρα για την Κύπρο προς τον αραβικό κόσμο, όπως η Κύπρος αποτελεί γέφυρα του Λιβάνου προς την ΕΕ, ο κ. Sleiman σημείωσε πως αυτός είναι ο ρόλος που διαδραματίζει ο Λίβανος εδώ και πολλά χρόνια. «Ο Λίβανος λόγω του πληθυσμού του, λόγω της ιδιομορφίας του μπορεί να διαδραματίζει αυτό το ρόλο και ιδιαίτερα λόγω των στενών σχέσεων του Λιβάνου με την Κύπρο μπορεί να είναι γέφυρα για την Κύπρο προς τον αραβικό κόσμο» είπε. Το γεγονός, συνέχισε, ότι σήμερα ο Λίβανος γίνεται μη Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας αποτελεί ακόμη ένα στοιχείο που συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση.

    Ο κ. Sleiman υπογράμμισε εξάλλου πως η χώρα του διαδραματίζει επίσης ρόλο εντός της Ενωσης για τη Μεσόγειο. «Ο Λίβανος σήμερα αποτελεί πρότυπο δημοκρατικής χώρας εντός της οποίας συνυπάρχουν διάφορες θρησκείες και πολιτισμοί», κατέληξε.

    Λίγο πριν τη διάσκεψη, ο Πρόεδρος Χριστόφιας παρασημοφόρησε τον Πρόεδρο του Λιβάνου με το Μέγα Περιδέραιο του Τάγματος του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Sleiman παρασημοφόρησε τον Πρόεδρο Χριστόφια με το παράσημο εξαιρετικής αξίας του τάγματος ειδικής κατηγορίας του Λιβάνου.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΑΚ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΣΕΧΑ

    Την πεποίθηση ότι η πολιτεία θα πρέπει να δώσει την ευκαιρία στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) να αποκτήσει την αναγκαία ευελιξία, μέσω ιδιωτικοποίησής του, που είναι απαραίτητη για να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς του, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΕΧΑ Μιχάλης Ολύμπιος, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο του ΧΑΚ Γιώργο Κουφάρη και το Γενικό Διευθυντή του Χρηματιστηρίου Νώντα Μεταξά.

    Στη συνάντηση συζήτησαν θέματα προστασίας των επενδυτών, εταιρικής διακυβέρνησης και τους νέους σχεδιασμούς του ΧΑΚ. Αποφασίστηκε όπως οι επαφές τους συνεχιστούν προς όφελος της οικονομίας της Κύπρου και των επενδυτών. Ο κ. Κουφάρης είπε ότι ``οι Κύπριοι επενδυτές πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη στο θεσμό του ΧΑΚ``, προσθέτοντας ότι ``θέλουμε τους επενδυτές της Κύπρου να είναι κοντά στο ΧΑΚ και θέλουμε να στείλουμε μηνύματα αισιοδοξίας και εμπιστοσύνης``.

    Σε σχέση με το θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΧΑΚ, ο κ. Κουφάρης είπε ότι αυτό είναι πολιτικό θέμα και πρόσθεσε ότι στο διεθνές επίπεδο άλλα χρηματιστήρια είναι κρατικά, άλλα με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων συντελεστών της αγοράς και άλλα δημόσιες εταιρείες.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 13 February 2010 - 10:29:13 UTC