Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-01-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΕΝΤΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΛΙΒΑΝΟΣ - ΕΡΕΥΝΕΣ
  • [04] ΚΥΠΡΟΣ - ΕΛΛΑΔΑ - ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΣΣΕ - ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Στόχος δεν είναι να τερματίσουμε τις συνομιλίες, αλλά αυτές να πετύχουν ώστε να φτάσουμε σε λύση στο Κυπριακό, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, σε δηλώσεις κατά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο από την οικία του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν, στο αεροδρόμιο Λευκωσίας.

    Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας της δεύτερης φάσης των εντατικών συνομιλιών στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι κατά τη σημερινή ημέρα οι δύο ηγέτες συζήτησαν κυρίως κατ ιδίαν.

    «Σήμερα η μέρα έχει περάσει ουσιαστικά με πρόσωπο με πρόσωπο συναντήσεις μεταξύ εμού και του κ. Ταλάτ. Κάποιες στιγμές που χρειαζόταν να διαβουλευτούμε με τις ομάδες το κάναμε», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας και πρόσθεσε: «Γίνεται μια ειλικρινής προσπάθεια και από τις δύο πλευρές να πετύχουμε νέες συγκλίσεις πάνω σε αυτό το θέμα. Δεν είναι εύκολη δουλειά, όμως δεν είναι και μάταιη μπορώ να πω, και αύριο θα συνεχίσουμε».

    Ερωτηθείς κατά πόσο έχει διαφανεί υποχώρηση του κ. Ταλάτ από τις θέσεις που έχει καταθέσει εγγράφως, και οι οποίες είχαν χαρακτηριστεί από την Κυβέρνηση αλλά και το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας ως απαράδεκτες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν θέλησε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

    «Αν αρχίσουμε να λέμε τέτοια, νομίζω ότι θα δημιουργήσουμε μεγαλύτερα προβλήματα και στον εαυτό μας και στον κ. Ταλάτ», υπέδειξε.

    Ο Πρόεδρος τόνισε πως αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή είναι υπομονή και επιμονή στο στόχο, «και είμαστε», συνέχισε, «αποφασισμένοι να συνεχίσουμε, ακριβώς εμμένοντας για να πετύχουμε επαναλαμβάνω περισσότερες συγκλίσεις και να περάσουμε στα υπόλοιπα θέματα».

    «Ο στόχος δεν είναι αυτή την ώρα να τερματίσουμε τις συνομιλίες, ούτε και ποτέ θα πρέπει να είναι αυτός ο στόχος. Ο στόχος θα πρέπει να είναι να πετύχουν οι συνομιλίες και να φτάσουμε κοντά και σε λύση στο κυπριακό πρόβλημα», υπογράμμισε, σημειώνοντας πως από την πλευρά του τουλάχιστον αυτός είναι ο στόχος. «Εύχομαι και ελπίζω να γίνεται κατανοητός και στο εσωτερικό μας μέτωπο», συμπλήρωσε.

    Τέλος, ερωτηθείς αν σε αυτό το γύρο θα συζητηθεί και το περιουσιακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως ``θα τα δούμε όλα στην πορεία, και θα τα λέμε και κάθε φορά που θα συναντιόμαστε``.

    [02] ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΕΝΤΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Διακυβέρνηση και διαμοιρασμό εξουσιών συζήτησαν την πρώτη μέρα του β γύρου των εντατικών συνομιλιών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ.

    Ο κ. Ντάουνερ είπε ότι οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων είχαν μια πολύ καλή συνάντηση, η οποία θα συνεχιστεί και αύριο με τη συμμετοχή και των αντιπροσωπειών των δυο πλευρών.

    [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΛΙΒΑΝΟΣ - ΕΡΕΥΝΕΣ

    Δεκατρία συνολικά πτώματα εντόπισαν τα δύο ελικόπτερα της Μονάδας Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Αστυνομίας, «Ακρίτας» και «Απόλλων», κατά τη διάρκεια των εξόδων που πραγματοποίησαν στη θαλάσσια περιοχή του Λιβάνου, συμμετέχοντας στις έρευνες που διεξάγονται για εντοπισμό των πτωμάτων της αεροπορικής τραγωδίας του αεροσκάφους των Αιθιοπικών Αερογραμμών, το οποίο κατέπεσε στη Μεσόγειο λίγα λεπτά μετά την απογείωση του από το αεροδρόμιο της Βηρυτού γύρω στις 03.10 τα ξημερώματα.

    Σε δηλώσεις στη Λάρνακα, ο Μυριάνθης Χριστοφίδης, Εκπρόσωπος Τύπου της Μονάδας Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Αστυνομίας, ανέφερε ότι «η μονάδα μετά από κλήση που έλαβε από το Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης συμμετέχει στην αποστολή διάσωσης στο Λίβανο»

    [04] ΚΥΠΡΟΣ - ΕΛΛΑΔΑ - ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΣΣΕ - ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ

    Την έντονη δυσαρέσκειά τους για την αντιδημοκρατική διαδικασία με την οποία επελέγη ο Μεβλούτ Καβούζογλου, ως Πρόεδρος της ΚΣΣΕ, εξέφρασαν, με κοινή γραπτή διαμαρτυρία προς τη Γραμματεία της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες Κύπρου και Ελλάδος.

    Σε δηλώσεις του προς το ΚΥΠΕ, ο επικεφαλής της κυπριακής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στην ΚΣΣΕ, Αριστοφάνης Γεωργίου, τόνισε ότι με τη διακήρυξη αυτή θέλουμε να εκφράσουμε την έντονη δυσαρέσκεια μας για τον τρόπο που μεθοδεύθηκε η εκλογή Καβούζογλου στο αξίωμα του προέδρου της Συνέλευσης.

    Μία διαδικασία, διευκρίνισε, που μας στέρησε, τόσο το δικαίωμα να εγκρίνουμε ή να απορρίψουμε, με την ψήφο μας, τη συγκεκριμένη, μοναδική, υποψηφιότητα όσον και το να εκφράσουμε στην Ολομέλεια τις αντίθετες απόψεις μας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 25 January 2010 - 18:29:10 UTC