Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-01-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΝΤΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ Β` ΓΥΡΟΣ
  • [02] ΚΥΠΡΟΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΒΗΡΥΤΟΣ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΛΑΡΝΑΚΑΣ
  • [04] ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΙΔΡΥΣΗ

  • [01] ΕΝΤΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ Β` ΓΥΡΟΣ

    Αρχισε σήμερα ο δεύτερος γύρος των εντατικών συνομιλιών για το Κυπριακό μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Ο δεύτερος γύρος των εντατικών συνομιλιών, ο οποίος θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη, διεξάγεται στην οικία του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν, στο αεροδρόμιο Λευκωσίας.

    Κατά τον πρώτο γύρο των συνομιλιών, ο οποίος διεξήχθη στις 11, 12 και 13 Ιανουαρίου, συζητήθηκε το κεφάλαιο διακυβέρνηση και διαμοιρασμός εξουσιών.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είχε δηλώσει μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου των εντατικών συνομιλιών ότι δεν επιτεύχθηκε ακόμη ο στόχος, που ήταν η επίτευξη συγκλίσεων στο κεφάλαιο αυτό.

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ την ίδια ημέρα είχε συστήσει υπομονή μέχρι την ολοκλήρωση και της δεύτερης φάσης των εντατικών συνομιλιών ούτως ώστε να υπάρχει μια γενική εικόνα για την έκβαση αυτής της προσπάθειας.

    [02] ΚΥΠΡΟΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΒΗΡΥΤΟΣ

    Η Κύπρος συμμετέχει στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που στήθηκε μετά την αεροπορική τραγωδία στο Λίβανο με ένα ελικόπτερο της Μονάδας Αεροπορικών Επιχειρήσεων (ΜΑΕΠ) της Αστυνομίας Κύπρου.

    Ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας αναφέρει ότι «την Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2010, στις 04.15 π.μ. περίπου, το Κέντρο Επιχειρήσεων της Ειρηνευτικής Δύναμης για το Λίβανο (UNIFIL) ενημέρωσε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, ότι Αεροσκάφος ΒOING 737 των Αιθιοπικών Αερογραμμών, το οποίο εκτελούσε δρομολόγιο Βηρυτός Τουρκία, μετά την απογείωση του κατέπεσε στη θάλασσα δύο (2) ναυτικά μίλια από τις ακτές του Λιβάνου».

    Προστίθεται ότι ζητήθηκε η συνδρομή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην επιχείρηση Έρευνας Διάσωσης με πτητικά μέσα.

    Σημειώνεται ότι το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) που συντονίζει η Εθνικής Φρουρά, ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα της UNIFIL.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΛΑΡΝΑΚΑΣ

    Επί τόπου επίσκεψη στο νέο αεροδρόμιο Λάρνακας, με στόχο την αξιολόγηση της λειτουργίας και της λειτουργικότητας του, πραγματοποίησε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Νίκος Νικολαΐδης, ο οποίος δήλωσε ικανοποιημένος από τη μέχρι σήμερα λειτουργία του.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε ότι «τέτοιες επισκέψεις γίνονται πολύ τακτικά και θα γίνονται. Εχει αρχίσει να λειτουργεί το νέο τερματικό εδώ και λίγους μήνες και τώρα είναι η ώρα να δούμε κάποια προβλήματα που βρίσκονται σε εξέλιξη και εμφανίζονται. Επρεπε να λειτουργήσει το τερματικό για να αξιολογηθούν κάποιες ρυθμίσεις που έχουν γίνει».

    Κληθείς να σχολιάσει το πρόβλημα που προέκυψε τον Δεκέμβριο με το φωτισμό του διαύλου του νέου αεροδρομίου, ο Υπουργός Συγκοινωνιών είπε ότι «η διμελής ερευνητική επιτροπή που ορίσαμε κατέληξε στο πόρισμα της, το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά από διαπιστώσεις για το συμβάν, για τα αίτια του συμβάντος, το τι ακριβώς προηγήθηκε πριν και κατά τη διάρκεια του συμβάντος. Το πόρισμα αυτό το στείλαμε στη διαχειρίστρια εταιρεία με την παράκληση να μας στείλει τις απόψεις και τα σχόλια της στη βάση των οποίων θα γίνει μια συνολική αξιολόγηση, ούτως ώστε να αξιολογηθεί κατά πόσον τα πραγματικά γεγονότα επιβάλλουν την οποιαδήποτε επιβολή διοικητικών κυρώσεων».

    Πρόσθεσε ακόμα ότι «στόχος είναι να μην ξανασυμβεί παρόμοιο περιστατικό στα αεροδρόμια μας. Θα πρέπει να παρθούν και θα παρθούν όλα εκείνα τα μέτρα ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα ξαναδημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες, οι οποίες οδήγησαν σ αυτό το συμβάν, που συνέτεινε στο να κλείσει το αεροδρόμιο μας για αρκετές ώρες», είπε.

    [04] ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΙΔΡΥΣΗ

    Εξαγγέλθηκε σήμερα η ίδρυση του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος, το οποίο στοχεύει στην επιστημονική ιστορική έρευνα και μελέτη της περιόδου μετά το 1950 στην Κύπρο και ταυτόχρονα, στην ανάδειξη και προβολή του έργου και της προσφοράς του Τάσσου Παπαδόπουλου στην Κύπρο και τον Ελληνισμό.

    Το Κέντρο Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος θα διοικείται από 16μελές Διοικητικό Συμβούλιο, αποτελούμενο από προσωπικότητες από την Κύπρο, την Ελλάδα και τον απόδημο Ελληνισμό, οι οποίες προέρχονται από το χώρο της πολιτικής, των επιστημών, της οικονομίας και του πολιτισμού.

    Παρουσιάζοντας σήμερα τους στόχους και τις δραστηριότητες του Κέντρου Μελετών, ο Πρόεδρος του ΔΣ Πάνος Παπαδόπουλος, αδελφός του εκλιπόντα, είπε ότι η οικογένεια, φίλοι και στενοί συνεργάτες του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, προχώρησαν στην ίδρυση του Κέντρου Μελετών που θα φέρει το όνομα του Τάσσου Παπαδόπουλου, «εμπνευσμένοι από τη διαχρονική προσήλωση του Τάσσου Παπαδόπουλου στην ιστορική αλήθεια και τεκμηρίωση, αλλά και από την επιθυμία του ιδίου για δημιουργία στην Κύπρο θεσμών που να συμβάλλουν στην πρόοδο και ευημερία της κοινωνίας μας».

    Το Κέντρο Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος θα είναι ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός. Η χρηματοδότησή του θα προέρχεται από εισφορές φίλων και εκτιμητών καθώς και από πρόσβαση σε ταμεία της ΕΕ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 25 January 2010 - 14:29:15 UTC