Read the Latest International Press Articles on Greece and Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-01-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΤΑΛΑΤ - ΕΝΤΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΤΑΛΑΤ - ΕΝΤΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Αρχίζουν τη Δευτέρα στις 10:00 το πρωί, υπό την αιγίδα των ΗΕ, οι εντατικές συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στα πλαίσια των απευθείας διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού. Οι συνομιλίες θα διεξαχθούν στην οικία του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν, στο αεροδρόμιο Λευκωσίας.

    Με βάση τα όσα έχουν συμφωνήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Τ/κ ηγέτης, οι εντατικές συνομιλίες θα διεξαχθούν σε δυο φάσεις, με την πρώτη φάση να διεξάγεται στις 11, 12 και 13 Ιανουαρίου και τη δεύτερη στις 25, 26 και 27 του ίδιου μήνα.

    Σύμφωνα με δηλώσεις του Ειδικού Σύμβουλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, μετά την τελευταία συνάντηση μεταξύ των δυο ηγετών την περασμένη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου, στην ατζέντα των εντατικών συνομιλιών περιλαμβάνονται θέματα διακυβέρνησης και διαμοιρασμού των εξουσιών, το θέμα της οικονομίας, θέματα ΕΕ και το περιουσιακό. Σύμφωνα πάντα με τον κ. Ντάουνερ, η αρχή θα γίνει με το θέμα της διακυβέρνησης και διαμοιρασμού των εξουσιών.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΤΟΥΡΚΙΑ

    Τη διαβεβαίωση ότι θα συνεχίσει να αναλώνει όλες του τις δυνάμεις και για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης για μια πιο δίκαιη κοινωνία και ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση των δυσκολιών που προκαλεί η κατοχική δύναμη σε όλη τη διάρκεια των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού αλλά και στο σημερινό στάδιο των συνομιλιών, έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι η Τουρκία δεν έχει κάνει τα ανοίγματα που χρειάζεται να κάνει και δεν έχει αλλάξει ρότα σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, ενώ εξέφρασε λύπη για το ότι κάποιοι στο εσωτερικό μέτωπο λειτουργούν μηδενιστικά, αποδυναμώνοντας τη διαπραγματευτική δυνατότητα του διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς.

    Σε σύντομη ομιλία του κατά την πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση του Συνδέσμου Καταστηματαρχών Βιοτεχνικής του Δήμου Λευκωσίας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι σε ό,τι αφορά το Κυπριακό πως ``τα πράγματα δεν ήταν και δεν είναι απλά για τον επίσημο διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς`` και ότι ``η κατάσταση δεν είναι απλή``. Πρόσθεσε ότι ``η Τουρκία είναι κατοχική δύναμη και το εννοεί και δυστυχώς δεν έχει κάνει τα ανοίγματα που χρειάζεται να κάνει, δεν έχει αλλάξει ρότα σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό και αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε``.

    ``Συνεχίζουμε τον αγώνα, ανεξαρτήτως, αν κάποιοι λειτουργούν μηδενιστικά``, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος εξέφρασε τη θλίψη του για αυτό. Διαβεβαίωσε ότι κάνει και θα συνεχίσει να κάνει ``ό,τι είναι δυνατό για μια καλύτερη και πιο δίκαιη κοινωνία και για μια επανενωμένη, ελεύθερη, ομοσπονδιακή Κύπρο, όπου Ε/κ και Τ/κ θα μοιραστούν δίκαια την εξουσία και τα καλά τα οποία μπορεί να προσφέρει μια επανοικοδομημένη, ενωμένη Κύπρος``.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη για ένα έντιμο και δίκαιο συμβιβασμό στο Κυπριακό και για μια λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν, τονίζοντας παράλληλα ότι απορρίπτει όμως οποιαδήποτε λύση συνομοσπονδίας ή δύο κρατών. Σε επιμνημόσυνο λόγο στο μνημόσυνο του πρώην Γενικού Γραμματέα του ΔΗΚΟ και πρώην Βουλευτή Σταύρου Ποσκώτη, που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Λαζάρου στη Λάρνακα και αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι η τουρκική πλευρά έχει αποθρασυνθεί καθώς «προβάλλει πλέον απροκάλυπτα και κατά συρροή θέσεις χειρότερες από εκείνες που πρόβαλλε πριν το 2004».

    «Τόσο η πολιτική όσο και η στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας και ο κατοχικός ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ επιμένουν να προβάλλουν και να καταθέτουν άτεγκτες και αδιάλλακτες θέσεις» σημείωσε, προσθέτοντας πως ουσιαστικά η τουρκική πλευρά εμμένει στο σχέδιο Ανάν και θέλει μια λύση στη βάση των όρων της Τουρκίας και των στρατηγικών της σχεδίων. «Μια λύση», όπως είπε, «που ούτε τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων εξυπηρετεί».

    Ανέφερε πως η απάντηση της ε/κ πλευράς είναι ότι «ούτε αποδεχόμαστε, ούτε δικαιούμαστε να είμαστε η τελευταία γενιά Ελλήνων στην Κύπρο», προσθέτοντας πως «ουδέποτε θα αποδεχθούμε λύση που θα καταστήσει αβέβαιο και ανασφαλές το μέλλον μας στη γη των προγόνων μας». Ξεκαθάρισε παράλληλα πως ο διεθνής παράγοντας θα διαπράξει ολέθριο σφάλμα αν διαμορφώσει τη θέση και την τακτική του στο Κυπριακό στη βάση των μηνυμάτων που παίρνει από εκείνους που είχαν αποδεχθεί το σχέδιο Ανάν.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 10 January 2010 - 10:29:12 UTC