Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-01-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΛΕΒΕΝΤΕΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΑΛΑΤ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΛΕΒΕΝΤΕΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

    «Μέσα σε μια εποχή όπου μια μικρή κοινωνία, όπως η κυπριακή, μετατρέπεται σε παγκόσμια, όπου οι πολίτες είναι αντιμέτωποι με τις προκλήσεις των ξένων προτύπων και της πολύ-πολιτισμικότητας, η διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι περισσότερο από επιβεβλημένη».

    Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας στην ομιλία του τελώντας τα εγκαίνια της πτέρυγας «Κωνσταντίνος Λεβέντης» και των νέων εκθεσιακών χώρων του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επεσήμανε πως η πολιτιστική κληρονομιά είναι όλα όσα δημιουργεί ο άνθρωπος στη διαδρομή της ιστορικής του πορείας μέσα στους αιώνες. «Είναι η παράδοση, τα έθιμα, τα ήθη, η γλώσσα, η μουσική, η θρησκεία, ο πολιτισμός. Η πολιτιστική μας κληρονομιά, μέσα από αρχαιολογικά ευρήματα, μνημεία και ιστορικά κτίσματα της Λευκωσίας, προβάλλεται με πολλαπλούς τρόπους», είπε.

    Σημείωσε επίσης πως χάρις στους εμπνευστές της ιδέας για την ίδρυση του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου - του αείμνηστου Κωνσταντίνου Λεβέντη και του πρώην Δημάρχου Λευκωσίας Λέλλου Δημητριάδη, αλλά και μιας πλειάδας πολλών άλλων που συνέβαλαν, ουσιαστικά, στην υλοποίηση και συνέχιση αυτής της ιδέας - «έχουμε εμείς σήμερα την ευκαιρία να περιδιαβάζουμε μέσα σε συγκεκριμένες περιόδους της Ιστορίας της Λευκωσίας. Νιώθουμε τυχεροί που μας προσφέρεται η δυνατότητα να απολαμβάνουμε τις γνώσεις και τις εμπειρίες, αλλά και την αισθητική ικανοποίηση που ένα σύγχρονο μουσείο μπορεί να προσφέρει», πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε στη συνέχεια πως μέσα σε μια εποχή υποβάθμισης των πραγματικών πολιτιστικών προτύπων και αναβάθμισης της υποκουλτούρας απαιτούνται συντονισμένες ενέργειες από όλους, αλλά και ουσιαστική ανάπτυξη αντισωμάτων αντίστασης απέναντι στην επέλαση του φθηνού, του ευτελούς και εξεζητημένου και των παραγώγων τους. «Είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο αντίληψης των πραγμάτων που αξιολογούνται τα σημερινά εγκαίνια της πτέρυγας Κωνσταντίνος Λεβέντης και των νέων εκθεσιακών χώρων του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου», σημείωσε.

    Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ιστορία του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου, το οποίο συμπλήρωσε πέρσι 20 χρόνια ζωής. «Είκοσι χρόνια προσφοράς στην πόλη της Λευκωσίας, είκοσι χρόνια αξιοζήλευτης υπηρεσίας στον πολιτισμό του τόπου μας. Το γεγονός ότι το 1991, το μουσείο τιμήθηκε με το βραβείο Ευρωπαϊκού Μουσείου της Χρονιάς δεν είναι τυχαίο. Αποδεικνύει ότι το αξιόλογο έργο του αναγνωρίσθηκε από την αρχή της λειτουργίας του», τόνισε.

    Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Χριστόφιας έκανε ιδιαίτερη μνεία στον εκπαιδευτικό ρόλο του Μουσείου μέσα από τα προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας στα οποία συμμετέχει. «Τα παιδιά μαθαίνουν με κριτικό πνεύμα για τους προγόνους τους. Καθίστανται κοινωνοί για τα σημαντικά, αλλά και τα της καθημερινής τους ζωής, εμπνέονται για να δημιουργήσουν τέχνη, μαθαίνουν να παρατηρούν και να προβληματίζονται, να ερμηνεύουν και, στο τέλος, να εκτιμούν αυτά που πριν κοιτούσαν με απορία», είπε. Τονίζοντας τη στήριξη του κράτους στις δραστηριότητες του Μουσείου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε πως η προσφορά του δεν περιορίζεται στα όρια της Λευκωσίας. «Μέσα στην παλιά Λευκωσία, το μουσείο αποτελεί σημείο αναφοράς για τους ξένους επισκέπτες. Μέσα από τα εκθέματά του, μέσα από τις περιοδικές εκθέσεις και τις άλλες εκδηλώσεις, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να περιδιαβάσει στην Ιστορία του τόπου μας. Το μουσείο προβάλλει τον τόπο μας διεθνώς, προβάλλει την Ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά της τελευταίας μοιρασμένης πρωτεύουσας της Ευρώπης και της Κύπρου γενικότερα», είπε.

    Αναφερόμενος στη νέα πτέρυγα και τους νέους εκθεσιακούς χώρους, είπε πως αυτοί ενισχύουν το ρόλο που διαδραμάτισε και συνεχίζει να διαδραματίζει το Μουσείο στην πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου. «Το όραμα του αείμνηστου Κωνσταντίνου Λεβέντη ήταν η διατήρηση και η προβολή του πολιτισμού και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η διατήρηση του πολιτισμού και της πολιτιστικής μας παράδοσης είναι και δικό μας όραμα, για αυτό το λόγο, η Κυβέρνηση έχει θέσει τον πολιτισμό και την ανάπτυξή του στις προτεραιότητές της», τόνισε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ακόμα ότι ο πολιτιστικός σχεδιασμός, με στόχο την υπεράσπιση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς και παράδοσης μας και η ανάδειξη των πανανθρώπινων αρχών και αξιών, αποτελεί βασικό στόχο της Κυβέρνησης. «Ανάμεσα στα μέτρα που προωθούμε είναι η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων για έργα υποδομής στις πόλεις και στην περιφέρεια και η ολοκλήρωση όλων όσα έχουν δρομολογηθεί. Επιδιώκουμε, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία Τράπεζας Πολιτιστικής Προσφοράς και Αρχείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς», είπε, προσθέτοντας πως παρά την οικονομική κρίση η Κυβέρνηση επιδιώκει την οικονομική ενίσχυση του τομέα του πολιτισμού μέσα από τους κρατικούς προϋπολογισμούς, τα κοινοτικά και άλλα διεθνή ταμεία.

    «Ο πολιτισμός είναι πηγή αισιοδοξίας για το λαό μας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Ο πολιτισμός διαμορφώνει χαρακτήρες, ιδέες, αλλά και ενώνει. Ενώνει τους ανθρώπους μέσα από τη διαφορετικότητά τους, στοιχείο απόλυτα αναγκαίο ώστε ο ενωμένος κυπριακός λαός να μπορεί να πετύχει την επανένωση του τόπου του και την επιβίωσή του σε μια κοινή πατρίδα», τόνισε.

    Τέλος, ο Πρόεδρος Χριστόφιας συνεχάρη το Ιδρυμα «Αναστάσιος Λεβέντης» για τη χρηματοδότηση του έργου αλλά και το Δήμο Λευκωσίας που ως υπεύθυνη και προοδευτική Αρχή Τοπικής Αυτοδιοίκησης μεριμνά για την πρόοδο και ευημερία των κατοίκων του.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΑΛΑΤ

    Δεν εξέπληξαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια οι προτάσεις που κατέθεσε η τουρκοκυπριακή πλευρά, όπως δήλωσε ο ίδιος, χωρίς ωστόσο να προβεί σε περαιτέρω σχόλια, αναφέροντας πως τα όποια σχόλια θα γίνουν στην ώρα τους.

    Εξερχόμενος από το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο, όπου τέλεσε τα εγκαίνια της πτέρυγας «Κωνσταντίνος Λεβέντης» και των νέων εκθεσιακών χώρων του Μουσείου και ερωτηθείς κατά πόσο οι προτάσεις της τ/κ πλευράς φαίνεται ότι απέχουν από τη φιλοσοφία με την οποία ο ίδιος αντιμετωπίζει τα θέματα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι «όποια σχόλια είναι να γίνουν θα γίνουν στην ώρα τους», υπενθυμίζοντας ότι αύριο πραγματοποιείται η σύσκεψη του Ατυπου Συμβουλίου Αρχηγών Κομμάτων.

    Επεσήμανε παράλληλα πως από τη στιγμή που αρχηγοί κομμάτων, κάποιοι τουλάχιστο, όπως διευκρίνισε, «ορθά έχουν αρνηθεί να κάμουν σχόλια, αναμένοντας τη σύσκεψη» δεν μπορεί ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «να κάνει μια τέτοια υπέρβαση και να πάει πιο μπροστά από τους αρχηγούς των κομμάτων».

    Ερωτηθείς εάν τον εξέπληξαν οι τ/κ προτάσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε «όχι».

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

    Τη διαβεβαίωση ότι θα συνεχίσει να αναλώνει όλες του τις δυνάμεις και για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης για μια πιο δίκαιη κοινωνία και ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση των δυσκολιών που προκαλεί η κατοχική δύναμη σε όλη τη διάρκεια των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού αλλά και στο σημερινό στάδιο των συνομιλιών, έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι η Τουρκία δεν έχει κάνει τα ανοίγματα που χρειάζεται να κάνει και δεν έχει αλλάξει ρότα σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, ενώ εξέφρασε λύπη για το ότι κάποιοι στο εσωτερικό μέτωπο λειτουργούν μηδενιστικά, αποδυναμώνοντας τη διαπραγματευτική δυνατότητα του διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς.

    Σε σύντομη ομιλία του κατά την πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση του Συνδέσμου Καταστηματαρχών Βιοτεχνικής του Δήμου Λευκωσίας, στην οποία παρευρέθηκαν ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου και η Δήμαρχος Λευκωσίας Ελένη Μαύρου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι σε ό,τι αφορά το Κυπριακό πως ``τα πράγματα δεν ήταν και δεν είναι απλά για τον επίσημο διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς`` και ότι ``η κατάσταση δεν είναι απλή``.

    Πρόσθεσε ότι ``η Τουρκία είναι κατοχική δύναμη και το εννοεί και δυστυχώς δεν έχει κάνει τα ανοίγματα που χρειάζεται να κάνει, δεν έχει αλλάξει ρότα σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό και αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε``. ``Συνεχίζουμε τον αγώνα, ανεξαρτήτως, αν κάποιοι λειτουργούν μηδενιστικά``, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος εξέφρασε τη θλίψη του για αυτό.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 9 January 2010 - 14:29:13 UTC