Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 22 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-11-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΖΕΡΙΧΟΥΝ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [03] ΕΛΛΑΔΑ - ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΕΞ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΚΥΠΡΟΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΡΙΣΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Πολύ δημιουργική συνάντηση δήλωσε ότι είχε την Παρασκευή με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, κατά την οποία συζήτησαν οργανωτικής φύσεως θέματα και αντάλλαξαν απόψεις και σε διάφορα άλλα ζητήματα.

    ``Ποιές είναι οι εκκρεμότητες, οι οποίες είναι πολλές βεβαίως, όπως γνωρίζετε, και θα συναντηθούμε την ερχόμενη Τρίτη``, ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, επιστρέφοντας στο Προεδρικό Μέγαρο από το αεροδρόμιο Λευκωσίας, όπου διεξάγονται οι απευθείας συνομιλίες.

    Αναφερόμενος στο δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Χουριέτ, τόνισε ότι πολλές παρεξηγήσεις γίνονται από δημοσιεύματα του τ/κ ή του τουρκικού Τύπου, από δηλώσεις ή έγγραφα ``που εξασφαλίζουν κάποιοι και δεν έχουν σχέση με τις δικές μας θέσεις. Είναι θέσεις της Τουρκίας ή της τ/κ πλευράς και τις ερμηνεύουν ως συμφωνία δική μας και αυτό το θεωρώ απαράδεκτο και πρέπει να σας πω, με όλη την ειλικρίνεια, το θεωρώ και ανήθικο``. Είμαστε εδώ στη διάθεση των ΜΜΕ και μπορείτε να ρωτάτε υπεύθυνα ότι θέλετε και να παίρνετε υπεύθυνες απαντήσεις, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παραπέμποντας και στις ενημερώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

    Οσον αφορά το δημοσίευμα, είπε ότι είναι αλήθεια ότι συμφώνησαν πως η λύση θα είναι ομοσπονδία, ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα ``και είναι παραπλανητικό αυτό που λέει η εφημερίδα ότι η τ/κ πλευρά θέλει να μείνει η κατάσταση, όσον αφορά την κυριαρχία, ως έχει τώρα, τάχατες δύο κυρίαρχα κρατίδια. Αυτό είναι λάθος``.

    Είναι αλήθεια, συνέχισε, ότι συμφωνήσαμε πως η ενωμένη Κύπρος θα είναι αποστρατικοποιημένη, δεν θα έχει στρατό. Είναι επίσης αλήθεια ότι συμφώνησαν πως θα υπάρχει Αστυνομία ``στις μονάδες αλλά και ομοσπονδιακή Αστυνομία, που θα είναι υπεύθυνη, όπως σε όλα τα ομόσπονδα κράτη``, πρόσθεσε.

    ``Είναι αλήθεια ότι συμφωνήσαμε για εκ περιτροπής προεδρίας. Δεν είναι αλήθεια όμως ότι συμφωνήσαμε ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος να εκλέγονται από τη Γερουσία. Είναι και οι δύο θέσεις, αυτή είναι θέση της τ/κ πλευράς, είναι και δική μας θέση για εκλογή από το λαό, με σταθμισμένη ψήφο, όσο και αν φωνάζουν κάποιοι για τη σταθμισμένη ψήφο``.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε έκκληση στα ΜΜΕ να ρωτούν την Κυβέρνηση, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, τον ίδιο ή όποιον άλλο χρειάζεται για διευκρινίσεις όταν πρόκειται για δηλώσεις ή δημοσιεύματα από την τουρκική ή τ/κ πλευρά.

    Κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του Οζντίλ Ναμί για πρώτη σύγκλιση στην κατηγοριοποίηση στο περιουσιακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι υπάρχει σύγκλιση σε αυτό το θέμα, αλλά υπάρχουν ένα δυο θέματα στα οποία δεν έχουν φτάσει σε σύγκλιση. Και με τα δύο θέματα στα οποία δεν υπάρχει σύγκλιση στην κατηγοριοποίηση, συνέχισε, ``μπορούμε να ζήσουμε. Η ουσία είναι παρακάτω. Να γίνει αποδεκτή η αρχή. Θεωρώ ότι μπορεί να γίνει πρόοδος και σε αυτό, να γίνει δηλαδή αποδεκτή η αρχή και από κει και πέρα να προχωρήσουμε παραπέρα``.

    Ερωτηθείς εάν συζητήθηκε το θέμα σήμερα, απάντησε αρνητικά. Δεν υπάρχει, είπε, τίποτε προς ανακοίνωση, αλλά ``η κατηγοριοποίηση είναι κάτι αναγκαίο κατά τη δική μου εκτίμηση, αλλά δεν αγγίζει την αρχή. Ο καθένας διατηρεί την άποψή του πάνω σε αυτό το θέμα. Εμείς δηλαδή τη διατηρούμε ξεκάθαρα``, ανέφερε.

    Στην επόμενη συνάντησή τους την ερχόμενη Τρίτη θα συζητήσουν το θέμα των εποίκων, της υπηκοότητας, της μετανάστευσης και του ασύλου, όπως ανάφερε ερωτώμενος σχετικά.

    Κληθείς να σχολιάσει το άρθρο του Βρετανού Πρωθυπουργού και εάν θα πρέπει να αναμένουμε κάποια πρωτοβουλία από το Λονδίνο στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκτίμησε θετικά το ενδιαφέρον ``αυτού του συγκεκριμένου Βρετανού Πρωθυπουργού`` στις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος. ``Ο άνθρωπος θέλει να βοηθήσει χωρίς να παρεμβαίνει στις συνομιλίες``. Εχει δημιουργήσει, είπε, μια πολύ καλή σχέση με τον Γκόρντον Μπράουν και ``δεν είναι τυχαίο που μιλά για τον φίλο του Δημήτρη Χριστόφια. Εχει χτιστεί μια φιλία``. Τόνισε δε ότι ισχύει απόλυτα το Πρωτόκολλο Συνεργασίας που έχουν υπογράψει οι δύο πέρυσι και όποιος θέλει - πρόσθεσε - μπορεί να προστρέξει σε αυτό για να δει τι περιέχει.

    Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση της ΕΕ για τον νέο Πρόεδρο της Ενωσης Βέλγος Χέρμαν Βαν Ρόμπει, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι εξελέγη με συναίνεση, ``ένας άνθρωπος που θεωρείται μετριοπαθής, ένας άνθρωπος που θεωρείται χαμηλών τόνων, που έχει την ικανότητα να συμβιβάζει θέσεις και πράγματα και του ευχόμαστε καλή επιτυχία``. Η ΕΕ είναι οργανισμός συμβιβασμού, είτε έτσι, είτε αλλιώς, σημείωσε.

    [02] ΖΕΡΙΧΟΥΝ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Οργανωτικά θέματα συζήτησαν την Παρασκευή οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στο πλαίσιο του δεύτερου γύρου των απευθείας διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού, ενώ καθόρισαν και τις επόμενες συναντήσεις, όπως και το επόμενο θέμα συζήτησης, το οποίο θα είναι το κεφάλαιο της υπηκοότητας, των μεταναστών, των αλλοδαπών και του ασύλου. Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ταγιά Μπρουκ Ζεριχούν είπε πως η συνάντηση ήταν αφιερωμένη σε οργανωτικά θέματα και ότι οι δύο ηγέτες, είχαν μια διεξοδική και εποικοδομητική συζήτηση πάνω στη διαδικασία και πάνω στην ουσία. «Εκαναν μια απογραφή, μια αναδρομική ανάλυση και συζήτηση, για την οποία είναι και οι δύο πολύ ικανοποιημένοι», δήλωσε ο κ. Ζεριχούν. Ο αξιωματούχος των ΗΕ είπε επίσης πως τέτοιου είδους συναντήσεις, όπως ήταν η σημερινή είχαν και τον περασμένο Αύγουστο οι δύο ηγέτες και θα έχουν από καιρού εις καιρό, και όποτε αυτοί κρίνουν αναγκαίο.

    Σε σχέση με την επόμενη συνάντηση, ο κ. Ζεριχούν είπε ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη, 24 Νοεμβρίου, το πρωί. Σε αυτή τη συνάντηση, οι δύο ηγέτες, σύμφωνα με τον κ. Ζεριχούν, θα συζητήσουν το θέμα των εποίκων, της υπηκοότητας, της μετανάστευσης και του ασύλου. «Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την 1η Δεκεμβρίου το απόγευμα, και αναλόγως πως θα εξελιχθεί η συζήτηση της 24ης Νοεμβρίου, οι δύο ηγέτες θα αποφασίσουν κατά πόσο θα συζητήσουν το ίδιο κεφάλαιο (έποικοι, υπηκοότητα, μετανάστευση και άσυλο), ή αν θα προχωρήσουν με άλλο θέμα», δήλωσε ο κ. Ζεριχούν προσθέτοντας πως μετά την 1η Δεκεμβρίου, Χριστόφιας και Ταλάτ θα συναντηθούν και στις 3 Δεκεμβρίου το πρωί.

    Ερωτηθείς ποιο θα είναι το κεφάλαιο που θα συζητηθεί μετά από αυτό των εποίκων, ο κ. Ζεριχούν είπε πως δεν έχει αποφασιστεί ακόμα. «Θα υπάρξουν συναντήσεις των αντιπροσώπων, οι οποίες δεν έχουν καθοριστεί ακόμη, και αυτά τα ζητήματα θα συζητηθούν σε αυτές τις συναντήσεις», πρόσθεσε. Ο κ. Ζεριχούν είπε, επίσης, απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει το ενδεχόμενο οι δύο ηγέτες να μεταβούν στις Βρυξέλλες για να έχουν συνάντηση με τον νέο Πρόεδρο της ΕΕ, πως κάτι τέτοιο δεν έχει συζητηθεί σήμερα.

    [03] ΕΛΛΑΔΑ - ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΕΞ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρης Δρούτσας κάλεσε όλους να συγκεντρωθούν στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, η οποία είναι εν εξελίξει, προσθέτοντας ότι είναι η μόνη σωστή, και ο καθένας θα πρέπει να συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις για την επιτυχή έκβαση της. Μιλώντας μετά από συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς στην Ποντγκόριτσα, στο πλαίσιο περιοδείας του στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, ο κ. Δρούτσας κλήθηκε να σχολιάσει την πρόταση του Τούρκου Πρωθυπουργού για τη σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό.

    «Η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού είναι μια, είναι γνωστή και είναι εν εξελίξει», είπε ο κ. Δρούτσας.

    Πρόσθεσε ότι αυτή είναι η διαδικασία υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, «είναι οι συνομιλίες που έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας του κ. Χριστόφια και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, του κ. Ταλάτ, νομίζω ότι θα πρέπει όλοι μας να συγκεντρωθούμε πάνω σε αυτή τη διαδικασία, η οποία είναι η μόνη σωστή, και ο καθένας να συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις για την επιτυχή έκβαση αυτής της διαδικασίας».

    [04] ΚΥΠΡΟΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΡΙΣΗ

    Το κλειδί και η πρόκληση είναι η υλοποίηση των αποφάσεων που έχουν ληφθεί σε σχέση με την οικονομία, οι οποίες ``θέλουν πολύ προσπάθεια και πολύ συντονισμό``, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης. Ταυτόχρονα, ο κ. Σταυράκης είπε ότι ``πρόκληση είναι να μειωθούν οι αχρείαστες δαπάνες του κράτους και να αυξηθούν τα έσοδα με άλλους τρόπους και όχι με αύξηση φορολογιών``, ενώ σημείωσε ότι ``δεν είναι αυτοσκοπός ούτε για το 2009 ούτε για το 2010`` το δημοσιονομικό έλλειμμα να βρίσκεται στο 3%. Σε δηλώσεις, ύστερα από τη σύσκεψη της Συμβουλευτικής Οικονομικής Επιτροπής (ΣΟΕ), ο κ. Σταυράκης είπε ότι ήταν ``πάρα πολύ παραγωγική`` η σημερινή συζήτηση, κατά την οποία εξετάστηκε ``η σημερινή κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, οι προκλήσεις και τα προβλήματα τα οποία έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τις πιθανές σωστές οικονομικές λύσεις που υπάρχουν μπροστά``.

    Πρόσθεσε ότι στα πλείστα θέματα υπήρξε πλήρης ταύτιση απόψεων, όπως είναι στην προσπάθεια ``για μείωση του κόστους του δημόσιου τομέα και για μείωση των αχρείαστων και μη παραγωγικών δαπανών του δημοσίου, στην έμφαση σε αναπτυξιακά έργα και από το δημόσιο τομέα και από τον ιδιωτικό τομέα, στην προσπάθεια διατήρησης δημοσιονομικών ελλειμμάτων σε λογικά επίπεδα για να διατηρήσουμε την αξιοπιστία μας ως ένα κέντρο προσέλκυσης ξένων επενδύσεων και ξένων καταθέσεων και στην προσπάθεια να διατηρηθεί η ανεργία στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα και μέσω μιας σωστής μακροοικονομικής πολιτικής και με στοχευμένες ενέργειες από το Υπουργείο Εργασίας και από την Κυβέρνηση``.

    Ερωτηθείς κατά πόσον παραμένει ο στόχος για δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω του 3%, ο κ. Σταυράκης είπε ότι ``αυτή η συνεχής φιλολογία για στόχους και προβλέψεις δεν ωφελεί την κυπριακή οικονομία και τη ψυχολογία του Κύπριου καταναλωτή``, προσθέτοντας ότι ``όλοι στη σύσκεψη έχουμε συμφωνήσει ότι θα πρέπει όντως τα ελλείμματα να παραμείνουν στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα, αλλά το 3% δεν είναι αυτοσκοπός ούτε για το 2009 ούτε για το 2010``. Ερωτηθείς ποιο ποσοστό δημοσιονομικού ελλείμματος θεωρεί λογικό επίπεδο, ο κ. Σταυράκης είπε ``τα λογικά επίπεδα είναι εκείνα τα οποία οι ξένοι επενδυτές θεωρούν ικανοποιητικά και τα οποία συγκρίνονται ευνοϊκά και με άλλες χώρες με παρόμοιους ρυθμούς ανάπτυξης``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 20 November 2009 - 16:29:17 UTC