Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-09-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΑΝΕΜΟΣΤΟΒΙΛΟΣ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΤΑΟΥΝΕΡ
  • [04] ΚΥΠΡΟΣ - ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    Ικανοποιημένος δήλωσε ότι είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, από την ομόφωνη ανακοίνωση που έχει εκδοθεί μετά την τετραήμερη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. Είπε ακόμα πως η Τουρκία θα πρέπει να πάρει μηνύματα από την ΕΕ ενώ εμείς πρέπει να δώσουμε μηνύματα στην ΕΕ για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσει την Τουρκία, εάν συνεχίσει - μέχρι την αξιολόγηση της - να συμπεριφέρεται με τον τρόπο που συμπεριφέρεται μέχρι σήμερα.

    Αναφερόμενος στην έναρξη του δεύτερου γύρου των απευθείας συνομιλιών, ο Πρόεδρος Χριστόφιας τον χαρακτήρισε «δύσκολο» αλλά αναγκαίο στα πλαίσια της όλης διαδικασίας και εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου θα στηρίξουν τον Πρόεδρο σ αυτή τη δύσκολη προσπάθεια. «Εχουμε κουραστεί να στηλιτεύουμε» τη συμπεριφορά ορισμένων να διαρρέουν έγγραφα του Εθνικού Συμβουλίου, σημείωσε.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για το Λονδίνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κλήθηκε να αναφέρει κατά πόσον είναι ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της πολυήμερης συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, δεδομένου ότι οι πολιτικοί αρχηγοί εξέφρασαν επιφυλακτικότητα όταν εξήλθαν της συνεδρίας ενώ μέσα στη συνεδρία φάνηκαν ικανοποιημένοι.

    «Να πείτε κάποιοι αρχηγοί, όχι οι αρχηγοί, για να είμαστε ακριβείς», υπέδειξε ο Πρόεδρος και πρόσθεσε πως «επιφυλάξεις μπορεί να έχει ο καθένας. Εγώ μετά από 4 ημέρες προσπάθειας και ανταλλαγής απόψεων, νομίζω ότι δεν μπορεί παρά να είμαι ικανοποιημένος από την ομόφωνη ανακοίνωση, η οποία έχει εκδοθεί. Από κει και πέρα είναι σύνηθες φαινόμενο τα διάφορα κόμματα να έχουν τις απόψεις τους, να έχουν και τις επιφυλάξεις τους, δεν νομίζω ότι είναι πρωτοφανές αυτό, επαναλαμβάνω είναι σύνηθες» είπε.

    Το θέμα είναι, συνέχισε, «και πάνω στα ζητήματα όπου ομοφωνήσαμε να είναι συνεπείς και να χρησιμοποιούμε χαμηλούς τόνους. Αυτή είναι η ελπίδα μου γιατί» όπως εξήγησε «χρειάζεται ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο, οι εξελίξεις δεν είναι απλές και δεν πρέπει να απλοποιούνται και σε σχέση με την πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ και τη στάση της Τουρκίας, η οποία δυστυχώς δεν μας δίνει τη δυνατότητα να είμαστε αισιόδοξοι» είπε.

    Αντίθετα, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, «η Τουρκία θα πρέπει να πάρει μηνύματα από την ΕΕ και εμείς πρέπει να δώσουμε μηνύματα στην ΕΕ για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσει την Τουρκία, εάν συνεχίσει μέχρι την αξιολόγηση της να συμπεριφέρεται με τον τρόπο που μέχρι σήμερα συμπεριφέρεται».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στην έναρξη του δεύτερου γύρου των απευθείας συνομιλιών και είπε ότι «θα είναι ένας δύσκολος γύρος, αυτό το προβλέψαμε από προηγούμενα, όμως είναι αναγκαίος στα πλαίσια της όλης διαδικασίας. Θέλω να πιστεύω ότι οι πολιτικές δυνάμεις θα στηρίξουν τον Πρόεδρο σ αυτή τη δύσκολη προσπάθεια» σημείωσε.

    Κληθείς να σχολιάσει το θέμα της διαρροής εγγράφων του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «το σύνηθες είναι να καταδικάζουν όλοι τη διαρροή εγγράφων. Τι να πω περισσότερο» διερωτήθηκε και σημείωσε πως «έχουμε κουραστεί να στηλιτεύουμε αυτή τη συμπεριφορά».

    Πρόσθεσε πως αυτή τη φορά διέρρευσαν έγγραφα «και από το εσωτερικό μέτωπο αλλά και από αλλού, τα οποία για πολλούς είναι και αποκαλυπτικά. Εχω όμως αρνηθεί να σχολιάσω το περιεχόμενο εγγράφων που έχουν αποκαλυφθεί για λόγους τάξης και για λόγους αρχής» ανέφερε.

    Από κει και πέρα, σημείωσε, «οι διμερείς συναντήσεις με τους ανθρώπους των Ηνωμένων Εθνών και ευρύτερα είναι στην ημερήσια διάταξη της δικής μου δράσης και όλα αυτά τα ζητήματα συζητούνται ασφαλώς με τους εκάστοτε συνομιλητές μου».

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΑΝΕΜΟΣΤΟΒΙΛΟΣ

    Τη συμπάθεια του προς τον κόσμο που έχει πληγεί από τον ανεμοστρόβιλο, που έπληξε την Παρασκευή αρκετές περιοχές της Λευκωσίας, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος συνεχάρη τις κρατικές υπηρεσίες και τον Υπουργό Εσωτερικών για την άμεση ανταπόκρισή τους στις εκκλήσεις του κόσμου για βοήθεια.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, προτού αναχωρήσει για το Λονδίνο και κληθείς να αναφέρει κατά πόσον είναι ικανοποιημένος από την ανταπόκριση των κρατικών υπηρεσιών ύστερα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε: «οι υπηρεσίες λειτούργησαν οργανωμένα και ανταποκρίθηκαν άμεσα». Βεβαίως, συνέχισε, «απευχόμαστε να έχουμε τέτοια φαινόμενα», που χαρακτήρισε σπάνιο, σημειώνοντας ότι ο ίδιος έχει ζήσει και άλλους ανεμοστρόβιλους.

    «Συμβαίνουν αυτά τα φαινόμενα αλλά αυτός ο ανεμοστρόβιλος ήταν επιθετικός και καταστροφικός. Θέλω να εκφράσω τη συμπάθεια μου στον κόσμο που έχει πληγεί, να συγχαρώ τις υπηρεσίες, τον Υπουργό Εσωτερικών και όλες τις υπηρεσίες, τον Επαρχο για την άμεση ανταπόκριση και να τονίσω ότι αναμένω να ολοκληρωθεί η προσπάθεια βοήθειας προς τους πληγέντες», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις δηλώσεις του.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΤΑΟΥΝΕΡ

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν κάλεσε τον Αλεξάντερ Ντάουνερ, Ειδικό Σύμβουλο για το Κυπριακό του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, να είναι προσεκτικός και να επικεντρωθεί στα καθήκοντα που του ανέθεσε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, να πάψει να είναι ``αθυρόστομος``, όπως είπε ο κ. Καρογιάν, χωρίς να προβαίνει ``από εδώ και απ` εκεί σε εκτιμήσεις και αναλύσεις, τις οποίες ούτε ο κυπριακός λαός χρειάζεται ούτε και κανείς ενδιαφέρεται για αυτές του τις εκτιμήσεις``. Σε ερώτηση για το τί πρέπει να γίνει, εάν ο κ. Ντάουνερ συνεχίσει να μην είναι προσεκτικός, ο κ. Καρογιάν δήλωσε ότι ``οφείλουμε όλοι να πάρουμε τις σωστές εκείνες αποφάσεις και, βέβαια, η πολιτική ηγεσία αλλά και η Κυβέρνηση έχουν και τους τρόπους αλλά και τις δυνατότητες, εάν ο ίδιος δεν φροντίσει να αυτοελεγχθεί, να του υποδειχθεί με ένα σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ότι, εδώ στην Κύπρο, έχουμε μια Δημοκρατία και ότι σε αυτή την Κύπρο δεν είναι ιθαγενείς που ζουν``.

    ``Σε αυτό τον τόπο``, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, ``οφείλουν κάποιοι να σέβονται και τους θεσμούς και τα θέσμια, οφείλουν να σέβονται τη Δημοκρατία και να είναι προσεκτικοί σε αυτά που λένε και στο τί κάνουν, γιατί, πολλές φορές, με τις ενέργειες και τις τοποθετήσεις τους δημιουργούν πολύ λανθασμένες εντυπώσεις και, σίγουρα, δεν βοηθούν για την επίτευξη του στόχου``.

    Κληθείς, στο περιθώριο της 5ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου, στο ξενοδοχείο ``Κλεοπάτρα`` της Λευκωσίας, να σχολιάσει τις αντιδράσεις της Τουρκίας στην πρόσφατη Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για το θέμα των αγνοουμένων, ο κ. Καρογιάν δήλωσε ότι ``η Τουρκία, παρά να διαμαρτύρεται για τις Αποφάσεις του ΕΔΑΔ, όπως επίσης και να κατακεραυνώνει διάφορα διεθνή φόρα που την καταδικάζουν για την παρανομία της, η οποία συνεχίζεται εις βάρος της Κύπρου, καλόν είναι να συμμορφωθεί προς τις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου, προς τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να συμμορφωθεί προς το Διεθνές Δίκαιο``.

    [04] ΚΥΠΡΟΣ - ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

    Στόχος των φετινών εκδηλώσεων για την Εβδομάδα Κινητικότητας είναι να μεταφερθεί το μήνυμα ότι είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις των μεταφορών, χωρίς απαραιτήτως να επιβαρύνεται το κλίμα των πόλεων, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Μιχάλης Πολυνείκης σε εκδήλωση του Δήμου Λευκωσίας σε κεντρική λεωφόρο της πρωτεύουσας. Κεντρικό θέμα των εκδηλώσεων φέτος, είπε, είναι «Η Βελτίωση του Κλίματος των Πόλεων», για μια πόλη πιο καθαρή, χωρίς καυσαέρια, με λιγότερα αυτοκίνητα.

    ``Η ανακατανομή του διαθέσιμου οδικού δικτύου και η παροχή ασφαλισμένων και αποτελεσματικών επιλογών διακίνησης αποτελούν τρόπους με τους οποίους θα δοθεί προτεραιότητα σε βιώσιμους και πιο οικολογικούς τρόπους μεταφοράς``. Η δημιουργία, πρόσθεσε, πεζόδρομων και ποδηλατόδρομων στο οδικό δίκτυο μπορεί να προσφέρει μια αποτελεσματική λύση ενώ παράλληλα θα οδηγήσει σε μια καλύτερης ποιότητας ζωή όλους τους πολίτες.

    Αποδεδειγμένα, συνέχισε, η ποιότητα ζωής στις πόλεις επηρεάζεται από τις αρνητικές επιπτώσεις των αυξανόμενων επιπέδων κυκλοφοριακής κίνησης. Η Εβδομάδα Κινητικότητας, είπε ο Υπουργός Γεωργίας, στέλλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την κοινωνία, ότι όλοι μας μπορούμε να συνεισφέρουμε, με το δικό μας τρόπο, στη βελτίωση της κατάστασης. ``Ταυτόχρονα, προβάλλει απτές λύσεις για τη μείωση των επιπτώσεων της διακίνησης στις πόλεις. Το περπάτημα, η ποδηλασία, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ο περιορισμός των άσκοπων μετακινήσεων πρέπει, επιτέλους, να αποτελέσουν μέρος του τρόπου ζωής μας, της καθημερινότητάς μας``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 19 September 2009 - 13:29:13 UTC