Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-09-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - ΣΥΝΕΔΡΙΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
  • [02] ΥΠΕΣ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΑΝΕΜΟΣΤΡΟΒΙΛΟΣ - ΖΗΜΙΕΣ
  • [03] ΕΔΑΔ - ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ - ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [01] ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - ΣΥΝΕΔΡΙΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

    Με την έκδοση κοινής ανακοίνωσης, μέσω της οποίας επαναβεβαιώνονται οι βασικές αρχές που θα πρέπει να διέπουν τη λύση του Κυπριακού, αλλά και οι στόχοι της ε/κ πλευράς σε ό,τι αφορά τη λύση του Κυπριακού, ολοκληρώθηκε η τετραήμερη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν ακόμη, με βάση το περιεχόμενο της ανακοίνωσης, σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και το ορόσημο του Δεκεμβρίου, ότι σε περίπτωση που η Τουρκία δεν συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που ανέλαβε έναντι της ΕΕ, υποχρεώσεις που αφορούν και την Κύπρο, τότε «δεν θα μπορεί να συνεχίσει ανεμπόδιστα χωρίς κυρώσεις στην ενταξιακή της πορεία».

    Υπενθυμίζεται ότι τα θέματα που περιλαμβάνονταν στην ημερήσια διάταξη της τετραήμερης συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου ήταν η πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό και τα ευρωτουρκικά ενόψει της αξιολόγησης της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

    Την ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου ανέγνωσε με την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Σώματος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Οπως είπε, το Εθνικό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει την εμμονή του στην εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης στη βάση των περί Κύπρου ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των Συμφωνιών Υψηλού επιπέδου του 1977 και 1979 για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, λύση που θα πρέπει να επιτυγχάνει την ενότητα του χώρου, του λαού, των θεσμών και της οικονομίας.

    Παράλληλα, όπως ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, το Εθνικό Συμβούλιο κατέληξε στο ότι η λύση θα πρέπει να συνάδει με το διεθνές δίκαιο, τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, το κοινοτικό δίκαιο, καθώς και τις διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και στο ότι η ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να έχει μία και μόνη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια, και να αποτελεί μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Δήλωσε ακόμη ότι, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η λύση πρέπει να προνοεί την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων, με τον τελικό στόχο να είναι η αποστρατικοποίηση της Κύπρου με την απομάκρυνση και των Βρετανικών Βάσεων.

    Παράλληλα, τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου συμφώνησαν όπως, πριν από τη λύση του Κυπριακού, διενεργηθεί απογραφή πληθυσμού από αξιόπιστο διεθνή οργανισμό.

    Συμφώνησαν, επίσης, όπως δηλώσουν τη στήριξη τους στη θέση και τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για την επείγουσα ανάγκη απογραφής πληθυσμού, ιδιοκτησίας και χρήσης γης, εκφράζοντας παράλληλα στήριξη στις προσπάθειες του Προέδρου για μορατόριουμ στην εκμετάλλευση προσφυγικών περιουσιών και την απόδοση της λεγόμενης ιθαγένειας του ψευδοκράτους.

    Επίσης, κατέληξαν στο ότι θα πρέπει να υπάρξει «αποκατάσταση της κυριαρχίας, ανεξαρτησίας, εδαφικής ακεραιτότητας και ενότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας" και ότι "στην ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος μέλος της ΕΕ, δεν νοούνται εγγυητές και εγγυήσεις».

    Ο κ. Στεφάνου είπε ακόμη πως τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου κατέληξαν στο ότι η αποκατάσταση των βασικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων, περιλαμβανομένου και του δικαιώματος των προσφύγων για επιστροφή στα σπίτια και τις περιουσίες τους, αποτελεί επίσης απαραίτητη προϋπόθεση για τη λύση.

    «Η παράνομη δόμηση σε ελληνοκυπριακές περιουσίες υπονομεύει την εφαρμογή της πιο πάνω αρχής και δημιουργεί νέα τετελεσμένα, που αποσκοπούν στην απόκτηση πολιτικών πλεονεκτημάτων στο πλαίσιο της συζήτησης για συνολική διευθέτηση», αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση, και επισημαίνεται πως «πρέπει να διατρανωθεί ο σεβασμός και η αποκατάσταση στις τέσσερεις ελευθερίες» και γίνεται λόγος για «αποκλεισμό των μόνιμων παρεκκλίσεων από το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε στη συνέχεια πως τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου συμφώνησαν επίσης ότι «η λύση πρέπει να είναι προϊόν συμφωνίας μεταξύ των δυο ηγετών και όχι αποτέλεσμα επιβολής εκ των έξω» και πως «μόνο μια τέτοια συμφωνία μπορεί να παραπεμφθεί σε δημοψήφισμα».

    «Αποκλείεται η όποια μορφή επιδιαιτησίας, καθώς και η επιβολή χρονοδιαγραμμάτων", πρόσθεσε, αναγιγνώσκοντας την ανακοίνωση.

    Για το Κυπριακό και την πορεία των απευθείας διαπραγματεύσεων, το Εθνικό Συμβούλιο αποφάσισε τη σύσταση συμβουλευτικής υποεπιτροπής με τη συμμετοχή των κομμάτων, για σκοπούς επεξεργασίας θέσεων και προτάσεων προς υποβοήθηση του Προέδρου της Δημοκρατίας στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης.

    Σε ό,τι αφορά τα ευρωτουρκικά και το χρονικό ορόσημο του Δεκεμβρίου, ο κ. Στεφάνου ανέφερε πως το Εθνικό Συμβούλιο ξεκαθάρισε πως στόχος είναι η αξιοποίηση του ορόσημου του Δεκέμβρη για την προώθηση της επίλυσης του Κυπριακού.

    Στην κοινή ανακοίνωση ξεκαθαρίζεται ακόμη πως «η Τουρκία έχει αναλάβει υποχρεώσεις έναντι της ΕΕ και των κρατών μελών της, που αφορούν και την Κυπριακή Δημοκρατία και το Κυπριακό, στις οποίες οφείλει να συμμορφωθεί, αλλιώς η Τουρκία δεν θα μπορεί να συνεχίσει ανεμπόδιστα, χωρίς κυρώσεις, την ενταξιακή της πορεία».

    Συμφωνήθηκε τέλος πως για την καλύτερη αξιοποίηση του ορόσημου του Δεκεμβρίου, για αξιοποίηση της Ευρώπης και άλλων χωρών που μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο, «τα κόμματα και το Κοινοβούλιο θα αναλάβουν ρόλους στη βάση των θέσεων που έχουν αποφασιστεί για τα ευρωτουρκικά».

    Σημειώνεται πως, παρόλο που τα κόμματα κατέληξαν ομόφωνα στο περιεχόμενο της ανακοίνωσης, σε ορισμένα θέματα διατηρούν τις θέσεις τους.

    Ερωτηθείς για το κατά πόσο, με βάση τις παραμέτρους που έχουν συμφωνηθεί σε ό,τι αφορά τη λύση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αλλάξει πλέον στρατηγική, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος παρέπεμψε στο κοινό ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο, όπως είπε, προέκυψε μετά από συζήτηση τεσσάρων ημερών μεταξύ των κομμάτων και το οποίο «είναι πολύ σαφές».

    Κληθείς να διευκρινίσει αν η παράμετρος που κάνει λόγο για αποχώρηση όλων των εποίκων αλλάζει τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι θα μπορούσε να δεχτεί έναν αριθμό εποίκων, ο κ. Στεφάνου επανέλαβε πως «το ανακοινωθέν είναι σαφές», σημειώνοντας πως ο ίδιος δεν έχει τίποτα να προσθέσει και τίποτα να αφαιρέσει.

    [02] ΥΠΕΣ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΑΝΕΜΟΣΤΡΟΒΙΛΟΣ - ΖΗΜΙΕΣ

    Ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης διαβεβαίωσε ότι το κράτος θα σταθεί αρωγός στους πληγέντες από τον ανεμοστρόβιλο που έπληξε την Παρασκευή περιοχές της Λευκωσίας.

    Ο κ. Συλικιώτης, ο οποίος επισκέφθηκε το κέντρο διαχείρισης κρίσεων της Αστυνομίας και στη συνέχεια περιόδευσε τα Λατσιά, που υπέστησαν τις μεγαλύτερες ζημιές από τον ανεμοστρόβιλο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι το πρώτιστο είναι να αποκατασταθούν τα προβλήματα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης που προέκυψαν, και να βοηθηθεί ο κόσμος στις πληγείσες περιοχές, προκειμένου να περάσει ένα ήσυχο βράδυ.

    ``Είναι από ευτύχημα που δεν είχαμε θύματα``, ανέφερε σε τηλεφωνική επικοινωνία με το ΚΥΠΕ ο κ. Συλικιώτης, στο περιθώριο περιοδείας του στα Λατσιά.

    [03] ΕΔΑΔ - ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ - ΤΟΥΡΚΙΑ

    Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΕΔΑΔ) εξέδωσε την τελική της απόφαση στην υπόθεση «Βαρνάβα και λοιποί εναντίον της Τουρκίας» που αφορά 18 Ελληνοκύπριους, εννέα από τους οποίους είναι αγνοούμενοι.

    Η απόφαση είναι καταδικαστική για την Τουρκία εναντίον της οποίας το Δικαστήριο επιδίκασε αποζημιώσεις ύψους 12 χιλιάδων ευρώ για ηθική βλάβη και οκτώ χιλιάδων ευρώ για δικαστικά έξοδα στον κάθε προσφεύγοντα συγγενή των αγνοουμένων.

    Το Δικαστήριο έκρινε ένοχη την Τουρκία για παραβίαση του Άρθρου 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σε σχέση με την μη διεξαγωγή αποτελεσματικής έρευνας για διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 18 September 2009 - 17:29:14 UTC