Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-08-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΗΛΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ - ΔΕΑ - ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΛΕΙΨΑΝΩΝ

  • [01] ΗΛΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ - ΔΕΑ - ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΛΕΙΨΑΝΩΝ

    Η πρόσφατη ταυτοποίηση των λειψάνων των πέντε εθνοφρουρών που είχαν εκτελεστεί στο Τζιάος και ήταν αγνοούμενοι, η οποία επιτεύχθηκε στα πλαίσια των εργασιών της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ), έδωσε σημαντικές πληροφορίες και απαντήσεις τις οποίες δικαιούνται οι ενδιαφερόμενες οικογένειες, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος της ε/κ πλευράς στη ΔΕΑ Ηλίας Γεωργιάδης.

    Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει το γεγονός της ταυτοποίησης των λειψάνων των πέντε αυτών αγνοουμένων, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι το κράτος και η κοινωνία μπορούν τώρα να αποδώσουν τις νενομισμένες τιμές, να γίνει η θρησκευτική ταφή των λειψάνων ``και οι συγγενείς να βρουν σιγά σιγά έστω και ένα μικρό βαθμό ηρεμίας και να απαμβλυνθεί έστω και λίγο ο πόνος τους``.

    Η ΔΕΑ, ανέφερε, εργάζεται υπό άκρως δύσκολες περιστάσεις και ενεργεί πάντοτε στα πλαίσια των όρων εντολής που διέπουν τη λειτουργία της. ``Προσπάθειά της είναι η αξιοποίηση όλων των πληροφοριών που κατά καιρούς περιέρχεται στη γνώση της, με στόχο να δοθούν συγκεκριμένες και επιστημονικά ελεγμένες απαντήσεις για όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό αγνοουμένων``, ανέφερε.

    Η Επιτροπή, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Γεωργιάδης, με πλήρη επίγνωση των τραγικών συνθηκών που βιώνουν για δεκαετίες οι οικογένειες των αγνοουμένων και της ιδιαίτερα λεπτής ανθρωπιστικής αποστολής της, θα συνεχίσει το δύσκολο έργο της, στο οποίο αναμένει την υπεύθυνη στήριξη και βοήθεια όλων, ώστε να διατηρηθεί ένα θετικό και παραγωγικό κλίμα, ``απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα``.

    Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι μέχρι σήμερα η ΔΕΑ έχει προβεί σε εκταφές σε περισσότερους από 260 χώρους σε ολόκληρη την Κύπρο, όπου σύμφωνα με πληροφορίες τάφηκαν αγνοούμενα πρόσωπα, με αποτέλεσμα την ανεύρεση σε 120 τοποθεσίες οστών που υπολογίζεται ότι ανήκουν σε πάνω από 500 άτομα.

    Απ` αυτά έχει ολοκληρωθεί η επιστημονική διαδικασία ταυτοποίησης 172 ατόμων Ε/κ και Τ/κ, εκ των οποίων 96 ήταν στους καταλόγους των Ε/κ αγνοουμένων και 32 στον κατάλογο των πεσόντων Ε/κ. Τα οστά έχουν επιστραφεί στους οικείους τους. Η διαδικασία ταυτοποίησης στο ανθρωπολογικό εργαστήριο της ΔΕΑ, πρόσθεσε, συνεχίζεται, και το Σεπτέμβριο αναμένεται να υπάρξουν και άλλα αποτελέσματα.

    Κληθείς να πει εάν ο Τούρκος φωτογράφος Εργκίν Κονουκσεβέρ έδωσε κατάθεση στη ΔΕΑ, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι πριν από 15 περίπου χρόνια είχε κληθεί και απάντησε σε ερωτήσεις του τότε Ελβετού μέλους της Επιτροπής.

    Η κατάθεση, όπως παρουσιάστηκε τότε στην Επιτροπή από τους Τ/κ, για το συγκεκριμένο περιστατικό δεν κατέστη δυνατό να διασταυρωθεί με καταθέσεις άλλων ατόμων που ήταν παρόντες στη σύλληψη των πέντε εθνοφρουρών και δεν είχε αναφέρθει σε λεπτομέριες, στις οποίες αναφέρθηκε στις πρόσφατες δηλώσεις του, κατέληξε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 13 August 2009 - 15:29:12 UTC