Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-07-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΤΥΜΒΟΣ - ΔΕΗΣΗ
  • [03] ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • [04] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - ΕΙΣΒΟΛΗ - ΜΗΝΥΜΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Στη διαπίστωση ότι οι θέσεις των δύο πλευρών στην Κύπρο είναι διαμετρικά αντίθετες όσον αφορά τη μορφή του νέου κράτους που θα προκύψει από τη λύση του Κυπριακού, προέβη σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι η ε/κ πλευρά δεν αποδέχεται τη θέση της τουρκικής πλευράς περί νέου συνεταιρικού κράτους.

    Σε δηλώσεις ύστερα από το θρησκευτικό μνημόσυνο για τους πεσόντες της τουρκικής εισβολής, που τελέστηκε στην εκκλησία Παναγίας Φανερωμένης στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ``η σημερινή ημέρα επιτάσσει οι θύμησες να μείνουν ζωντανές, αλλά και την ίδια ώρα να εντείνουμε τις προσπάθειές μας να τερματιστούν τα τετελεσμένα της εισβολής και της κατοχής, τα οποία δυστυχώς, με την πάροδο του χρόνου, πολλαπλασιάζονται και γίνονται ολοένα και χειρότερα``.

    ``Τιμώντας τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, μπαίνοντας προδομένοι στα τανκς με τα πολυβόλα του Αττίλα, θέλω να πω ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε η θυσία αυτών των ανθρώπων να δικαιωθεί, να καταλήξουμε το συντομότερο δυνατό σε μία λύση η οποία θα μας δίνει ένα λειτουργικό κράτος, θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες ολόκληρου του κυπριακού λαού, χωρίς ξένους να έχουν το δικαίωμα να επεμβαίνουν στα εσωτερικά μας``, είπε.

    Πρόσθεσε ότι ``βεβαίως το μήνυμα είναι ότι ποτέ πια φασισμός και ποτέ πια υποχωρήσεις σε ό,τι αφορά τα θέματα της δημοκρατίας``.

    ``Πρέπει όλοι μαζί να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία όπως υπερασπιζόμαστε την πατρίδα μας``, είπε.

    Ερωτηθείς εάν η λύση του Κυπριακού θα ήταν το καλύτερο μνημόσυνο για τους πεσόντες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε ``ασφαλώς`` και σημείωσε ότι ``η Κύπρος έχει μέλλον``.

    Σε ερώτηση όσον αφορά δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ περί σύστασης νέου συνεταιρικού κράτους, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι αυτή είναι ``η θέση της τουρκικής πλευράς, την οποία γνωρίζουμε και ασφαλώς δεν αποδεχόμαστε, και αυτά είναι επίσης γνωστά``.

    ``Είπαμε τις θέσεις μας, οι οποίες απορρίπτουν αυτές τις θέσεις και του κ. Ταλάτ και της Αγκυρας προχθές, τιμώντας τους αγωνιστές της δημοκρατίας και τους ανθρώπους που έδωσαν τη ζωή τους για να αναχαιτιστεί η τουρκική εισβολή. Κατά συνέπεια, είναι γεγονός, είναι διαπίστωση ότι έχουμε σε αυτά τα ζητήματα διαμετρικά αντίθετες απόψεις``, πρόσθεσε.

    Μετά το μνημόσυνο έγινε παράκληση για απελευθέρωση της Κύπρου και εκφωνήθηκε επιμνημόσυνος λόγος από τον Υπουργό Αμυνας Κώστα Παπακώστα. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΤΥΜΒΟΣ - ΔΕΗΣΗ

    Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, του Υπουργού Αμυνας Κώστα Παπακώστα, του Υπουργού Εξωτερικών Μάρκου Κυπριανού, εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας καθώς επίσης και αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων, πραγματοποιήθηκε το πρωί στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών κατά την τουρκική εισβολή του 1974.

    Αγημα της Εθνικής Φρουράς και η φιλαρμονικής της Αστυνομίας απένειμε τιμές στους πεσόντες κατά τη διάρκεια του μαύρου Ιουλίου του 1974. Της επιμνημόσυνης δέησης ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Τύμβου από τον Πρόεδρο Χριστόφια, εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής Μάριου Καρογιάν, από αρχηγούς και εκπροσώπους κομμάτων, από Ελληνες Βουλευτές και άλλους επισήμους.

    Κατά τη διάρκεια της τελετής ρίφθηκαν βολές, αναγνώστηκε το προσκλητήριο πεσόντων, ενώ παιδιά από Συστήματα Προσκόπων κατέθεσαν στεφάνια σε όλους τους τάφους του κοιμητηρίου.

    [03] ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Συμπληρώνονται σήμερα 35 χρόνια από την τουρκική εισβολή και κατοχή του 37% τους εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις συνέπειες των οποίων ακόμη βιώνει η Κύπρος.

    Με αφορμή την επέτειο της αποφράδας ημέρας, οργανώνονται σήμερα εκδηλώσεις μνήμης για τους πεσόντες, δεήσεις για τους αγνοούμενους με τις οποίες ο κυπριακός ελληνισμός θυμάται και καταδικάζει την τουρκική εισβολή.

    Στις 5.30 το πρωί, ώρα που άρχισε η εισβολή του Αττίλα, ήχησαν οι σειρήνες στις ελεύθερες περιοχές.

    Στις 0800 πραγματοποιήθηκε στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών κατά την τουρκική εισβολή του 1974, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας καθώς επίσης και αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων.

    [04] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - ΕΙΣΒΟΛΗ - ΜΗΝΥΜΑ

    Τη διαβεβαίωση ότι «τριανταπέντε χρόνια από την Κυπριακή τραγωδία, η Ελλάδα, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες δεν ξεχνούν» και συνεχίζουν να αγωνίζονται μέχρι την τελική δικαίωση - για να πέσει το τελευταίο τείχος, που ορθώνεται ακόμη σε ευρωπαϊκό έδαφος, επανέλαβε ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στο μήνυμα του για την επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

    Ο κ. Καραμανλής παράλληλα επαναβεβαιώνει τη σταθερή προσήλωση ολόκληρου του Ελληνισμού στο στόχο της οριστικής, δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.

    Υπογραμμίζει στο μήνυμα του, ότι «η επέτειος της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο είναι ημέρα μνήμης και τιμής. Είναι, ταυτόχρονα, αφορμή επαναβεβαίωσης της σταθερής προσήλωσης ολόκληρου του Ελληνισμού στο στόχο της οριστικής, δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 20 July 2009 - 11:29:19 UTC