Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-05-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΚΥΠΡΟΥ
  • [02] ΥΠΕΞ ΗΠΑ -ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΕΛΛΗΝΑΣ ΥΦΕΞ - ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΝΑΡΞΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΚΥΠΡΟΥ

    Η προσέλκυση ξένων επενδύσεων είναι η μεγάλη πρόκληση και η μεγάλη ευκαιρία για την Κύπρο, το νέο διακύβευμα, για το οποίο καλούμαστε να εργαστούμε μεθοδικά, ουσιαστικά και αποτελεσματικά, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας κηρύττοντας την έναρξη της 34ης Διεθνούς Εκθεσης Κύπρου.

    Επεσήμανε ότι η Κύπρος έχει τους χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές στην Ευρώπη, καθώς και ευνοϊκό πλέγμα συμβάσεων και συμφωνιών διπλής φορολογίας. Η συμφωνία με τη Ρωσική Ομοσπονδία για την αποφυγή της διπλής φορολογίας, αλλά και την αφαίρεση της Κύπρου από την ούτω καλούμενη μαύρη λίστα αποτελούν μια τεράστια επιτυχία και ώθηση στον τομέα αυτό, πρόσθεσε.

    «Επιδιώκουμε να τοποθετηθεί η Κύπρος στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη και να ενεργοποιήσουμε, στο μέγιστο, την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων». Στόχος, είπε, είναι η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας, για να αναδειχθεί σε ένα σύγχρονο διεθνές επιχειρηματικό κέντρο και κέντρο παροχής υπηρεσιών και προς επίτευξη του στόχου αυτού, αξιοποιούμε κάθε ευκαιρία που μας δίνεται ενώ ήδη έχουν πραγματοποιηθεί και θα πραγματοποιηθούν εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2009 σειρά σεμιναρίων σε χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Αμερικής.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στην πολιτική της Κυβέρνησης σε όλο το φάσμα του εμπορίου και της οικονομίας. Ο τομέας της ενέργειας, είπε, βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων της Κυβέρνησης και κάνει σημαντικά βήματα όπως η ελευθεροποίηση της αγοράς ηλεκτρισμού, ανοίγοντας περίπου το 35% στον ελεύθερο ανταγωνισμό, η ελευθεροποίηση της αγοράς πετρελαιοειδών με κατάργηση των σταυροειδών επιδοτήσεων μεταξύ των διαφόρων καυσίμων, η διαμόρφωση των τιμών με βάση τους κανόνες της αγοράς και την προσαρμογή της φορολογίας, η δημιουργία τερματικών αποθήκευσης στρατηγικών και λειτουργικών αποθεμάτων πετρελαιοειδών και η εφαρμογή προγραμμάτων ανάπτυξης και χρήσης τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας, εκμετάλλευσης των εγχώριων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και προστασίας του περιβάλλοντος από τη βιομηχανική ρύπανση.

    Επιπλέον, η προώθηση καυσίμων και άλλων μορφών ενέργειας φιλικότερων προς το περιβάλλον, όπως το φυσικό αέριο, μέσω της δημιουργίας του χερσαίου τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βασιλικό, και η ενδυνάμωση του γεωστρατηγικού ρόλου της χώρας, μέσω της καταγραφής του ενεργειακού δυναμικού εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Στοχεύουν επίσης, είπε, στην ύπαρξη ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη της βιομηχανίας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της επιχειρηματικότητας, πολιτική που συνάδει με τις κατευθυντήριες γραμμές και συστάσεις της ΕΕ. «Ιδιαίτερα την περίοδο αυτή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αντιπροσωπεύουν το 99% των κυπριακών επιχειρήσεων, έχουν να διαδραματίσουν πρωταρχικό ρόλο για μια οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη μέσω της δημιουργίας εισοδήματος και θέσεων απασχόλησης».

    «Η προώθηση της καινοτομίας, της έρευνας και της εφαρμογής νέων τεχνολογιών αποτελεί, επίσης, ένα από τους βασικούς στρατηγικούς μας στόχους». Μεταξύ άλλων, συνέχισε, το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού προωθεί δραστηριότητες όπως, τη δημιουργία του Επιστημονικού Τεχνολογικού Πάρκου, τη λειτουργία εκκολαπτηρίων επιχειρήσεων και τη χορηγία του Βραβείου Καινοτομίας και του Διαγωνισμού Επιχειρηματικότητας.

    Αναφέρθηκε ακόμη στην ενίσχυση της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού και τόνισε ότι «ο ενημερωμένος καταναλωτής είναι βασικός μοχλός και ρυθμιστής του υγιούς ανταγωνισμού και, κατά συνέπεια, της ομαλής λειτουργίας της αγοράς».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι η Διεθνής Εκθεση Κύπρου διαθέτει μια πετυχημένη ιστορική παρουσία τριών δεκαετιών και είναι ένας από τους πιο σημαντικούς θεσμούς που έχουν εδραιωθεί στον τόπο μας. Η ιδιαιτερότητα της φετινής 34ης Διεθνούς Εκθεσης, είπε, έγκειται στο γεγονός ότι πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική συγκυρία για την παγκόσμια οικονομία. Η χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων 80 ετών δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστη καμιά χώρα ή γεωγραφική περιοχή στον κόσμο και έχει επηρεάσει και την Κύπρο. Ωστόσο, συμπλήρωσε, η κυπριακή οικονομία σε σύγκριση με οικονομίες άλλων χωρών, έχει αποδείξει ότι διαθέτει ισχυρές αντιστάσεις και αντοχές.

    Υπενθύμισε την κοινή διαπίστωση ότι ο σημαντικότερος λόγος αποφυγής από το δικό μας τραπεζικό σύστημα των οδυνηρών κλυδωνισμών και αναταράξεων υπήρξε η μη διασύνδεσή του με τοξικά προϊόντα. Αυτό, είπε, έγινε γιατί την κυπριακή οικονομία θωρακίζει ένα ισχυρό θεσμικό πλαίσιο, υπάρχει πλήρης σεβασμός της ανεξαρτησίας όλων των εποπτικών Αρχών από τον Πρόεδρο και την Κυβέρνηση και πιστή τήρηση εκ μέρους τους όλων των προστατευτικών διατάξεων χωρίς εκπτώσεις και υποχωρήσεις. «Μέλημά μας είναι η διατήρηση και η ενδυνάμωση της αξιοπιστίας του τραπεζικού και χρηματοοικονομικού μας συστήματος, διατηρώντας την ίδια στιγμή και την απαραίτητη ευελιξία για την προαγωγή των στόχων μετατροπής της Κύπρου σε ισχυρό χρηματοοικονομικό και επενδυτικό κέντρο».

    Τα οικονομικά δεδομένα, είπε, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η κυπριακή οικονομία αντέχει στα κτυπήματα της κρίσης και παρουσιάζει μειωμένους μεν, πλην όμως θετικούς δείκτες. «Παρά τα ικανοποιητικά αυτά οικονομικά δεδομένα δεν επαναπαυόμαστε. Το δεύτερο εξάμηνο αυτού του χρόνου αναμένεται να είναι δύσκολο». Λαμβάνονται, σημείωσε, όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε η κρίση να προκαλέσει τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις στην οικονομία.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στα στοχευμένα μέτρα της Κυβέρνησης προς τους τομείς που αναμένεται να αντιμετωπίσουν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις, όπως είναι ο τουρισμός, ο κατασκευαστικός τομέας, και το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ανέλαβε, είπε, την ευθύνη για τη διακυβέρνηση της χώρας, στη βάση ενός συγκεκριμένου και ολοκληρωμένου προγράμματος «που περιλαμβάνει σειρά στόχων και πρωτοβουλιών προκειμένου να επιτευχθεί μια δίκαιη λύση στο Κυπριακό και να βρεθεί η χώρα μας και οι πολίτες της με περισσότερες δυνατότητες προσωπικής και συλλογικής ευημερίας σε μια πιο δίκαιη κοινωνία».

    Το 2008, είπε, πετύχαμε τον τρίτο καλύτερο ρυθμό ανάπτυξης στην ΕΕ ύψους 3,7%. «Σύμφωνα μάλιστα, και με επίσημα στοιχεία της ΕΕ, η Κύπρος πιθανόν, κατά το 2009, να έχει τον ψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης εντός της Ευρωζώνης, επιτυγχάνοντας το πρώτο τρίμηνο του 2009 ρυθμό ανάπτυξης 1,6%». Πετύχαμε, συνέχισε, σημαντική μείωση του δημοσίου χρέους, από περίπου 60% ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος κατά το 2007, σε 49% κατά το 2008. Επιτεύχθηκε η συγκράτηση του πληθωρισμού κοντά στο μέσο όρο της Ευρωζώνης και περιορίσαμε τη φοροδιαφυγή, πρόσθεσε.

    Σημείωσε δε την οικονομική στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων ομάδων του πληθυσμού, της προοδευτικής όπως είπε στεγαστικής πολιτικής για τα νεαρά ζευγάρια, την πορεία επίλυσης των προβλημάτων του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και διασφάλισης της βιωσιμότητάς του για τα επόμενα 40 χρόνια. «Πολύ σύντομα θα επιστρέψουν στο Ταμείο 200 εκ. ευρώ, πράγμα που θα έχει συνέχεια για τα επόμενα χρόνια».

    Μέσα στο πλαίσιο υλοποίησης των προγραμματικών δεσμεύσεων, είπε, έχει εντατικοποιηθεί ο ρυθμός έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας σε εκτοπισθείσες οικογένειες για οικιστικές μονάδες σε Οικισμούς Στέγασης Εκτοπισθέντων και σε κρατικά οικόπεδα αυτοστέγασης. «Με την τελευταία απόφασή του στις 20 Μαΐου, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας για 1.223 μονάδες κατοικίας, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των τίτλων ιδιοκτησίας να ξεπερνά τις 6.000. Επίσης, μέχρι το τέλος του 2009, θα διαχωριστούν 815 περίπου οικόπεδα για αυτοστέγαση που θα παραχωρηθούν σε δικαιούχους εκτοπισθέντες, ενώ μέσα στο 2010 θα διαχωριστούν ακόμα 564, καλύπτοντας έτσι το σύνολο των αναγκών».

    Αναφέρθηκε επίσης στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 20 Μαΐου και στη ρύθμιση, με την έγκριση δύο νομοσχεδίων, της απασχόλησης των Εκτάκτων Υπαλλήλων στη Δημόσια Υπηρεσία. Ξεκινήσαμε, πρόσθεσε, τις μηχανές για αντιμετώπιση και επίλυση του κυκλοφοριακού, ενός άλλου μείζονος προβλήματος που, επίσης, μας ταλαιπωρεί εδώ και πολλά χρόνια.

    «Ολα όσα πετύχαμε μέχρι σήμερα είναι μόνο η αρχή. Μια αρχή δυναμική και ελπιδοφόρα που μας κάνει να επιδιώκουμε με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση την υλοποίηση των στόχων μας. Επιδιώκουμε να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια της χώρας μας και να αναπτύξουμε την εξαγωγική της δραστηριότητα».

    Με ένα ολοκληρωμένο σύγχρονο σχέδιο δράσης, ανέφερε, έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για τη σταδιακή αύξηση των εξαγωγών. «Διαμορφώνουμε τις συνθήκες για την προώθηση των προϊόντων και των υπηρεσιών μας στις διεθνείς αγορές. Από την Ευρώπη ως τις Η.Π.Α. και από τα Βαλκάνια ως την Κίνα».

    Σημείωσε δε ότι οι εγχώριες εξαγωγές κατά το 2008 είχαν αυξηθεί κατά 8% περίπου, σε σχέση με το 2007, που αποτελεί θετική ένδειξη. «Κατά το τρέχον έτος, προγραμματίζουμε να ενισχύσουμε, ακόμη περισσότερο, το ρόλο και τη σημασία της οικονομικής διπλωματίας, με την ίδρυση νέων Εμπορικών Κέντρων και τοποθέτηση Εμπορικών Συμβούλων σε αγορές που παρουσιάζουν ενθαρρυντικές προοπτικές, δημιουργώντας έτσι μια βάση για την επέκτασή μας σε νέες αγορές».

    Στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου, ανέφερε ότι το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού έχει προχωρήσει στην ανάπτυξη του Προγράμματος «Επιχειρείτε Διαδικτυακά», το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο συγκεκριμένου στρατηγικού σχεδίου και σχεδίου δράσης.

    [02] ΥΠΕΞ ΗΠΑ -ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Τη δέσμευση των ΗΠΑ στην επανένωση της Κύπρου σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων, επανέλαβε η Αμερικανίδα Yπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, σε τελετή που έλαβε χώρα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με συμμετοχή του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου και των οργανωτών του 25ου συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ και της Ενιαίας Προσπάθειας.

    Στη διάρκεια της τελετής δόθηκε στην κ. Κλίντον ειδική πλακέτα ως αναγνώριση του ενδιαφέροντός της για τα θέματα που απασχολούν την ελληνοαμερικανική κοινότητα.

    Παραλαμβάνοντας τη διάκριση, η κ. Κλίντον είπε πως αναγνωρίζει ότι το Κυπριακό και η επαναλειτουργία της Χάλκης είναι δύσκολα ζητήματα.

    [03] ΕΛΛΗΝΑΣ ΥΦΕΞ - ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Το σαφές μήνυμα ότι οι σχέσεις της Ευρώπης και της Ελλάδας με την Τουρκία περνάνε μέσα από την πορεία επίλυσης του Κυπριακού, έστειλε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, από το βήμα του Συνεδρίου Αμυνας, Ασφάλειας, Ενέργειας και Πολιτικής Αεροπορίας με θέμα «Ελληνική Εξωτερική Πολιτική στο Διεθνές Περιβάλλον».

    Ο κ. Βαρβιτσιώτης ζήτησε από την Τουρκία πλήρη προσαρμογή στα ευρωπαϊκά κριτήρια και επανέλαβε ότι ο κύριος στόχος της πολιτικής της Ελλάδας παραμένει η επίλυση του Κυπριακού. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, είπε ότι δεν υπάρχουν λευκές επιταγές, επισημαίνοντας πως «η Τουρκία καλείται να προχωρήσει σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις» καθώς και ότι «οι σχέσεις καλής γειτονίας και ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο είναι προαπαιτούμενα».

    Επεσήμανε ότι «η Τουρκία θα κριθεί όταν έρθει η ώρα από τους Ευρωπαίους» και πρόσθεσε: «Ζητάμε από την Τουρκία πλήρη προσαρμογή στα ευρωπαϊκά κριτήρια, αλλά με την ίδια καθαρότητα δεν παρασυρόμαστε στο να αμφισβητούμε την προοπτική της πλήρους ένταξης».

    [04] ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΝΑΡΞΗ

    Ομαλά άρχισαν την Παρασκευή οι Παγκύπριες Εξετάσεις του 2009, με πρώτο υποχρεωτικό μάθημα για όλους τους υποψηφίους αυτό των Νέων Ελληνικών, όπου παρεκάθησαν στις εξετάσεις 9.324 υποψήφιοι φοιτητές, από τους 9.543 που έχουν δηλώσει συμμετοχή.

    ``Ολα τα θέματα του εξεταστικού δοκιμίου βασίστηκαν στην εξεταστέα ύλη, όπως αυτή καθορίζεται στον Οδηγό Εξετάσεων και διατυπώθηκαν με σαφήνεια``, είπε σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας, Μιχάλης Νικολάου.

    ``Τόσο τα κείμενα όσο και η παραγωγή επικοινωνιακού λόγου``, πρόσθεσε, ``αναφέρονταν σε επίκαιρα οικολογικά θέματα, για τα οποία οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν, με κριτική σκέψη, τις δικές τους ιδέες``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 22 May 2009 - 19:29:12 UTC