Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-02-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΓΕΡΟΥΣΙΑΤΗΣ ΙΛΙΝΟΙΣ - ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΕ ΚΥΠΡΟ-ΕΛΛΑΔΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΗΔΕΙΑ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΕΕ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΓΕΡΟΥΣΙΑΤΗΣ ΙΛΙΝΟΙΣ - ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΕ ΚΥΠΡΟ-ΕΛΛΑΔΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ

    Περιοδεία στο τρίγωνο Λευκωσία - Αθήνα - Αγκυρα ξεκινά ο υπαρχηγός της δημοκρατικής πλειοψηφίας των ΗΠΑ, γερουσιαστής του Ιλινόις Ρίτσαρντ Ντάρμπιν, με κύριο στόχο τη διερεύνηση της κατάστασης στην Κύπρο.

    Στα πρώτα δύο κομμάτια της περιοδείας του, σε Λευκωσία και Αθήνα, θα τον συνοδεύει ο Ελληνοαμερικανός πολιτειακός Υπουργός Οικονομικών του Ιλινόις και στενός φίλος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, Αλέξης Γιαννούλιας, ενώ στην Αγκυρα κατά πάσα πιθανότητα θα είναι μαζί του ο συμπρόεδρος της Ομάδας Φίλων της Τουρκίας στο Κογκρέσο, βουλευτής Φλόριδας, Ρόμπερτ Γουέξλερ.

    Ο κ. Ντάρμπιν πέραν ότι θεωρείται ένας από τους ισχυρότερους πολιτικούς άνδρες της χώρας, είναι και ένας από τους στενότερους συμμάχους του Ομπάμα και η επίσκεψη του θεωρείται σημαντική. Ωστόσο, όπως διευκρινίζει με δήλωσή του, δεν έρχεται ως αντιπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης.

    «Η θέση του κ. Ντάρμπιν ως μέλος της ηγεσίας της Γερουσίας και της επιτροπής διάθεσης των κονδυλίων συνοδεύεται με την ευθύνη να ηγείται αντιπροσωπειών σε επίσημες επισκέψεις με ανώτερους αξιωματούχους ξένων κυβερνήσεων για θέματα που επηρεάζουν τις διμερείς και περιφερειακές σχέσεις των ΗΠΑ. Η περιοδεία θα δώσει στον κ. Ντάρμπιν τη δυνατότητα να γνωρίσει από πρώτο χέρι την πρόοδο στην περιοχή και τις προκλήσεις που υπάρχουν ακόμη μπροστά μας», αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου του.

    Η επίσκεψη Ντάρμπιν είχε σχεδιαστεί για τα μέσα Νοεμβρίου, ωστόσο αναβλήθηκε εξαιτίας του θανάτου της κόρης του. Ο γερουσιαστής του Ιλινόις αναφέρει σε δήλωσή του ότι «για περισσότερο από μία γενιά, η κατάσταση στην Κύπρο άφησε ένα νησί και μία περιοχή διηρημένα. Η Κύπρος, η Ελλάδα και η Τουρκία είναι όλες ζωτικές σύμμαχοι των ΗΠΑ και σημαντικές στην περιοχή. Ελπίζουμε όλοι πως μία ειρηνική και διαρκής διευθέτηση μπορεί να επιτευχθεί».

    Πέραν του Κυπριακού, ο κ. Ντάρμπιν θα συζητήσει άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με επισήμους της Ελλάδας και της Τουρκίας. Βάσει του προγράμματος που δόθηκε στη δημοσιότητα, στην Αθήνα ο κ. Ντάρμπιν θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, αξιωματούχους του Υπουργείου Εξωτερικών, μέλη του Κοινοβουλίου, τον Αμερικανό Πρεσβευτή και αξιωματούχους της αμερικανικής πρεσβείας.

    Στην Αγκυρα θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ, τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Τσεμίλ Τσιτσέκ κι αξιωματούχους του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ σχεδιάζει να επισκεφθεί στην Κωνσταντινούπολη τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στο Φανάρι.

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΗΔΕΙΑ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η περίπτωση της Σωτήρας Γεωργίου και των δύο παιδιών της αναδεικνύει την πτυχή της δολοφονίας αμάχων κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής, ανέφερε στην ομιλία του στην κηδεία της Σωτήρας και των παιδιών της στην εκκλησία Αγίας Παρασκευής στους Εργάτες, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου. Τα οστά της μητέρας και των δυο παιδιών της, Μαίρης, 7 ετών και Γιαννάκη, 9 μηνών, ανακαλύφθηκαν σε ομαδικό τάφο στο κατεχόμενο χωριό Παλαίκυθρο.

    ``Ακόμα μια κηδεία λειψάνων αγνοουμένων. Ακόμα ένα έγκλημα. Σίγουρα ένα από τα πιο στυγερά της τουρκικής εισβολής του 1974. Ακόμα μια τραγική ιστορία. Στην περίπτωση της Σωτήρας και των παιδιών της έχουμε μια καθαρή υπόθεση δολοφονίας, η οποία προστίθεται δίπλα στις τόσες άλλες περιπτώσεις εν ψυχρώ δολοφονίας αμάχων``, είπε ο κ. Στεφάνου.

    [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΕΕ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η κυπριακή Κυβέρνηση επιθυμεί η ΕΕ να ασχολείται συνεχώς με το Κυπριακό προς τη σωστή κατεύθυνση και πάνω στη σωστή βάση, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ερωτηθείς σε σχέση με την επίσκεψη του Ευρωπαίου Επιτρόπου Ολι Ρεν στην Κύπρο.

    Ο κ. Στεφάνου, αφού σημείωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν δήλωσε ποτέ ότι δεν επιθυμεί τον κ. Ρεν, πρόσθεσε ότι η ΕΕ έχει δει πολύ ζεστά το θέμα του Κυπριακού, έχοντας υπόψη ότι έχει δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας υπό τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και στην οποία Αντιπρόεδρος είναι ο Ολι Ρεν.

    ``Και αυτό πιστεύω είναι ένα δείγμα της ετοιμότητας της ΕΕ, την οποία μετέφερε ο κ. Ρεν, να βοηθήσει στις προσπάθειες για επίλυση και εμείς θέλουμε η ΕΕ να βοηθήσει στις προσπάθειες που γίνονται αυτή την ώρα μέσα από τις απευθείας συνομιλίες``, είπε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 15 February 2009 - 10:29:14 UTC