Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-02-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΗΔΕΙΑ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΕΕ ΡΕΝ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΥΠΟΥ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΗΔΕΙΑ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η περίπτωση της Σωτήρας Γεωργίου και των δύο παιδιών της αναδεικνύει την πτυχή της δολοφονίας αμάχων κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής, ανέφερε στην ομιλία του στην κηδεία της Σωτήρας και των παιδιών της στην εκκλησία Αγίας Παρασκευής στους Εργάτες, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου. Τα οστά της μητέρας και των δυο παιδιών της, Μαίρης, 7 ετών και Γιαννάκη, 9 μηνών, ανακαλύφθηκαν σε ομαδικό τάφο στο κατεχόμενο χωριό Παλαίκυθρο.

    ``Ακόμα μια κηδεία λειψάνων αγνοουμένων. Ακόμα ένα έγκλημα. Σίγουρα ένα από τα πιο στυγερά της τουρκικής εισβολής του 1974. Ακόμα μια τραγική ιστορία. Στην περίπτωση της Σωτήρας και των παιδιών της έχουμε μια καθαρή υπόθεση δολοφονίας, η οποία προστίθεται δίπλα στις τόσες άλλες περιπτώσεις εν ψυχρώ δολοφονίας αμάχων``, είπε ο κ. Στεφάνου.

    Για να κλείσουν οι πληγές της κυπριακής τραγωδίας επιβάλλεται να τερματιστεί η κατοχή και να επανενωθεί η χώρα μας. Να επανενωθεί ο λαός, Ε/κ και Τ/κ και να μπορούν στα πλαίσια μιας ειρηνικής, ασφαλισμένης και ευημερούσας κοινής πατρίδας να διαμορφώνουν το δικό τους μέλλον. Για την εκπλήρωση αυτού του οράματος μοχθεί και αγωνίζεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μαζί με την υπόλοιπη πολιτική ηγεσία, τόνισε ο Εκπρόσωπος.

    Οταν μιλούμε για λύση, πρόσθεσε ο κ. Στεφάνου, δεν εννοούμε μια όποια λύση. ``Εννοούμε λύση που να έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές. Λύση που να τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό. Να αποκαθιστά και να κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του λαού μας. Λύση που να είναι λειτουργική και να αντέχει στο χρόνο``, είπε.

    Σ αυτή τη λύση μπορούμε να φτάσουμε παραμένοντας συνεπείς στη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, που έχουμε συμφωνήσει με την τ/κ κοινότητα από το 1977 και την έχει υιοθετήσει ο ΟΗΕ σε σειρά ψηφισμάτων του, στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ, στις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου.

    ``Ο στόχος για επανένωση, στα πλαίσια μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, για τη μετεξέλιξη του ενιαίου κράτους σε ομοσπονδιακό με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, είναι αμετάθετος και αναντικατάστατος``, ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

    Για να φτάσουμε σε λύση το συντομότερο δυνατόν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συνεχίσει να αγωνίζεται πιστός και συνεπής σε αρχές, με αποφασιστικότητα και ευελιξία στις απευθείας διαπραγματεύσεις που διεξάγονται από τις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου, πρόσθεσε.

    Με συνέχιση της εντατικής προσπάθειας που καταβάλλουμε διεθνώς, ενημερώνοντας για τις θέσεις μας, αλλά και ζητώντας από το διεθνή παράγοντα να στραφεί προς την Τουρκία και να της υποδείξει ότι επιβάλλεται όπως συνεργαστεί για μια λύση που να εξυπηρετεί το καλώς νοούμενο συμφέρον των Κυπρίων, ανέφερε ο κ. Στεφάνου, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα για επίτευξη λύσης αντλώντας δύναμη από την ενότητα και τη συναίνεση που πρέπει να υπάρχει στο εσωτερικό μέτωπο.

    Η δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση, ο τερματισμός της κατοχής και η επανένωση της χώρας μας, θα είναι η δικαίωση όλων όσοι αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για να έχουμε πατρίδα ελεύθερη και ειρηνική, τόνισε.

    Αναφερόμενος στο θέμα των αγνοουμένων ο κ. Στεφάνου είπε ότι είναι κατ εξοχήν ανθρωπιστικό πρόβλημα, το οποίο πρέπει να βρει τη λύση του ανεξάρτητα από τις όποιες εξελίξεις στο Κυπριακό. Οι συγγενείς των αγνοουμένων έχουν κάθε δικαίωμα να γνωρίζουν τι έγιναν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, αυτό το δικαίωμα κατοχυρώνεται από διεθνείς συμβάσεις και συμφωνίες, πρόσθεσε.

    Τα τελευταία χρόνια, ανέφερε, είχαμε θετικές εξελίξεις στο θέμα των αγνοουμένων με τη λειτουργία της Διερευνητικής Επιτροπής, την έναρξη των εκταφών και του προγράμματος ταυτοποίησης λειψάνων. ``Τονίζουμε, όμως, ότι αυτό δεν είναι αρκετό. Οι εκταφές και οι ταυτοποιήσεις δεν επιλύουν το πρόβλημα της πλήρους διερεύνησης της τύχης ενός εκάστου των αγνοουμένων. Για να γίνει αυτό χρειάζεται να διευκρινίζονται και οι συνθήκες μέσα στις οποίες χάθηκαν τα ίχνη των αγνοουμένων``, ανέφερε.

    Αυτό, συνέχισε, υποδεικνύει και η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην 4η Διακρατική Προσφυγή της Κύπρου. Η πλήρης διερεύνηση των συνθηκών εξαφάνισης αναδεικνύει την ευθύνη που έχει η Τουρκία να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση, ανοίγοντας τα αρχεία του τουρκικού στρατού και άλλων υπηρεσιών της, για να δοθούν όλες οι πληροφορίες και στοιχεία που είναι απαραίτητα για τη διεκπεραίωση του ερευνητικού έργου, πρόσθεσε.

    Αυτή είναι υποχρέωση που έχει αναλάβει η Τουρκία, την οποία δεν έχει εκπληρώσει, τόνισε. ``Υποχρέωση η οποία αναδείχθηκε ξανά στην περίπτωση της πρόσφατης ομολογίας του Τούρκου ηθοποιού Αττίλα Ολγκάτς για την εν ψυχρώ δολοφονία Ε/κ αιχμαλώτων``, είπε ο κ. Στεφάνου.

    Ο Εκπρόσωπος μίλησε και για τις τραγικές φιγούρες των συγγενών της Σωτήρας Γεωργίου, παραπέμποντας σε συνέντευξη της ανιψιάς της Αντρούλλα Παντελή, η οποία είπε: «Αυτή τη στιγμή την σκεφτόμουν εδώ και ενάμιση χρόνο, όταν έγινε γνωστό πως ανακαλύφθηκε ο μαζικός τάφος στο Παλαίκυθρο. Το βάρος που νιώθουμε όλοι οι συγγενείς, θα φύγει μετά την κηδεία. Θα πρέπει να περάσει για να ξαλαφρώσουμε. Τώρα στην ουσία πενθούμε ύστερα από τριάντα πέντε χρόνια».

    [02] ΕΕ ΡΕΝ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΥΠΟΥ

    Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν επεσήμανε σήμερα ότι υπάρχει φέτος μία μοναδική ευκαιρία για επανένωση της Κύπρου, σημειώνοντας ότι αυτή η ευκαιρία δεν θα πρέπει να χαθεί.

    Ανέφερε ότι η ΕΕ στηρίζει πλήρως τη διαδικασία των απευθείας συνομιλιών για συνολική λύση του Κυπριακού, προσθέτοντας ότι οι δύο πλευρές στο νησί είναι έτοιμες να αφήσουν πίσω τους το παρελθόν και να εργαστούν μαζί για να επανενώσουν το νησί και τις δύο κοινότητες, πράγμα που του δίδει μεγάλες ελπίδες για το μέλλον της επανενωμένης Κύπρου, ως ομαλό κράτος μέλος της ΕΕ.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη στη Λευκωσία ύστερα από συναντήσεις με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, ο κ. Ρεν είπε ότι ``υπάρχει μια μοναδική ευκαιρία φέτος για επανένωση της Κύπρου και τερματισμό αυτής της μακρόχρονης διαμάχης σε ευρωπαϊκό έδαφος``, προσθέτοντας ότι ``αυτή η ευκαιρία θα πρέπει να δραχθεί και όχι να χαθεί``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 14 February 2009 - 12:29:12 UTC