Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-12-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΚΥΠΡΠΙΑΚΟ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

  • [01] ΝΤΑΟΥΝΕΡ - ΚΥΠΡΠΙΑΚΟ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη είχε συνάντηση με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ, με τον οποίο έκαναν μια αποτίμηση της έως τώρα πορείας των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και των προοπτικών που διαγράφονται για το 2009. Σε δηλώσεις του ο κ. Ντάουνερ, που επισκέπτεται την Αθήνα, μετά τις επαφές που είχε στην Αγκυρα με την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας, εξέφρασε την πεποίθηση του ότι «δεν είναι σοφό να τίθεται στους ηγέτες χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις».

    Επεσήμανε ότι οι δύο ηγέτες στην Κύπρο, συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις δεσμευμένοι να βρουν μια λύση στο πρόβλημα. «Είναι ένα μακροχρόνιο πρόβλημα, ένα δύσκολο πρόβλημα, υπάρχει μακρά ιστορία και πολύ συναίσθημα για πολλές από τις πτυχές του», είπε ο κ. Ντάουνερ, προσθέτοντας πως «δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι η λύση είναι υπόθεση μερικών ωρών ή μερικών ημερών». Παρατήρησε πως «είναι μια δύσκολη διαδικασία, η οποία όμως εξελίσσεται» και πρόσθεσε ότι ξεκαθάρισε τόσο στην Ελληνίδα Υπουργό Εξωτερικών όσο και στην Αγκυρα χθες ότι η άποψη του είναι ότι οι δύο ηγέτες πρέπει να διατηρήσουν το μομέντουμ της διαδικασίας όσο καλύτερα μπορούν».

    Παραδέχθηκε ότι θα υπάρξει ένα κενό διάστημα την περίοδο των εορτών, αλλά πρόσθεσε ότι οι δύο ηγέτες έχουν δεσμευθεί ότι θα συνεχίσουν τις συνομιλίες στις αρχές Ιανουαρίου. Ερωτηθείς αν στις συνομιλίες που είχε στην Αγκυρα, ετέθη θέμα χρονοδιαγράμματος, είπε ότι έχει την αίσθηση ότι η τουρκική Κυβέρνηση είναι, επίσης, δεσμευμένη για να εξευρεθεί λύση. Τόσο η ελληνική όσο και η τουρκική κυβέρνηση, είπε ο κ. Ντάουνερ, ενθαρρύνουν τους δύο ηγέτες προς την κατεύθυνση της επίτευξης λύσης.

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

    Ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης χαιρέτισε την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2009 από τη Βουλή και επισήμανε ότι το ζητούμενο είναι να αυξηθεί ο βαθμός υλοποίησής του και κυρίως του αναπτυξιακού προγράμματος της Κυβέρνησης. Σε δηλώσεις στο Υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Σταυράκης ευχαρίστησε τόσο τους βουλευτές που υπερψήφισαν τον προϋπολογισμό όσο και όσους τον καταψήφισαν για την εποικοδομητική συζήτηση που έγινε. Χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό σωστό, λέγοντας ότι έχει τρία βασικά στοιχεία, την ανάπτυξη, τον κοινωνικό χαρακτήρα και είναι συνετά δημοσιονομικός. Το ζητούμενο, ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών, είναι να ξεκινήσει από σήμερα η δουλειά για υλοποίησή του.

    «Το στοίχημα είναι να αυξήσουμε το βαθμό υλοποίησης και κυρίως του αναπτυξιακού προγράμματος της Κυβέρνησης από το 65% και 70% που είχαμε μέχρι τώρα στο 80%, το 90% και εάν είναι δυνατό στο 100%. Αυτό είναι πάρα πολύ βασικό στοιχείο για να ελαχιστοποιήσουμε τις αρνητικές συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης», σημείωσε. «Είναι ξεκάθαρο ότι ζούμε σε μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση, η οποία αναπόφευκτα επηρεάζει και την ανοικτή οικονομία της Κύπρου. Εξακολουθούμε και είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι σίγουρα θα επηρεαστεί μεν η κυπριακή οικονομία, αλλά οι επιπτώσεις θα είναι πολύ λιγότερες από άλλων χωρών και νοιώθουμε ότι το ζητούμενο για το 2009 είναι να διατηρήσουμε τους ψηλότερους δυνατούς ρυθμούς ανάπτυξης και να ελαχιστοποιήσουμε πιέσεις σε θέματα ανεργίας», είπε.

    Ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή μέλημά μας είναι η εφαρμογή και υλοποίηση του προϋπολογισμού και εάν δούμε ότι τα πράγματα λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης επιδεινώνονται, τότε σίγουρα υπάρχουν και εναλλακτικά σχέδια δράσης, τα οποία ήδη μελετούμε και εάν χρειαστεί θα προωθηθούν». Ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι σε περίπτωση επιδείνωσης της διεθνούς οικονομικής κρίσης τα δημόσια έσοδα, που προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από πράξεις που έχουν σχέση με τη γη, μειώνονται και άρα αυτό μειώνει τα πιθανά πλεονάσματα για του χρόνου και μπορεί να δημιουργήσει κάποια μικρά ελλείμματα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 19 December 2008 - 18:29:21 UTC