Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-12-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΝΕΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΝΕΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΔΑΝΙΑΣ - ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΤΗΡΙΑ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΝΕΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ασκώντας την εξουσία που του δίνει το Σύνταγμα, αποφάσισε να διορίσει τον Λουκά Λουκά, δικηγόρο, στη θέση του παραιτηθέντος Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Κύπρου Χρυσοστομίδη, ανακοίνωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    Σύμφωνα με σύντομο βιογραφικό του νέου Υπουργού Δικαιοσύνης, ο κ. Λουκά γεννήθηκε στις 28/12/1955 στο Μαραθόβουνο Αμμοχώστου και διαμένει στην Αγλαντζιά. Είναι παντρεμένος με τη Δήμητρα Ιακωβίδου και έχει δύο παιδιά, το Νικόλα 17 χρονών και τη Δανάη, 11 χρόνων. Είναι απόφοιτος του Παγκυπρίου Γυμνασίου και σπούδασε νομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 1982 διατηρεί δικό του δικηγορικό γραφείο.

    Η διαβεβαίωση τον νέου Υπουργού ενώπιον του Προέδρου Χριστόφια θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα στις 9 το πρωί.

    Στο μεταξύ έτοιμος να αναλάβει το δύσκολο έργο που του έχει ανατεθεί με το διορισμό του στη θέση του παραιτηθέντος Υπουργού Δικαιοσύνης Κύπρου Χρυσοστομίδη, δηλώνει ο κ. Λουκά.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ και ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Λουκάς εξέφρασε την πεποίθηση ότι μπορεί να αντέξει το βάρος της ευθύνης που συνοδεύει την ανάληψη των καθηκόντων του.

    «Αν κάποιος μπορεί να αντέξει αυτό το βάρος, το αναλαμβάνει και πιστεύω ότι μπορώ να το αντέξω», ανέφερε ο κ. Λουκά.

    Εξέφρασε, επίσης, τις ευχαριστίες του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, για τη «μεγάλη τιμή» που του έκανε να του προτείνει «αυτό το δύσκολο Υπουργείο» και πρόσθεσε ότι θα προσπαθήσει να τον δικαιώσει.

    Ο κ. Λουκά επιφυλάχθηκε να κάνει οποιεσδήποτε άλλες δηλώσεις σχετικά με τα νέα του καθήκοντα, μετά τη διαβεβαίωση που θα δώσει ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, που θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΝΕΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΔΑΝΙΑΣ - ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΤΗΡΙΑ

    Η Κυβέρνησή μου υποστηρίζει σθεναρά τις προσπάθειές σας για τη δημιουργία μιας κοινής πατρίδας για το λαό και τις κοινότητες της Κύπρου, δήλωσε ο νέος Πρέσβης της Δανίας Bent Wigotski.

    Επιδίδοντας τα διαπιστευτήρια του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια σε σεμνή τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Wigotski είπε πως ``είμαι πεπεισμένος ότι οι προσπάθειές σας θα αποδώσουν καρπούς και ότι η ανάγκη επίτευξης ενός δίκαιου συμβιβασμού, που θα σέβεται το κράτος δικαίου και τα ζωτικά συμφέροντα των μερών θα γίνει κατανοητή παντού``.

    Ο κ. Wigotski αναφέρθηκε στις στενές και φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα το γεγονός ότι μοιράζονται σημαντικά συμφέροντα στον τομέα της ναυτιλίας, έχοντας δύο από τους μεγαλύτερους εμπορικούς στόλους στον κόσμο.

    Ο Πρέσβης της Δανίας επισήμανε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών ενισχύθηκαν περαιτέρω όταν η Κύπρος μπήκε στην ΕΕ, και ανέφερε ότι προσβλέπει στην περαιτέρω ενίσχυση των εξαίρετων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

    Απαντώντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι τα τελευταία λίγα χρόνια η Κύπρος και η Δανία είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ένα αριθμό επισκέψεων υψηλού επιπέδου, οι οποίες είχαν σημαντική θετική επίδραση στην περαιτέρω προώθηση των διμερών σχέσεων.

    Είπε, επίσης, ότι είναι πεπεισμένος πως η αυξανόμενη συνεργασία και συντονισμός μεταξύ των δύο χωρών θα είναι αμοιβαία επωφελείς, ιδιαιτέρα εφόσον οι δύο χώρες, μαζί με την Πολωνία, μπορεί σύντομα να ασκούν από κοινού την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Εξέφρασε, επίσης, την προσδοκία για μια στενή συνεργασία για την περαιτέρω ενίσχυση και ανάπτυξη των φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, όχι μόνο στο πολιτικό επίπεδο, αλλά και στους τομείς της εμπορικής ναυτιλίας, της νετανάστευσης και του ασύλου, καθώς και της αναπτυξιακής βοήθειας.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο κ. Χριστόφιας είπε πως έφθασε η ώρα να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα της ιστορίας και να υλοποιήσουμε το όραμα μιας επανενωμένης πατρίδας, όπως αναμένει από μας ο λαός της Κύπρου.

    Από μέρους μου, σημείωσε, επαναβεβαιώνω τη δέσμευσή μου να αφιερώσω όλη μου την ενέργεια στην επίτευξη του οράματος μιας επανενωμένης πατρίδας για όλους τους Κυπρίους.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάριος Καρογιάν, δήλωσε ότι τώρα είναι η ώρα των Ηνωμένων Εθνών αλλά και της διεθνούς κοινότητας, με αποφασιστικότητα, να δείξουν στην Τουρκία ότι πρέπει να τερματίσει την άτεγκτη συμπεριφορά και στάση της για να υπάρξει μια λειτουργική και βιώσιμη λύση στο κυπριακό.

    Ο κ. Καρογιάν μιλούσε μετά από συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υφυπουργό Εξωτερικών του Ουζμπεκιστάν Rustam Tukhtabaen.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Αλί Μπαμπατζάν ότι η Τουρκία θέτει επίσημα θέμα χρονοδιαγραμμάτων στο κυπριακό, ο κ. Καρογιάν είπε ότι η Τουρκία, εδώ και πολύ καιρό, επαναλαμβάνει το ίδιο μοτίβο, δηλαδή, «επαναφορά του Σχεδίου Ανάν με διάφορα τεχνάσματα, αυστηρά χρονοδιαγράμματα, επιδιαιτησία, αυτή είναι η προσφιλής και συμφέρουσα μέθοδος για την Τουρκία».

    Ο κ. Καρογιάν τόνισε ότι «αν ένα χρονοδιάγραμμα πρέπει να μπει από τη διεθνή κοινότητα είναι πότε θα τερματιστεί αυτό το ιδιότυπο παίγνιο που παίζει όλη αυτήν την περίοδο η Τουρκία. Μια πορεία πλήρους αδιαλλαξίας, μια πορεία εριστική, μια συμπεριφορά αλαζονική και αδιέξοδη», είπε.

    [04] ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

    Δικοινοτική εκδήλωση με τίτλο «Κύκλος Αγάπης», αφιερωμένη στα παιδιά με ειδικές ανάγκες, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9 Ιανουαρίου στη Λευκωσία, υπό την αιγίδα της πρώτης κυρίας Ελσης Χριστόφια και της συζύγου του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, Ογιας.

    Στόχος της εκδήλωσης είναι η οικονομική ενίσχυση ιδρυμάτων για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες στις δυο κοινότητες.

    Οι κυρίες Χριστόφια και Ταλάτ έδωσαν κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη στο Λήδρα Πάλας κατά την οποία μίλησαν για το σκοπό της εκδήλωσης ενώ μια Ε/κ μαθήτρια και ένας Τ/κ μαθητής διάβασαν το κοινό ανακοινωθέν για την εκδήλωση, στα ελληνικά και στα τουρκικά αντίστοιχα.

    Όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν, στην ανθρωπιστική αυτή εκδήλωση, μαθητές και μαθήτριες 10-15 χρόνων, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, θα σχηματίσουν ένα μεγάλο κύκλο που θα αγκαλιάσει την παλιά πόλη της Λευκωσίας που θα φωτισθεί με ειδικά φανάρια που θα κρατούν οι μαθητές.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 19 December 2008 - 14:29:35 UTC