Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-10-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Δεν είναι αλήθεια και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η εικόνα, που κάποιοι επιχειρούν να δώσουν σχετικά με τις απευθείας διαπραγματεύσεις προς επίλυση του Κυπριακού, ότι αυτές καθυστερούν και μάλιστα ότι αυτό γίνεται με ευθύνη της ελληνοκυπριακής πλευράς και του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

    ``Εάν οι δύο πλευρές``, δήλωσε ο κ. Στεφάνου, ``εμφανίζονται με λογικές θέσεις, με θέσεις που εναρμονίζονται με όλα αυτά που έχουν συμφωνήσει όλα αυτά τα χρόνια, είναι στο πλαίσιο της βάσης διαπραγμάτευσης που έχει συμφωνηθεί και οι θέσεις εξυπηρετούν το στόχο της λύσης διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας, τότε, με αυτές τις θέσεις βοηθούμε και τη διαπραγμάτευση να προχωρήσει``.

    Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους ορίστηκε η επόμενη συνάντηση Χριστόφια - Ταλάτ την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου, ο κ. Στεφάνου δήλωσε ότι αυτή θα ξεκινήσει στις 9:30 το πρωί, αντί στις 10:00, όπως είχε ανακοινωθεί και ότι θα υπάρξει και κατ` ιδίαν συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Ταλάτ``.

    Κληθείς να σχολιάσει τη σημερινή επίσκεψη της Βρετανίδας Υφυπουργού για θέματα Ευρώπης Κάρολαιν Φλιντ, στην Κύπρο, ο κ. Στεφάνου δήλωσε ότι ``έχει αναλάβει τα συγκεκριμένα καθήκοντα και, στη σημερινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος είχε τη δυνατότητα να ενημερώσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων και τις εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και για την κατάσταση γενικότερα στο Κυπριακό``.

    ``Μέσα σε αυτό το πλαίσιο``, πρόσθεσε, ``κινήθηκε και η συνάντηση σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας``.

    Ως προς το τι μετέφερε η Βρετανίδα Υφυπουργός, ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν υπήρξε κάτι άλλο ``πέρα από το μήνυμα που έστειλε και με τη δημόσια της δήλωση, ότι η Βρετανία στηρίζει τις προσπάθειες των δύο κοινοτήτων για λύση στο Κυπριακό, έχοντας βέβαια υπόψη ότι αυτή η διαδικασία είναι στα χέρια των Κυπρίων, είναι κυπριακής ιδιοκτησίας, πράγμα που αποδέχεται και η Βρετανία βεβαίως, αλλά και ο διεθνής παράγοντας ευρύτερα και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών``.

    Ερωτηθείς εάν αληθεύει το ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, θεωρεί πως οι απευθείας συνομιλίες διεξάγονται με αργούς ρυθμούς, ο κ. Στεφάνου δήλωσε πως ``ό,τι βλέπει το φως της δημοσιότητας είναι δημοσιογραφικές πληροφορίες``.

    ``Αντιλαμβάνεσθε``, πρόσθεσε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, ``ότι η Κυβέρνηση δεν σχολιάζει πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας``, αλλά ``σχολιάζει γεγονότα ή ζητήματα, τα οποία έρχονται έγκυρα μπροστά της``.

    ``Είναι γεγονός``, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ``ότι δημιουργείται με διάφορους τρόπους μια ατμόσφαιρα ότι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων καθυστερεί, ότι θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις, ότι πρέπει να γίνονται με μεγαλύτερη συχνότητα οι συναντήσεις μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων και, μάλιστα, κάποιοι δίδουν και την εντύπωση ότι είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που καθυστερεί αυτήν τη διαδικασία``.

    ``Αυτό το πράγμα``, τόνισε ο κ. Στεφάνου, ``δεν είναι πραγματικό`` και ``ουδέν αναληθέστερον``.

    ``Εμείς``, συνέχισε, ``δεν καθυστερούμε καμία διαδικασία και χαρακτηριστικά να πω ότι, στην τελευταία συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, τον κ. Ταλάτ, που έγινε στις 18 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε προτείνει η συνάντηση η επόμενη να γίνει στις αρχές Οκτωβρίου, στις 2 ή στις 3 του Οκτώβρη, έχοντας υπόψη ότι ο Πρόεδρος θα απουσίαζε για μιαν εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, για να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και μετά είχε την ομιλία στο Στρασβούργο, στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπως και ο κ. Ταλάτ θα ήταν την επόμενη στο Συμβούλιο της Ευρώπης``.

    Ετσι, όπως ανέφερε ο κ. Στεφάνου, ``δεν έγινε κατορθωτό να συναντηθούν στις 2 ή στις 3, γιατί ο κ. Ταλάτ είχε πει πως υπάρχει η εορτή των μουσουλμάνων και για αυτό ζήτησε να γίνει η συνάντηση μίαν εβδομάδα μετά και τελικά έκλεισε για τις 10 του Οκτώβρη``. ``Αρα``, πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος, ``δεν είναι εξ υπαιτιότητας του Προέδρου της Δημοκρατίας που θα γίνει η συνάντηση στις 10 του Οκτώβρη, θα μπορούσε να γίνει πιο ενωρίς, βέβαια αντιλαμβανόμαστε και το λόγο που είχε βάλει ο κ. Ταλάτ, για να είμαστε έτσι δίκαιοι με όλους``.

    Αναφέροντας ότι ``έγιναν και κάποιες δηλώσεις ότι ο Πρόεδρος απουσιάζει στο εξωτερικό σε διάφορες συναντήσεις``, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος θέλησε να ξεκαθαρίσει -όπως είπε- ``ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ως πρώτη προτεραιότητα ασφαλώς το Κυπριακό και τις διαπραγματεύσεις, αλλά, από την άλλη, δεν μπορεί να ακυρώνει και το ρόλο του ως επικεφαλής του κράτους και την ανάγκη όπως εκπληρώνει τις διεθνείς και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις που έχει ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας``.

    ``Ομως``, είπε ο κ. Στεφάνου, ``αναφορικά με τη συχνότητα των διαπραγματεύσεων και το ρυθμό, με τον οποίο προχωρούν ή όχι οι διαπραγματεύσεις, τίθεται ένα ζήτημα, το οποίο θα πρέπει να απαντήσουμε: ο ρυθμός, με τον οποίο προχωρούν οι συναντήσεις, οι διαπραγματεύσεις, εξαρτάται από τη συχνότητα των συναντήσεων ή από το τι καταθέτει ο καθένας και η κάθε πλευρά στις διαπραγματεύσεις, τι θέληση επιδεικνύει και εάν έχει θέληση για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις;``

    ``Νομίζω``, πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος, ``ότι το καθοριστικό είναι το δεύτερο. Εάν οι δύο πλευρές``, δήλωσε ο κ. Στεφάνου, ``εμφανίζονται με λογικές θέσεις, με θέσεις που εναρμονίζονται με όλα αυτά που έχουν συμφωνήσει όλα αυτά τα χρόνια, είναι στο πλαίσιο της βάσης διαπραγμάτευσης που έχει συμφωνηθεί και οι θέσεις εξυπηρετούν το στόχο της λύσης διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας, τότε, με αυτές τις θέσεις βοηθούμε και τη διαπραγμάτευση να προχωρήσει``.

    ``Εάν οι θέσεις που κατατίθενται``, συνέχισε ο Εκπρόσωπος, ``απέχουν ή συγκρούονται με αυτά που έχουμε θέσει ως βάση για να συζητήσουμε, τότε δεν θα προχωρεί και η διαπραγμάτευση``.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εξέφρασε τη λύπη του, διότι ``οι δυσκολίες, που έχουν παρουσιασθεί μέχρι τώρα, έχουν να κάνουν με το ό,τι παρουσιάζονται θέσεις από μέρους της τουρκοκυπριακής πλευράς, που δεν στηρίζουν και δεν εναρμονίζουν και δεν υπηρετούν το στόχο, για να φθάσουμε σε μια λύση και επανένωση της χώρας μας, στο πλαίσιο μιας διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας``.

    ``Αρα``, δήλωσε ο κ. Στεφάνου, ``το σημαντικό για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις είναι να εκλογικευθούν και να γίνουν πιο λογικές οι θέσεις, από μέρους της άλλης πλευράς, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και στις διαπραγματεύσεις``.

    Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον οι θέσεις του κ. Ταλάτ, που γίνονται δημοσίως, για ``παρθενογένεση`` του κυπριακού κράτους και για ``νέο συνεταιρισμό``, είναι οι ίδιες με αυτές που διατυπώνει στις απευθείας συνομιλίες, ο κ. Στεφάνου είπε ότι αυτό που θέλει να πει και που λέει διαρκώς ``είναι ότι δεν θέλουμε και δεν θα μπούμε σε μία διελκυστίνδα δηλώσεων αναφορικά με τη λύση του Κυπριακού``.

    ``Οι θέσεις μας``, συνέχισε, ``είναι πολύ γνωστές και είναι θέσεις που στηρίζονται -και αυτό είναι πολύ σημαντικό- σε ό,τι έχουν συμφωνήσει οι δύο κοινότητες, είτε στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου 1977 και 1979 για λύση διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και ο στόχος είναι αυτή η ομοσπονδία να έχει μία και αδιαίρετη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια, που επίσης έχει συμφωνηθεί στις πρόσφατες συναντήσεις των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην προπαρασκευαστική περίοδο``.

    ``Είναι θέσεις``, είπε ο κ. Στεφάνου, ``που έχουν να κάνουν και που στηρίζονται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο, είναι θέσεις που στηρίζονται στις αρχές του Ευρωπαϊκού και του Διεθνούς Δικαίου και είναι απολύτως λογικές οι θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς και πάνω σε αυτές τις θέσεις εμείς στηριζόμαστε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στηρίζεται όταν πηγαίνει στις διαπραγματεύσεις``.

    Ερωτηθείς εάν ο Πρόεδρος Χριστόφιας υποχρεούται, κάθε φορά που γίνονται δηλώσεις από τουρκοκυπριακής πλευράς για τη βάση λύσης του Κυπριακού, να ξεκαθαρίζει ξανά και ξανά τη δική του θέση επί του θέματος αυτού, ο Εκπρόσωπος δήλωσε ότι ``ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φροντίζει, είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό, είτε στις διαπραγματεύσεις, είτε στις συναντήσεις που έχει με διάφορους παράγοντες, να ξεκαθαρίζει, να υπογραμμίζει, να υπενθυμίζει τις θέσεις αρχών της ελληνοκυπριακής πλευράς που στηρίζονται στα συμφωνηθέντα μεταξύ των δύο κοινοτήτων, στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, στις αρχές του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου``.

    ``Από εκεί και πέρα``, είπε ο κ. Στεφάνου, ``ο καθένας θα δείχνει και θα αποδεικνύει εάν εννοεί αυτά που έχουν συμφωνήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων``.

    ``Εμείς, τουλάχιστον``, τόνισε ο Εκπρόσωπος, ``τα εννοούμε και είναι σε αυτά που παραμένουμε συνεπείς``.

    Σε ερώτηση εάν πρόκειται να αλλάξει κάτι όσον αφορά τη ροή πληροφοριών σχετικά με τις απευθείας συνομιλίες και ότι γίνεται επεξεργασία μιας φόρμουλας, ο κ. Στεφάνου δήλωσε ότι ``υπάρχουν πολλές πληροφορίες που κυκλοφορούν στην ατμόσφαιρα``.

    ``Δεν υπάρχει τίποτε``, είπε, προσθέτοντας ότι ``το πώς διαχειρίζονται τα ζητήματα και συνολικότερα των διαπραγματεύσεων, αλλά και ό,τι προκύπτει από τις διαπραγματεύσεις, είναι θέματα των δύο κοινοτήτων, είναι ζητήματα των ηγετών των δύο κοινοτήτων``.

    Ως προς το εάν θα υπάρξει κατ` ιδίαν συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με τον κ. Ταλάτ πριν ή/ και αμέσως μετά τη συνάντηση της προσεχούς Παρασκευής, ο κ. Στεφάνου δήλωσε ότι ``η συνάντηση της Παρασκευής θα ξεκινήσει στις 9:30 (το πρωί) αντί στις 10:00 όπως είχε ανακοινωθεί και θα υπάρξει κατ` ιδίαν συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, τον κ. Ταλάτ``.

    Σχετικά με δηλώσεις του Προέδρου Χριστόφια για τις απευθείας συνομιλίες και το κατά πόσον είναι αισιόδοξος ή απαισιόδοξος για την περαιτέρω πορεία και κατάληξή τους, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι δεν θα ήταν ``φρόνιμο, μετά από δύο μόνον συναντήσεις να βγάλουμε απόλυτα συμπεράσματα, να κηρύξουμε αδιέξοδο και να διακόψουμε τις διαπραγματεύσεις``.

    ``Το ότι περιμέναμε περισσότερα πράγματα``, συνέχισε, ``αυτό είναι αλήθεια, από εκεί και πέρα όμως, θα πρέπει να υπενθυμίσω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πριν ακόμα μπούμε και στις απευθείας διαπραγματεύσεις, αλλά και όταν αποφασίσθηκε να εισέλθουμε στις απευθείας διαπραγματεύσεις, είχε προειδοποιήσει ότι ο δρόμος προς τη λύση δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα`` και ``ότι θα είναι πολύ δύσκολη η προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, γιατί το ίδιο το Κυπριακό ευθύς εξ αρχής ήταν δύσκολο στην επίλυσή του μετά από το πραξικόπημα και την εισβολή, αλλά και γιατί, μέσα από το πέρασμα του χρόνου, έχουν συσσωρευθεί πολλά άλλα προβλήματα, τα οποία σήμερα οι δύο ηγέτες καλούνται να αντιμετωπίσουν και να επιλύσουν``.

    ``Ο Πρόεδρος``, συνέχισε ο κ. Στεφάνου, ``είπε και λέει ότι είναι δύσκολη η λύση στο Κυπριακό, γιατί γνωρίζουμε και τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των δύο κοινοτήτων σε διάφορα σημαντικά ζητήματα του Κυπριακού, αλλά, από την άλλη, δεν υπάρχει άλλη οδός για λύση, εκτός από τις διαπραγματεύσεις και είναι έτοιμος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το έχει αποδείξει με τη σκληρή δουλειά που κάνει τόσο εντός όσο κα εκτός της χώρας, ότι και έτοιμος είναι για αυτή τη δουλειά και πολλή προσπάθεια καταβάλλει για να καταφέρουμε να ανοίξουμε το δρόμο στη λύση``.

    ``Ο Πρόεδρος, λοιπόν``, τόνισε ο κ. Στεφάνου, ``δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξος, με πλήρη επίγνωση των δυσκολιών και της σκληρής δουλειάς που έχει να κάνει, αλλά με συνέπεια σε αρχές, με αποφασιστικότητα και ευελιξία, θα κάνει κάθε τι το δυνατό, για να μπορέσουμε να φθάσουμε σε λύση``.

    ``Θα δείξει εάν θα φθάσουμε σε λύση ή όχι``, δήλωσε ο Εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως ``αυτό δεν σου απαγορεύει να έχεις και όραμα για τη λύση, το οποίο όραμα έχει ο Πρόεδρος για τη λύση και το επαναλαμβάνει, σχεδόν, καθημερινά``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 8 October 2008 - 13:29:20 UTC