Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 24 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-09-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΟΝΙΜΑ ΜΕΛΗ ΣΑ
  • [02] ΟΜΑΔΑ ELDERS ΚΥΠΡΟΣ
  • [03] ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΟΥ ΗΠΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [04] ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΗΕ - ΓΚΙΟΥΛ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΟΝΙΜΑ ΜΕΛΗ ΣΑ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας παρέθεσε την Πέμπτη γεύμα εργασίας στους Πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του ΣΑ, και τους ενημέρωσε ενδελεχώς για την πορεία των διαπραγματεύσεων και τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς.

    Ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων και, όπως είπε μετά το τέλος της, ο Πρόεδρος Χριστόφιας σε δήλωσή του, «καταλήξαμε σε κοινά συμπεράσματα ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνεχίσει να στηρίζει τις αρχές τις οποίες έχουν καθορίσει μέχρι τώρα πάνω στις οποίες θα στηριχθεί και η λύση του προβλήματος».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι του δόθηκε η ευκαιρία να αναλύσει την κατάσταση όπως είναι σήμερα, μετά και την έναρξη των απευθείας συνομιλιών και δήλωσε ευτυχής που οι πέντε Πρέσβεις έχουν επαναβεβαιώσει τις βασικές αρχές που περιλαμβάνονται και στα προηγούμενα αλλά και σε τελευταίο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας σε σχέση με την επίλυση του Κυπριακού.

    «Εχουν υποβάλει πάρα πολλές ερωτήσεις και με διαβεβαίωσαν ότι φεύγουν ευτυχείς από τη συνάντηση και με περισσότερες γνώσεις για την πραγματικότητα στην Κύπρο. Είμαι ευτυχής γιατί ήταν πολύ φιλική συνάντηση, διερευνητική από μένα και από κείνους και καταλήξαμε σε κοινά συμπεράσματα ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνεχίσει να στηρίζει τις αρχές τις οποίες έχουν καθορίσει μέχρι τώρα πάνω στις οποίες θα στηριχθεί και η λύση του προβλήματος. Μπήκαν πολλά ερωτήματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή μας πορεία, την ασφάλεια και την διάρθρωση του κυπριακού κράτους και μου δόθηκε η ευκαιρία να δώσουμε τις δικές μας θέσεις από τις οποίες έμειναν όλοι ικανοποιημένοι και εξέφρασαν ευχαριστίες για την ανάλυση που έχουμε κάνει».

    Σε δηλώσεις του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου είπε ότι οι Πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών εξέφρασαν τη μεγάλη ικανοποίηση τους γιατί είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν με τον Πρόεδρο και να ενημερωθούν από πρώτο χέρι για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις θέσεις του Προέδρου και της ελληνοκυπριακής πλευράς.

    «Εκφράστηκε και η ικανοποίηση για την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Γενική Συνέλευση, η οποία ήταν μία ομιλία που με σαφήνεια τοποθέτησε τις πάγιες θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, τις αρχές πάνω στις οποίες η ελληνοκυπριακή πλευρά επιδιώκει την επίλυση του κυπριακού προβλήματος», είπε.

    Στην ερώτηση αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε τις «κόκκινες γραμμές» της ε/κ πλευράς, ο κ. Στεφάνου είπε ότι για την πλευρά μας είναι πολύ σημαντικό, «το Συμβούλιο Ασφαλείας και ειδικά τα πέντε μόνιμα μέλη, συλλογικά να ασχολούνται, να εργάζονται και να δρουν για να βοηθήσουνε τη διαδικασία επίλυσης του κυπριακού προβλήματος. Εχοντας υπόψη ότι η ιδιοκτησία της διαδικασίας είναι στα χέρια των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, και όπως προβλέπεται και στους όρους εντολής και στις καλές υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα, ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών είναι βοηθητικός και όχι ρόλος διαμεσολαβητικός ή ρόλος διαιτησίας». Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι η λύση του Κυπριακού έχει συγκεκριμένες αρχές που βρίσκονται σε πληθώρα ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και άρα το ΣΑ έχει τη βάση πάνω στην οποία πρέπει και μπορεί να κινείται, που είναι τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

    «Αυτές είναι οι καθοδηγητικές γραμμές, αυτός ο καθοδηγητικός φάρος, πως μπορεί το ΣΑ να βοηθήσει στη διαδικασία επίλυσης του κυπριακού προβλήματος», είπε ο κ. Στεφάνου.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπενθύμισε πως τα μόνιμα μέλη έχουν ξανά τονίσει ότι μέσα από τις πρωτοβουλίες και τις ενέργειες του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει σπάσει η στασιμότητα και έχουμε μπει στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας επανέλαβε ξανά τη δέσμευσή του ότι θα συνεχίσει να εργάζεται με την ίδια αποφασιστικότητα και την ίδια ευελιξία.

    «Ευελιξία δεν σημαίνει υποχωρητικότητα ή άρνηση των αρχών επίλυσης του κυπριακού προβλήματος. Και πάντοτε συνεπής σ αυτές τις αρχές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συνεχίσει τη δύσκολη προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού. Αυτό ασφαλώς ικανοποιεί και το ΣΑ του ΟΗΕ», κατέληξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    Στο γεύμα παρακάθισαν οι Πρέσβεις της Ρωσίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας. Από πλευρά Κύπρου παρακάθισαν ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ο Προεδρικός Επίτροπος Γιώργος Ιακώβου, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος Πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαήλ και ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου, Πρέσβης Λεωνίδας Παντελίδης.

    [02] ΟΜΑΔΑ ELDERS ΚΥΠΡΟΣ

    Τρία μέλη της ομάδας Elders, που αποτελείται από πρεσβύτερους, πρώην ηγέτες χωρών και διεθνών οργανισμών, ο πρώην Αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου, ο πρώην Αμερικανός Πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ και ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Αλγερίας Λακχτάρ Μπραχίμι, θα επισκεφθούν την Κύπρο μεταξύ 8-9 Οκτωβρίου για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στις προσπάθειες των δύο ηγετών για λύση του Κυπριακού.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ομάδας, οι τρεις Πρεσβύτεροι θα ζητήσουν διεθνή αναγνώριση της πρόσφατης προόδου στην επίτευξη μιας διαρκούς λύσης στο Κυπριακό και θα επαινέσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για τις προσπάθειές τους για επανένωση της Κύπρου.

    Θα καλέσουν, επίσης, τη διεθνή κοινότητα να ενστερνιστεί το γεγονός ότι μια διαρκής λύση βρίσκεται κοντά και να προσφέρουν ενεργό υποστήριξη προς τους δύο ηγέτες και στην ειρηνευτική διαδικασία. «Μετά από δεκαετίες διαίρεσης, αυτή είναι η ώρα για ελπίδα για το λαό αυτού του όμορφου νησιού. Αυτές οι ευκαιρίες δεν έρχονται πολύ τακτικά», τόνισε ο πρόεδρος της ομάδας και πρώην αρχιεπίσκοπος Νοτίου Αφρικής Τούτου.

    Σημείωσε ότι η ομάδα των πρώην ηγετών δεν θα αναμιχθεί στις διαπραγματεύσεις. «Αυτό ανήκει στους Κυπρίους», είπε ο κ. Τούτου.

    [03] ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΟΥ ΗΠΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Σε μία νέα ευκαιρία που δημιουργείται στο Κυπριακό και ένα νέο πνεύμα που αναπτύσσεται εδώ και λίγο καιρό, αναφέρθηκε η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, υποδεχόμενη την Πέμπτη τον Κύπριο ομόλογό της, Μάρκο Κυπριανού.

    Στη συνάντηση, που διήρκεσε μισή ώρα, συζητήθηκαν κυρίως οι εξελίξεις στο Κυπριακό και επαναβεβαιώθηκαν οι προθέσεις των ΗΠΑ να βοηθήσουν τη διαδικασία για την επίλυση του προβλήματος.

    «Προσβλέπαμε σε αυτή τη συνομιλία (μαζί σας) γιατί προφανώς θέλουμε να είμαστε υποστηρικτικοί, καθώς η διαδικασία, σε μιαν προσπάθεια λύσης του Κυπριακού, προχωρεί``, είπε η κ. Ράις. Εξέφρασε την άποψη ότι ``υπάρχει ξανά μία καλή ευκαιρία, υπάρχει ένα νέο πνεύμα που αναπτύσσεται για αρκετό καιρό και προσβλέπω να ακούσω τις σκέψεις σας για το πώς θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε».

    Ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα τη συνάντηση, λέγοντας ότι το βασικό θέμα ήταν το Κυπριακό και ότι ο ίδιος της ανέπτυξε τις βασικές θέσεις της ε/κ πλευράς, δηλαδή ``πώς βλέπω τη διαδικασία να προχωρά, πού βλέπω ότι πρέπει να επικεντρωθεί, και βεβαίως το ρόλο του διεθνούς παράγοντα που πρέπει και μπορεί να συμβάλει στη θετική κατάληξη της διαδικασίας».

    [04] ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΗΕ - ΓΚΙΟΥΛ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    Εγγραφη απάντηση στην ομιλία του προέδρου της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, η οποία κυκλοφόρησε ως επίσημο έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών, έδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία.

    Στη γραπτή του δήλωση ο μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, Πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαήλ αφού καλωσορίζει τη δήλωση του Τούρκου Προέδρου για την υποστήριξη της χώρας του στην τρέχουσα προσπάθεια των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο στα πλαίσια της αποστολής καλών υπηρεσιών του ΓΓ των Η.Ε. για να επιτύχουν μια πολιτική διευθέτηση στο Κυπριακό, διευκρινίζει ότι «οι προσπάθειες για μια πολιτική διευθέτηση στοχεύουν στην μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα διζωνικό, δικοινοτικό ομόσπονδο κράτος με πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ. Η βάση της λύσης, συνεχίζει, συμφωνήθηκε παλαιότερα και πρόσφατα επαναβεβαιώθηκε από τις δύο κοινότητες στην Κύπρο, επιτρέποντας έτσι την έναρξη πλήρων διαπραγματεύσεων».

    Ο Κύπριος μόνιμος αντιπρόσωπος τονίζει ότι «στόχος της τρέχουσας διαπραγματευτικής διαδικασίας είναι η επανένωση της Κύπρου μέσω μιας διευθέτησης που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ίδιων των Κυπρίων». Στο θέμα της άρσης της ούτω καλούμενης απομόνωσης των Τ/κ, ο κ. Χατζημιχαήλ είπε πως «οι οικονομικές διαφορές μεταξύ της ε/κ και τ/κ κοινότητας στην Κύπρο είναι το άμεσο αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης κατοχής σημαντικού μέρους του νησιού από τα κατοχικά στρατεύματα».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 26 September 2008 - 11:29:20 UTC