Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 26 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-09-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΟΔΟΣ ΗΕ ΦΤΩΧΕΙΑ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΒΕΛΓΟΙ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ - ΥΠΕΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΟΔΟΣ ΗΕ ΦΤΩΧΕΙΑ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται δήλωσε πως «το να μην χρειάζεται να καταφεύγουν οι φτωχότεροι πληθυσμοί του κόσμου σε αγώνες για την απόκτηση των βασικών ειδών πρώτης ανάγκης είναι μια εδραιωμένη προτεραιότητα».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, συμμετείχε σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα: ``Φτώχεια και Πείνα``, στο πλαίσιο της Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας.

    Σε παρέμβασή του στη συζήτηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «εκατομμύρια άνθρωποι συνεχίζουν να ζουν σε συνθήκες έσχατης ένδειας και στέρησης, παρά τις προσπάθειές μας για το αντίθετο» προσθέτοντας πως «δεν βρισκόμαστε εδώ για να αποφασίσουμε για ακόμη μια φορά ότι αποτελεί κοινό μας όραμα η επίτευξη αυτών που ορίζουν οι Αναπτυξιακοί Στόχοι της Χιλιετίας».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «το έργο μας εδώ είναι να διαγνώσουμε πού αμφιταλαντευόμαστε στην εφαρμογή των στόχων αυτών και να εξετάσουμε κατά πόσο οι Αναπτυξιακοί Στόχοι της Χιλιετίας είναι μια στρατηγική αρκετά ισχυρή ώστε να ανακουφίσει τη φτώχεια και την πείνα».

    Επεσήμανε πως «παρά τη συνολική πρόοδο που περιγράφηκε από το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στην επίτευξη των στόχων μας, γνωρίζουμε ότι στην πραγματικότητα αντιμετωπίζουμε επιπρόσθετες επιπλοκές λόγω των πρόσφατων κρίσεων στα τρόφιμα και τα καύσιμα».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την εκτίμηση πως «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι πράξεις μας επηρεάζουν την πραγματική ζωή των ανθρώπων και ότι θα οδηγήσουν τελικά στην απεξάρτηση των οικονομιών των αναπτυσσομένων χωρών από τη ξένη βοήθεια».

    Πρόσθεσε ότι «τα Ηνωμένα Εθνη πρέπει να είναι το κανάλι μέσα από το οποίο αντιμετωπίζουμε τις καταστροφές που απειλούν τόσο τεράστιους αριθμούς ανθρώπων, εμπλέκοντας και όλους τους σχετικούς φορείς στη διαδικασία».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας στην παρέμβασή του σημείωσε ότι «πρέπει να διαχειριστούμε τους παγκόσμιους πόρους καλύτερα και να διασφαλίσουμε την πιο δίκαιη και ίση κατανομή τους εντός και μεταξύ των κρατών».

    Ταυτόχρονα, συνέχισε, «πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις αιτίες που βρίσκονται πίσω από τη φτώχεια και την κοινωνική ανισότητα: τις διενέξεις, τις φυσικές καταστροφές, την κακή διαχείριση των φυσικών πόρων, την απουσία καλής διακυβέρνησης, τις διακρίσεις λόγω φυλής και φύλου».

    «Και πρέπει να θυμόμαστε την αυξημένη ευθύνη των ανεπτυγμένων χωρών για την ανάπτυξη των άλλων, ώστε να αποζημιώσουν για τη χρόνια άδικη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων των αναπτυσσομένων χωρών», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Καταλήγοντας, ανέφερε, πώς «δεν πρέπει να φτάσουμε στο 2015 για να εκτιμήσουμε αναδρομικά τη στρατηγική για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας».

    «Η εμπειρία μας και τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί μέχρι τώρα υποδηλώνουν ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις πτυχές εκείνες της στρατηγικής μας που έχουν αποδειχθεί λιγότερο αποτελεσματικές απ ό,τι απαιτεί η επείγουσα φύση αυτού του ζητήματος», είπε, τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΒΕΛΓΟΙ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Τη θέση ότι η Τουρκία δεν μπορεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση εάν δεν αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, εξέφρασαν από κοινού ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν και ο Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Βελγίου Κύπρου του βελγικού Κοινοβουλίου Φιλίπ Μονφίς.

    Μιλώντας μετά από συνάντηση με τον κ. Μονφίς η οποία διήρκησε περισσότερο από μια ώρα, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι αποτελεί κοινή διαπίστωση με τους Βέλγους αξιωματούχους ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση λειτουργική και βιώσιμη στο Κυπριακό, «χωρίς την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων και χωρίς τη δημιουργία εκείνων των προϋποθέσεων για τη σύσταση ενός λειτουργικού και βιώσιμου κράτους που να διασφαλίζει όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα χωρίς τα επεμβατικά δικαιώματα και τις εγγυήσεις που επιθυμεί η Τουρκία».

    Χαρακτηρίζοντας ως «εγκάρδια, φιλική και ουσιαστική» τη συζήτηση με τη βέλγικη αντιπροσωπεία, η οποία επικεντρώθηκε στις εξελίξεις στο Κυπριακό αλλά και στις σχέσεις ανάμεσα στα κοινοβούλια των δυο χωρών, ο κ. Καρογιάν ανέφερε πως μετέφερε στον κ. Μονφίς τις θέσεις της ε/κ πλευράς για την πορεία των διαπραγματεύσεων και τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζει η ε/κ πλευρά «λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας».

    [03] ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ - ΥΠΕΣ

    Πολιτική συμφωνία επί του κειμένου της γαλλικής προεδρίας για το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης, επιτεύχθηκε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων. Στη συνεδρία την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης. Το Σύμφωνο αυτό που θα υποβληθεί για έγκριση στους 27 Ευρωπαίους ηγέτες στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής (15-16 Οκτωβρίου), περιλαμβάνει πολιτικές και μέτρα που αφορούν στην οργάνωση της νόμιμης μετανάστευσης, στον έλεγχο της παράνομης μετανάστευσης, στον πιο αποτελεσματικό έλεγχο των εξωτερικών συνόρων, στη δημιουργία μιας ενιαίας Ευρώπης ασύλου και στη δημιουργία συνολικής εταιρικής σχέσης με τις τρίτες χώρες προέλευσης, με στόχο την ενθάρρυνση συνεργιών μεταξύ μετανάστευσης και ανάπτυξης.

    Σε παρέμβασή του, ο κ. Συλικιώτης χαιρέτισε την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας με στόχο τη διαμόρφωση ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής για τη μετανάστευση και το άσυλο. ``Το Σύμφωνο``, ανέφερε ο Υπουργός, ``αποτελεί σημαντικό βήμα για μια ενιαία μεταναστευτική πολιτική. Στόχος του Συμφώνου είναι η καλύτερη διαχείριση της νόμιμης μετανάστευσης από την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς επίσης και η διαμόρφωση ενιαίου συστήματος ασύλου, τα οποία από κοινού θα συμβάλουν σε πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης``.

    Στη συνέχεια, ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι με το Σύμφωνο αυτό η Ευρώπη, η οποία καθιέρωσε τις αρχές της ισότητας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών πρέπει να κάνει βήματα προς την ενίσχυση των τρίτων χωρών και στην από κοινού αντιμετώπιση των πιο πάνω φαινομένων.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 25 September 2008 - 17:29:18 UTC