Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-09-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΣΧΟΛΙΑ
  • [02] ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [03] ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΚΣΣΕ - ΧΟΡΣΤΕΡ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΣΧΟΛΙΑ

    Με την αποδοχή της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει εξαντλήσει τα όριά της και δεν μπορεί να προχωρήσει πέραν αυτών, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας σε επιπρόσθετα σχόλιά του κατά την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ύστερα από τη δημόσια δήλωσή του.

    «Επιτρέψετε μου στο σημείο αυτό να τονίσω, στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα, ότι μια λύση στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας υπήρξε μια μεγάλη παραχώρηση που έγινε από τον Πρόεδρο Μακάριο το 1977 και πρέπει να τύχει της δέουσας αναγνώρισης. Θέλω να είμαι σαφής από την αρχή αυτής της διαδικασίας: με την παραχώρηση αυτή, η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει εξαντλήσει τα όρια της και δεν μπορεί να προχωρήσει πέραν αυτών», ήταν η δήλωση του Προέδρου Χριστόφια.

    Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή ούτε η συνομοσπονδία ούτε ένας νέος συνεταιρισμός δυο κρατών μέσω ``παρθενογένεσης`` και ότι η ομοσπονδιακή λύση θα είναι ένα συνεταιρισμός των δυο κοινοτήτων.

    Ο κ. Χριστόφιας αναφέρθηκε, επίσης, στη προπαρασκευαστική διαδικασία που ξεκίνησε στις 21 Μαρτίου 2008 με την εγκαθίδρυση ενός αριθμού ομάδων εργασίας και τεχνικών επιτροπών και εξήγησε ότι οι αντιπρόσωποι των δύο κοινοτήτων επεξεργάστηκαν τους τίτλους και την ημερήσια διάταξή τους και οι ομάδες εργασίας και οι τεχνικές επιτροπές άρχισαν το έργο τους.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι όπως δήλωσε και στην προηγούμενη συνάντησή του με τον Ταλάτ, έχει επιτευχθεί σύγκλιση σε κάποιους τομείς, ενώ έχουν εντοπιστεί αποκλίνουσες απόψεις σε αρκετούς άλλους.

    Συμπλήρωσε ότι υπάρχουν, ωστόσο, θέματα για τα οποία δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει συμφωνία, ακόμα και για τη σύσταση ομάδας εργασίας, και ότι η ε/κ πλευρά μας επέτρεψε τη συνέχιση της διαδικασίας, νοουμένου ότι το πρόβλημα θα επανεξεταστεί.

    «Αναφέρομαι στο θέμα των εποίκων, το οποίο περιλαμβάνεται στις αρμοδιότητες της ομάδας εργασίας για την ιθαγένεια, τους αλλοδαπούς, τη μετανάστευση και το άσυλο, η οποία δεν έχει συσταθεί, και το οποίο θέμα πρέπει να συζητηθεί επισταμένα σ` αυτή τη φάση», επεσήμανε ο κ. Χριστόφιας.

    Ανέφερε ακόμα ότι και αρκετά άλλα σημαντικά θέματα, όπως το θέμα των περιουσιών και του εδάφους, δεν έχουν εξεταστεί επαρκώς και πολλά θέματα απ` όλες τις ομάδες εργασίας παραμένουν σε εκκρεμότητα.

    «Με λυπεί, επίσης, το γεγονός ότι το άνοιγμα του Λιμνίτη δεν έχει πραγματοποιηθεί, παρότι υπήρξε αναφορά για τη διάνοιξή του στις δηλώσεις μας της 21ης Μαρτίου, της 23ης Μαΐου και της 25ης Ιουλίου 2008. Επιπλέον, η πρόσφατη αρνητική απάντηση που δεν επέτρεψε στους κατοίκους του Κάτω Πύργου να περάσουν το οδόφραγμα για προσκύνημα στον Αγιο Μάμα απέχει από το πνεύμα καλής θέλησης, το οποίο θα έπρεπε να είχε επικρατήσει, ενόψει της έναρξης ολοκληρωμένων διαπραγματεύσεων και απέτυχε να ανταποκριθεί στις δικές μας χειρονομίες καλής θέλησης όπως αυτές εκδηλώθηκαν με την ανεμπόδιστη διέλευση Τουρκοκυπρίων στα Κόκκινα», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Πρόσθεσε ότι «δυστυχώς τα γεγονότα αυτά έχουν δηλητηριάσει το καλό κλίμα που χρειάζεται να υπάρχει ανάμεσά μας, καθώς και ανάμεσα στο λαό, και που είναι απαραίτητο ώστε η διαδικασία να προχωρήσει και να επιτύχει».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, απευθυνόμενος προς το Μεχμέτ Αλί, του υπενθύμισε ότι έχουν αγωνιστεί για πολλά χρόνια σε δύσκολους καιρούς για τα ίδια ιδανικά της ειρήνης και της επαναπροσέγγισης, για λύση στη βάση αρχών, για λύση από τους Κύπριους για τους Κύπριους. Παράλληλα, επεσήμανε στον Τ/κ ηγέτη ότι ήρθε η ώρα να αναλάβουν κοινή δράση και να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της ιστορίας.

    «Να υλοποιήσουμε το όραμα μιας επανενωμένης πατρίδας, που θα ανήκει στο λαό της, στο λαό της Κύπρου, ο οποίος θα είναι ικανός και πρόθυμος να αποφασίσει ο ίδιος για τη μοίρα του, χωρίς τρίτα μέρη και ούτω καλούμενους κηδεμόνες των κοινοτήτων μας», τόνισε ο Πρόεδρος.

    Τέλος, ο κ. Χριστόφιας επανέλαβε τη δική του δέσμευση να πράξει κάθε τι το δυνατό για την υλοποίηση αυτού του στόχου ζωής, όπως τον χαρακτήρισε, «να δώσουμε στις μελλοντικές γενιές την ευκαιρία να ζήσουν σε μια ειρηνική και επανενωμένη πατρίδα».

    [02] ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Την υποστήριξη της Ελλάδας για την επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επαναλαμβάνει η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, σε δήλωσή της με αφορμή τη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Η κ. Μπακογιάννη εκφράζει επίσης την ελπίδα η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά να συμμετάσχουν σ αυτή τη νέα διαδικασία με την απαιτούμενη πολιτική βούληση, μετριοπάθεια και εποικοδομητική στάση, ώστε αυτή η προσπάθεια να έχει αίσια έκβαση με την αποκατάσταση της αδικίας στην Κύπρο, το τέλος της διχοτόμησης και την επανένωση του νησιού.

    «Με τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Ταλάτ εκκινεί, στο πλαίσιο του Ο.Η.Ε., μία νέα προσπάθεια για την επίτευξη λύσης του Κυπριακού. Ενός ζητήματος εισβολής και κατοχής εδάφους ανεξάρτητης χώρας-μέλους του Ο.Η.Ε. και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο παραμένει άλυτο επί τριάντα τέσσερα χρόνια», τονίζει χαρακτηριστικά στη δήλωση της η κ. Μπακογιάννη.

    [03] ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Οι διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν προσφέρουν την καλύτερη ευκαιρία για λύση του Κυπριακού, επισημαίνουν σε κοινή τους δήλωση με την ευκαιρία της έναρξης των απευθείας διαπραγματεύσεων ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης Τζι΅ Μέρφι και η Ειδική Αντιπρόσωπος της βρετανικής Κυβέρνησης για το Κυπριακό Τζόαν Ράιαν.

    Οι δύο Βρετανοί αξιωματούχοι καλούν, επίσης, τους Κύπριους να αδράξουν την ευκαιρία που παρουσιάζεται για λύση του Κυπριακού και δηλώνουν την ετοιμότητα της Βρετανίας να στηρίξει τη διαδικασία. «Ενθαρρύνουμε όλους τους Κύπριους να αδράξουν (την ευκαιρία). Μια λύση πρέπει να προέρχεται από τους Κύπριους για τους Κύπριους, αλλά εμείς είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τη διαδικασία», αναφέρει η κοινή δήλωση.

    Οι Τζιμ Μέρφι και Τζόαν Ράιαν εκφράζουν τη θέση ότι «αυτές οι διαπραγματεύσεις προσφέρουν την καλύτερη ευκαιρία για λύση του κυπριακού προβλήματος που θα μπορέσουμε ίσως να έχουμε».

    [04] ΚΣΣΕ - ΧΟΡΣΤΕΡ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Οι συνομιλίες που ξεκίνησαν αποτελούν την καλύτερη ευκαιρία εδώ και πολλά χρόνια για τερματισμό της διαίρεσης της Κύπρου, δήλωσε ο εισηγητής της έκθεσης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) με τίτλο «Η κατάσταση στην Κύπρο», Γερμανός βουλευτής Γιοάχιμ Χόρστερ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), ο κ. Χόρστερ διαβεβαιώνει ότι το ΣτΕ είναι έτοιμο να συμβάλει στην προσπάθεια με διάφορους τρόπους, όπως με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο κοινότητες.

    Ο κ. Χόρστερ καλεί όλους να αδράξουν την ευκαιρία που παρουσιάζεται και σημειώνει ότι θα πρέπει να εξευρεθούν δύσκολοι συμβιβασμοί. «Δύσκολοι συμβιβασμοί θα πρέπει να εξευρεθούν, αλλά καλώ και τις δύο πλευρές να συνεχίσουν να επιδεικνύουν την πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα που χρειάζεται για την επιτυχία της διαδικασίας», σημειώνει ο κ. Χόρστερ.

    Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας θα προσφωνήσει την ΚΣΣΕ κατά την φθινοπωρινή συνεδρία της (29 Σεπτεμβρίου -3 Οκτωβρίου) στο Στρασβούργο. Προστίθεται ακόμη ότι ο Τ/κ ηγέτης Μεχέτ Αλί Ταλάτ θα προσφωνήσει την ΚΣΣΕ όταν θα γίνει η συζήτηση για την έκθεση Χόρστερ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 3 September 2008 - 17:29:17 UTC