Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-07-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΧΕΠΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΠΡΟΥ - ΜΟΣΧΑ - ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ - ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ - ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΛΑΡΝΑΚΑΣ
  • [04] ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΚΟΠΟΒΟΛΗΣ ΚΥΠΡΟΣ - 2Η ΘΕΣΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΧΕΠΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Σε κομβικό σημείο βρίσκεται η νέα διαδικασία για επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό, τόνισε ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Βουλής, Μάριος Καρογιάν στο συνέδριο της ΑΧΕΠΑ Αυστραλίας, που πραγματοποιείται στη Λευκωσία.

    ``Παρά την καλή θέληση της δικής μας πλευράς, παρ όλες τις ευέλικτες προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας, η τουρκική πλευρά εμμένει στις αδιάλλακτες θέσεις της``, είπε προσθέτοντας ότι στις 25 Ιουλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης θα προβούν σε μια τελική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της μέχρι τώρα διαδικασίας.

    ``Ευχόμαστε να διαπιστωθεί ότι τα πράγματα μπορούν να προχωρήσουν πάρα πέρα. Να διαπιστωθεί, δηλαδή, ότι υπάρχει ικανοποιητική πρόοδος που να επιτρέπει την έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο ηγετών. Μέχρι τώρα δεν μπορούμε να κάνουμε τέτοια διαπίστωση``.

    Η τουρκική στάση και οι τουρκικές θέσεις δεν μας επιτρέπουν να τρέφουμε ιδιαίτερη αισιοδοξία, είπε ο κ. Καρογιάν. ``Ομως, δεν εγκαταλείπουμε την προσπάθεια. Εμείς πρώτοι θέλουμε λύση και προς την κατεύθυνση αυτή συνεχείς και αδιάκοπες θα είναι οι προσπάθειές μας``.

    Η βούληση μας για λύση και η καλή μας θέληση δεν πρέπει να παρεξηγηθούν, συνέχισε. ``Δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι είμαστε έτοιμοι για οποιαδήποτε λύση. Ούτε ότι έχουμε τη διάθεση να προβούμε σε υποχωρήσεις για να βρεθούμε πιο κοντά στις άτεγκτες, διαιρετικές τουρκικές θέσεις``.

    Αν η Τουρκία και γενικά η τουρκική πλευρά δεν εγκαταλείψει την αδιαλλαξία της, τα πράγματα δεν πρόκειται να προχωρήσουν, θα επέλθει αδιέξοδο, εκτίμησε ο Πρόεδρος της Βουλής. ``Ισως η Τουρκία να επιδιώκει το αδιέξοδο, προκειμένου να προωθήσει τα διχοτομικά της σχέδια``.

    Δυστυχώς, δεν μπορούμε να επιδιώξουμε το επιθυμητό. Αναζητούμε το δέον, τόνισε. ``Την ίδια στιγμή, όμως, διακηρύσσουμε και πάλι ότι τα δίκαια και τα δικαιώματά μας είναι αδιαπραγμάτευτα και ότι το δέον προσδιορίζεται από τις αρχές του διεθνούς δικαίου και τη διεθνή έννομη τάξη``.

    Ο κ. Καρογιάν συνέστησε σύνεση, ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση, κυρίως, όμως, σταθερότητα σε θέσεις και αρχές, ενιαία στρατηγική και ενιαία τακτική και ένα ισχυρό εσωτερικό μέτωπο είναι απαραίτητα προαπαιτούμενα για την επιτυχία του αγώνα μας, που σταθερό, αμετάθετο στόχο έχει την εξεύρεση μιας δίκαιης, έντιμης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.

    ``Με υψηλό αίσθημα ευθύνης, με ψυχραιμία, σύνεση και σταθερότητα σε αρχές και αξίες καλούμαστε να στηρίξουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις προσπάθειές του που έχουν ως στόχο την επίτευξη μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό στη βάση αρχών και να ενδυναμώσουμε τη διαπραγματευτική του θέση``. Οι όποιες επιμέρους διαφορετικές απόψεις ή εκτιμήσεις δεν πρέπει να οδηγούν σε εξασθένηση της διαπραγματευτικής ισχύος του Προέδρου της Δημοκρατίας ούτε επιτρέπεται να παραβλέπουμε το μείζον, που είναι η διεκδίκηση των δικαίων και των δικαιωμάτων μας και η αντιμετώπιση των τουρκικών μεθοδεύσεων, τόνισε.

    Είμαστε έτοιμοι για ένα έντιμο και δίκαιο συμβιβασμό, είπε ο κ. Καρογιάν, επισημαίνοντας ότι δεν αποδεχόμαστε νόθες λύσεις και ένα κλείσιμο του Κυπριακού που δεν θα αποδίδει δικαιοσύνη, δεν θα τερματίζει την κατοχή, δεν θα αποκαθιστά την ενότητα του κράτους, του λαού και των θεσμών και δεν θα τερματίζει τον εποικισμό.

    ``Δεν αποδεχόμαστε λύση που θα προκύψει από παρθενογένεση ή που θα παρέχει στην Τουρκία εγγυητικά ή επεμβατικά δικαιώματα. Είμαστε έτοιμοι για ένα ιστορικό συμβιβασμό, για μια λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας. Απορρίπτουμε λύση συνομοσπονδίας ή δύο κρατών``.

    Η διεθνής κοινότητα έχει απτά δείγματα γραφής της βούλησης και της καλής θέλησης της πλευράς μας. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν ανάλογα δείγματα γραφής από την άλλη πλευρά, πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος στη στάση του Τ/κ ηγέτη, ο κ. Καρογιάν είπε ότι προς στιγμή εμφανίζει, προφανώς για λόγους τακτικής, κάποιες διαλλακτικότερες θέσεις. Ομως, η τουρκική πλευρά επαναφέρει την επόμενη στιγμή τις μαξιμαλιστικές της θέσεις. ``Εμμένει στο σχέδιο Ανάν, επιδιώκει λύση δύο κρατών, εμμένει στην παρθενογένεση και σε εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας, αρνείται να συζητήσει το θέμα των εποίκων, αρνείται να υλοποιήσει τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, καταπατεί τις αρχές του διεθνούς δικαίου και αποφεύγει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις της Τουρκίας έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης``.

    Ουσιαστικά θέλει μια λύση στη βάση των όρων της Τουρκίας και των στρατηγικών της σχεδίων. Μια λύση που ούτε τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων εξυπηρετεί, πρόσθεσε εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι τέτοια λύση ``σίγουρα δεν πρέπει να αναμένεται ότι θα αποδεχθούμε``.

    Παρακολουθούμε με ψυχραιμία τις εξελίξεις. Δεν έχουμε λόγους να είμαστε αισιόδοξοι. Ούτε, όμως, καταλήγουμε σε πλήρη αισιοδοξία, συνέχισε. ``Παράλληλα, απευθυνόμαστε στα Ηνωμένα Εθνη, την Ευρωπαϊκή Ενωση, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και κάθε άλλο παράγοντα της διεθνούς κοινότητας που επιθυμεί να διαδραματίσει ρόλο για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος ή που έχει ευθύνη να εργαστεί για τη σωστή λύση του Κυπριακού, και τους υποδεικνύουμε για μια ακόμα φορά ότι το κλειδί της λύσης βρίσκεται στα χέρια της Αγκυρας``. Εκεί ας στρέψουν την προσοχή και τις προσπάθειές τους, είπε.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής έδωσε έμφαση στο ρόλο του απόδημου ελληνισμού και σε οργανώσεις με σημαντικό κύρος και δράση, όπως η ΑΧΕΠΑ Αυστραλίας. ``Είμαστε σίγουροι ότι και στη σημερινή κρίσιμη και καθοριστική περίοδο για το κυπριακό πρόβλημα και το μέλλον της Κύπρου και του λαού της η ΑΧΕΠΑ Αυστραλίας και η Διεθνής ΑΧΕΠΑ καθώς και γενικότερα ο απόδημος Ελληνισμός παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή και ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο Κυπριακό και βρίσκονται συστρατευμένοι με την πολιτική ηγεσία της Κύπρου και το λαό της στη βάση του κοινού στόχου και της κοινής προσδοκίας για την εξεύρεση μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα``.

    [02] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΠΡΟΥ - ΜΟΣΧΑ - ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος αναχωρεί αύριο για τη Μόσχα, όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη μετά από πρόσκληση του Πατριάρχη Μόσχας και Πάσης Ρωσίας Αλεξίου.

    Οπως ανακοινώθηκε από την Ιερά Αρχιεπισκοπή, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του ο Αρχιεπίσκοπος θα έχει κατ ίδιαν συνομιλίες με τον Πατριάρχη. Επίσης, θα προστεί μαζί με τον Πατριάρχη σε δύο αρχιερατικά συλλείτουργα που θα τελεσθούν στις 16 και 18 Ιουλίου. Ο Αρχιεπίσκοπος θα πραγματοποιήσει επαφές με κυβερνητικούς παράγοντες της Ρωσίας. Επίσης, στις 17 Ιουλίου θα παραστεί στην εκδήλωση που διοργανώνει ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού στην Κυπριακή Πρεσβεία για την προώθηση του εκκλησιαστικού τουρισμού, την οποία θα προσφωνήσει.

    Τον Αρχιεπίσκοπο θα συνοδεύουν οι Μητροπολίτες Πάφου Γεώργιος, Λεμεσού Αθανάσιος και Ταμασού Ησαϊας και ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Ιερώνυμος Πυλιώτης, ο Αρχιμανδρίτης Σαραφείμ Καβρίκοβ, ο Ιεροδιάκονος Κυπριανός Κουντούρης και ο δόκτορας Ανδρέας Μιτσίδης.

    Ο Αρχιεπίσκοπος και η συνοδεία του θα επιστρέψουν στην Κύπρο την Κυριακή 20 Ιουλίου.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ - ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ - ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΛΑΡΝΑΚΑΣ

    Την αισιοδοξία ότι ο Κύπριος πολίτης θα αγκαλιάσει την υπηρεσία λεωφορείων που άρχισε τη Δευτέρα την μεταφορά ταξιδιωτών και των αποσκευών τους μέσω του Αεροδρομίου Λάρνακας από και προς Λευκωσία, Λεμεσό και Αγία Νάπα-Πρωταρά, εξέφρασε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Νίκος Νικολαίδης.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη όπου παρέστησαν οι εκπρόσωποι των εταιρειών KAPNOS AIRPORT SHUTTLE, Εταιρεία Αστικών Λεωφορείων Λεμεσού (ΕΑΛ) ΛΤΔ και INTER CITY BUSES, που έχουν αδειοδοτηθεί για την μεταφορά των ταξιδιωτών, ο Υπουργός είπε ότι από την ώρα έναρξης της υπηρεσίας στις 5 το πρωί μέχρι τις μια το μεσημέρι της Δευτέρας, διακινήθηκαν 57 ταξιδιώτες από την Λευκωσία, ένας αριθμός ικανοποιητικός όπως σημείωσε. Πρόσθεσε ότι η υπηρεσία θα αρχίσει επίσης από Λεμεσό και Πάφο την Τετάρτη.

    Ο Υπουργός ευχαρίστησε τους επιχειρηματίες, γιατί όπως ανέφερε συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια με το δικό τους όραμα και πιστεύοντας στον ρόλο που έχουν να διαδραματίσουν τα λεωφορεία στις δημόσιες συγκοινωνίες με στόχο την εξυπηρέτηση του απλού πολίτη, που είναι ο βασικός και κεντρικός στόχος.

    Υπάρχει μια ανάγκη υπαρκτή που υφίσταται τα τελευταία χρόνια και θεωρούμε, ανέφερε ο κ. Νικολαίδης, ότι με την κίνηση μας αυτή ικανοποιούμε αυτή την ανάγκη και δίνουμε στον απλό πολίτη επιλογή πώς να πάει από και προς το Αεροδρόμιο Λάρνακας κατ αρχήν και στη συνέχεια στο Αεροδρόμιο Πάφου.

    [04] ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΚΟΠΟΒΟΛΗΣ ΚΥΠΡΟΣ - 2Η ΘΕΣΗ

    Δεύτερη στον πίνακα των μεταλλίων τερμάτισε η Κύπρος, μετά τη Ρωσία, στους Πανευρωπαϊκοί Αγώνες Σκοποβολής 2008 οι οποίοι ολοκληρώθηκαν την Κυριακή στο Ολυμπιακό Σκοπευτήριο Λευκωσίας.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της ΣΚΟΚ, στους αγώνες συμμετείχαν συνολικά πάνω από 550 αθλητές, προπονητές και συνοδοί από 40 χώρες της Ευρώπης.

    Κατά τη διάρκεια των αγώνων σημειώθηκαν 4 νέα παγκόσμια και 6 πανευρωπαϊκά ρεκόρ.

    Στον πίνακα των μεταλλίων την πρώτη θέση κατέλαβε η Ρωσία με 4 χρυσά, 4 αργυρά και 3 χάλκινα, ακολούθησε η Κύπρος με 3 χρυσά, ένα αργυρό κι ένα χάλκινο και στην τρίτη θέση κατετάγη η Ιταλία με 2 χρυσά, 3 αργυρά και 4 χάλκινα μετάλλια.

    Για την Κύπρο, τα χρυσά μετάλλια εξασφάλισαν οι εθνικές ομάδες στο σκητ ανδρών, σκητ εφήβων και σκητ νεανίδων, ενώ το αργυρό μετάλλιο εξασφάλισε η Μπιάνκα Κασσιανίδου στο σκητ νεανίδων και το χάλκινο η Σύλια Γεωργίου στο ίδιο αγώνισμα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 14 July 2008 - 15:29:28 UTC