Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-05-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΣΤΕΦΑΝΟΥ - ΠΑΣΚΟ
  • [03] WEIS - ΚΥΠΡΟΣ
  • [04] ΚΥΠΡΟΣ - ΓΟΥΙΝΕΑ ΜΠΙΣΑΟΥ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Το πλέον σημαντικό θέμα είναι οι δύο κοινότητες να μιλούν την ίδια «γλώσσα» σε σχέση με τη βάση της λύσης του Κυπριακού, τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, μιλώντας χθες σε δημοσιογραφική διάσκεψη στην Ενωση Ανταποκριτών των Ηνωμένων Εθνών.

    Απαντώντας σε ερώτηση Τούρκου ανταποκριτή, αν η Κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη με την πορεία του διαλόγου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «μέχρι τώρα δεν είμαστε σίγουροι ότι μιλούμε την ίδια γλώσσα».

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπενθύμισε πρόσφατη ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, η οποία μιλούσε για λύση δύο κρατών και την ανάγκη συνεργασίας τους, καθώς και την παρθενογένεση του νέου κράτους.

    «Για μας αυτή είναι μία πολύ επικίνδυνη θέση, γιατί αν την αποδεχθούμε, σημαίνει ότι απαλείφουμε την ιδέα και την ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία είναι μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ», είπε.

    Στο ερώτημα αν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Τουρκία επιθυμεί λύση στη βάση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας κι αν επιτρέψει στους Τ/κ να αποφασίσουν ελεύθερα, ο κ. Στεφάνου τόνισε ότι αυτά αποτελούν προϋπόθεση.

    «Το κλειδί της λύσης βρίσκεται στα χέρια της Τουρκίας, η οποία πρέπει να αλλάξει τις θέσεις στο Κυπριακό και να επιτρέψει στο λαό της Κύπρου να βρει μια αμοιβαία αποδεκτή λύση», ανέφερε. Επεσήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη η Αγκυρα «να επιτρέψει στην τ/κ κοινότητα να διαχειριστεί την τύχη της».

    Υπενθύμισε ακόμη τις πρόσφατες δηλώσεις στην Αγκυρα του Προέδρου της Κομισιόν, ο οποίος τόνισε ότι είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να αλλάξει θέση στο Κυπριακό.

    [02] ΣΤΕΦΑΝΟΥ - ΠΑΣΚΟ

    Ημίωρη εθιμοτυπική συνάντηση με το Βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ Λιν Πάσκο, στην οποία αντάλλαξαν απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις του Κυπριακού, είχε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.

    Οπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, συζήτησαν τις τρέχουσες εξελίξεις και την πορεία των τεχνικών επιτροπών και των ομάδων εργασίας, ενόψει και της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, την Παρασκευή.

    Αξιωματούχος του ΟΗΕ χαρακτήρισε τη συνάντηση εθιμοτυπική, αναφέροντας ότι οι δύο άνδρες «συζήτησαν το καθεστώς των συνεχιζόμενων συνομιλιών σε επίπεδο ομάδων εργασίας για την προετοιμασία πλήρων διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό και τη σημασία της επικείμενης συνάντησης των ηγετών, που έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή».

    Σύμφωνα με αξιωματούχο του ΟΗΕ, τα Ηνωμένα Εθνη επιθυμούν να βοηθήσουν τα μέρη για ολοκληρωθεί επιτυχώς το έργο των ομάδων εργασίας και να ξεκινήσουν οι πλήρεις διαπραγματεύσεις. Η εντύπωση που επικρατεί στην ομάδα που χειρίζεται το Κυπριακό στον ΟΗΕ είναι πως θα περιμένουν να δουν και τα αποτελέσματα της νέας συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και τις επιπτώσεις τους στο έργο των ομάδων εργασίας και οι εκτιμήσεις τους πιθανόν να αποτυπωθούν στα συμπεράσματα της έκθεσης του ΓΓ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    [03] WEIS - ΚΥΠΡΟΣ

    Στην Κύπρο για επαφές και συζητήσεις με την Κυβέρνηση της Δημοκρατίας βρίσκεται ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αμυνας Alexander Weis, ο οποίος χαρακτήρισε «δύσκολη» την κατάσταση στην Κύπρο.

    Ο κ. Weis συναντήθηκε το πρωί με τον Υπουργό Αμυνας Κώστα Παπακώστα, με τον οποίο συζήτησαν θέματα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, ενόψει και της συνάντησης του Οργανωτικού Συμβουλίου την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλες. Συνάντηση είχε, στο Υπουργείο Αμυνας, και με το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Πέτρο Καρεκλά.

    Στη συνέχεια, ο κ. Weis, συνοδευόμενος από τον κ. Καρεκλά, επισκέφθηκε το Παρατηρητήριο «Σιακόλα», στην οδό Λήδρας, όπου έτυχε ενημέρωσης από αξιωματικούς της Εθνικής Φρουράς. Αμέσως μετά, επισκέφθηκε το σημείο διέλευσης της οδού Λήδρας. «Η κατάσταση εδώ στη Λήδρας», είπε ο κ. Weis ολοκληρώνοντας την επίσκεψη στη Λήδρας, «είναι ιδιάζουσα».

    «Κατανοώ», πρόσθεσε, «ότι είναι μια δύσκολη κατάσταση, και θα πρέπει να γίνουν προσπάθειες για να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό πρόβλημα», πρόσθεσε.

    [04] ΚΥΠΡΟΣ - ΓΟΥΙΝΕΑ ΜΠΙΣΑΟΥ

    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη, Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Γουϊνέα Μπισάου, Πρέσβης Alfredo Lopes Cabral, υπέγραψαν χθες στη Νέα Υόρκη έγγραφο σύναψης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, «οι δύο Πρέσβεις εξέφρασαν την χαρά τους που με τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων τίθεται σε λειτουργία η διαδικασία για την ενίσχυση των σχέσεων και των φιλικών δεσμών των δύο χωρών».

    Εκφράζεται, επίσης, η αμοιβαία πεποίθηση ότι η σύναψη διπλωματικών σχέσεων ανταποκρίνεται στα εθνικά συμφέροντα και των δύο κρατών και ότι θα βοηθήσει στην εμπέδωση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας καθώς επίσης και στην ειρηνική συνύπαρξη.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 21 May 2008 - 13:29:25 UTC