Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-05-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΣΕΚΑ - ΗΠΑ
  • [02] ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ - ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

  • [01] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΣΕΚΑ - ΗΠΑ

    Με συνεδρίαση χάραξης στρατηγικής και με συναντήσεις στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον Υπουργό Αναπληρωτή Εξωτερικών, Τζον Νεγκρεπόντε και τον Υφυπουργό Εξωτερικών Ντάνιελ Φριντ, ξεκίνησαν στην Ουάσιγκτον οι τριήμερες εργασίες του 24ου ετήσιου συνέδριου της ΠΣΕΚΑ, με αιχμή το Κυπριακό και άλλα ελληνικά εθνικά θέματα. Μιλώντας στην εναρκτήρια συνεδρίαση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, έκανε μία εκτενή ενημέρωση των 100 και πλέον εκπροσώπων μεγάλων ομογενειακών οργανισμών από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, αλλά και την Ελλάδα, επί των τελευταίων εξελίξεων στο Κυπριακό και τις κινήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και της Κυβέρνησης μετά την εκλογή του κ. Χροστόφια. Ο κ. Στεφάνου υπογράμμισε τη σημασία της συνάντησης του Προέδρου Χριστόφια με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ την Παρασκευή, χαρακτηρίζοντάς την πολύ σημαντική και κρίσιμη καμπή των συνομιλιών.

    «Ελπίζουμε ότι η καλή μας θέληση θα συναντηθεί με την καλή θέληση του κ. Ταλάτ», είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, επισημαίνοντας ότι «στόχος μας είναι να ανοίξει ο δρόμος για ολοκληρωμένες διαπραγματεύσεις, όμως προϋπόθεση αποτελεί να είμαστε σίγουροι για τη βάση της λύσης». Αναλύοντας το ρόλο που έχουν να επιτελέσουν οι ομάδες εργασίας κι οι τεχνικές επιτροπές και το στόχο να προετοιμάσουν το έδαφος για τις ολοκληρωμένες διαπραγματεύσεις, είπε πως στη διαδικασία αυτή δεν υπάρχει αυτοματισμός.

    «Δέσμευσή μας είναι να προσπαθήσουμε το καλύτερο για να επιτύχουμε απτή πρόοδο σε εργασιακό επίπεδο, ώστε να δικαιολογηθεί και να υποστηριχθεί το είδος της πολιτικής διαπραγμάτευσης, το οποίο σε πνεύμα καλής θέλησης θα επιλύσει τις διαφορές που δεν μπόρεσαν να γεφυρωθούν σε χαμηλότερο επίπεδο», πρόσθεσε. Ο κ. Στεφάνου, απορρίπτοντας την ιδέα των τεχνητών προθεσμιών, ανέφερε ότι «αν η διευθέτηση γίνεται για να αποφύγουμε να αφήσουμε την τύχη της Κύπρου στα χέρια άλλων, τότε η ουσία και τα χρονικά πλαίσια που οδηγούν στην οικοδόμησή της δεν πρέπει να έχουν εξαρτήσεις. Είδαμε τα αποτελέσματα των προσπαθειών για καθιέρωση τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων σε σχέση με την εξεύρεση λύσης και γνωρίζουμε ότι είχαν, περισσότερο απ όλα, επιζήμιο αποτέλεσμα στη διαδικασία και πιθανή δυσμενή επίπτωση στο αποτέλεσμά της».

    [02] ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ - ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

    Το σοβαρό θέμα της καταστροφής της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα και τα ειδικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εγκλωβισμένοι, περιλαμβανομένων των δυσκολιών στη λειτουργία του σχολείου στο Ριζοκάρπασο, της κατεδάφισης σπιτιών και της ανάγκης επιδιορθώσεων στο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, τέθηκαν στο βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών, από τον Επίσκοπο Καρπασίας Χριστοφόρο. Σε συνάντησή του με το λειτουργό του Υπουργείου, Benjamin Wastnage, o Επίσκοπος Καρπασίας, που βρισκόταν στο Λονδίνο με την ευκαιρία της χοροεσπερίδας του Συνδέσμου Γιαλουσιτών, ενημέρωσε το συνομιλητή του για τη σύληση εκκλησιών και άλλων ιερών χώρων, τονίζοντας το γεγονός ότι η Κυβέρνηση συντηρεί τα τουρκικά τεμένη στις ελεύθερες περιοχές.

    Ανάμεσα στα άλλα θέματα που έθεσε ο Επίσκοπος Χριστοφόρος ήταν και το θέμα των αγνοουμένων με το αίτημα επίσπευσης της διαδικασίας ταυτοποίησης, σημειώνοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να βοηθήσει στη λύση ή την απάμβλυνση αυτών των προβλημάτων. Ο Βρετανός διπλωμάτης εξέφρασε ικανοποίηση από την αλλαγή του πολιτικού κλίματος μετά την ανάδειξη του Δημήτρη Χριστόφια στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις συναντήσεις του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλή Ταλάτ και υποσχέθηκε να διαβιβάσει στους αρμοδίους του Φόρεϊν Οφις τις απόψεις του Επισκόπου.

    Είπε ακόμα ότι η Βρετανία θα εξακολουθήσει να προσφέρει τις καλές της υπηρεσίας για να βοηθήσει τις δυο κοινότητες να εξεύρουν μια κοινώς αποδεκτή λύση ενώ θα τονίζει στην Τουρκία τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ευρωπαικής Ενωσης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 22 May 2008 - 9:29:27 UTC