Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-05-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΙΑΚΩΒΟΥ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

  • [01] ΙΑΚΩΒΟΥ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Το θέμα του καθορισμού της νεκρής ζώνης στην περιοχή της οδού Λήδρας έθεσε σήμερα στον νέο Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο,Taye Brook Zerihoun, ο Προεδρικός Επίτροπος, Γιώργος Ιακώβου κατά την τριμερή συνάντηση και με τον σύμβουλο του Τ/κ ηγέτη, Οζντίλ Ναμί.

    ``Εκείνοι ανέλαβαν την ευθύνη, όταν συζητούσαμε το άνοιγμα του οδοφράγματος της οδού Λήδρας``, τόνισε ο κ. Ιακώβου επισημαίνοντας ότι σε δύο ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ τίθεται θέμα καθορισμού της έκτασης της νεκρής ζώνης. ``Και αυτή πρέπει να καθοριστεί πάνω σε χάρτη. Αυτό θα γίνει από στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες. Εμείς έχουμε ήδη καθορίσει την ομάδα που θα μας εκπροσωπήσει``.

    Ο κ. Ιακώβου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο κ. Zerihoun θα θέσει το θέμα στον κατοχικό στρατό, ``γιατί είναι κατ εξοχήν θέμα στρατιωτικό, όπως είναι και εκείνο της απαγκίστρωσης, των στρατιωτικών γυμνασίων στην περιοχή κ.ά``. Ανέφερε δε ότι το θέμα της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης και ειδικά γύρω από την περιοχή της οδού Λήδρας, ανεξαρτήτως-όπως τόνισε-ότι υπάρχει ψήφισμα του ΣΑ, είχε συζητηθεί και συμφωνηθεί κατά τις διαπραγματεύσεις για το άνοιγμα του εκεί οδοφράγματος. ``Εμείς θα επιμείνουμε σε αυτό το θέμα``.

    Σύμφωνα με τον Προεδρικό Επίτροπο, επειδή ήταν η πρώτη τους συνάντηση με τον κ. Zerihoun, τον ενημέρωσαν για ότι έχει συμβεί τη χρονική περίοδο, πριν και από το άνοιγμα της οδού Λήδρας, ``πώς προέκυψε η συμφωνία για το άνοιγμα του οδοφράγματος, τα θέματα που εμείς τουλάχιστον θεωρούμε ότι εκκρεμούν ως μέρος εκείνης της διαδικασίας π.χ ο καθορισμός της νεκρής ζώνης``. Στη συνάντηση έγινε ανασκόπηση του έργου των Τεχνικών Επιτροπών και των Ομάδων Επαφής ενώ δοκίμασαν-όπως είπε-να συζητήσουν κάποια θέματα αλλά τα ανέβαλαν, όπως το θέμα των οδοφραγμάτων.

    Το θέμα αυτό είπε ο κ. Ιακώβου, είναι στην ημερήσια διάταξη πλέον και συμφωνήθηκε να συζητηθεί στις επόμενες συναντήσεις μεταξύ του ιδίου και του Οζντίλ Ναμί, ακολουθώντας την πρακτική για το άνοιγμα της οδού Λήδρας.

    Ο κ. Zerihoun υπέβαλε πολλές ερωτήσεις ανέφερε ο κ. Ιακώβου ``και έτσι μας δόθηκε η ευκαιρία να τον ενημερώσουμε ο καθένας για τις δικές του απόψεις, να του δώσουμε όμως πίστωση χρόνου για να ενημερωθεί πληρέστερα πριν αρχίσουμε να μπαίνουμε σε κάποια θέματα``.

    Κληθείς να σχολιάσει τις διαφορετικές εκτιμήσεις των δύο πλευρών σχετικά με το έργο στις Επιτροπές, ο Προεδρικός Επίτροπος ανέφερε ότι ``εμείς θα εξαντλήσουμε όλες τις πιθανότητες που προσφέρουν οι Ομάδες Εργασίας και οι Τεχνικές Επιτροπές``. Δεν διαγράφουμε το έργο τους, αυτό δήλωσε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόνισε ο κ Ιακώβου.

    ``Ασφαλώς εμείς θέλουμε να υπάρξει σημαντική, ουσιαστική πρόοδος σε όλα τα θέματα που συνθέτουν το Κυπριακό. Αυτός είναι ο στόχος και εμείς θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας έτσι ώστε να υπάρξουν ουσιαστικά αποτελέσματα και να χρησιμοποιηθούν ως βάση των διαπραγματεύσεων όταν θα αρχίσουν``, πρόσθεσε.

    Διευκρίνισε πάντως ότι το εάν θα αρχίσουν οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ τον Ιούνιο, είναι θέμα που θα συζητήσουν οι δύο ηγέτες κατά τη συνάντησή τους στις 23 Μαΐου.

    Ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι δεν καθορίστηκε νέα συνάντηση με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αυτό θα γίνει πριν τις 23 Μαΐου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 15 May 2008 - 19:29:25 UTC