Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-05-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΑΡΟΓΙΑΝ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΚΟΜΜΑΤΑ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [03] ΟΕΛΜΕΚ - ΑΝΑΣΤΟΛΗ

  • [01] ΚΑΡΟΓΙΑΝ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Βάση της διαπραγμάτευσης του Κυπριακού είναι οι συμφωνίες Κορυφής Μακαρίου-Ντενκτάς και Κυπριανού-Ντενκτάς, τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ασφαλείας καθώς και οι αποφάσεις του ως επίσης οι αρχές και οι αξίες πάνω στις οποίες εδράζεται η ίδια η ΕΕ, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν.

    Κληθείς να σχολιάσει την χθεσινή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ότι θα συναντηθεί με τον Τ/Κ ηγέτη σε μια προσπάθεια επανεξέτασης της βάσης διαπραγμάτευσης, ο κ. Καρογιάν ανέφερε ότι η διευκρίνιση που Προέδρου Χριστόφια που έκανε χθες για την επιστολή Γκαμπάρι, την διαδικασία της 8ης Ιουλίου όπως και για την συνεννόηση που έχει γίνει στην συνάντηση της 21ης Μαρτίου, είναι ξεκάθαρη.

    ``Στόχος μας είναι η επίτευξη διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στην βάση της πολιτικής ισότητας όπως ερμηνεύεται από τα ίδια τα Ηνωμένα Εθνη. Αυτή είναι η βάση των διαπραγματεύσεων, αυτή είναι και η βούληση της διεθνούς κοινότητας``, σημείωσε.

    Είπε πως η τουρκική πλευρά επιθυμεί να αλλάξει την βάση διαπραγμάτευσης κι είναι γι` αυτό τον λόγο που μιλά για παρθενογένεση, για δύο θρησκείες, δύο κοινότητες, δύο λαούς, δύο οντότητες. Επίσης πρόσθεσε θέλουν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την εκτροπή μας από αυτή την βάση.

    [02] ΚΟΜΜΑΤΑ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Οι αρχηγοί και εκπρόσωποι ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων, κατά τη διάρκεια της τακτικής τους συνάντησης στο Λήδρα Πάλας υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Σλοβακίας, εξέφρασαν την ελπίδα ότι η βελτιωμένη ατμόσφαιρα και η κινητικότητα στο Κυπριακό διατηρηθεί από τις πολιτικές ηγεσίες και θα πρέπει να αποφεύγονται οι αρνητικές δημόσιες δηλώσεις.

    Αυτό αναφέρει κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση στο Λήδρα Πάλας και που ανέγνωσε η Πρέσβειρα της Σλοβακίας, Αννα Τουρενίκοβα.

    Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, στη συνάντηση συμμετείχαν μέλη της Ομάδας Επαφής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την τουρκοκυπριακή κοινότητα και εξέφρασαν απόψεις πάνω στο θέμα «Πως βλέπετε τη σημερινή κατάσταση στο νησί και την πιθανότητα μιας επιτυχούς λύσης η οποία θα είναι αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για μια συνολική λύση οι οποίες πρόκειται να αρχίσουν».

    Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 11 Ιουνίου στις 1030 το πρωί στο Λήδρα Πάλας.

    [03] ΟΕΛΜΕΚ - ΑΝΑΣΤΟΛΗ

    Την αναστολή των απεργιακών μέτρων που εξήγγειλε η ΟΕΛΜΕΚ, με αφορμή την απόφαση του Πανεπιστημίου για εισαγωγή μαθητών στο Πανεπιστήμιο με πιστοποιητικά διεθνών εξετάσεων (GCE), αποφάσισε το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της Οργάνωσης κατά τη σημερινή του συνεδρία.

    Την απόφαση ανακοίνωσε νωρίς το απόγευμα ο Πρόεδρος της Οργάνωσης, Γιώργος Σκαλιάς, ο οποίος ανέφερε ότι η ΟΕΛΜΕΚ «αποδέχεται την ομόφωνη έκκληση της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής για αναστολή των μέτρων που αφορούν τη διεξαγωγή των Παγκύπριων Εξετάσεων».

    «Εφόσον», πρόσθεσε, «και το Πανεπιστήμιο Κύπρου, εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, αποδεχθεί την έκκληση της ίδιας Επιτροπής για αναστολή της εισαγωγής φοιτητών με διεθνείς εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο Κύπρου μέχρι το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 2009-2010».

    «Καλούμε άμεσα τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού να προχωρήσει στην έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου, στα πλαίσια της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης, για τη ρύθμιση του μεγάλου θέματος της εισαγωγής των απόφοιτων των Λυκείων μας στα Δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου και γενικότερα της προστασίας και της αναβάθμισης της Δημόσιας Εκπαίδευσης», σημείωσε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 15 May 2008 - 17:29:21 UTC